αποστόλης Δημοσ. Σάββατο στις 05:53 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 05:53 μμ OLED σε "επαγγελματικό" laptop? Εντύπωση μου κάνει
anax111 Δημοσ. Σάββατο στις 07:51 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 07:51 μμ (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, gadgetseek είπε Μπορείς να αποφύγεις το στατικό περιεχόμενο ορίζοντας αλλαγή ταπετσαρίας και θέσης εικονιδίων ανά κάποιες ώρες (και με απόκρυψη του dock και της γραμμής εργασιών, όταν δεν τα χρησιμοποιείς). Αυτό που με προβληματίζει ΠΟΛΥ περισσότερο με τις oled οθόνες είναι η ολοένα και αυξανόμενη καταπόνηση της όρασης. Είμαι χρήστης samsung oled οθονών σε laptop (Galaxy book 4 pro 360), tablet (S10+) & κινητό, οι δύο πρώτες μάλιστα με έξτρα, αντι-αντακλαστική επίστρωση. Η διαπίστωσή μου είναι ότι μου γ@μ@νε τα μάτια, ανεξαρτήτως φωτεινότητας, ρύθμισης για "ξεκούραστα μάτια" χρωματικού προφίλ κτλ. ακόμα και με λίγη ώρα χρήσης. Δυστυχώς η Samsung κατασκευάζει oled οθόνες με χαμηλής συχνότητας PWM dimming, πράγμα που (με) κουράζει απίστευτα. Σκέφτομαι σοβαρά πλέον να επιστρέψω -για λάπτοπ, τάμπλετ- σε ποιοτικές lcd οθόνες με DC dimming ή PWM υψηλότερων συχνοτήτων (όπως π.χ αυτές που χρησιμοποιεί η Honor). Κι από ό,τι διαβάζω, είναι ένα θέμα που απασχολεί πια πάρα πολύ κόσμο.. Θα συμφωνήσω μαζί σου απόλυτα. Πρόσφατα αγόρασα ένα Thinkpad X1 Carbon Aura edition (Lunar Lake CPU) με OLED 120 Hz οθόνη και 500 nits φωτεινότητα. Απίστευτα χρώματα και ποιότητα εικόνας αλλά όντως με κουράζει πολύ στα μάτια ακόμα και με την λειτουργία χαμηλής μπλε ακτινοβολίας παρ' όλο που η συγκεκριμένη λειτουργία βοηθάει. Ωστόσο συνήθως δεν το χρησιμοποιώ τόσο ώστε να μου δημιουργήσει πρόβλημα. Το έχω για όταν μετακινούμε εκτός έδρας και στους χώρους που δουλεύω φροντίζω εάν έχω πολύ δουλειά να υπάρχει διαθέσιμη πάντοτε μία μεγαλύτερη οθόνη και ένα πληκτρολόγιο οπότε τα συνδέω και δουλεύω άνετα. Και για να μην δημιουργηθεί burn in στην οθόνη του laptop την απενεργοποιώ όταν δουλεύω στην μεγάλη. Σε εξωτερικούς χώρους όμως η οθόνη τα σπάει, καμία σχέση με παλαιότερα laptop και με οθόνες LCD από Macbook ή άλλα laptops. Τα συγκρίναμε με ένα φίλο που έχει Macbook σε εξωτερικό χώρο το macbook είναι λες και έχει την μισή φωτεινότητα. Οπότε καταλαβαίνω την πρεμούρα της Apple να βάλει OLED οθόνες στα MAcbooks. Σε τελική ανάλυση δεν το μετάνιωσα που το πήρα με την OLED των 500 nits καθώς δεν το δουλεύω τόσο πολύ ώστε να με κουράσει. Αν όμως ήταν να δουλεύω πολλές ώρες σε μια τέτοια οθόνη δεν θα πήγαινα σε OLED. Και στο γραφείο μου προτίμησα οθόνες IPS. Επεξ/σία Σάββατο στις 07:53 μμ από anax111 1
Dimitris_1981 Δημοσ. Σάββατο στις 09:33 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 09:33 μμ 1 ώρα πριν, anax111 είπε Θα συμφωνήσω μαζί σου απόλυτα. Πρόσφατα αγόρασα ένα Thinkpad X1 Carbon Aura edition (Lunar Lake CPU) με OLED 120 Hz οθόνη και 500 nits φωτεινότητα. Απίστευτα χρώματα και ποιότητα εικόνας αλλά όντως με κουράζει πολύ στα μάτια ακόμα και με την λειτουργία χαμηλής μπλε ακτινοβολίας παρ' όλο που η συγκεκριμένη λειτουργία βοηθάει. Ωστόσο συνήθως δεν το χρησιμοποιώ τόσο ώστε να μου δημιουργήσει πρόβλημα. Το έχω για όταν μετακινούμε εκτός έδρας και στους χώρους που δουλεύω φροντίζω εάν έχω πολύ δουλειά να υπάρχει διαθέσιμη πάντοτε μία μεγαλύτερη οθόνη και ένα πληκτρολόγιο οπότε τα συνδέω και δουλεύω άνετα. Και για να μην δημιουργηθεί burn in στην οθόνη του laptop την απενεργοποιώ όταν δουλεύω στην μεγάλη. Σε εξωτερικούς χώρους όμως η οθόνη τα σπάει, καμία σχέση με παλαιότερα laptop και με οθόνες LCD από Macbook ή άλλα laptops. Τα συγκρίναμε με ένα φίλο που έχει Macbook σε εξωτερικό χώρο το macbook είναι λες και έχει την μισή φωτεινότητα. Οπότε καταλαβαίνω την πρεμούρα της Apple να βάλει OLED οθόνες στα MAcbooks. Σε τελική ανάλυση δεν το μετάνιωσα που το πήρα με την OLED των 500 nits καθώς δεν το δουλεύω τόσο πολύ ώστε να με κουράσει. Αν όμως ήταν να δουλεύω πολλές ώρες σε μια τέτοια οθόνη δεν θα πήγαινα σε OLED. Και στο γραφείο μου προτίμησα οθόνες IPS. Οι OLED γενικά έχουν καλύτερη εικόνα σε σχέση με IPS Mini Led. Ειδικά στο μαύρο , την ομαλότητα εικόνας και την αντίθεση. Όσο optimize και να κάνεις δεν θα ξεπεράσεις ενα καλο OLED panel. Αυτό που μου κάνει εντύπωση όμως είναι σε εξωτερικούς χώρους. Συνήθως οι mini led έχουν μεγάλο πλεονέκτημα σε περιβάλλον με πολύ φως.Χάνω κάτι; 1
anax111 Δημοσ. Σάββατο στις 09:49 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 09:49 μμ 10 λεπτά πριν, Dimitris_1981 είπε Οι OLED γενικά έχουν καλύτερη εικόνα σε σχέση με IPS Mini Led. Ειδικά στο μαύρο , την ομαλότητα εικόνας και την αντίθεση. Όσο optimize και να κάνεις δεν θα ξεπεράσεις ενα καλο OLED panel. Αυτό που μου κάνει εντύπωση όμως είναι σε εξωτερικούς χώρους. Συνήθως οι mini led έχουν μεγάλο πλεονέκτημα σε περιβάλλον με πολύ φως.Χάνω κάτι; Δεν ξέρω. Υποτίθεται ότι τα macbook έχουν φωτεινότητα και αυτά 500 nits αλλά στην πράξη η οθόνη του φαινόταν αρκετά σκοτεινότερη.
Dimitris_1981 Δημοσ. Σάββατο στις 10:09 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 10:09 μμ (επεξεργασμένο) 23 λεπτά πριν, anax111 είπε Δεν ξέρω. Υποτίθεται ότι τα macbook έχουν φωτεινότητα και αυτά 500 nits αλλά στην πράξη η οθόνη του φαινόταν αρκετά σκοτεινότερη. Μάλλον είδες πιο παλιό μοντέλο M1/M2. Το δικό μου με M3 Pro είναι στα 600nits SDR το m4 Pro πρέπει να πιάνει μέχρι τα 1000nits SDR. Σε HDR φτάνουν τα 1000nits όλα. Το 1600nits Max νομίζω δεν είναι αξιο αναφοράς. Μάλιστα είχαν βγάλει πρόγραμμα που έκανε το SDR 1000nits ξεγελώντας το ότι παίζει HDR. Aλλα πιστευω θα χάλαγε το Panel η εκτεταμένη χρήση και είναι βλακεία.Άσχετα αν ισχυρίζονται το αντίθετο. Συν ότι θα διαλύσει την μπαταρία σε βάθος χρόνου. Βάζω σχετικό Link. ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ. DO NOT TRY AT HOME. Link: https://www.getvivid.app/ Τόσο πιάνει βέβαια η Tandem OLED αλλά δεν ξέρω τι θα βάλει η Apple. Σε κάθε περίπτωση δεν θα έπαιρνα την 1η version μέχρι να σιγουρευτώ ότι θα είναι οκ. Γενικά πάντως οι OLED έχουν καλή φήμη σε φωτεινό περιβάλλον ακόμα και στα ίδια nits. Επεξ/σία Σάββατο στις 10:13 μμ από Dimitris_1981 1
logistoulis Δημοσ. Σάββατο στις 11:33 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 11:33 μμ (επεξεργασμένο) 8 ώρες πριν, somt είπε στο Google maps πχ η κύλιση του χάρτη αποκλείεται να είναι 120hz Σε Pixel (που είναι όσο πιο "true" η εμπειρία του maps γίνεται) η κύλιση στο χάρτη είναι στα 60 , την ώρα που πας να γράψεις διεύθυνση μπορεί να πηδήξει στιγμιαία στα 120 και αν δεν κάνεις τίποτα πέφτει στο 1, σε κύλιση όμως στο χάρτη ακατεβατα 60 Σε πλοήγηση πέφτει κάτω από 30 (14, 20κατι..) Αυτό το βλέπεις αν ενεργοποιήσεις τα fps από το developer options Edit: το google earth από την άλλη όσο κυλάς το χάρτη παίζει 80-120 και μόλις σταματήσεις πέφτει και στο 1 Επεξ/σία Σάββατο στις 11:38 μμ από logistoulis 1
freegr Δημοσ. χθες στις 12:27 πμ Δημοσ. χθες στις 12:27 πμ Ανάλογες οθόνες πρώτα θα σ πουν τα iPad οπότε να περιμένουμε εξ εσύ κιόλας εξελίξεις
Dimitris_1981 Δημοσ. χθες στις 12:57 πμ Δημοσ. χθες στις 12:57 πμ 26 λεπτά πριν, freegr είπε Ανάλογες οθόνες πρώτα θα σ πουν τα iPad οπότε να περιμένουμε εξ εσύ κιόλας εξελίξεις Το iPad Pro M4 έχει ήδη Tandem OLED 120hz /1000nits κατασκευής LG. https://www.ossila.com/pages/tandem-oled 1
nighthawk6969 Δημοσ. χθες στις 10:38 πμ Δημοσ. χθες στις 10:38 πμ 20 ώρες πριν, Dimitris_1981 είπε Αυτό που με ανησυχεί με τις OLED σε λαπτοπ είναι η διάρκεια ζωής και σταδιακή φθορά της ποιότητας/φωτεινότητας. Δεν είναι κινητό/ταμπλετ που έχεις λιγότερο στατικό περιεχόμενο. Αυτό είναι αρνητικό για εσένα αλλά θετικό για την εταιρεία. Ειδικά την απλ που ειναι ο ορισμός του εάν σου χαλασε κατι, καλύτερα πετα το και παρε το επόμενο
Tlykog Δημοσ. χθες στις 10:53 πμ Δημοσ. χθες στις 10:53 πμ (επεξεργασμένο) Η mini-LED που έχουν τώρα τα MacBook Pro, με ~10.000 LEDs σε 14-16 ίντσες, είναι ήδη κορυφαία. Αν λυθεί οριστικά το burn-in στις OLED, τότε ναι. Μέχρι τότε, δε βλέπω λόγο να την αλλάξεις σε laptop για δουλειά. Σε όσους δουλεύουν για ώρες με στατική εικόνα ή στατικά UI, δε θα την πρότεινα καθόλου. Έχω M3 Max 16” και η οθόνη του είναι πραγματικά εντυπωσιακή: ποιοτική, με ακρίβεια χρωμάτων και φανταστική στο HDR. Προσωπικά, δε θα την άλλαζα με OLED σε τέτοιο laptop. Θεωρω ότι μια ποιοτική mini led με πολλές χιλιάδες leds σε μικρή επιφάνεια πχ 14-16 in, πιθανότατα κοστίζει περισσότερο από μια ποιοτική Oled ίδιου μεγέθους, λόγω πολυπλοκότητας κατασκευής. Απαιτείται διπλό σύστημα (LCD panel + backlight) και πολύ ακριβός έλεγχος χρωμάτων για να φτάσει επίπεδο επαγγελματικής ποιότητας και η μαζική παραγωγή OLED για φορητές συσκευές είναι πιο ώριμη (κυρίως λόγω κινητών), οπότε η τιμή της ανά ίντσα έχει πέσει. Επεξ/σία χθες στις 11:12 πμ από Tlykog 1
Dimitris_1981 Δημοσ. χθες στις 12:01 μμ Δημοσ. χθες στις 12:01 μμ (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, nighthawk6969 είπε Αυτό είναι αρνητικό για εσένα αλλά θετικό για την εταιρεία. Ειδικά την απλ που ειναι ο ορισμός του εάν σου χαλασε κατι, καλύτερα πετα το και παρε το επόμενο Ισχύει ότι αν σου χαλάσει καλύτερα άλλαξε το. Επίσης σαφώς και θέλει να σε πείσει να πάρεις το καινούργιο. Φυσικά έχει ιστορικό με αντικαταναλωτικές συμπεριφορές. Στατιστικά όμως ένα Mac θα σου κρατήσει περισσότερο από ένα PC. Ο Μ.Ο. κάνει το τελικό έσοδο για μια εταιρία. Το βλέπεις και από το γεγονός ότι πλέον με το Apple Silicon ακόμα και ο απλός m1 θα αντέξει αρκετά χρόνια ακόμα. Επίσης πέρα από την απαράδεκτη αντίδραση σε προβλήματα , γενικά έχουν πολύ καλά στατιστικά στο πόσο αντέχουν. Είναι στρατηγική. Βλέπεις iPhone 5ετιάς+ να δουλευουν μια χαρά με μια αντικατάσταση μπαταρίας και να παίρνουν αναβαθμίσεις. Αντίθετα τα Android έχουν μόλις 2-3 χρόνια που βάζουν καλούς επεξεργαστές στα flagship και δίνουν αρκετά χρόνια Support. Εκεί τα έσοδα τα παίρνει η Google και στην ουσία με τα pixel δημιουργησέ εσωτερικό ανταγώνισμο στο Android. Δεν το κάνουν από αγάπη για εμάς. Ο λόγος είναι απλός, η Apple βγάζει αρκετά έσοδα κατά την διάρκεια της ιδιοκτησίας. Apple Cloud Services, Apple Care, App Store Commissions κτλ. Αν σε ανάγκαζε να αλλάζεις συνέχεια θα έχανε το brand loyalty και μαζί και ένα κάρο χρήματα. Αντίθετα όταν παίρνεις windows Laptops στην καλύτερη να βγάλουν και ένα extended warranty σαν επιπλέον έσοδο. Οπότε δεν τους συμφέρει καθόλου να κράτας το Laptop μια 5ετία+. Φυσικά και αυτοί δεν θέλουν να καταστρέψουν το brand και φτιάχνουν καλά προϊόντα. Δεν πάυει όμως να έχουν ανάγκη διαρκή κύκλο πώλησης. Τέλος, έχω πάρει στο πρόσφατο παρελθόν το Dell XPS 9310 (4Κ Touch-16GB RAM - 512GB - i7-1165G7) και είχα δώσει παραπάνω από ότι στο MBP Pro M3 Pro. Ούτε σε αυτό άλλαζεις RAM. Η ποιότητα κατασκευής παρότι μου έμοιαζε εξαιρετική άλλαξα γνώμη όταν έπιασα το MBP και υπήρχε άμεση σύγκριση. Επίσης χάλασε ο ανεμιστήρας και ήθελαν 160€ για αντικατάσταση σε official repair. Οπότε δεν είναι άσπρο/μαύρο. Τα UltraBook και στα Windows PC ακολουθούν παρόμοιο μοτίβο (όσο τους επιτρέπει ο ανταγωνισμός). Και τι να πεις για το Vaio Duo 13. Ήταν ακριβό για την εποχή. Είχε πρόβλημα με το WiFi σε όλη την σειρά και η Sony σφύριζε αδιάφορα. Τελικά έκλεισε το τμήμα. Edit: Ξέχασα ότι στα Laptop παίρνουν commission από τα bloatware (συνήθως Antivirus). Ίσως και κάποιες εκπτώσεις για να βάζουν το Microsoft 365. Αυτά όμως δεν ξέρω αν είναι σε ετήσια βάση ή εφάπαξ. Επεξ/σία χθες στις 12:31 μμ από Dimitris_1981 1
nighthawk6969 Δημοσ. χθες στις 03:52 μμ Δημοσ. χθες στις 03:52 μμ 3 ώρες πριν, Dimitris_1981 είπε Ισχύει ότι αν σου χαλάσει καλύτερα άλλαξε το. Επίσης σαφώς και θέλει να σε πείσει να πάρεις το καινούργιο. Φυσικά έχει ιστορικό με αντικαταναλωτικές συμπεριφορές. Στατιστικά όμως ένα Mac θα σου κρατήσει περισσότερο από ένα PC. Ο Μ.Ο. κάνει το τελικό έσοδο για μια εταιρία. Το βλέπεις και από το γεγονός ότι πλέον με το Apple Silicon ακόμα και ο απλός m1 θα αντέξει αρκετά χρόνια ακόμα. Επίσης πέρα από την απαράδεκτη αντίδραση σε προβλήματα , γενικά έχουν πολύ καλά στατιστικά στο πόσο αντέχουν. Είναι στρατηγική. Βλέπεις iPhone 5ετιάς+ να δουλευουν μια χαρά με μια αντικατάσταση μπαταρίας και να παίρνουν αναβαθμίσεις. Αντίθετα τα Android έχουν μόλις 2-3 χρόνια που βάζουν καλούς επεξεργαστές στα flagship και δίνουν αρκετά χρόνια Support. Εκεί τα έσοδα τα παίρνει η Google και στην ουσία με τα pixel δημιουργησέ εσωτερικό ανταγώνισμο στο Android. Δεν το κάνουν από αγάπη για εμάς. Ο λόγος είναι απλός, η Apple βγάζει αρκετά έσοδα κατά την διάρκεια της ιδιοκτησίας. Apple Cloud Services, Apple Care, App Store Commissions κτλ. Αν σε ανάγκαζε να αλλάζεις συνέχεια θα έχανε το brand loyalty και μαζί και ένα κάρο χρήματα. Αντίθετα όταν παίρνεις windows Laptops στην καλύτερη να βγάλουν και ένα extended warranty σαν επιπλέον έσοδο. Οπότε δεν τους συμφέρει καθόλου να κράτας το Laptop μια 5ετία+. Φυσικά και αυτοί δεν θέλουν να καταστρέψουν το brand και φτιάχνουν καλά προϊόντα. Δεν πάυει όμως να έχουν ανάγκη διαρκή κύκλο πώλησης. Τέλος, έχω πάρει στο πρόσφατο παρελθόν το Dell XPS 9310 (4Κ Touch-16GB RAM - 512GB - i7-1165G7) και είχα δώσει παραπάνω από ότι στο MBP Pro M3 Pro. Ούτε σε αυτό άλλαζεις RAM. Η ποιότητα κατασκευής παρότι μου έμοιαζε εξαιρετική άλλαξα γνώμη όταν έπιασα το MBP και υπήρχε άμεση σύγκριση. Επίσης χάλασε ο ανεμιστήρας και ήθελαν 160€ για αντικατάσταση σε official repair. Οπότε δεν είναι άσπρο/μαύρο. Τα UltraBook και στα Windows PC ακολουθούν παρόμοιο μοτίβο (όσο τους επιτρέπει ο ανταγωνισμός). Και τι να πεις για το Vaio Duo 13. Ήταν ακριβό για την εποχή. Είχε πρόβλημα με το WiFi σε όλη την σειρά και η Sony σφύριζε αδιάφορα. Τελικά έκλεισε το τμήμα. Edit: Ξέχασα ότι στα Laptop παίρνουν commission από τα bloatware (συνήθως Antivirus). Ίσως και κάποιες εκπτώσεις για να βάζουν το Microsoft 365. Αυτά όμως δεν ξέρω αν είναι σε ετήσια βάση ή εφάπαξ. Είναι λίγο άτοπο να συγκρίνεις στατιστικά αξιοπιστίας για Windows vs Apple ή Android vs Apple, καθώς υπάρχει μεγάλο εύρος τιμών σε Android και PC από πολύ πιο φθηνά προϊόντα μέχρι και πιο ακριβά, ομως είναι κυρίως πιο φθηνά με ο,τι συνεπάγεται αυτό στην ποιότητα... Το ότι στα mac έχει ενώσει SoC, ram και αποθήκευση σε ενα τσιπ είναι ο ορισμός του anticonsumerism, Ειδικά οταν χρεώνει τρελές τιμες για περισσότερη ram και αποθήκευση. Παρόλα αυτά εάν δεν ήθελα να παίζω παιχνίδια, μάλλον δεν υπάρχει κάτι καλύτερο στα λεφτά του mac air m4 τώρα που έβαλαν στα 1000ε 16gb ram, τουλάχιστον για μια μεγάλη μερίδα του κόσμου. Επίσης κατά καιρούς κλειδώνει οθόνες, touch/face id ακόμα και μπαταρίες σε iphone και ipad ώστε να μην μπορούν να τα επιδιορθώσει άλλο άτομο περα απο τους ίδιους (οι οποίοι δεν το επισκευάζουν συνήθως και σου λένε απλά πάρε το καινούριο π.χ. εάν έχει σπάσει η οθόνη σου και είναι εστω και λίγο λυγισμένο το πλαίσιο της συσκευής). Συμφωνώ σε αυτό που είπες οτι παίρνουν για πολλά χρόνια υποστήριξη οι συσκευές της και ότι σε ipad ειδικά έχουν καλύτερες εφαρμογές και αυτές που είναι ίδιες με android, πολλές φορές έχουν παραπάνω features και αξιοποιούν καλύτερα το SoC (ειδικά στην σειρά επεξεργαστών M, που σε συνδυασμό με το Ipad/Mac OS είναι ότι καλύτερο έχει βγεί τα τελευταία χρόνια και για εμένα ειναι το μέλλον).
TasMan Δημοσ. χθες στις 04:03 μμ Δημοσ. χθες στις 04:03 μμ 23 ώρες πριν, pirmen56 είπε Δεν μπορούν να παραχθούν τόσο μικρά LEDs. Η τεχνολογία τπάρχει ήδη και είναι έτοιμη να υλοποιηθεί σε smartwatches όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για τις ιδιότητές τους (πολύ πιο φωτεινές από τις oled, μακράν μικροτερη κατανάλωση, λεπτότρη κατασκευή = λεπτότερες συσκευές ή μεγαλύτερες μπταρίες στην ίδια κάσα κτλ). Αν δεν απατώμαι η garmin είναι έτοιμη να τη λανσάρει στο επόμενο fenix.
Dimitris_1981 Δημοσ. χθες στις 05:17 μμ Δημοσ. χθες στις 05:17 μμ (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, nighthawk6969 είπε Είναι λίγο άτοπο να συγκρίνεις στατιστικά αξιοπιστίας για Windows vs Apple ή Android vs Apple, καθώς υπάρχει μεγάλο εύρος τιμών σε Android και PC από πολύ πιο φθηνά προϊόντα μέχρι και πιο ακριβά, ομως είναι κυρίως πιο φθηνά με ο,τι συνεπάγεται αυτό στην ποιότητα... Το ότι στα mac έχει ενώσει SoC, ram και αποθήκευση σε ενα τσιπ είναι ο ορισμός του anticonsumerism, Ειδικά οταν χρεώνει τρελές τιμες για περισσότερη ram και αποθήκευση. Παρόλα αυτά εάν δεν ήθελα να παίζω παιχνίδια, μάλλον δεν υπάρχει κάτι καλύτερο στα λεφτά του mac air m4 τώρα που έβαλαν στα 1000ε 16gb ram, τουλάχιστον για μια μεγάλη μερίδα του κόσμου. Επίσης κατά καιρούς κλειδώνει οθόνες, touch/face id ακόμα και μπαταρίες σε iphone και ipad ώστε να μην μπορούν να τα επιδιορθώσει άλλο άτομο περα απο τους ίδιους (οι οποίοι δεν το επισκευάζουν συνήθως και σου λένε απλά πάρε το καινούριο π.χ. εάν έχει σπάσει η οθόνη σου και είναι εστω και λίγο λυγισμένο το πλαίσιο της συσκευής). Συμφωνώ σε αυτό που είπες οτι παίρνουν για πολλά χρόνια υποστήριξη οι συσκευές της και ότι σε ipad ειδικά έχουν καλύτερες εφαρμογές και αυτές που είναι ίδιες με android, πολλές φορές έχουν παραπάνω features και αξιοποιούν καλύτερα το SoC (ειδικά στην σειρά επεξεργαστών M, που σε συνδυασμό με το Ipad/Mac OS είναι ότι καλύτερο έχει βγεί τα τελευταία χρόνια και για εμένα ειναι το μέλλον). Δεν συγκρίνω στατιστικά την αντοχή του H/W σε λογική MTBF*. Φυσικά και με το ακριβό έχεις απαίτηση παραπάνω διάρκειας. Αυτό που έγραψα είναι ο μ.ο. διατήρησης της συσκευής από τον χρήστη. Με αυτό μπορείς να αξιολογήσεις αν τελικά αγόρασες ακριβά ή φθηνά. Πόσα λεφτά δίνεις ανά χρόνο και τι ποιότητα απολαμβάνεις όλα αυτά τα χρόνια. Επί εποχής Intel Mac η διαφορά βρισκόταν κυρίως στα γύρω - γύρω και ίσως δεν άξιζε τόσο. Ίσως και για αυτό σε άφηνε να κάνεις αναβαθμίσεις. Αναφορά σε κείμενο σ.σ.* Και στην δουλειά είχαμε λαπτοπ 15ετίας που λειτουργούσαν κανονικά. Απλά πρακτικά δεν ήταν αξιοποιήσιμα και περίμεναν το πρωτόκολλο καταστροφής παγίων. Η Apple όσο μένεις στο βασικό μοντέλο θεωρώ ότι είναι καλή επιλογή μετά σε κοπανάει εν γνώσει σου. Ακόμα και το MacBook Air M1 8GB θα αντέξει αρκετά χρόνια για απλη χρήση αν δεν θες AI και πήρες όσο χρειαζόσουν. Αν τώρα κάνεις βαριές εργασίες ήταν εξαρχής κακή επιλογή. Είναι κάτι που το ξέρεις και πρέπει να το βάλεις στην ζυγαριά πριν αγοράσεις. Το ίδιο ίσχυει σε αρκετά ultrabook. Όπως είπα το Dell XPS 9310 δεν έπαιρνε RAM. Ναι Mac & Gaming είναι τρελή παπάτζα. Μπορείς να παίξεις κάποια λίγα μεν αλλά αν είσαι gamer τα Mac ούτε να τα υπολογίζεις. Καλύτερα πάρε κονσόλα παρά Mac. Αυτό με το κλείδωμα ανταλλακτικών φυσικά το κάνει γιατί την συμφέρει. Από την άλλη όμως κάνει αρκετά δύσκολο το να σου κλέψει ο άλλος την συσκευή για ανταλλακτικά. Με το που το μαρκάρεις σαν κλεμμένο του είναι άχρηστο. Θα πρέπει να μπει σε διαδικασία να το πάει σε κυκλώματα που θα του πειράξουν το firmware και πάντα θα έχει κίνδυνο να το βρει η Apple και να το κλειδώσει. Κατα συνέπεια το κάνει λιγότερο θελτικό. Η λογική της Apple δεν είναι κάτι ιδιαίτερο καπιταλιστικά. Πουλάει στην μεγαλύτερη τιμή που μπορεί και με όσα πράγματα πιστεύει ότι θα ανεχτείς ή δεν θα δώσεις σημασία/αξία. Το ίδιο κάνουν όλοι με διάφορους τρόπους. Απλά την Apple ίσως την παίρνει λίγο παραπάνω. Δεν είναι φίλοι μας κανένας τους.... Αναφορά σε κείμενο Αυτό προσπαθώ εδώ και 2 χρόνια να εξηγήσω στο φόρουμ. Δεν είμαστε πρόβατα όσοι παίρνουμε Apple. Ούτε η Apple είναι κάποιος απατεώνας που βρίσκει ευκολόπιστα κοροϊδα. Ειδικά εδώ που η πλειοψηφία είναι σχετικοί με την τεχνολογία. Ξέρουμε πολύ καλά τι αγοράζουμε, τι πληρώνουμε παραπάνω και για πιο λόγο. Δεν θα σου πώ ότι 500€ για επιπλέον 24GB μνήμης ή 250€ για ακόμα 512GB SSD είναι λογικές τιμές. Θα σου πω ότι με 500€ έτος (Μ3 Pro - 512GB SSD - 18GB Ram) έχω ένα μηχάνημα που είναι εξαιρετικό σε όλους τους τομείς. Εκτιμώ ότι με βγάζει 5ετία εκτός αν το δώσω σε άλλο μέλος της οικογένειας πιο νωρίς. Έχω επιπλέον κίνητρο το ecosystem (Ναι είναι στα όπλα που η Apple λειτουργεί ύπουλα αλλά βοηθάει και προσθέτει αξία). Θέλω Ultrabook form-factor. Δεν σου βάζω το Dell XPS που ήταν καθαρά δικό μου λάθος. Αν πάρω ένα Ultrabook θέλω περίπου 2000€ για να είναι σχετικά καλό και με λιγότερα spec (ειδικά CPU/Efficiency) από το MBP. Αν το κρατήσω 3 χρόνια (που κάνω συνήθως σαν κύριο μηχάνημα) τότε θα δώσω πιο πολλά χρήματα και δεν θα έχω την ίδια ποιοτητα. Όποτε για εμένα η επιλογή μου ήταν να πάω σε MBP 14" και προς το παρόν είμαι ικανοποιημένος. Δεν θα πείσω κάποιον να πάρει Mac. Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες προτεραιότητες-"ανάγκες". Αν υπήρχε καλύτερο για όλους δεν θα υπήρχαν τόσες επιλογές. Μπορείς να δώσεις 4000€ και να πάρεις desktop που θα το κάνεις σκόνη. Μπορείς να πάρεις ένα Gaming Laptop στα 1500€ και να μου ρίχνεις στα αυτιά στο Rendering αν αυτό είναι που θες. Μπορεί ένα Laptop με 600€ να σου είναι αρκετό. Επεξ/σία χθες στις 06:08 μμ από Dimitris_1981
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα