Apostol. Δημοσ. 6 Αυγούστου Δημοσ. 6 Αυγούστου Κάνετε όλοι λες και δεν ξέρετε πως βγαίνουν οι ΥΔΕ και τα πιστοποιητικά..
Silverage Δημοσ. 6 Αυγούστου Δημοσ. 6 Αυγούστου 13 λεπτά πριν, VasKag είπε πιθανον να υπαρχουν και καποιοι που υπογραφουν χωρις καν να ερθουν στο χωρο. Αυτό είναι σίγουρο. Ξέρω τέτοια περίπτωση.
christakos07 Δημοσ. 6 Αυγούστου Δημοσ. 6 Αυγούστου 35 minutes ago, Apostol. said: Κάνετε όλοι λες και δεν ξέρετε πως βγαίνουν οι ΥΔΕ και τα πιστοποιητικά.. Το πρόβλημα είναι αυτό ακριβώς. Αν αφαιρεθούν 5-10 άδειες ηλεκτρολόγων τότε ίσως στρώσει το πράμα.
thn Δημοσ. 7 Αυγούστου Δημοσ. 7 Αυγούστου 38 λεπτά πριν, christakos07 είπε Το πρόβλημα είναι αυτό ακριβώς. Αν αφαιρεθούν 5-10 άδειες ηλεκτρολόγων τότε ίσως στρώσει το πράμα. Κατά βάση τα τελευταία χρόνια γραφεία και μηχανικοί που υπογράφουν μόνοι τους χωρίς σωματεία τα κάνουν αυτά. Μέχρι και το σχέδιο είναι στο περίπου.
Haldol Δημοσ. 7 Αυγούστου Δημοσ. 7 Αυγούστου 15 hours ago, magicnumbers said: Ο ηλεκτρολόγος δε βάζει υπογραφή σε πίνακα χωρίς ρελέ. Καλά θα 'ταν, αλλά ο κόσμος είναι γεμάτος υπογραφάκηδες που εκδίδουν ΥΔΕ χωρίς καν... να πάνε στο χώρο. Προφανώς και παίζουν το κεφάλι τους (μαζί και τη ζωή του χρήστη του χώρου), αν συμβεί οτιδήποτε αλλά κυριαρχεί το ελληνικό δαιμόνιο του «έλα, σιγά μη τύχει».
Petros Electron Δημοσ. 7 Αυγούστου Δημοσ. 7 Αυγούστου (επεξεργασμένο) 23 ώρες πριν, hp8 είπε βάλε ΕΔΩ τα 11 ψηφία να δεις αν υπάρχει ενεργή ΥΔΕ Πρόσφατα έκανα ανανέωση (spoiler) και αν δεν υπήρχε ρελε δεν θα ανανεωνόταν Το έκανα σαν ιδιοκτήτης σε ενοικιαζομενο για να είμαι εγώ καλυμμένος Η ισχύς της πλέον είναι 10ετης Την ΥΔΕ για την ανανέωση μπορεί να την επικαλεστεί και ο ενοικιαστής Τώρα αν πήρες το ρεύμα στο όνομα σου χωρίς κάποιον αστερίσκο θα πρέπει να το δεις Σύμφωνα με την ΔΕΗ γράφει Απαιτείται να καταθέσω Πιστοποιητικό Ηλεκτρολόγου (ΥΔΕ); Εφόσον η νέα Σύμβαση Προμήθειας παραμείνει στο ίδιο όνομα με αυτό που υπάρχει καταχωρημένο στο σύστημα του Διαχειριστή Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ), όπως αυτό έχει δηλωθεί από τον τωρινό σας Προμηθευτή τότε, σύμφωνα με τα ισχύοντα από τη ΡΑΕ, δεν απαιτείται ο έλεγχος Υπεύθυνης Δήλωσης Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη (ΥΔΕ). Στην περίπτωση που η νέα Σύμβαση θα συναφθεί σε διαφορετικό όνομα, τότε θα πρέπει να ενημερωθείτε για την ισχύ της ΥΔΕ (πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου) για την παροχή σας στο www.deddie.gr. Αν είναι σε ισχύ χωρίς ρελε καταγγελία στο ΔΕΔΔΗΕ και στο σωματείο των ηλεκτρολόγων Απόκρυψη περιεχομένων Μπραβο, πολυ ενδιαφέρον δεν ηξερα οτι μπορείς να το τσεκάρεις ονλινε. Το εβαλα και εγω και ειδα οτι ειναι σε ισχύ μέχρι το 2032 Επεξ/σία 7 Αυγούστου από Petros Electron 1
Doubt Δημοσ. 7 Αυγούστου Δημοσ. 7 Αυγούστου 11 ώρες πριν, txcellas είπε Το να το κρατήσει απο το ενοίκιο μόνος του ειναι παρανομο και παρατυπο και θα χάσει το δίκιο του ειδικά αν δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο στο συμβόλαιο που κανανε(σιγά μην το γράφει) Αυτό.. 1η φορά του κάνει εξώδικο ο ιδιοκτήτης, τη 2η φορά τον βγάζει έξω. Δεν σημαίνει πως θα το κάνει, ούτε είναι χωρίς κόστος η διαδικασία. Έχει το δικαίωμα όμως κι αν "στραβώσει" θα το κάνει. Στις 6/8/2025 στις 12:02 ΠΜ, lademporas είπε Με μια πρόχειρη αναζήτηση μου στο διαδίκτυο βλέπω ότι με υπουργική απόφαση του 2006 είναι υποχρεωτική η ύπαρξη του σε όλες τις κατοικίες. Προβλέπονται κυρώσεις, το είδους και για ποιόν;
Tsino Δημοσ. 7 Αυγούστου Δημοσ. 7 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Ο φίλος μας ο chatGPT αναφέρει τα παρακάτω Spoiler Αν το σπίτι που νοικιάζεις δεν διαθέτει ρελέ διαφυγής (Δ.Δ.Ρ.) και ο ιδιοκτήτης αρνείται να το εγκαταστήσει, ενώ είναι νομικά υποχρεωμένος, μπορείς να προβείς σε καταγγελία ή καταγγελία-αναφορά προς τις αρμόδιες αρχές. ✅ Πού μπορείς να απευθυνθείς: 1. Στο Τμήμα Ελέγχου Εγκαταστάσεων του ΔΕΔΔΗΕ Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υπεύθυνος για τη διανομή ρεύματος και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας των εγκαταστάσεων. Αν υποβάλεις καταγγελία, μπορούν να ζητήσουν τεχνικό έλεγχο ή να απαιτήσουν έκδοση νέας Υ.Δ.Ε. (Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη). 📞 Τηλέφωνο ΔΕΔΔΗΕ: 11500 🌐 Ιστότοπος: https://www.deddie.gr ✉️ Φόρμα επικοινωνίας: https://contactus.deddie.gr 2. Στην Πολεοδομία του Δήμου (ή Τεχνική Υπηρεσία) Αν το ακίνητο δεν συμμορφώνεται με τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφάλειας, ειδικά αν είναι μισθωμένο, μπορεί να επέμβει η Πολεοδομία για παράνομη χρήση / ακαταλληλότητα. 3. Στον Συνήγορο του Καταναλωτή (ή Συνήγορο του Πολίτη, ανάλογα την περίπτωση) Αν αντιμετωπίζεις άρνηση του ιδιοκτήτη και θέλεις διαμεσολάβηση χωρίς να προσφύγεις άμεσα σε δικαστήρια. 📧 https://www.synigoroskatanaloti.gr 📞 210 6460862 ❗Σημαντικό: 🔹 Αν πρόκειται για μακροχρόνια κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα), ο ιδιοκτήτης έχει υποχρέωση να σου παραδώσει το ακίνητο ασφαλές και λειτουργικό, σύμφωνα με την ΚΥΑ και τον Αστικό Κώδικα (άρθρο 574). 🔹 Αν αρνείται, μπορείς να αξιώσεις μείωση ενοικίου ή ακόμη και ακύρωση της μίσθωσης αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι ασφαλείας. 📝 Τι να κάνεις πρακτικά: Στείλε έγγραφο ή email στον ιδιοκτήτη ζητώντας εγγράφως την τοποθέτηση ρελέ διαφυγής (με αναφορά στο ΦΕΚ). Αν δεν ανταποκριθεί, καταθέτεις αναφορά στον ΔΕΔΔΗΕ ή Συνήγορο του Καταναλωτή. Αν έχεις ατύχημα ή υπάρχει κίνδυνος (π.χ. σε παιδιά), μπορεί να επέμβει και η Εισαγγελία ή Πολιτική Προστασία. Επεξ/σία 7 Αυγούστου από Tsino 1
magicnumbers Δημοσ. 7 Αυγούστου Δημοσ. 7 Αυγούστου 11 ώρες πριν, andreas1gr είπε 🤣 που ζεις;;;;; 🤣 Θα φερεις ηλεκτρολογο σπιτι να το δει κ θα υποργαψει? Δεν υπαρχει περιπτωση. Τωρα αμα το κανεις εξαποστασεως σε κομπιναδορους καλη τυχη για ολους αμα γινει στραβη.
polaki Δημοσ. 7 Αυγούστου Δημοσ. 7 Αυγούστου Είχα ακριβώς το ίδιο θέμα πριν χρόνια, 10-12 χρόνια περίπου, τους ενημέρωσα και τηλεφωνικά αλλά και με email ότι εφόσον δεν προχωρήσουν στην εγκατάσταση με δικό τους ηλεκτρολόγο μέχρι την τάδε ημερομηνία, θα φέρω δικό μου και θα αφαιρεθεί από το ενοίκιο. Όπως και τελικά έγινε. Μην ψαρώσεις, προχώρα. 1
ThymiosPaP Δημοσ. 7 Αυγούστου Δημοσ. 7 Αυγούστου Άλλαξε το ρελέ με ηλεκτρολόγο που δίνει απόδειξη και αφαίρεσε τα έξοδα απο το νοίκι. Αν γκρινιάζει, τον απειλείς με καταγγελία. Πάντως έμπλεξες με γύφτο. Πρόσεξε θα έχεις κι άλλα προβλήματα.... 2
friggs Δημοσ. 7 Αυγούστου Δημοσ. 7 Αυγούστου 19 ώρες πριν, warewolf είπε Κάτι που δεν αναφέρθηκε έως τώρα, βάζοντας ένα ρελέ διαφυγής, δεν τελείωσες. Αν το βάλεις και δεν πέσει, τότε τελείωσες. Γιατί αν πέσει, αρχίζεις το ψάξιμο. Αυτό είναι κάτι που δεν τονίστηκε αρκετά. Υπάρχει περίπτωση το σπίτι να μην είναι καν γειωμένο, και μετά το ρελε να πρέπει να περαστεί καινούρια γείωση, η οποία συνήθως είναι μεγάλη δουλειά γιατί πρέπει να περαστεί χοντρό καλώδιο από τον πίνακα (ή από το ρολόι εάν είναι συνδεδεμένο με γείωση με τον πίνακα) μέχρι τον ακάλυπτο που θα μπούνε βέργες γείωσης στο έδαφος. Παλιά οι γειώσεις έμπαιναν στις υδραυλικές σωλήνες που ήταν σιδερένιες(πχ στην κουζίνα ή στο μπάνιο), αλλά όπως σιγά σιγά αλλάζουν όλοι οι σωλήνες σε πλαστικούς, έχουν μείνει πάρα πολλά σπίτια χωρίς γείωση. Και εγώ σχεδόν σε αυτήν την κατηγορία είμαι, γιατί ενώ μεν είναι γειωμένο (πέφτει ο φούστης ο ρελές για τους γνώστες 😆), είναι γειωμένο στον ηλιακό που θα πει για μια μικρή διαρροή είναι οκ, αλλά αν πάει να με βαρέσει το ρεύμα δεν θα είναι ωραία.. Για αυτό πρέπει να έρθει ηλεκτρολόγος με γειωσομετρο για να μετρήσει ωμική αντίσταση και να ξέρεις ότι είσαι ασφαλής. Για να μην αναφέρω ότι στο μισό σπίτι που ήταν ανακαινισμένο πριν 10 χρόνια (από τον ηλεκτρολόγο ιδιοκτήτη!!) τα καλώδια γείωσης από τις πρίζες κατέληγαν στα κουτιά να μην είναι συνδεδεμένα πουθενά! Εν κατακλείδι, φυσικά και πρέπει να μπει ρελές. Αλλά πολύ πιθανό να χρειαστεί πολύ περισσότερη δουλειά και φυσικά χρήματα. 1 1
Petros Electron Δημοσ. 7 Αυγούστου Δημοσ. 7 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Τελικά ομως δεν μας ειπε ο TS, εχει ενεργό ΥΔΕ η παροχή του? 🤷♂️ Επεξ/σία 7 Αυγούστου από Petros Electron
giannis808 Δημοσ. 7 Αυγούστου Δημοσ. 7 Αυγούστου 1 hour ago, friggs said: Αυτό είναι κάτι που δεν τονίστηκε αρκετά. Υπάρχει περίπτωση το σπίτι να μην είναι καν γειωμένο, και μετά το ρελε να πρέπει να περαστεί καινούρια γείωση, η οποία συνήθως είναι μεγάλη δουλειά γιατί πρέπει να περαστεί χοντρό καλώδιο από τον πίνακα (ή από το ρολόι εάν είναι συνδεδεμένο με γείωση με τον πίνακα) μέχρι τον ακάλυπτο που θα μπούνε βέργες γείωσης στο έδαφος. Παλιά οι γειώσεις έμπαιναν στις υδραυλικές σωλήνες που ήταν σιδερένιες(πχ στην κουζίνα ή στο μπάνιο), αλλά όπως σιγά σιγά αλλάζουν όλοι οι σωλήνες σε πλαστικούς, έχουν μείνει πάρα πολλά σπίτια χωρίς γείωση. Και εγώ σχεδόν σε αυτήν την κατηγορία είμαι, γιατί ενώ μεν είναι γειωμένο (πέφτει ο φούστης ο ρελές για τους γνώστες 😆), είναι γειωμένο στον ηλιακό που θα πει για μια μικρή διαρροή είναι οκ, αλλά αν πάει να με βαρέσει το ρεύμα δεν θα είναι ωραία.. Για αυτό πρέπει να έρθει ηλεκτρολόγος με γειωσομετρο για να μετρήσει ωμική αντίσταση και να ξέρεις ότι είσαι ασφαλής. Για να μην αναφέρω ότι στο μισό σπίτι που ήταν ανακαινισμένο πριν 10 χρόνια (από τον ηλεκτρολόγο ιδιοκτήτη!!) τα καλώδια γείωσης από τις πρίζες κατέληγαν στα κουτιά να μην είναι συνδεδεμένα πουθενά! Εν κατακλείδι, φυσικά και πρέπει να μπει ρελές. Αλλά πολύ πιθανό να χρειαστεί πολύ περισσότερη δουλειά και φυσικά χρήματα. Thumbs up για το reference στον Πάνο τον ηλεκτρολόγο!
m3ltd0wn Δημοσ. 7 Αυγούστου Δημοσ. 7 Αυγούστου Τα θέματα είναι 2. Πρώτον και πιο σημαντικό η ασφάλεια του παιδιού σου και οποιου αλλού είναι μέσα σε αυτό το σπίτι. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό! Δες ένα παράδειγμα https://www.taxydromos.gr/thessalia/larisa/886693/larisa-enochoi-ilektrologos-kai-idioktitis-diamerismatos-gia-ton-thanato-22chronoy-apo-ilektroplixia/ Και άλλα πολλά αν ψάξεις. Και πλέον μπαίνει ρελε τύπου A και όχι AC. Εγώ το άλλαξα (προχθές μάλιστα) και έβαλα τύπου F για να είμαι από παντού καλυμμένος. Μην το αφήσεις βάλε και μόνος σου ακόμα, ένα μικρό έξοδο αλλά τίποτα μπροστά στην ασφάλεια του παιδιού σου. Το δεύτερο θέμα είναι η χαζομάρα του ιδιοκτήτη. Πίεσε τον όσο δεν πάει γιατί κάτι τέτοιοι θέλουν να γλυτωσουν 50 ευρώ αλλά δεν ξέρουν τι τους περιμένει αν γίνει η στραβή. Φοβησε τον και λίγο, δείξε του τι έχει γίνει και πες του ότι στην καλύτερη θα φάει πρόστιμο... Στην χειρότερη δεν θέλω να το σκέφτομαι... 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα