sap00 Δημοσ. 15 Ιουνίου Δημοσ. 15 Ιουνίου 1 λεπτό πριν, zoranb είπε Δεν το βλέπω κ τόσο σοβαρό αυτό Να το σβήσεις, αν το ξέχασες αναμμένο και είσαι ήδη στο αεροπλάνο για Νέα Υόρκη. Να διορθώσεις ρυθμίσεις αν στο χώρο μένουν ηλικιωμένοι και τα έκαναν μαντάρα. (Η πεθερά μου μπερδεύει συχνά το τηλεκοντρόλ με το ασύρματο τηλέφωνο, και ζει στιγμές ψυχρής ή καυτής φρίκης !) .. 1 1
tzagaritos Δημοσ. 15 Ιουνίου Δημοσ. 15 Ιουνίου 39 λεπτά πριν, zoranb είπε 1) Δεν το βλέπω κ τόσο σοβαρό αυτό, δεν είναι κ θερμοσίφωνας! 2) To HomeAssistant σε τί μπορεί να βοηθήσει; Είσαι εκτός σπιτιού είτε επειδή δουλεύεις είτε λείπεις 2-3 μέρες. Εσωτερική θερμοκρασία 32 βαθμοί, δεν θες να γυρίσεις και να το βρεις δροσερό; Αντίστοιχα φεύγεις και καταλαβαίνεις ότι το έχεις ξεχάσει ανοιχτό, δεν θα ήθελες να το κλείσεις; Σχετικά με home assistant, υπάρχουν κάποιοι αυτοματισμοί που έχουν δημιουργηθεί από τα μέλη του φόρουμ, είτε για το φαινόμενο on-off είτε και για καλύτερη διαχείριση της υγρασίας το βράδυ. Αυτά συνήθως είναι για πιο "ψείρες" χρήστες. Επίσης αν έχει 3 κλιματιστικά διαφορετικης μάρκας, αντί να έχεις 3 ξεχωριστες εφαρμογές, τα έχεις όλα σε ένα μέρος
p1ranhas Δημοσ. 15 Ιουνίου Δημοσ. 15 Ιουνίου Καλησπέρα, κατέληξα και εγώ σε αγορά TCL miracle III 12άρι (Πλαίσιο) και από βδομάδα περιμένω για την εγκατάσταση. Βλέπω στην "δωρεάν" εγκατάσταση από Πλαίσιο λένε: Quote * Παρέχονται βάση εξωτερική μονάδας, σωληνώσεις και καλώδια έως 3 μέτρα. οπότε με βάση και τον οδηγό εγκατάσταση θα ζητήσω 3 μέτρα για το χαλκοκαλώδιο. Βάση αυτού λογικά δεν θα με χρεώσουν παραπάνω σωστά? Επίσης γνωρίζουμε αν είναι οκ αυτό το μήκος για το συγκεκριμένο κλιματιστικό?
vdeseris Δημοσ. 15 Ιουνίου Δημοσ. 15 Ιουνίου Στις 11/6/2025 στις 4:33 ΜΜ, vdeseris είπε Προσωπικά πάντως έχω εντυπωσιαστεί από το Midea Xtreme Graphite 12000. Με τόσα αρνητικά που διάβαζα εδώ μέσα (για τα Midea) πραγματικά δεν ήξερα τι θα αντιμετώπιζα. Η ψύξη που κάνει είναι φοβερή, ψύχει ενιάια σαλοκουζίνα 35-40 τμ σε λίγα λεπτά και μετά συντηρεί την ίδια ακριβώς θερμοκρασία (26 βαθμούς) για όλη την μέρα με πολύ λίγα watt και αθόρυβα. Ακόμα και με 38 βαθμούς εξωτερική ανέβασε μόνο 220-230 watt. Με 33 τώρα εξωτερική είναι στα 150-160 watt. 26 μέσα και καθόλου υγρασία γιατί δεν κάνει αχρείαστα on-off. Ακόμα και η γυναίκα μου, που δεν την συγκινεί ότι έχει να κάνει με τεχνολογία, την εντυπωσίασε πως τόσο αθόρυβα έχει τόση δροσιά μέσα. Στο πάνω όροφο το Mitsubishi (msz-dw35vf) στους ίδιους βαθμούς αλλά σε πολύ μικρότερο χώρο κάνει πολύ περισσότερη φασαρία και επειδή υποψιάζομαι ότι καίει αρκετά παραπάνω (το βλέπω στην συνολική κατανάλωση του σπιτιού) παρήγγειλα ένα shelly pm mini gen3 να το τεστάρω. Ήρθε το Shelly mini gen 3 και μπήκε στο Mitsubishi. Προς το παρόν μετά από 3 ώρες περίπου λειτουργίας το Mitsubishi έπεσε μέχρι 280 watt ενώ το Midea στα 120 watt. Και τα δύο με 26 ζητούμενη και ανεμιστήρα στο auto. Midea σε σαλοκουζινα ~40τμ και Mitsubishi στην κρεβατοκάμαρα ~16τμ.
Pan_K Δημοσ. 15 Ιουνίου Δημοσ. 15 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, zoranb είπε Σε ποιές περιπτώσεις το WiFi είναι σημαντικό κ πραγματικά χρήσιμο; Για να ρωτάς σημαίνει ότι δεν σου είναι πραγματικά χρήσιμο, αλλιώς θα ζητούσες wifi οπωσδήποτε. Εγώ ας πούμε δεν μπορώ να διανοηθώ το καλοκαίρι να πηγαίνω στην δουλειά και να φτάνω σχεδόν ιδρωμένος από το περπάτημα στο λιοπύρι, μόνο και μόνο για να γίνω μούσκεμα περιμένοντας να κρυώσει το γραφείο μου. Ούτε να φτάνω τον χειμώνα στο εξοχικό με 5 βαθμούς μέση θερμοκρασία και να περιμένω μέσα στην παγωνιά πότε θα ζεσταθεί. Τα άλλα με home assisntant δεν είναι απαραίτητα. Μόνο αν θες να δεις τι κάνει το κλιματιστικό για να βρεις τις ιδανικές ρυθμίσεις, ή να κάνεις κάποιους αυτοματισμούς που να βασίζονται σε δεδομένα και από άλλες συσκευές: πχ να κάνει αφύγρανση το βράδυ όταν αυξηθεί η υγρασία σε ώρες μη αιχμής, να κάνει self clean όταν το κλείνεις, να πηγαίνει τον ανεμιστήρα στο maximum στην θέρμανση όταν δεν είναι κανείς στο δωμάτιο, που έτσι είναι πιο αποτελεσματική η θέρμανση και ό,τι άλλο κατεβάσει ο νους σου. Επεξ/σία 15 Ιουνίου από Pan_K 1
fotismantzoros Δημοσ. 15 Ιουνίου Δημοσ. 15 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, fsbmaniac είπε Παρελαβες ? Εγω εφαγα ακύρωση και μου πρότειναν το ambience 24000 530e ειναι του 23 με χαμηλοτερο seer κτλ https://www.e-shop.gr/air-condition-tesla-ambient-tt68exc1-2432iaw-24000btu-wifi-a-a-inverter-p-HAP.172522 Αξίζει λέτε στα 530 ευρώ ; Τα ίδια και σε μένα. Δεν μου απαντούν καν, τους έχω στείλει τρία μέιλ Επεξ/σία 15 Ιουνίου από fotismantzoros
majnun Δημοσ. 15 Ιουνίου Δημοσ. 15 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, liakjim είπε Ωραία. Τώρα το μόνο που μένει είναι να διορθώσεις τους τοίχους δλδ οι εσωτερικοί τοίχοι να μην είναι εκτεθειμένοι στον αέρα αλλά επαφή με άλλη θερμαινόμενη οικία. χαχ, τι μαρτυριο σταγόνας. δε ξερω ποση διαφορά κάνει αλλά πάμε άλλη μια λοιπόν Χώρος Α 2485.55Watt 2137.57KCal/h 124.28Watt/m2 106.88KCal/h/m2 Υπολογισμός Θερμικών απωλειών κατοικίας για Περιοχή: Ηλεία - Κλιματική ζώνη Β Υψόμετρο Περιοχής: Κάτω από 500 μέτρα Επιθυμητή Θερμοκρασία: 18 ℃ Έτος Kατασκευής: 1986 Εμβαδό Κατοικίας: 20 m2 Ύψος Ορόφου: 2.8 m Θέση - Πυκνότητα Δόμησης: Σε περιοχή με αραιή δόμηση Μόνωση Τοίχων: Πλημμελής Μόνωση Βόρεια Πλευρά σε επαφή με: Aέρα Νότια Πλευρά σε επαφή με: Άλλη κατοικία-διαμέρισμα Ανατολική Πλευρά σε επαφή με: Άλλη κατοικία-διαμέρισμα Δυτική Πλευρά σε επαφή με: Άλλη κατοικία-διαμέρισμα Δάπεδο σε επαφή με: Μη θερμαινόμενο χώρο Μόνωση Δαπέδου: Πλημελής - 3εκ. Οροφή σε επαφή με: Αέρα Μόνωση Οροφής: Πλημελής - 3εκ. Πόρτες - Μπαλκονόπορτες: 2 Παράθυρα: 1 Τύπος Κουφωμάτων: Μεταλλικά κουφώματα Τύπος Τζαμιών: Διπλά τζάμια Συντελεστής Ασφαλείας Υπολογισμών: 5% Χωρος Β 2124.23Watt 1826.84KCal/h 106.21Watt/m2 91.34KCal/h/m2 Υπολογισμός Θερμικών απωλειών κατοικίας για Περιοχή: Ηλεία - Κλιματική ζώνη Β Υψόμετρο Περιοχής: Κάτω από 500 μέτρα Επιθυμητή Θερμοκρασία: 18 ℃ Έτος Kατασκευής: 1986 Εμβαδό Κατοικίας: 20 m2 Ύψος Ορόφου: 2.8 m Θέση - Πυκνότητα Δόμησης: Σε περιοχή με αραιή δόμηση Μόνωση Τοίχων: Πλημμελής Μόνωση Βόρεια Πλευρά σε επαφή με: Aέρα Νότια Πλευρά σε επαφή με: Άλλη κατοικία-διαμέρισμα Ανατολική Πλευρά σε επαφή με: Άλλη κατοικία-διαμέρισμα Δυτική Πλευρά σε επαφή με: Άλλη κατοικία-διαμέρισμα Δάπεδο σε επαφή με: Μη θερμαινόμενο χώρο Μόνωση Δαπέδου: Πλημελής - 3εκ. Οροφή σε επαφή με: Αέρα Μόνωση Οροφής: Πλημελής - 3εκ. Πόρτες - Μπαλκονόπορτες: 1 Παράθυρα: 1 Τύπος Κουφωμάτων: Μεταλλικά κουφώματα Τύπος Τζαμιών: Διπλά τζάμια Συντελεστής Ασφαλείας Υπολογισμών: 5% Ανώτατο διαθέσιμο ποσό : 500-700 ανα κλιματιστικό Νέα αγορά ή αντικατάσταση παλιού. Αντικατάσταση εντελώς αρχαίου που δεν είχε καν τηλεκοντρολ. Αγνωστα λοιπά στοιχεία Επιθυμητό κατάστημα ή τύπος καταστήματος (πχ μεγάλη αλυσίδα που συνήθως έχουν αυξημένες τιμές αλλά έχουν ευκολίες πχ τρόπος πληρωμής με δόσεις, ανακύκλωση παλιού κλιματιστικού , δωρεάν εγκατάσταση κτλ)> Δωρεαν εγκατασταση εαν υπαρχει δυνατοτητα. Εναλλακτικά aircon energy + ανεξάρτητος εγκαταστάτης Χρήση κλιματιστικού προσδιορίζοντας αν είναι για αποκλειστική ψύξη, θέρμανση ή και τα δύο (πχ 20% ψύξη / 80% θέρμανση) > Κυριως ψυξη Συχνότητα χρήσης πχ περιστασιακή πηγή ψύξης ή αποκλειστική πηγή ψύξης και θέρμανσης κτλ > Αποκλειστικη πηγη ψύξης Αναφέρουμε αν έχουμε και αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης πχ λέβητας πετρελαίου > Για θερμανση υπαρχει ο λεβητας πετρελαιου Χώρος που θα τοποθετηθεί με προσδιορισμό αν θα είναι ενιαίος πχ σαλονοκουζίνα, υπνοδωμάτιο, τραπεζαρία κτλ> 1 για Κουζινα κ 1 για υπνοδωματιο Επεξ/σία 15 Ιουνίου από majnun
liakjim Δημοσ. 15 Ιουνίου Δημοσ. 15 Ιουνίου 26 λεπτά πριν, vdeseris είπε Ήρθε το Shelly mini gen 3 και μπήκε στο Mitsubishi. Προς το παρόν μετά από 3 ώρες περίπου λειτουργίας το Mitsubishi έπεσε μέχρι 280 watt ενώ το Midea στα 120 watt. Και τα δύο με 26 ζητούμενη και ανεμιστήρα στο auto. Midea σε σαλοκουζινα ~40τμ και Mitsubishi στην κρεβατοκάμαρα ~16τμ. Θέλεις να το προσθέσουμε στο grafana της υπογραφής μου; Αν ναι μιλάμε με pm 1
jkoukos Δημοσ. 15 Ιουνίου Δημοσ. 15 Ιουνίου 2 ώρες πριν, zoranb είπε Σε ποιές περιπτώσεις το WiFi είναι σημαντικό κ πραγματικά χρήσιμο; Η κύρια και βασική χρήση είναι για εξ αποστάσεως λειτουργία του κλιματιστικού. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που κάποιος θέλει αυτή την ευκολία, μερικές ήδη έχουν αναφερθεί. Αντιστρέφοντας το ερώτημα, είναι αυτή η λειτουργία χρήσιμη σε σένα; Αυτό μόνον εσύ μπορείς να το απαντήσεις και ανάλογα να πράξεις.
cmaniac Δημοσ. 15 Ιουνίου Δημοσ. 15 Ιουνίου 7 λεπτά πριν, majnun είπε χαχ, τι μαρτυριο σταγόνας. δε ξερω ποση διαφορά κάνει αλλά πάμε άλλη μια λοιπόν Πριν δε σου φτάνανε τα 12ρια, τώρα είσαι οριακά με 9ρι και οκ με 12ρι. Τόση διαφορά κάνει.
majnun Δημοσ. 15 Ιουνίου Δημοσ. 15 Ιουνίου Δε διαφωνω, καλα κανετε και με διορθώνετε. Καμία πρόταση δε βλέπω πάντως
liakjim Δημοσ. 15 Ιουνίου Δημοσ. 15 Ιουνίου 3 λεπτά πριν, majnun είπε Δε διαφωνω, καλα κανετε και με διορθώνετε. Καμία πρόταση δε βλέπω πάντως Ουσιαστικά είναι σαν να ρωτάς τώρα. 😉 Έρχονται σε λιγάκι. 1
amotida Δημοσ. 15 Ιουνίου Δημοσ. 15 Ιουνίου 23 hours ago, Pan_K said: Αυτό πράγματι είναι ότι θα περίμενε κανείς από μία μονάδα που σέβεται τον ...ιδιοκτήτη της που ζητάει αφύγρανση. Nice to know. Το Fujitsu KMCG και το Toshiba Edge, ωστόσο φαίνεται να έχουν κόφτη στην αφύγρανση. Καθώς εξακολουθώ να αναρωτιέμαι για την περίπτωσή σου, πέρασαν από το μυαλό μου κάθε λογής σκέψεις, προσπαθώντας πρώτα απ’ όλα να εξηγήσω στον εαυτό μου «πώς και γιατί συμβαίνει αυτό», ειδικά λαμβάνοντας υπόψη διαφορετικές συσκευές αλλά και (γιατί όχι;) διαφορετικές συνθήκες... Έτσι, σου γράφω τώρα (σε κρυφό κείμενο, επειδή είναι λίγο μεγάλο). Spoiler * κάθισα χθες το βράδυ και διάβασα random πολλά πράγματα σχετικά με την αφύγρανση AC, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ακόμα δεν έχω μάθει πολλά περισσότερα. Ας ξεκινήσουμε από ένα κοινό σημείο κατανόησης και ας σκεφτούμε πρώτα τον τρόπο με τον οποίο τα κλιματιστικά, επιλέγοντας τη λειτουργία DRY, ελλείψει αισθητήρα υγρασίας, καταφέρνουν να φέρουν τη θερμοκρασία του εσωτερικού εναλλάκτη κάτω από το σημείο δρόσου, ώστε να επιτευχθεί η αφύγρανση που ζητάμε. Λοιπόν, το software (μέσω αλγορίθμων και προβλεπτικών μοντέλων) εκτιμά τη σχετική υγρασία του αέρα χρησιμοποιώντας τον αισθητήρα θερμοκρασίας (πιθανότατα και συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων από τους αισθητήρες θερμοκρασίας του εναλλάκτη ψύξης), μέσω ενός συνδυασμού θερμοδυναμικής μοντελοποίησης και προγνωστικής συμπεριφοράς του αέρα, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου απόκρισης του συστήματος (αν η θερμοκρασία πέφτει αργά, είναι πιθανό ο αέρας να είναι πιο υγρός -καθώς η υγρασία απορροφά θερμότητα- ενώ αν πέφτει γρήγορα, ο αέρας είναι πιθανώς πιο ξηρός), αναλύοντας όλα τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, κ.λπ. Ακόμη κι αν δεν γνωρίζει «ακριβώς» το σημείο δρόσου, γνωρίζει ότι στατιστικά, σε μία συγκεκριμένη εσωτερική θερμοκρασία, υπάρχει μία τυπική υγρασία, και επομένως κάνει «υποθέσεις» βασισμένες σε στατιστικά, ορίζοντας ένα εσωτερικό setpoint για τον εναλλάκτη ψύξης. Ας αναφέρουμε εδώ και ότι η βασική διαφορά μεταξύ των κλιματιστικών που δεν επιτρέπουν ρύθμιση θερμοκρασίας στη λειτουργία DRY και αυτών που το επιτρέπουν είναι ότι στην πρώτη περίπτωση έχουμε “παθητική” αφύγρανση, με ελεγχόμενους κύκλους του συμπιεστή όταν η θερμοκρασία φτάνει τις προκαθορισμένες τιμές, με κίνδυνο θερμικής δυσφορίας, ενώ στη δεύτερη περίπτωση έχουμε «ενεργή» αφύγρανση, με εξατομικευμένη άνεση. Στην πρώτη περίπτωση γνωρίζω ότι πρόκειται για μία «προκαθορισμένη ρύθμιση» στο software (απ’ όσο έχω διαβάσει, πρόκειται για προκαθορισμένες θερμοκρασίες γύρω στους 23-24), ενώ στη δεύτερη περίπτωση δεν πραγματοποιεί αφύγρανση «στα τυφλά», αλλά λαμβάνει υπόψη τη θερμοκρασία που έχει ορίσει ο χρήστης. Δεν γνωρίζω εάν, τί και πώς αλλάζει στον αλγόριθμο όταν επιλέγεται η λειτουργία DRY στην πρώτη περίπτωση και η θερμοκρασία του δωματίου είναι ήδη κάτω από την «προκαθορισμένη» τιμή... ενδεχομένως η μονάδα να λειτουργεί με πολύ περιορισμένες ρυθμίσεις, ίσως και με ελάχιστη συμπύκνωση... απλώς κάνω υποθέσεις. Και τώρα ας περάσουμε στην περίπτωσή σου, KM09... Συνεχίζοντας να το σκέφτομαι, αρχικά υπέθεσα ότι ίσως, επειδή πρόκειται για ένα όχι ιδιαίτερα ακριβό μοντέλο, μιας μεσαίας σειράς («standard» όπως το αποκαλεί ο κατασκευαστής), αλλά παρ’ όλα αυτά σχεδιασμένο (σύμφωνα με τη χαρακτηριστική φιλοσοφία της Fujitsu) για τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση, διαθέτει μια υπερβολικά συντηρητική στρατηγική στο software, και έτσι ακόμα και στη λειτουργία DRY κάνει κάπου έναν συμβιβασμό μεταξύ ψύξης και εξοικονόμησης ενέργειας, με αρνητικά αποτελέσματα, μη προσαρμοζόμενο επαρκώς. Αλλά αν ρίξουμε το φταίξιμο στο γεγονός ότι πρόκειται απλώς για μια μονάδα μεσαίας σειράς, με software που ίσως δεν έχει προσαρμοστεί επαρκώς σε τέτοια περίπτωση, ας αναρωτηθούμε πώς θα συμπεριφερόταν άραγε ένα Fujitsu KGTG που ανήκει στη σειρά premium; Δεν το γνωρίζουμε. Πώς συμπεριφέρονται γενικά, σε τέτοιες συνθήκες ενδιαφέροντος, όλες οι συσκευές με υψηλές προδιαγραφές; Στην πραγματικότητα δεν το ξέρουμε... το παράδειγμα του δικού μου Panasonic μπορεί να είναι απλώς μια εξαίρεση και, ελλείψει επαρκών δεδομένων και πιθανών σεναρίων, ίσως θα έπρεπε να είμαι πιο επιφυλακτικός στους συλλογισμούς και στα συμπεράσματα... Ξεκινώντας απλώς από την υπόθεση ότι άλλες πιο ακριβές και προηγμένες μονάδες διαθέτουν ίσως έναν πιο καλά ρυθμισμένο αλγόριθμο ελέγχου της θερμοκρασίας του εναλλάκτη ψύξης, αρχίζει παρ’ όλα αυτά να εμφανίζεται ένα ρήγμα σε όλες αυτές τις «εικασίες», γιατί, ΠΕΡΙΜΕΝΕ!, ας θυμηθούμε ότι το Fujitsu KM24 (που πάντως δεν θα έπρεπε να το θεωρήσουμε απλώς ως μία ισχυρότερη μονάδα της ίδιας σειράς – οι λόγοι μπορούν να αναλυθούν ξεχωριστά σαν άλλο θέμα) δεν φαίνεται να έχει προβλήματα... Περίμενε, θυμηθήκαμε ότι ανέφερες και το Toshiba Edge, που επίσης δεν αντιδρά όπως θα ήθελες! Το να καταλήξουμε από την αρχή στο συμπέρασμα ότι πρόκειται απλώς για πραγματικές διαφορές στην «ευφυΐα του software» από περίπτωση σε περίπτωση, δεν είμαι βέβαιος αν αποτελεί την «αληθινή» εξήγηση. Έτσι λοιπόν, στο μυαλό μου γεννήθηκε μια νέα θεωρία: Το δικό μου Panasonic (12k BTU) εξυπηρετεί έναν μεγάλο χώρο, το Fujitsu KM 24k BTU (του Δημήτρη) εξυπηρετεί επίσης έναν μεγάλο χώρο. Το δικό σου Fujitsu09km λειτουργεί σε ένα μικρό δωμάτιο... πιθανόν και το Toshiba Edge το ίδιο. Έτσι άρχισα να σκέφτομαι την επίδραση του μεγέθους του δωματίου και της ταχύτητας με την οποία η θερμοκρασία φτάνει το setpoint στη συμπεριφορά κατά τη λειτουργία Dry. Σε έναν μεγάλο χώρο, η εσωτερική θερμοκρασία πέφτει αργά στη λειτουργία Dry (λόγω χαμηλής ροής και μεγάλης μάζας αέρα) και η μονάδα το ερμηνεύει αυτό ως συνεχή ανάγκη για ψύξη και αφύγρανση ενώ σε έναν μικρό χώρο, η θερμοκρασία πέφτει πολύ πιο γρήγορα, ακόμη και με χαμηλή ροή και μικρή ταχύτητα ανεμιστήρα, και ο αλγόριθμος της μονάδας «βλέπει» ότι η θερμοκρασία μειώθηκε απότομα, επομένως υποθέτει ότι δεν χρειάζεται πολλή αφύγρανση (ή ότι ο αέρας είναι ήδη σχετικά ξηρός), με αποτέλεσμα την πρώιμη μείωση της ταχύτητας του συμπιεστή, ακόμη και την πλήρη διακοπή του, και ο εναλλάκτης ψύξης να μην είναι πλέον αρκετά ψυχρός > ελάχιστη συμπύκνωση, ασθενής αφύγρανση. Η στρατηγική ελέγχου μπορεί να είναι "γενικής χρήσης", η διαφορά στη συμπεριφορά πιθανόν να οφείλεται αποκλειστικά στη σχέση μεταξύ της ισχύος της μονάδας σε λειτουργία DRY και του όγκου του δωματίου, με την πραγματική συμπεριφορά να επηρεάζεται ακόμη και από τον ρυθμό ψύξης στα πρώτα λεπτά. Φυσικά, έρχεται και το σημείο όπου λες ότι το Fujitsu, παρόλο που στη λειτουργία DRY ρυθμίζεις στους 18°C, φαίνεται να εισέρχεται σε κάποιον τύπο περιορισμού... και αυτό μπορεί να εξηγηθεί: ακόμη και αν έχει ρυθμιστεί σε χαμηλή θερμοκρασία, ο αλγόριθμος μπορεί να έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποφασίζει να περιορίσει την κατανάλωση ισχύος (μέσα στη λογική που έχει σκεφτεί ο κατασκευαστής ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική ψύξη του αέρα - καθώς για το σύστημα η ρύθμιση των 18°C δεν θεωρείται φυσιολογική, επομένως ο αλγόριθμος παύει να την ακολουθεί), οδηγώντας σε μία απόδοση αφύγρανσης που ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του χρήστη. Όπως είπα και παραπάνω, όλα αυτά δεν είναι επιχειρήματα – είναι υποθέσεις και μπορούν να θεωρηθούν απλώς εικασίες. Απλώς προσπάθησα να βρω μια πιθανή εξήγηση, όχι να πω ότι ορισμένοι κατασκευαστές (σε ορισμένα μοντέλα) «σέβονται τον ...ιδιοκτήτη που ζητάει αφύγρανση» (ενώ άλλοι δεν το κάνουν), αντί να ρίξω την ευθύνη στη Fujitsu ότι περιορίζει σοβαρά, παράλογα και συνειδητά τις δυνατότητες της λειτουργίας DRY, μόνο και μόνο για χάρη μιας ακραίας εξοικονόμησης ενέργειας. **Λυπάμαι αν δεν μπόρεσα να μεταφέρω κάποια πράγματα καλύτερα, ίσως λόγω της δικής μου έλλειψης τέλειας κατανόησης του φαινομένου, της έλλειψης ακόμη πιο λεπτομερών εξηγήσεων(δεν ανέπτυξα αρκετά) ή αν με κάποιο τρόπο έχασα το επιδιωκόμενο νόημά κατά τη διαδικασία της μετάφρασης. 3 2
liakjim Δημοσ. 15 Ιουνίου Δημοσ. 15 Ιουνίου 5 λεπτά πριν, amotida είπε Καθώς εξακολουθώ να αναρωτιέμαι για την περίπτωσή σου, πέρασαν από το μυαλό μου κάθε λογής σκέψεις, προσπαθώντας πρώτα απ’ όλα να εξηγήσω στον εαυτό μου «πώς και γιατί συμβαίνει αυτό», ειδικά λαμβάνοντας υπόψη διαφορετικές συσκευές αλλά και (γιατί όχι;) διαφορετικές συνθήκες... Έτσι, σου γράφω τώρα (σε κρυφό κείμενο, επειδή είναι λίγο μεγάλο). Απόκρυψη περιεχομένων * κάθισα χθες το βράδυ και διάβασα random πολλά πράγματα σχετικά με την αφύγρανση AC, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ακόμα δεν έχω μάθει πολλά περισσότερα. Ας ξεκινήσουμε από ένα κοινό σημείο κατανόησης και ας σκεφτούμε πρώτα τον τρόπο με τον οποίο τα κλιματιστικά, επιλέγοντας τη λειτουργία DRY, ελλείψει αισθητήρα υγρασίας, καταφέρνουν να φέρουν τη θερμοκρασία του εσωτερικού εναλλάκτη κάτω από το σημείο δρόσου, ώστε να επιτευχθεί η αφύγρανση που ζητάμε. Λοιπόν, το software (μέσω αλγορίθμων και προβλεπτικών μοντέλων) εκτιμά τη σχετική υγρασία του αέρα χρησιμοποιώντας τον αισθητήρα θερμοκρασίας (πιθανότατα και συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων από τους αισθητήρες θερμοκρασίας του εναλλάκτη ψύξης), μέσω ενός συνδυασμού θερμοδυναμικής μοντελοποίησης και προγνωστικής συμπεριφοράς του αέρα, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου απόκρισης του συστήματος (αν η θερμοκρασία πέφτει αργά, είναι πιθανό ο αέρας να είναι πιο υγρός -καθώς η υγρασία απορροφά θερμότητα- ενώ αν πέφτει γρήγορα, ο αέρας είναι πιθανώς πιο ξηρός), αναλύοντας όλα τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, κ.λπ. Ακόμη κι αν δεν γνωρίζει «ακριβώς» το σημείο δρόσου, γνωρίζει ότι στατιστικά, σε μία συγκεκριμένη εσωτερική θερμοκρασία, υπάρχει μία τυπική υγρασία, και επομένως κάνει «υποθέσεις» βασισμένες σε στατιστικά, ορίζοντας ένα εσωτερικό setpoint για τον εναλλάκτη ψύξης. Ας αναφέρουμε εδώ και ότι η βασική διαφορά μεταξύ των κλιματιστικών που δεν επιτρέπουν ρύθμιση θερμοκρασίας στη λειτουργία DRY και αυτών που το επιτρέπουν είναι ότι στην πρώτη περίπτωση έχουμε “παθητική” αφύγρανση, με ελεγχόμενους κύκλους του συμπιεστή όταν η θερμοκρασία φτάνει τις προκαθορισμένες τιμές, με κίνδυνο θερμικής δυσφορίας, ενώ στη δεύτερη περίπτωση έχουμε «ενεργή» αφύγρανση, με εξατομικευμένη άνεση. Στην πρώτη περίπτωση γνωρίζω ότι πρόκειται για μία «προκαθορισμένη ρύθμιση» στο software (απ’ όσο έχω διαβάσει, πρόκειται για προκαθορισμένες θερμοκρασίες γύρω στους 23-24), ενώ στη δεύτερη περίπτωση δεν πραγματοποιεί αφύγρανση «στα τυφλά», αλλά λαμβάνει υπόψη τη θερμοκρασία που έχει ορίσει ο χρήστης. Δεν γνωρίζω εάν, τί και πώς αλλάζει στον αλγόριθμο όταν επιλέγεται η λειτουργία DRY στην πρώτη περίπτωση και η θερμοκρασία του δωματίου είναι ήδη κάτω από την «προκαθορισμένη» τιμή... ενδεχομένως η μονάδα να λειτουργεί με πολύ περιορισμένες ρυθμίσεις, ίσως και με ελάχιστη συμπύκνωση... απλώς κάνω υποθέσεις. Και τώρα ας περάσουμε στην περίπτωσή σου, KM09... Συνεχίζοντας να το σκέφτομαι, αρχικά υπέθεσα ότι ίσως, επειδή πρόκειται για ένα όχι ιδιαίτερα ακριβό μοντέλο, μιας μεσαίας σειράς («standard» όπως το αποκαλεί ο κατασκευαστής), αλλά παρ’ όλα αυτά σχεδιασμένο (σύμφωνα με τη χαρακτηριστική φιλοσοφία της Fujitsu) για τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση, διαθέτει μια υπερβολικά συντηρητική στρατηγική στο software, και έτσι ακόμα και στη λειτουργία DRY κάνει κάπου έναν συμβιβασμό μεταξύ ψύξης και εξοικονόμησης ενέργειας, με αρνητικά αποτελέσματα, μη προσαρμοζόμενο επαρκώς. Αλλά αν ρίξουμε το φταίξιμο στο γεγονός ότι πρόκειται απλώς για μια μονάδα μεσαίας σειράς, με software που ίσως δεν έχει προσαρμοστεί επαρκώς σε τέτοια περίπτωση, ας αναρωτηθούμε πώς θα συμπεριφερόταν άραγε ένα Fujitsu KGTG που ανήκει στη σειρά premium; Δεν το γνωρίζουμε. Πώς συμπεριφέρονται γενικά, σε τέτοιες συνθήκες ενδιαφέροντος, όλες οι συσκευές με υψηλές προδιαγραφές; Στην πραγματικότητα δεν το ξέρουμε... το παράδειγμα του δικού μου Panasonic μπορεί να είναι απλώς μια εξαίρεση και, ελλείψει επαρκών δεδομένων και πιθανών σεναρίων, ίσως θα έπρεπε να είμαι πιο επιφυλακτικός στους συλλογισμούς και στα συμπεράσματα... Ξεκινώντας απλώς από την υπόθεση ότι άλλες πιο ακριβές και προηγμένες μονάδες διαθέτουν ίσως έναν πιο καλά ρυθμισμένο αλγόριθμο ελέγχου της θερμοκρασίας του εναλλάκτη ψύξης, αρχίζει παρ’ όλα αυτά να εμφανίζεται ένα ρήγμα σε όλες αυτές τις «εικασίες», γιατί, ΠΕΡΙΜΕΝΕ!, ας θυμηθούμε ότι το Fujitsu KM24 (που πάντως δεν θα έπρεπε να το θεωρήσουμε απλώς ως μία ισχυρότερη μονάδα της ίδιας σειράς – οι λόγοι μπορούν να αναλυθούν ξεχωριστά σαν άλλο θέμα) δεν φαίνεται να έχει προβλήματα... Περίμενε, θυμηθήκαμε ότι ανέφερες και το Toshiba Edge, που επίσης δεν αντιδρά όπως θα ήθελες! Το να καταλήξουμε από την αρχή στο συμπέρασμα ότι πρόκειται απλώς για πραγματικές διαφορές στην «ευφυΐα του software» από περίπτωση σε περίπτωση, δεν είμαι βέβαιος αν αποτελεί την «αληθινή» εξήγηση. Έτσι λοιπόν, στο μυαλό μου γεννήθηκε μια νέα θεωρία: Το δικό μου Panasonic (12k BTU) εξυπηρετεί έναν μεγάλο χώρο, το Fujitsu KM 24k BTU (του Δημήτρη) εξυπηρετεί επίσης έναν μεγάλο χώρο. Το δικό σου Fujitsu09km λειτουργεί σε ένα μικρό δωμάτιο... πιθανόν και το Toshiba Edge το ίδιο. Έτσι άρχισα να σκέφτομαι την επίδραση του μεγέθους του δωματίου και της ταχύτητας με την οποία η θερμοκρασία φτάνει το setpoint στη συμπεριφορά κατά τη λειτουργία Dry. Σε έναν μεγάλο χώρο, η εσωτερική θερμοκρασία πέφτει αργά στη λειτουργία Dry (λόγω χαμηλής ροής και μεγάλης μάζας αέρα) και η μονάδα το ερμηνεύει αυτό ως συνεχή ανάγκη για ψύξη και αφύγρανση ενώ σε έναν μικρό χώρο, η θερμοκρασία πέφτει πολύ πιο γρήγορα, ακόμη και με χαμηλή ροή και μικρή ταχύτητα ανεμιστήρα, και ο αλγόριθμος της μονάδας «βλέπει» ότι η θερμοκρασία μειώθηκε απότομα, επομένως υποθέτει ότι δεν χρειάζεται πολλή αφύγρανση (ή ότι ο αέρας είναι ήδη σχετικά ξηρός), με αποτέλεσμα την πρώιμη μείωση της ταχύτητας του συμπιεστή, ακόμη και την πλήρη διακοπή του, και ο εναλλάκτης ψύξης να μην είναι πλέον αρκετά ψυχρός > ελάχιστη συμπύκνωση, ασθενής αφύγρανση. Η στρατηγική ελέγχου μπορεί να είναι "γενικής χρήσης", η διαφορά στη συμπεριφορά πιθανόν να οφείλεται αποκλειστικά στη σχέση μεταξύ της ισχύος της μονάδας σε λειτουργία DRY και του όγκου του δωματίου, με την πραγματική συμπεριφορά να επηρεάζεται ακόμη και από τον ρυθμό ψύξης στα πρώτα λεπτά. Φυσικά, έρχεται και το σημείο όπου λες ότι το Fujitsu, παρόλο που στη λειτουργία DRY ρυθμίζεις στους 18°C, φαίνεται να εισέρχεται σε κάποιον τύπο περιορισμού... και αυτό μπορεί να εξηγηθεί: ακόμη και αν έχει ρυθμιστεί σε χαμηλή θερμοκρασία, ο αλγόριθμος μπορεί να έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποφασίζει να περιορίσει την κατανάλωση ισχύος (μέσα στη λογική που έχει σκεφτεί ο κατασκευαστής ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική ψύξη του αέρα - καθώς για το σύστημα η ρύθμιση των 18°C δεν θεωρείται φυσιολογική, επομένως ο αλγόριθμος παύει να την ακολουθεί), οδηγώντας σε μία απόδοση αφύγρανσης που ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του χρήστη. Όπως είπα και παραπάνω, όλα αυτά δεν είναι επιχειρήματα – είναι υποθέσεις και μπορούν να θεωρηθούν απλώς εικασίες. Απλώς προσπάθησα να βρω μια πιθανή εξήγηση, όχι να πω ότι ορισμένοι κατασκευαστές (σε ορισμένα μοντέλα) «σέβονται τον ...ιδιοκτήτη που ζητάει αφύγρανση» (ενώ άλλοι δεν το κάνουν), αντί να ρίξω την ευθύνη στη Fujitsu ότι περιορίζει σοβαρά, παράλογα και συνειδητά τις δυνατότητες της λειτουργίας DRY, μόνο και μόνο για χάρη μιας ακραίας εξοικονόμησης ενέργειας. **Λυπάμαι αν δεν μπόρεσα να μεταφέρω κάποια πράγματα καλύτερα, ίσως λόγω της δικής μου έλλειψης τέλειας κατανόησης του φαινομένου, της έλλειψης ακόμη πιο λεπτομερών εξηγήσεων(δεν ανέπτυξα αρκετά) ή αν με κάποιο τρόπο έχασα το επιδιωκόμενο νόημά κατά τη διαδικασία της μετάφρασης. Θεικό σχόλιο και ναι το διάβασα όλο! Μπράβο που έκατσες και το έγραψες. Πάντως η προσωπική μου άποψη είναι ότι τα πράγματα είναι πιο απλά. Δεν υπάρχει αλγόριθμος ούτε κάθεται κανείς να κοιτάξει την παράγωγο της θερμοκρασία για να μαντέψει υγρασία. Το μόνο που γίνεται είναι να κάνουν έναν συνδυασμό χαμηλής ταχύτητας ανεμιστήρα και μετά ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος για να μην πέσουν σε τίποτα προστασίες και υπερπιέσεις μιας και το φρέον δεν εκτονώνεται αρκετά λόγω της χαμηλής ροής του αέρα, πάνε τις στροφές σε σχετικά υψηλότερο ρυθμό ώστε να πιάσει χαμηλή θερμοκρασία το εσωτερικό στοιχείο. Όχι πολύ και πιάσει τίποτα πάγους μέσα (πάλι δεν το θέλουμε), ούτε λίγο ώστε να πέσει χαμηλά. Ας πούμε 7-9C το στοιχείο άρα και τον αέρα. Πάντα να μη ξεχνάμε και τις προστασίες από υπερπιέσεις και δεν ξέρω εγώ. Για αυτό πχ στο δικό μου asyg24kmta , ακόμα και με 40άρια έξω δεν ανεβάζει πάνω από 300-320W . Ή το 9αράκι κάπου 180W (ή όσο είναι) . Αλλά το 9άκι που ταυτόχρονα παίρνει και ρύθμιση θερμοκρασίας θα πιάσει τον στόχο σε έναν μικρό μονωμένο χώρο, ενώ το 24άρι σε έναν μεγάλο ενιαίο σαν τον δικό μου όχι εύκολα. Έτσι και αλλιώς δεν έχουμε πιάσει ακόμη δύσκολες θερμοκρασίες ενώ οι ελάχιστες το βράδυ είναι σχετικά χαμηλές. Σε άλλα κλιματιστικά που δεν έχουν ρύθμιση θερμοκρασίας όπως πχ τα daikin, αυτά θα δουλεύουν σταθερά σε αφύγρανση και απλά το δωμάτιο θα κρυώνει παραπάνω από ότι θέλουμε ή θα μένει σε καλή θερμοκρασία αν ο χώρος έχει επαρκείς απώλειες. 5 ώρες πριν, DionysisP είπε Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Προορίζεται για υπνοδωμάτιο γύρω στα 10τμ. Τώρα όσον αφορά το budget, έλεγα μέχρι 600€ με την εγκατάσταση γι αυτό ρώτησα ενα αξίζει κάποιο entry level ιαπωνικό έναντι του Miracle III. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάτι άλλο. 4 ώρες πριν, gcf είπε Σε διαμέρισμα που θα δοθεί για μίσθωση, θα μπει ένα 18άρι κλιματιστικό. Τι θα επιλέγατε μεταξύ Gree Pular στα 920€΄ και Daikin Perfera στα 1050€ και δυο λόγια γιατί αν θέλετε, ευχαριστώ. Ερωτηματολόγιο Αγοράς Κλιματιστικού 3 ώρες πριν, zoranb είπε Σε ποιές περιπτώσεις το WiFi είναι σημαντικό κ πραγματικά χρήσιμο; Το έχεις βάλει σκοπό να μας κάψεις! 1 ώρα πριν, p1ranhas είπε Καλησπέρα, κατέληξα και εγώ σε αγορά TCL miracle III 12άρι (Πλαίσιο) και από βδομάδα περιμένω για την εγκατάσταση. Βλέπω στην "δωρεάν" εγκατάσταση από Πλαίσιο λένε: οπότε με βάση και τον οδηγό εγκατάσταση θα ζητήσω 3 μέτρα για το χαλκοκαλώδιο. Βάση αυτού λογικά δεν θα με χρεώσουν παραπάνω σωστά? Επίσης γνωρίζουμε αν είναι οκ αυτό το μήκος για το συγκεκριμένο κλιματιστικό? Όχι δεν θα χρεώσουν. Είναι οκ. Να είσαι παρόν και δες το οδηγό της υπογραφής μου τι θα πρέπει να περιμένεις. 1 ώρα πριν, majnun είπε χαχ, τι μαρτυριο σταγόνας. δε ξερω ποση διαφορά κάνει αλλά πάμε άλλη μια λοιπόν Χώρος Α 2485.55Watt 2137.57KCal/h 124.28Watt/m2 106.88KCal/h/m2 Υπολογισμός Θερμικών απωλειών κατοικίας για Περιοχή: Ηλεία - Κλιματική ζώνη Β Υψόμετρο Περιοχής: Κάτω από 500 μέτρα Επιθυμητή Θερμοκρασία: 18 ℃ Έτος Kατασκευής: 1986 Εμβαδό Κατοικίας: 20 m2 Ύψος Ορόφου: 2.8 m Θέση - Πυκνότητα Δόμησης: Σε περιοχή με αραιή δόμηση Μόνωση Τοίχων: Πλημμελής Μόνωση Βόρεια Πλευρά σε επαφή με: Aέρα Νότια Πλευρά σε επαφή με: Άλλη κατοικία-διαμέρισμα Ανατολική Πλευρά σε επαφή με: Άλλη κατοικία-διαμέρισμα Δυτική Πλευρά σε επαφή με: Άλλη κατοικία-διαμέρισμα Δάπεδο σε επαφή με: Μη θερμαινόμενο χώρο Μόνωση Δαπέδου: Πλημελής - 3εκ. Οροφή σε επαφή με: Αέρα Μόνωση Οροφής: Πλημελής - 3εκ. Πόρτες - Μπαλκονόπορτες: 2 Παράθυρα: 1 Τύπος Κουφωμάτων: Μεταλλικά κουφώματα Τύπος Τζαμιών: Διπλά τζάμια Συντελεστής Ασφαλείας Υπολογισμών: 5% Χωρος Β 2124.23Watt 1826.84KCal/h 106.21Watt/m2 91.34KCal/h/m2 Υπολογισμός Θερμικών απωλειών κατοικίας για Περιοχή: Ηλεία - Κλιματική ζώνη Β Υψόμετρο Περιοχής: Κάτω από 500 μέτρα Επιθυμητή Θερμοκρασία: 18 ℃ Έτος Kατασκευής: 1986 Εμβαδό Κατοικίας: 20 m2 Ύψος Ορόφου: 2.8 m Θέση - Πυκνότητα Δόμησης: Σε περιοχή με αραιή δόμηση Μόνωση Τοίχων: Πλημμελής Μόνωση Βόρεια Πλευρά σε επαφή με: Aέρα Νότια Πλευρά σε επαφή με: Άλλη κατοικία-διαμέρισμα Ανατολική Πλευρά σε επαφή με: Άλλη κατοικία-διαμέρισμα Δυτική Πλευρά σε επαφή με: Άλλη κατοικία-διαμέρισμα Δάπεδο σε επαφή με: Μη θερμαινόμενο χώρο Μόνωση Δαπέδου: Πλημελής - 3εκ. Οροφή σε επαφή με: Αέρα Μόνωση Οροφής: Πλημελής - 3εκ. Πόρτες - Μπαλκονόπορτες: 1 Παράθυρα: 1 Τύπος Κουφωμάτων: Μεταλλικά κουφώματα Τύπος Τζαμιών: Διπλά τζάμια Συντελεστής Ασφαλείας Υπολογισμών: 5% Ανώτατο διαθέσιμο ποσό : 500-700 ανα κλιματιστικό Νέα αγορά ή αντικατάσταση παλιού. Αντικατάσταση εντελώς αρχαίου που δεν είχε καν τηλεκοντρολ. Αγνωστα λοιπά στοιχεία Επιθυμητό κατάστημα ή τύπος καταστήματος (πχ μεγάλη αλυσίδα που συνήθως έχουν αυξημένες τιμές αλλά έχουν ευκολίες πχ τρόπος πληρωμής με δόσεις, ανακύκλωση παλιού κλιματιστικού , δωρεάν εγκατάσταση κτλ)> Δωρεαν εγκατασταση εαν υπαρχει δυνατοτητα. Εναλλακτικά aircon energy + ανεξάρτητος εγκαταστάτης Χρήση κλιματιστικού προσδιορίζοντας αν είναι για αποκλειστική ψύξη, θέρμανση ή και τα δύο (πχ 20% ψύξη / 80% θέρμανση) > Κυριως ψυξη Συχνότητα χρήσης πχ περιστασιακή πηγή ψύξης ή αποκλειστική πηγή ψύξης και θέρμανσης κτλ > Αποκλειστικη πηγη ψύξης Αναφέρουμε αν έχουμε και αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης πχ λέβητας πετρελαίου > Για θερμανση υπαρχει ο λεβητας πετρελαιου Χώρος που θα τοποθετηθεί με προσδιορισμό αν θα είναι ενιαίος πχ σαλονοκουζίνα, υπνοδωμάτιο, τραπεζαρία κτλ> 1 για Κουζινα κ 1 για υπνοδωματιο https://www.kotsovolos.gr/air-condition-heaters/air-condition/7000-to-15000-btu/320277-a-c-in12btu-midea-airgrn12-airgreen εναλλακτικά πας εδώ https://www.electrocrete.gr/klimatistiko-midea-all-easy-pro-series-12000btu-aep2-12nxd6-iaep2-12nxd6-o και βάζεις δικό σου μάστορα 4
amotida Δημοσ. 15 Ιουνίου Δημοσ. 15 Ιουνίου 43 minutes ago, liakjim said: Θεικό σχόλιο και ναι το διάβασα όλο! Μπράβο που έκατσες και το έγραψες. Πάντως η προσωπική μου άποψη είναι ότι τα πράγματα είναι πιο απλά. Δεν υπάρχει αλγόριθμος ούτε κάθεται κανείς να κοιτάξει την παράγωγο της θερμοκρασία για να μαντέψει υγρασία. Το μόνο που γίνεται είναι να κάνουν έναν συνδυασμό χαμηλής ταχύτητας ανεμιστήρα και μετά ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος για να μην πέσουν σε τίποτα προστασίες και υπερπιέσεις μιας και το φρέον δεν εκτονώνεται αρκετά λόγω της χαμηλής ροής του αέρα, πάνε τις στροφές σε σχετικά υψηλότερο ρυθμό ώστε να πιάσει χαμηλή θερμοκρασία το εσωτερικό στοιχείο. Όχι πολύ και πιάσει τίποτα πάγους μέσα (πάλι δεν το θέλουμε), ούτε λίγο ώστε να πέσει χαμηλά. Ας πούμε 7-9C το στοιχείο άρα και τον αέρα. Πάντα να μη ξεχνάμε και τις προστασίες από υπερπιέσεις και δεν ξέρω εγώ. Για αυτό πχ στο δικό μου asyg24kmta , ακόμα και με 40άρια έξω δεν ανεβάζει πάνω από 300-320W . Ή το 9αράκι κάπου 180W (ή όσο είναι) . Αλλά το 9άκι που ταυτόχρονα παίρνει και ρύθμιση θερμοκρασίας θα πιάσει τον στόχο σε έναν μικρό μονωμένο χώρο, ενώ το 24άρι σε έναν μεγάλο ενιαίο σαν τον δικό μου όχι εύκολα. Έτσι και αλλιώς δεν έχουμε πιάσει ακόμη δύσκολες θερμοκρασίες ενώ οι ελάχιστες το βράδυ είναι σχετικά χαμηλές. Σε άλλα κλιματιστικά που δεν έχουν ρύθμιση θερμοκρασίας όπως πχ τα daikin, αυτά θα δουλεύουν σταθερά σε αφύγρανση και απλά το δωμάτιο θα κρυώνει παραπάνω από ότι θέλουμε ή θα μένει σε καλή θερμοκρασία αν ο χώρος έχει επαρκείς απώλειες. Σε ένα θέμα όπως αυτό, φοβάμαι μήπως ακυρώσουμε τα πάντα με υπερβολική απλοποίηση... Έχουμε να κάνουμε με αλγορίθμους στη λειτουργία DRY; Απόλυτα! Ακόμη και μια απλή λογική του τύπου: «Κράτα τον συμπιεστή ON όσο το T_evap < X°C και η θερμοκρασία του δωματίου > Y°C» είναι επίσης ένας αλγόριθμος, έστω και πολύ απλός. Όμως, αυτό που προσπάθησα εγώ να περιγράψω προηγουμένως (με μοντέλα εκτίμησης, θερμική απόκριση, στατιστικές καμπύλες) δεν είναι φαντασία... Με τη σειρά μου, κι εγώ περιέγραψα από ό,τι έχω διαβάσει, μιας και δεν κάθισα βέβαια να εφεύρω τώρα τέτοιες ιδέες. Ίσως να μη συμβαίνουν όλα αυτά σε όλα τα κλιματιστικά, ας μην ξεχνάμε όμως ότι προσπαθούσα να αναφερθώ σε πιο εξελιγμένες συσκευές... Χρησιμοποιείται η παράγωγος της θερμοκρασίας (ο ρυθμός μείωσης); Σίγουρα ναι, σε κάποιες συσκευές (διάβασα κάτι σχετικό κάπου), όχι άμεσα ως μαθηματική παράγωγος αλλά ο ρυθμός μεταβολής της θερμοκρασίας σε ένα χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις ελέγχου. Για παράδειγμα, αν το setpoint είναι 23°C και η θερμοκρασία του δωματίου πέσει πολύ γρήγορα στους 21°C, η συσκευή μπορεί να θεωρήσει ότι δεν χρειάζεται μεγάλο φορτίο ψύξης και αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ως έμμεσο feedback για την ποσότητα υγρού έναντι ξηρού αέρα. Φυσικά, όταν μιλάμε για προηγμένο software. Ίσως στα πιο φτηνά κλιματιστικά να πρόκειται απλώς μόνο για προστασίες, δεν έχω ιδέα. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα