Eloy Δημοσ. 1 Αυγούστου Δημοσ. 1 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Για μένα η καλύτερη λύση είναι τύπου YTONG, αλλά δεν ξέρω απo τιμές... Επεξ/σία 1 Αυγούστου από Eloy
NikosKallithea Δημοσ. 1 Αυγούστου Δημοσ. 1 Αυγούστου 8 ώρες πριν, JakeKaufman είπε Μερικά εκατομμύρια σύμμεικτες κατασκευές με μέταλλο αλλά και αμιγώς Μεταλλικές γελάνε με το ένα που «ξέρεις εσύ» Δεν πειράζει ας γελάνε και εγω γελάω μαζί τους 1
anax111 Δημοσ. 1 Αυγούστου Δημοσ. 1 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Στις 30/7/2025 στις 4:34 ΜΜ, phanispal είπε Στην Αμερική δηλαδή δεν ξέρουν. Από ουρανοξύστες και γενικά μεγάλα κτίρια γραφείων ξέρουν. Από πλευράς σπιτιών δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Για αυτό και βλέπεις συνέχεια σπίτια διαλυμένα μετά από κάθε τυφώνα. Σε πληροφορώ ότι αν έχτιζαν όπως εμείς τα σπίτια τους πέρα από ζημιές στην κάλυψη της σκεπής (όχι στην ταράτσα που όταν είναι από μπετόν δεν καταλαβαίνει τίποτα) και μερικά σπασμένα τζάμια στα κουφώματα δεν θα πάθαιναν τίποτε άλλο με τους τυφώνες. Και επειδή έχω δει και τι φτιάχνουν έξω σε πληροφορώ ότι οι ελληνικές οικοδομές μπορεί να είναι κακάσχημες αλλά παίζει να είναι τα ποιο ανθεκτικά κτίρια στον κόσμο. Ούτε με πυρηνική δεν θα φύγει ο σκελετός τους από την θέση τους. Τα ξύλινα σπίτια πέρα από τα 40 χρόνια γίνονται ασύμφορα οικονομικά στο να τα διατηρήσεις καθώς χρειάζονται συντηρήσεις στην φέρουσα δομή. Μια γερή δική μας οικοδομή με τις προδιαγραφές του νέου αντισεισμικού θα πάει άνετα τουλάχιστον 100 χρόνια χωρίς καμιά απολύτως επέμβαση στην φέρουσα δομή. Επειδή η δουλειά μου είναι στις κατασκευές βλέπω οικοδομές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με 6-7 ορόφους από την δεκαετία του 50 που παρά το ότι δεν χτίστηκαν με τον νέο αντισεισμικό και έχουν περάσει και σεισμούς 5,5 ρίχτερ η φέρουσα δομή (ο μπετονένιος σκελετός) είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Εξαιρούνται οι πλάκες των ορόφων που συνήθως δεν είναι τόσο χοντρές όσο πρέπει. Αλλά αυτό λύνεται αν είναι αναγκαίο με ενίσχυση. Κάνουμε ανακαινίσεις σε τέτοιες οικοδομές χωρίς καμία ενίσχυση στην φέρουσα δομή ξέροντας πως θα πάνε άλλα 30 χρόνια χωρίς πρόβλημα. Δηλαδή θα πιάσουν έναν αιώνα ζωής χωρίς ενίσχυση της φέρουσας δομής! Σε αντίστοιχο ξύλινο αυτό είναι απολύτως αδύνατον, αντίστοιχη ανακαίνιση θα απαιτούσε τεράστιο κόστος. Και όσο για τα κτίρια που χτίστηκαν μετά το 1970 όπου αρχίζουν πλέον οι πλάκες και χύνονται με μηχανήματα και όχι με τον τενεκέ και είναι και οι μηχανικοί ποιο υποψιασμένοι και ενημερωμένοι πιστεύω χωρίς πλάκα πως θα πάνε 150 χρόνια χωρίς καμιά ανάγκη για ενίσχυση της φέρουσας δομής. Η άποψή μου είναι καθαρά εμπειρική. Υ.Γ. Κάποτε που συζητούσα με Έλληνα μάστορα για τις κατασκευές στις ΗΠΑ μου διηγήθηκε το εξής: Πήγε πριν 20-25 χρόνια κάποια στιγμή όλο το συνεργείο του πακέτο στις ΗΠΑ για να κάνει πετροντούβαρα σε ένα ελληνικό μοναστήρι που ήθελαν να το κάνουν να μοιάζει με βυζαντινό. Οι Αμερικανοί της περιοχής όταν είδαν πως χτίζουν πάθανε τέτοιο σοκ που φέρανε ειδικούς να καταγράψουν το πως χτίζουν οι Έλληνες μάστορες! Στην συνέχεια ο δήμαρχος μάζεψε χορηγίες και τους πρόσφερε μόνιμες κατοικίες στην περιοχή, πράσινη κάρτα με υπόσχεση υπηκοότητας και υπόσχεση για συνεχή εργασία αρκεί να μένανε εκεί και να χτίζανε σπίτια με αυτόν τον τρόπο. Αυτοί όμως είχανε οικογένειες και περιουσίες στην Ελλάδα, δεν είχαν και ανάγκη από δουλειά και τελικά γύρισαν όλοι πίσω εκτός από έναν Αλβανό. Επεξ/σία 1 Αυγούστου από anax111 1 1
mechpanos Δημοσ. 1 Αυγούστου Δημοσ. 1 Αυγούστου Αυτά όλα που λέτε ισχύουν. Στην Αμερική όμως, δεν είναι ότι το κάνουν επειδή δεν ξέρουν να χτίσουν. Ξέρουν και παραξέρουν, στο Miami έχει τρελές κατασκευές και τρελά regulations λόγω τυφώνων, αν δεν έχεις καλή κατασκευή δεν παίρνεις άδεια να χτίσεις ούτε σε ασφαλίζει η ασφαλιστική. Επιπλέον, όταν πας να βγάλεις την οικοδομική άδεια, πρέπει ο μηχανικός να δείξει ποιο υλικό θα χρησιμοποιήσει με τον τρόπο τοποθέτησης και αν αυτό το υλικό με αυτό τον τρόπο τοποθέτησης έχει περάσει test και έχει πιστοποιηθεί για αντοχή σε wind - thaw. Αυτά τα ξέρω από πρώτο χέρι. Άρα επαναλαμβάνω εκεί έχουν τζάμπα ξυλεία, την έχουν μάθει και την χρησιμοποιούν. Αν περάσει ξόφαλτσα κανένας τυφώνας σε μέρη που δεν περνάει συχνά, την κάτσανε όμως... Τέλος πάντων εγώ την είπα την γνώμη μου, από άποψη αντοχής κλπ δεν τίθεται θέμα με την κατάλληλη ξυλεία όλα γίνονται, το θέμα μου εμένα είναι η πυρασφάλεια. Τώρα κάτι αναφορές για προκάτ κλπ., δεν είναι αντικείμενο της κουβέντας νομίζω.
@pnea1973 Δημοσ. 1 Αυγούστου Δημοσ. 1 Αυγούστου Επίσης για όλες τις κατοικίες που είναι εντός 300μ από δασική έκταση υπάρχει νομοθεσία σχετικά με την πυρασφάλεια.
anax111 Δημοσ. 1 Αυγούστου Δημοσ. 1 Αυγούστου 42 λεπτά πριν, mechpanos είπε Αυτά όλα που λέτε ισχύουν. Στην Αμερική όμως, δεν είναι ότι το κάνουν επειδή δεν ξέρουν να χτίσουν. Ξέρουν και παραξέρουν, στο Miami έχει τρελές κατασκευές και τρελά regulations λόγω τυφώνων, αν δεν έχεις καλή κατασκευή δεν παίρνεις άδεια να χτίσεις ούτε σε ασφαλίζει η ασφαλιστική. Επιπλέον, όταν πας να βγάλεις την οικοδομική άδεια, πρέπει ο μηχανικός να δείξει ποιο υλικό θα χρησιμοποιήσει με τον τρόπο τοποθέτησης και αν αυτό το υλικό με αυτό τον τρόπο τοποθέτησης έχει περάσει test και έχει πιστοποιηθεί για αντοχή σε wind - thaw. Αυτά τα ξέρω από πρώτο χέρι. Άρα επαναλαμβάνω εκεί έχουν τζάμπα ξυλεία, την έχουν μάθει και την χρησιμοποιούν. Αν περάσει ξόφαλτσα κανένας τυφώνας σε μέρη που δεν περνάει συχνά, την κάτσανε όμως... Τέλος πάντων εγώ την είπα την γνώμη μου, από άποψη αντοχής κλπ δεν τίθεται θέμα με την κατάλληλη ξυλεία όλα γίνονται, το θέμα μου εμένα είναι η πυρασφάλεια. Τώρα κάτι αναφορές για προκάτ κλπ., δεν είναι αντικείμενο της κουβέντας νομίζω. Δεν διαφωνώ με αυτά που λες. Οι Αμερικανοί είναι φοβεροί στις μεγάλες κατασκευές και στο ντιζάιν σπιτιών. Από πλευράς σχεδιασμού η αρχιτεκτονική τους είναι απίστευτη. Πραγματικά κάθομαι και βλέπω τα σπίτια τους στα ντοκιμαντέρ και τα χαζεύω. Αλλά στο θέμα της αντοχής στον χρόνο για κάποιο λόγο δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα σπίτια και στις πολυκατοικίες της σειράς. Ενώ σε εμάς οι πολυκατοικίες της σειράς θα μείνουν και μετά τον Γ παγκόσμιο πόλεμο. 1
Neptu Δημοσ. 1 Αυγούστου Δημοσ. 1 Αυγούστου Γιατί τώρα όλο αυτό εμένα μου θυμίζει το παραμύθι με τα 3 γουρουνάκια; 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα