Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα αδέρφια ,

ζω εδώ και κάποια χρόνια στο εξωτερικό και σκέφτομαι την αγορά σπιτιού στην Ελλάδα - έχοντας πάντα στο μυαλό μου τον επαναπατρισμό σε κάποια χρόνια.

Είμαι φυσικό δηλωμένος κάτοικος εξωτερικού και κάνω μηδενική δήλωση στην Ελλάδα.

Γνωρίζετε αν οι Ελληνικές τράπεζες δίνουν δάνεια σε κατοίκους εξωτερικόυ και ποιες άλλες διαδικασίες πρέπει να κινήσω για να μπορώ να προχωρήσω σε αγορά ακινήτου ; Είχε κάποιος ανάλογη εμπειρία ;

Ευχαριστώ πολύ :)

(θα απευθυνθώ φυσικά και σε τράπεζα και σε δικηγόρο ,αλλά αν έχει κάποιος κάποιο tip ή σχόλιο , καλοδεχούμενα :) )

Δημοσ.

Γενικά από άποψη ελέγχου σε συμφέρει η εισαγωγή κεφαλαίων από το εξωτερικό, διότι εάν φανεί πως η αγορά γίνεται με κεφάλαια ελληνικής προέλευσης τότε εμπλέκεσαι σε άλλες διαδικασίες. Αν χρειάζεται δανεισμός και έχεις μετοικήσει σε τραπεζικώς σύγχρονη χώρα, δες τη δυνατότητα δανεισμού από τράπεζα εκεί.

Δημοσ.

1. Από τράπεζα στο εξωτερικό πολύ χλωμό να πάρεις δάνειο (πρέπει να εγγράψουν προσημείωση υποθήκης σε ξένη χώρα με ξένους νόμους και ξένες διαδικασίες και εκτιμητέα αξία). Εκτός και είσαι επιπέδου Νιάρχου, Λάτση και ασχοληθεί κάποια τράπεζα, απλώς ξέχασέ το.

2. Ελληνικές τράπεζες (τουλάχιστον δύο από τις συστημικές) χρηματοδοτούν με βάση ξένα εισοδήματα αρκεί να είναι σταθερά εδώ και κάποια χρόνια και να είναι σε μια από τις αναπτυγμένες χώρες (δλδ ΕΕ, ΗΠΑ, Ελβετία κτλ. , όχι ας πούμε στη Ναμίμπια). Οι διαδικασίες, ειδικά μια και είσαι και Ελληνας υπήκοος δεν διαφέρει σε τίποτα από τη διαδικασία που θα ακολουθούνταν για κάποιον εδώ.

Δημοσ.

Για το τραπεζικό δεν ξέρω να σου πω. Όσον αφορά τυχόν συμβουλές, εκτός από δικηγόρο οπωσδήποτε και μηχανικό που θα ελέγξει την άδεια του σπιτιού που θες να αγοράσεις για τυχόν αυθαιρεσίες που μπορεί να χρειαστούν νομιμοποίηση (υποχρέωση πωλητή ή κατόπιν συμφωνίας, πάντως πρέπει να βγει βεβαίωση μηχανικού ότι όλες οι αυθαιρεσίες έχουν τακτοποιηθεί ΠΡΙΝ γίνει το συμβόλαιο) και στατικά βέβαια ως προς την στατική επάρκεια και τυχόν φθορές. Δικηγόρος εκτός από τη σύνταξη τυχόν χαρτιών για την τράπεζα να πάει να κάνει έλεγχο τίτλων και βαρών ότι το σπίτι είναι καθαρό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Από τράπεζα εξωτερικού μόνο άμα έχεις ακίνητο στην εκάστοτε χώρα για προσημείωση. 
Από Ελληνικές τράπεζες μπορείς να πάρεις δάνειο , απλά σε ποσοστό 60-70% και όχι μέχρι 80%.

Γνωριζω από πρώτος χέρι, χωρίς να υποθέτω.

Επεξ/σία από Papakaliati
Δημοσ.

Είμαι κάτοικος Ελβετίας τα τελευταία 3,5 χρόνια οπότε θεωρώ δεν θα υπάρχει πρόβλημα με το δάνειο...

Δημοσ.

Θα σου δώσουν δάνειο αλλά όχι με ευνοϊκούς για εσένα όρους. Γενικά όποτε συμφέρει την τράπεζα θα σε αντιμετωπίζει ως Έλληνα και όποτε όχι θα σου λένε διάφορα κουλά (πχ για τον υπολογισμό του επιτοκίου). Αν σε παίρνει να το βάλεις όλο το ποσό μετρητά, καλύτερα να περιμένεις μέχρι να το μαζέψεις. Τα παραπάνω από προσωπική εμπειρία. Επίσης οπλίσου με υπομονή γιατί η ελληνική γραφειοκρατία είναι πραγματικά ανίκητη, ειδικά από την πλευρά της τράπεζας.

Δημοσ.

Άλλο κάτοικος εξωτερικού και άλλο φορολογικός κάτοικος εξωτερικού.

Τράβα σε μία τράπεζα. Αν έχεις σταθερό μισθό λογικά θα σου δώσουν δάνειο όπως σε όλους τους άλλους. Δεν νομίζω ότι θα έχεις σημαντικά διαφορετική αντιμετώπιση. Έλληνας πολίτης είσαι, απλά δεν φορολογείσαι στην Ελλάδα.

Προφανώς αν είσαι πελάτης της τράπεζας, αν είχες μισθοδοσία στην τράπεζα κλπ τότε θα σου δώσουν δάνειο με καλύτερους όρους.

Πάρε μαζί σου τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά, μισθολόγιο ή το συμβόλαιο, ίσως κάποιο αποδεικτικό bank account εξωτερικού κλπ και ρώτα τους να σου πουν 1. αν θα σου έδιναν δάνειο και 2. με τι όρους (για να είσαι σίγουρος κανονικά πρέπει να κάνεις αίτηση και να πάρεις προ-έγκριση αλλά και οι υπάλληλοι πάνω κάτω μπορούν να σου πουν).

Υ.Γ. Και τα AI λένε το ίδιο. Μια χαρά δίνουν. Ίσως έχει λίγο παραπάνω γραφειοκρατία.

Δημοσ.

Μερικες τραπεζες δεν δινουν αν το εισοδημα σου δεν ειναι σε ευρω, ακομα και αν ειναι πολυ υψηλο.

Σε αυτες τις περιπτωσεις, απλα πρεπει να μιλησεις με καποιον απο τα κεντρικα.

Δημοσ.

Επειδη προσφατα το κοιταξα, αλλα μεσω εταιριων που αναλαμβανουν (δωρεαν) να μεσολαβησουν με τις τραπεζες, θα σου πω τα θεματα που εμαθα:

 

1. Θα σου ζητησουν φορολογικες δηλωσεις των τελευταιων 2,3 ετων, αν δεν ειναι το εισοδημα σε ευρω, ειναι προβλημα. Εμενα μονο η Alpha το δεχτηκε σε αλλο νομισμα, οι αλλες δε μπηκαν σε συζητηση καν.

2.Επιτοκιο δεν αλλαζει πολυ απο αυτο που θα επαιρνες αν ησουν κατοικος ελλαδας αλλα προφανως παιζει ρολο και τι οικονομικες βασεις εχεις.

3. Αναλογα τα κεφια και τη τραπεζα, μπορει να σου ζητησουν διαφορετικα εγγραφα , γιαυτο πηγα σε εταιρια εγω να τα αναλαβει.

4. Θα ζητησουν καποιο εγγραφο που αποδεικνυει οτι δεν εχεις χρωστουμενα/δανεια στη χωρα που εισαι, δε θυμαμαι πως το λενε.

 

Αυτα κυριως μου ερχονται στο μυαλο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...