Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω ένα χωράφι με ελιές (γύρω στα 40 δέντρα) στα πατρικά μου μέρη. Είναι μακριά και δεν ασχολούμαι. Υπάρχει ένας κύριος που πηγαίνει και καθαρίζει τα αγριόχορτα και μαζεύει τις όποιες ελιές βγουν (είναι ξερικά τα δέντρα). Πιθανόν να τις κλαδεύει κιόλας, δεν είμαι σίγουρος. Σημείωση: Δεν παίρνω λεφτά. Όσο λάδι βγάλει, χαλάλι για τον κόπο του.

Ερώτημα: Είναι παράνομο που αυτό γίνεται με προφορική συμφωνία; Πρέπει να γίνει εκμίσθωση εκ μέρους μου και αυτός αντίστοιχα να δηλώνει τάδε έσοδα από την εκμετάλλευση των τάδε δέντρων; Δηλαδή θα έχουμε πρόβλημα με την εφορία αν γίνει καταγγελία από κάποιο γείτονα;

Δημοσ.

Από τη στιγμή που δεν εμπλέκονται χρήματα τίποτα το παράνομο αλλά πρόσεχε. Συνήθως τέτοιες περιπτώσεις είναι η κερκόπορτα για χρησικτησία. 

• Like 2
Δημοσ.

Συμφωνώ με τον αποπάνω. Ίσως ο άνθρωπος να είναι ο καλύτερος του κόσμου αλλά αν όχι, και αφού δεν υπάρχουν χαρτιά, αύριο ενδεχομένως να προσπαθούσε να το ιδιοποιηθεί. Ειδικά αφού θα έχει μάρτυρες (τους κατοίκους του χωριού) ότι επί σειρά ετών το φρόντιζε και ότι ο ts δεν είχε εμφανισθεί/ασχοληθεί ποτέ. 

• Like 2
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, haris_216 είπε

Συμφωνώ με τον αποπάνω. Ίσως ο άνθρωπος να είναι ο καλύτερος του κόσμου αλλά αν όχι, και αφού δεν υπάρχουν χαρτιά, αύριο ενδεχομένως να προσπαθούσε να το ιδιοποιηθεί. Ειδικά αφού θα έχει μάρτυρες (τους κατοίκους του χωριού) ότι επί σειρά ετών το φρόντιζε και ότι ο ts δεν είχε εμφανισθεί/ασχοληθεί ποτέ. 

Καλός άνθρωπος για να μπαίνει σε όλο αυτό τον κόπο και έξοδα για να βγάλει 1 2 τενεκέδες λάδι δύσκολο. Καλύτερα μια εικονική ενοικίαση 200€/ χρόνο  χωρις να εισπράττει και ας πληρώσει  20 30€ το χρόνο παρά σε μερικά χρόνια να κλαίει το χωράφι. Δεν φαντάζεσαι πόσες "Αθηναϊκές" περιουσίες έχουν χαθεί με αυτό τον τρόπο. 

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, yannis27gr είπε

Έχω ένα χωράφι με ελιές (γύρω στα 40 δέντρα) στα πατρικά μου μέρη. Είναι μακριά και δεν ασχολούμαι. Υπάρχει ένας κύριος που πηγαίνει και καθαρίζει τα αγριόχορτα και μαζεύει τις όποιες ελιές βγουν (είναι ξερικά τα δέντρα). Πιθανόν να τις κλαδεύει κιόλας, δεν είμαι σίγουρος. Σημείωση: Δεν παίρνω λεφτά. Όσο λάδι βγάλει, χαλάλι για τον κόπο του.

Ερώτημα: Είναι παράνομο που αυτό γίνεται με προφορική συμφωνία; Πρέπει να γίνει εκμίσθωση εκ μέρους μου και αυτός αντίστοιχα να δηλώνει τάδε έσοδα από την εκμετάλλευση των τάδε δέντρων; Δηλαδή θα έχουμε πρόβλημα με την εφορία αν γίνει καταγγελία από κάποιο γείτονα;

Στο έχει «φάει» το κτήμα στα 20 χρόνια και χαμπάρι δεν θα πάρεις..

Κάνεις ένα συμβόλαιο μίσθωσης με 50 ευρώ τον χρόνο για να είσαι καλυμμένος…

• Like 4
Δημοσ.
1 hour ago, Morosana said:

Από τη στιγμή που δεν εμπλέκονται χρήματα τίποτα το παράνομο αλλά πρόσεχε. Συνήθως τέτοιες περιπτώσεις είναι η κερκόπορτα για χρησικτησία. 

Το μίσθωμα μπορεί να ειναι και σε είδος. Φορολογείσαι βάση της ανταλακτικής αξίας που έχει.  Για το δευτερο μισό έχεις 1000% δίκαιο και μάλλον κάτι τέτοιο παίζει. 

• Like 1
Δημοσ.

Εάν το χωράφι σου το έχεις με συμβόλαιο και το έχεις δηλώσει στο ε9, στο υποθηκοφυλάκειο και στο κτηματολόγιο είναι πολύ πιο δύσκολο να στο καταπατήσουν.
Για να δηλώσει στο κτηματολόγιο ο όποιος επίδοξος καταπατητής το χωράφι σου ως δικό του δεν αρκεί μόνο η ύπαρξη μαρτύρων ή ψευδομαρτύρων. Χρειάζονται και άλλα στοιχεία.
Αν θέλεις και άλλα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το χωράφι σου ανήκει μπορείς α)να πάρεις παροχή νερού στο όνομά σου με το επιχείρημα ότι περιστασιακά θέλεις να τοποθετείς σκηνή εκεί (οι δήμοι δίνουν νερό μόνο έπειτα από προσκόμιση συμβολαίου ή και ε9). Έτσι θα εκδίδεται ανά Χ διάστημα λογαριασμός στο όνομα σου που θα αποδεικνύει ότι το χωράφι παραμένει δικό σου και β)να τοποθετήσεις πινακίδα  με αλυσίδα πάνω σε μια ελιά κοντά στο δρόμο που να γράφει "Ιδιοκτησία Ιωάννη ...".

Δημοσ.

Τους προηγούμενους μήνες έγινε χαμός στα κτηματολογικα γραφεία, έτρεχαν μηχανικοί και αρκετοί αετονυχηδες να δηλώσουν οικόπεδα και χωράφια σαν δικά τους. Είχα την ευκαιρία να αγοράσω ένα τέτοιο πολύ φθηνά αλλά δεν προχώρησα γιατί τα θεωρώ γρουσουζικα 

Δημοσ.
57 λεπτά πριν, Chloe2 είπε

Εάν το χωράφι σου το έχεις με συμβόλαιο και το έχεις δηλώσει στο ε9, στο υποθηκοφυλάκειο και στο κτηματολόγιο είναι πολύ πιο δύσκολο να στο καταπατήσουν.
Για να δηλώσει στο κτηματολόγιο ο όποιος επίδοξος καταπατητής το χωράφι σου ως δικό του δεν αρκεί μόνο η ύπαρξη μαρτύρων ή ψευδομαρτύρων. Χρειάζονται και άλλα στοιχεία.
Αν θέλεις και άλλα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το χωράφι σου ανήκει μπορείς α)να πάρεις παροχή νερού στο όνομά σου με το επιχείρημα ότι περιστασιακά θέλεις να τοποθετείς σκηνή εκεί (οι δήμοι δίνουν νερό μόνο έπειτα από προσκόμιση συμβολαίου ή και ε9). Έτσι θα εκδίδεται ανά Χ διάστημα λογαριασμός στο όνομα σου που θα αποδεικνύει ότι το χωράφι παραμένει δικό σου και β)να τοποθετήσεις πινακίδα  με αλυσίδα πάνω σε μια ελιά κοντά στο δρόμο που να γράφει "Ιδιοκτησία Ιωάννη ...".

Και 100 συμβόλαια να έχεις για το χωράφι, και Ε9 και κτηματολόγιο. Εάν είναι παρατημένο και ο άλλος μπορεί να αποδείξει ότι επί 20 έτη νεμεται τον χώρο, τον συντηρεί, πληρώνει κάποια πάγια έξοδα, με ένα δικαστήριο και λίγους μάρτυρες στην πήρε την περιουσία. Το ότι υπάρχουν χαρτιά ότι ανήκει σε κάποιον από πριν, ίσως διευκολύνει τον ιδιοκτήτη αλλα δεν τον γλιτώνει. 

Δημοσ.

Θα του κάνω μίσθωση με 3€/μήνα (που δεν θα μου τα δίνει καν, μόνο για το τυπικό μέρος) οπότε όλα κομπλέ.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, mariosnik_ είπε

με ένα δικαστήριο και λίγους μάρτυρες στην πήρε την περιουσία

Εάν έχεις στοιχεία όπως συμβόλαιο, ε9, υποθηκοφυλάκειο, κτηματολόγιο, έκδοση/πληρωμή λογαριασμών νερού στο όνομά σου, ετήσια πληρωμή ΕΝΦΙΑ, άδεια στο όνομά σου π.χ για περίφραξη, φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα (π.χ από τοποθέτηση σκηνής ή από picnic δίπλα από ένα χαρακτηριστικό δέντρο του χωραφιού), μάρτυρες, κλπ πιο μεγάλη πιθανότητα είναι να πάρεις εσύ με αγωγή ως αποζημίωση την περιουσία των "μαρτύρων" παρά ο επίδοξος καταπατητής το χωράφι σου, καθώς αποδεικνύεις (και με έγγραφα) ότι το χωράφι δεν το έχεις παρατημένο.
Οι πιθανοί "μάρτυρες" έχοντας το ένστικτο της αυτοσυντήρησης συνήθως θέλουν να αποφεύγουν τα μπλεξίματα και δεν πάνε εύκολα ως "μάρτυρες" για καταπάτηση δηλωμένων χωραφιών. 

52 λεπτά πριν, yannis27gr είπε

Θα του κάνω μίσθωση με 3€/μήνα

Χαίρομαι που βρήκατε λύση στο θέμα σας.

2 ώρες πριν, Morosana είπε

έτρεχαν μηχανικοί και αρκετοί αετονυχηδες να δηλώσουν οικόπεδα και χωράφια σαν δικά τους. Είχα την ευκαιρία να αγοράσω ένα τέτοιο πολύ φθηνά αλλά δεν προχώρησα

Καλά έκανες. Γλίτωσες τα μπλεξίματα και δεν έκανες αδικία σε βάρος άλλων.

• Like 2
Δημοσ.
5 hours ago, yannis27gr said:

κάθε πόσο πας στο χωριό????τι αξία  έχει???αφού δεν ασχολείσαι πουλά το η χάρισε το.....

αν το παρατήσει αυτός όταν θα πας θα βρεις ένα τίποτα και δεν θα έχει αξία....τώρα που το περιποιείται κάντου μια πρόταση λογική μήπως θέλει να το πάρει ....

πιθανόν θα έχει και αυτός κάποια δέντρα  

Δημοσ.
6 ώρες πριν, yannis27gr είπε

Μπορείτε να κάνετε ένα ενοκιαστηριο τυπικό. Για να μη γίνει ότι γράφουν παρακάτω.

Εσύ είσαι κατοχυρωμένος , τοπογραφικό & συμβόλαιο έχεις ; 

Δημοσ.
31 λεπτά πριν, kostasbm είπε

κάθε πόσο πας στο χωριό????τι αξία  έχει???αφού δεν ασχολείσαι πουλά το η χάρισε το.....

αν το παρατήσει αυτός όταν θα πας θα βρεις ένα τίποτα και δεν θα έχει αξία....τώρα που το περιποιείται κάντου μια πρόταση λογική μήπως θέλει να το πάρει ....

πιθανόν θα έχει και αυτός κάποια δέντρα  

Από τη στιγμή που του κάνει πρόταση να το συντηρεί και ο ίδιος να εκμεταλλεύεται το λάδι τους καρπούς κτλ γιατί να το χαρίσει; Αν είχε σκοπό να το αγοράσει θα του είχε ήδη κάνει πρόταση οπότε βολεύει και τον ίδιο. Το θέμα είναι να μη βρει το μπελά του και σε λίγα χρόνια το κλαίει οπότε καλύτερα νομιμα με ένα ελάχιστο ποσό και να γλιτώσει από μελλοντικές στραβες. Η ενοικιαση στα λόγια δεν έχει μόνο το φόβο να χάσει το χωράφι, τι θα γίνει αν ο ts ανακαλύψει ότι κάποιος καλλιεργεί χασισοδεντρα ή του κόψει όλα τα δέντρα για να πουλήσει τα ξύλα; Μην είστε τόσο αφελείς με τις περιουσίες σας ακόμα και ας μην έχουν καθόλου αξία 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...