Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
7 minutes ago, Dante80 said:

Το ξαναγράφω, τα LLM δεν είναι τεχνητή νοημοσύνη, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε AGI και ουσιαστικά ούτε γνωρίζουν τπτ, ούτε μαθαίνουν κάτι στην πορεία. 

Νομίζω πως έχουν μπερδευτεί κάποιοι συμφορουμιστές. 

Το πώς θα το βαφτίσεις δεν έχει καμία σημασία. Αν δεν θες να το πεις τεχνική νοημοσύνη αλλά κάτι άλλο ελεύθερα. Η ουσία είναι ότι αυτό το πράγμα θα αλλάξει ριζικά τής ζωές μας 

• Like 4
  • Απαντ. 116
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, Errik said:

Έχεις κάποια links σχετικά με αυτό που γράφεις; Θα με ενδιέφερε να διαβάσω παραπάνω. 

Δεν υπάρχουν μόνο LLMs υπάρχουν και reasoning models. Η κατάσταση δεν είναι στατική.

Πχ στην παραπάνω απάντηση πατώντας το show thinking βγάζει το παρακάτω: 

Εμένα δε μου φαίνεται σαν απλό LLM η παραπάνω λογική. 

Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε LLM τύπου ChatGTP. Φυσικά και δεν υπάρχουν μόνο LLMs. Οι βασικές εξελίξεις πάνω στο AGI research  απλά δεν έχουν να κάνουν με LLMs. 

Ρίξε μια ματιά εδώ ως starter: LLMs Are Not Intelligent

Επίσης, αυτό βοηθά όσον αφορά τους περιορισμούς και τις δυνατότητες ενός τέτοιου συστήματος. Όπως έλεγα, αρκετοί συμφορουμιστές είναι λίγο μπερδεμένοι, εν μέρει το φταίξιμο ανήκει στις κωλοεταιρίες που διαφημίζουν διάφορα εργαλεία που δεν έχουν νοημοσύνη ως τεχνητή νοημοσύνη. Το podcast που έβαλα παραπάνω είναι must για να ξεπεράσει κάποιος τις πίπες του κάθε Musk, Pai ή Altman και προχωρήσει το μυαλό του λίγο παραπάνω βλέποντας τι παίζεται πραγματικά στο πεδίο. 

Επεξ/σία από Dante80
Δημοσ.

Σε λίγα χρόνια, το 95% της δουλειάς θα το κάνουν AI και ρομπότ. Όποιος θα δουλέψει θα το κάνει από επιλογή και όχι από ανάγκη. Η μετάβαση θα είναι πολύ δύσκολη. Δειλά δειλα ήδη έχει ξεκινήσει 

• Like 2
Δημοσ.

Αν το σύμπαν είναι απλά μαθηματικά ,

και το μόνο που χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε τα πάντα γύρω μας είναι χρόνος ,

ίσως με την τεχνητή νοημοσύνη να βρούμε απαντήσεις για τα πάντα πολύ πιο γρήγορα από ότι θα είμαστε προετοιμασμένοι .

Δημοσ.
5 ώρες πριν, XSpectre1 είπε

Σε λίγα χρόνια, το 95% της δουλειάς θα το κάνουν AI και ρομπότ. Όποιος θα δουλέψει θα το κάνει από επιλογή και όχι από ανάγκη. Η μετάβαση θα είναι πολύ δύσκολη. Δειλά δειλα ήδη έχει ξεκινήσει 

Δικαίωμα σας να τις πιστεύετε αυτές τις αβάσιμες και αστήρικτες μπούρδες, τουλάχιστον μη τις αναπαράγετε. Αφήστε να τις αναπαράγουν αυτοί που κερδίζουν από αυτό, όπως ο CEO της anthropic που αναφέρθηκε πιο πάνω.

Δημοσ.

Είναι ένα εργαλείο, το οποίο πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε. Ας παραβλέψουμε τον όρο "νοημοσύνη", γιατί υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο τί συνιστά νοημοσύνη και πιστεύω ότι ας μην κάτσουμε εμείς εδώ τώρα να το αναλύσουμε.

Όμως τα γλωσσικά μοντέλα τύπου chatgpt ας πούμε, ή άλλα μοντέλα μηχανικής μάθησης, είναι εδώ και χρησιμοποιούνται.
Προσωπικά το chatgpt μου λύνει τα χέρια στην δουλειά κατά περιόδους, πχ φέραμε ένα καινούργιο inverter δεν είχα ξανασχοληθεί να το προγραμματίσω, λέω κάτσε να ρωτήσω το chatgpt. Η πρώτη απάντηση που μου έδωσε, δεν ίσχυε. Του φορτώνω το manual, του ξαναθέτω την ερώτηση λέγοντας διάβασε μέσα από το manual και πες μου, και έπεσε 100% σωστά. Μέσα σε 5 λεπτά είχα έτοιμη την λίστα παραμέτρων, που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να φάω όλη την μέρα να βρω στο manual ποια παράμετρος κάνει τί, και να καθίσω να το παραμετροποιήσω.
Αλλο παράδειγμα. Έφτιαξα με AI ένα πρόγραμμα διαχείρισης βιομηχανικής συντήρησης, χωρίς να γράψω ούτε γραμμή κώδικα (Replit AI). Το αντίστοιχο που είχαμε έκανε γύρω στα 10K αλλά ήταν πλέον λίγο δύσχρηστο (πάλιωσε) και έπρεπε να περάσουμε σε νέα version, ξεκίνησα να φτιάξω κάτι εντελώς απλό να κάνω τα βασικά και βγήκε (σε αυτά που ήθελα εγώ) ίσο ή και καλύτερο. Το ωραίο; Του φόρτωσα το API του chatGPT και ρωτάει ο μάστορας "πώς θα κάνω αυτό..." και έχει μέσα φορτωμένα τα manual των μηχανημάτων και του δίνει την απάντηση σε δευτερόλεπτα. 
Αυτά είναι απτά παραδείγματα που με βοήθησαν σε επαγγελματική χρήση.

Βέβαια προκύπτουν και κίνδυνοι, βλέπω ότι κάνοντας συστηματική χρήση του AI τείνεις να σταματάς να παράγεις σκέψη και βολεύεσαι με το να ρωτάς το chatbot για τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα. 
Επίσης αν δεν έχεις γνώση ενός αντικειμένου, είναι πολύ εύκολο ειδικά στο chatgpt να την πατήσεις, καθώς λέει πολλά παπατζηλίκια και πρέπει να κάνεις cross check τις απαντήσεις που δίνει! 
Στο σχολείο της κόρης μου στην Δ' Δημοτικού, η δασκάλα τους έβαλε να αναζητήσουν μερικές πληροφορίες και τους είπε αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν και το chatgpt, θέλοντας ίσως να τα κάνει να το μάθουν σαν εργαλείο και βλέποντας ότι είναι κάτι που θα είναι αντικείμενο καθημερινής χρήσης μελλοντικά. Εγώ της απαγόρεψα να το κάνει, δεν θέλω από τώρα να έχει μασημένη τροφή, να μάθει να το παλεύει λίγο, να αναζητά την πληροφορία και να βάζει φίλτρο τί της είναι χρήσιμο και τί όχι, η ίδια.

Το σίγουρο είναι ότι σε ότι έχει να κάνει με πληροφορία, παραγωγή λόγου, υπολογισμούς, διαχείριση όγκου δεδομένων, παραγωγή κώδικα, ότι μπορεί να γίνει με υπολογιστή γενικά, έχουμε να δούμε πολλά, τα πράγματα αλλάζουν δραματικά μέρα με την ημέρα!

• Like 6
Δημοσ.
1 hour ago, shikabalas said:

Δικαίωμα σας να τις πιστεύετε αυτές τις αβάσιμες και αστήρικτες μπούρδες, τουλάχιστον μη τις αναπαράγετε. Αφήστε να τις αναπαράγουν αυτοί που κερδίζουν από αυτό, όπως ο CEO της anthropic που αναφέρθηκε πιο πάνω.

Σίγουρα πιο επικίνδυνο από το να προβληματίζεται κάποιος για το μέλλον, είναι να κλείνει τα μάτια και να το αποκαλεί "μπούρδες". Οι αλλαγές δεν περιμένουν τη συγκατάθεσή μας για να συμβούν.

• Like 2
Δημοσ.

Όντας καιρό χρήστης με subscription σε chatgpt και claude, όσο με κατάπληξαν στην αρχή τα LLMs άλλο τόσο με απαγοήτευσαν με την σχεδόν ανύπαρκτη εξέλιξη τους, κι ας ανακοινώνουν κάθε λίγο και λιγάκι τα "νέα μοντέλα τους".  

Ακόμα και σήμερα στο πρώτο σκάλωμα που θα φάει με κάτι (είτε κώδικα, είτε μια συζήτηση, είτε σε image generation) πιθανώς δεν θα βγει ποτέ από την λούπα που έχει πέσει, μερικές φορές ακόμα και αν του πεις ακριβώς που έχει σκαλώσει και τι θα έπρεπε να κάνει. Σε cloud infrastructure δε, και το ίδιο το documentation να του δώσω δε βγάζει άκρη να μου κάνει ένα καλό suggestion. 

Δημοσ.
6 hours ago, Sufk1 said:

Και τί θα κάνουν οι άνεργοι?

Για αυτό ακριβώς λέμε ότι η μετάβαση θα είναι δύσκολη. Αν δεν προετοιμαστούμε, θα έχουμε πρόβλημα. Το θέμα δεν είναι αν θα μείνουν άνεργοι κάποιοι αλλά τι κάνουμε από τώρα για να μη γίνει χάος όταν οι δουλειές αλλάξουν ή εξαφανιστούν.

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, XSpectre1 είπε

Σίγουρα πιο επικίνδυνο από το να προβληματίζεται κάποιος για το μέλλον, είναι να κλείνει τα μάτια και να το αποκαλεί "μπούρδες". Οι αλλαγές δεν περιμένουν τη συγκατάθεσή μας για να συμβούν.

Πως να αποκαλεσω βαρυγδουπες δηλωσεις τυπου το 95% των δουλειων θα τις κανει το ΑΙ και μαλιστα σε 5!! χρονια?

Ας ξεκινησουμε με μια απλη ερωτηση, οταν λες το 95% των δουλειων εννοεις ολων των δουλειων ή μονο τη λεγομενη "δουλεια γραφειου"? Για να ξερουμε αρχικα για τι μιλαμε.

Δημοσ.
5 minutes ago, Μακιαβέλλι said:

Όντας καιρό χρήστης με subscription σε chatgpt και claude, όσο με κατάπληξαν στην αρχή τα LLMs άλλο τόσο με απαγοήτευσαν με την σχεδόν ανύπαρκτη εξέλιξη τους, κι ας ανακοινώνουν κάθε λίγο και λιγάκι τα "νέα μοντέλα τους".  

Ακόμα και σήμερα στο πρώτο σκάλωμα που θα φάει με κάτι (είτε κώδικα, είτε μια συζήτηση, είτε σε image generation) πιθανώς δεν θα βγει ποτέ από την λούπα που έχει πέσει, μερικές φορές ακόμα και αν του πεις ακριβώς που έχει σκαλώσει και τι θα έπρεπε να κάνει. Σε cloud infrastructure δε, και το ίδιο το documentation να του δώσω δε βγάζει άκρη να μου κάνει ένα καλό suggestion. 

Οκ. Ισχύουν όλα αυτά. Θυμάσαι όμως πού ειμασταν πριν 10 χρόνια? Μπορείς να κάνεις μια πρόβλεψη τι θα γίνει σε 10-20-30-50 χρόνια?

5 minutes ago, shikabalas said:

Πως να αποκαλεσω βαρυγδουπες δηλωσεις τυπου το 95% των δουλειων θα τις κανει το ΑΙ και μαλιστα σε 5!! χρονια?

Ας ξεκινησουμε με μια απλη ερωτηση, οταν λες το 95% των δουλειων εννοεις ολων των δουλειων ή μονο τη λεγομενη "δουλεια γραφειου"? Για να ξερουμε αρχικα για τι μιλαμε.

Καταρχάς, δεν είπα «σε 5 χρόνια». Είπα «σε λίγα χρόνια», που μπορεί να σημαίνει 15-20-30. Μην μου χρεώνεις κάτι που δεν έγραψα. Η ουσία παραμένει: η μετάβαση έχει αρχίσει και θα επιταχυνθεί. Το πότε ακριβώς θα φτάσει σε κορύφωση, δεν το ξέρει κανείς

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...