Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χιλιάδες ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο κεφαλής και τραχήλου θα μπορούσαν να ζήσουν περισσότερο χωρίς υποτροπή της νόσου χάρη σε ένα φάρμακο ανοσοθεραπείας, σύμφωνα με μια κλινική δοκιμή όπως αναφέρει το BBC.

Οι επιστήμονες πίσω από την έρευνα αναφέρουν ότι αυτή είναι η πρώτη ένδειξη προόδου για τους ασθενείς με αυτόν τον δύσκολο στη θεραπεία καρκίνο εδώ και 20 χρόνια.

Η διεθνής μελέτη, με την ονομασία Keynote, πραγματοποιήθηκε σε 192 νοσοκομεία σε 24 χώρες, με επικεφαλής την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και χρηματοδότηση από τη φαρμακευτική εταιρεία MSD.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), η νέα θεραπευτική προσέγγιση διπλασίασε κατά μέσο όρο το χρονικό διάστημα που οι ασθενείς παρέμειναν ελεύθεροι καρκίνου, από περίπου 2,5 έτη σε πέντε έτη. Μετά από τρία χρόνια, οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο pembrolizumab είχαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου σε άλλα μέρη του σώματος.

Ο καθηγητής Kevin Harrington, που ηγήθηκε της δοκιμής στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξηγεί: "Δίνουμε στο ανοσοποιητικό σύστημα την ευκαιρία να εξετάσει καλά τον όγκο για να δημιουργήσει αντικαρκινική ανοσία και στη συνέχεια, μετά την αφαίρεση του όγκου, συνεχίζουμε να ενισχύουμε αυτή την ανοσολογική απόκριση δίνοντας το φάρμακο συνεχώς για έως και ένα χρόνο."

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 350 ασθενείς που έλαβαν το ανοσοθεραπευτικό φάρμακο pembrolizumab πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση για να προετοιμάσουν τις άμυνες του οργανισμού. Ένας παρόμοιος αριθμός ασθενών με παρόμοιους καρκίνους έλαβε τη συνήθη προσφερόμενη φροντίδα. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν προχωρημένους καρκίνους κεφαλής και τραχήλου σε μία περιοχή, που δεν είχαν εξαπλωθεί στο υπόλοιπο σώμα.

image.png.cd9a9709b762c3d565d60156e5fd7ce6.pngΗ Laura αισθάνεται τώρα καλά έξι χρόνια μετά τη διάγνωσή της με προχωρημένο καρκίνο της γλώσσας

Η Laura Marston, 45 ετών, από το Derbyshire, αποτελεί μία από τις ασθενείς που επωφελήθηκαν από τη θεραπεία. Διαγνώστηκε με προχωρημένο καρκίνο της γλώσσας πριν από έξι χρόνια και αναφέρει ότι είναι "έκπληκτη που είναι ακόμα εδώ" μετά από μια πρόγνωση που της έδινε μόνο 30% πιθανότητες επιβίωσης για πέντε χρόνια.

"Ήμουν 39 και ήμουν συντετριμμένη," δήλωσε στο BBC News. Μετά από σοβαρή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της γλώσσας της και των λεμφαδένων στο λαιμό της, έπρεπε να μάθει να μιλάει και να τρώει ξανά. Έξι χρόνια αργότερα, εργάζεται με πλήρη απασχόληση και λέει ότι βρίσκεται "σε καλή κατάσταση και τα πηγαίνει πολύ καλά".

"Ήταν φαινομενικό για μένα, επειδή είμαι εδώ, σε θέση να σας μιλήσω. Δεν περίμενα να φτάσω τόσο μακριά," λέει η Laura. "Η πρόγνωσή μου ήταν αρκετά δυσοίωνη. Απλώς το να έχω αυτή την καταπληκτική ανοσοθεραπεία μου έδωσε πίσω τη ζωή μου."

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το κλειδί για τα αποτελέσματά τους ήταν η χορήγηση του φαρμάκου πριν από τη χειρουργική επέμβαση, η οποία εκπαιδεύει το σώμα να εντοπίζει και να καταστρέφει τον καρκίνο εάν επανεμφανιστεί.

Ο καθηγητής Harrington τονίζει ότι η ανοσοθεραπεία "θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο" για αυτούς τους ασθενείς. "Μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εξάπλωσης του καρκίνου σε όλο το σώμα, σημείο στο οποίο είναι απίστευτα δύσκολο να αντιμετωπιστεί," δήλωσε.

Περίπου 12.800 νέες περιπτώσεις καρκίνου κεφαλής και τραχήλου διαγιγνώσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο. Ο καθηγητής Harrington πρόσθεσε ότι η θεραπεία θα πρέπει τώρα να διατεθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ.

Καλα νέα, έχω χάσει αρκετούς δικούς μου απο καρκίνο, σε δικό μου άνθρωπο απο τους πνεύμονες έκανε μετάσταση στο κεφάλι και πλέον δεν μπορούσε να γίνει τίποτα, τουλάχιστον κάποιοι θα γλυτώσουν απο το μαρτύριο αυτό.

• Like 15
Δημοσ.

Φυσικά εμείς στην Ελλάδα, ως πολίτες τρίτης, πέμπτης, whatever κατηγορίας έχουμε πρόσβαση στις θεραπείες 20ετίας και πολύ λέω! 

• Confused 4
  • Sad 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, Kork είπε

Φυσικά εμείς στην Ελλάδα, ως πολίτες τρίτης, πέμπτης, whatever κατηγορίας έχουμε πρόσβαση στις θεραπείες 20ετίας και πολύ λέω! 

Μια χαρά δίνουν το keytruda (το φάρμακο του άρθρου) στην Ελλάδα κι ας κάνει 2-3 φορές το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που έχει δώσει κάποιος στη ζωή του ξερωγω (2.5 χιλιάδες κάθε 3-6 εβδομάδες για  2+ χρόνια).

Επεξ/σία από fylatos
  • Like 9
  • Thanks 2
Δημοσ.
59 λεπτά πριν, Kork είπε

Πηγή; 

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω χάσει άτομα από την οικογένειά μου από καρκίνο, από τα πνευμόνια μεταστάσεις σε κεφάλι, συκώτι και στο τέλος στα κόκαλα. Δεν το εύχομαι ούτε στον χειρότερο εχθρό μου.

Ελπίζω με την ραγδαία αύξηση της τεχνολογίας να βρουν επιτέλους λύση σε όλες τις ασθένειες ακόμα κι αν δεν ζήσουμε να το δούμε. Θα υπάρξει ΄καποια στιγμή στο μέλλον που κάποιες ασθένειες που θερίζουν τώρα θα έχουν εκλείψει.

Επεξ/σία από Diavolos666
  • Thanks 4
Δημοσ.

Παλι τα ιδια.

Αν ειχα ενα σεντ για καθε φορα που διαβασα τετοια αθρα για ελπιδες θα ειχα λυσει το οικονομικο μου προβλημα.

Κριμα αλλα πλεον οποτε διαβαζω για τέτοια πραγματα απλα τα μεταφραζω ως ενα ακομα "ίδρυμα/κεντρο/κολεγιο/κλινικη κτλ ζηταει χρηματοδοτηση..."

• Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εντω μεταξυ ο καρκινος των πνευμονων (που αναφερεται στα απο πανω σχόλια) εμφανίζεται κατα 90% απο το καπνισμα.

Αν εισαι καπνιστης βρηκες το αιτιο, αν δεν εισαι καπνιστης το εφαγες απο το καθημερινο και χρόνιο παθητικο κάπνισμα.

Όλοι λέμε κρίμα για τους διπλανους μας και όλοι με ενα τσιγαρο στο χερι ειναι μεχρι να ειναι αργά, το παθητικο καπνισμα δε αντι να ειναι λογος να καταλαβουμε την εγκληματικη ενεργεια των καπνιστων, γινεται λογος ωστε οι καπνιστες να λενε πως καρκινο παθαινουν και οσοι δεν καπνιζουν. Μιλάμε για παράνοια.

Και οσοι σιχαινεστε το τσιγαρο / σέβεστε την υγεία σας, μη ντρεπεστε να το δειχνετε και να αποφευγετε οσους βαζουν τον εθισμο που επελεξαν να εχουν, πανω απο τη δικη σας υγεια. Αυτό για τα απο πάνω σχόλια που μιλάνε για καρκίνο των πνευμόνων, όχι για το άρθρο.

Spoiler

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Επεξ/σία από xaerialtwistx
  • Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, MikeGR7 είπε

Παλι τα ιδια.

Αν ειχα ενα σεντ για καθε φορα που διαβασα τετοια αθρα για ελπιδες θα ειχα λυσει το οικονομικο μου προβλημα.

Κριμα αλλα πλεον οποτε διαβαζω για τέτοια πραγματα απλα τα μεταφραζω ως ενα ακομα "ίδρυμα/κεντρο/κολεγιο/κλινικη κτλ ζηταει χρηματοδοτηση..."

Διάβασες καθόλου το άρθρο; Έχει πάρει ήδη χρηματοδότηση και έχει ήδη αποτελέσματα

Αναφορά σε κείμενο

Η διεθνής μελέτη, με την ονομασία Keynote, πραγματοποιήθηκε σε 192 νοσοκομεία σε 24 χώρες, με επικεφαλής την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και χρηματοδότηση από τη φαρμακευτική εταιρεία MSD.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, MikeGR7 είπε

Παλι τα ιδια.

Το Κeytruda σώζει ζωές αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, απλώς το κόστος είναι υψηλό ακόμα αλλά γενικά το δίνουν γιατί είναι τόσο αποτελεσματικό.

Το κόστος του Keytruda καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το δημόσιο σύστημα υγείας μέσω του ΕΟΠΥΥ. Ο ασθενής δεν πληρώνει τίποτα – αρκεί να πληροί τις ιατρικές προϋποθέσεις και να έχει την αντίστοιχη γνωμάτευση. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται και έγκριση από ειδικές επιτροπές ή τον ΕΟΦ, κάτι που αναλαμβάνει συνήθως ο θεράπων ιατρός ή το νοσοκομείο (αν είναι εκτός των εγκεκριμένων παθήσεων).

Πριν ξεκινήσει η θεραπεία, είναι απαραίτητο να έχει γίνει βιοψία του όγκου για να εξεταστούν δείκτες όπως ο PD-L1 ή άλλοι μοριακοί δείκτες που καθορίζουν αν ο ασθενής είναι κατάλληλος για το φάρμακο (αν θα ανταποκριθεί). 

Μην μηδενίζετε τα πάντα. 

Επεξ/σία από fylatos
  • Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, fylatos είπε

Μην μηδενίζετε τα πάντα. 

Καταρχάς ευχαριστώ για τις πληροφορίες που παρεθεσες.

Κατα δεύτερον εκανα μια γενικη παρατήρηση, οχι στοχευμένη στο συγκεκριμένο φάρμακο αλλα στην ολη κατάσταση.

3 ώρες πριν, manolis940 είπε

Διάβασες καθόλου το άρθρο; Έχει πάρει ήδη χρηματοδότηση και έχει ήδη αποτελέσματα

Ξερεις οτι οι χρηματοδοτησεις εξαντλούνται και για να ανανεωθουν απαιτούνται αποτελεσματα? (Που μπορει σε αυτη την περίπτωση να υπαρχουν δε λεω, αλλα σε πολλες αλλες παρομοιες ειτε υπαρχουν μονο βαρυγδουπες υποσχεσεις ειτε μικρα αποτελεσματα που "φουσκωνουν" με βαρυγδουπα αρθρα.)

Αυτο εννοω και ξερουμε ολοι οτι συμβαινει και σε πολλους αλλους κλαδους εκτος απο τον φαρμακευτικό.

Επεξ/σία από MikeGR7
Δημοσ.
1 hour ago, MikeGR7 said:

Ξερεις οτι οι χρηματοδοτησεις εξαντλούνται και για να ανανεωθουν απαιτούνται αποτελεσματα? (Που μπορει σε αυτη την περίπτωση να υπαρχουν δε λεω, αλλα σε πολλες αλλες παρομοιες ειτε υπαρχουν μονο βαρυγδουπες υποσχεσεις ειτε μικρα αποτελεσματα που "φουσκωνουν" με βαρυγδουπα αρθρα.)

Αυτο εννοω και ξερουμε ολοι οτι συμβαινει και σε πολλους αλλους κλαδους εκτος απο τον φαρμακευτικό.

Κοιτα, αν οι προσδοκιες σου ειναι οτι θα υπαρξει ενα universal φαρμακο για τον καρκινο που θα κανει καλα τους παντες ανεξαρτητως σταδιου, ιστολογικου τυπου, performance status και μεταστασεων, ναι ειναι λογικο να μη βλεπεις ουσιαστικη προοδο.

Η αληθεια ομως ειναι οτι η ανοσοθεραπεια και οι targeted molecular θεραπειες εχουν αλλαξει τις ζωες των καρκινοπαθων, οι ασθενεις ζουν περισσοτερο και καποιοι καρκινοι πλεον ανταποκρινονται παραμενοντας σε υφεση για πολλα χρονια (πχ μελανωμα), πραγμα ανηκουστο 10-15 χρονια πριν. Το επομενο μεγαλο στοιχημα ειναι να βρεθει ο τροπος ωστε ολο και περισσοτεροι τυποι καρκινου να ανταποκρινονται στην ανοσοθεραπεια, πολλες ερευνες στοχευουν σε αυτο πλεον.

• Like 2
  • Thanks 3
Δημοσ.

Μά τα 80s ήταν η καλύτερη εποχή .....

Παρότι μεγάλωσα τότε,το σήμερα και τεχνολογία σώζει ανθρώπους που στα 80s ήταν ξεγραμενοι .......

Η μητέρα μου που απεβίωσε το 1991 σε ηλικία 49 ετών,σήμερα με την ίδια πάθηση θα έφτανε εύκολα τα 70 έτη ....

Δημοσ.
3 ώρες πριν, MikeGR7 είπε

Καταρχάς ευχαριστώ για τις πληροφορίες που παρεθεσες.

Κατα δεύτερον εκανα μια γενικη παρατήρηση, οχι στοχευμένη στο συγκεκριμένο φάρμακο αλλα στην ολη κατάσταση.

https://www.theguardian.com/society/2025/jun/03/uk-cancer-survival-rate-doubles-1970s-golden-age-report

UK cancer survival rate doubles since 1970s amid ‘golden age’, report says

Half of those diagnosed will now survive for 10 years or more, up from 24%, according to the first study of 50 years of data on cancer mortality and cases. The rate of people dying from cancer has fallen by 23% since the 1970s, from 328 in every 100,000 people to 252.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...