Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, tutuyo είπε

Σημαντικη παρατηρηση

Πολλοι επιλεγουν το ενα παιδι, διοτι θεωρουν οτι μπορουν να του εξασφαλισουν ενα καλυτερο περιβαλλον και μελλον

Αντι να μοιρασεις τα εξοδα σε 2 η 3 παιδια, λες θα κανω ενα και θα του προσφερω περισσοτερα χωρις εκπτωσεις

Ή γιατί με το ένα έχουν βγάλει την κοινωνική "ρετσινιά" του "άκληρου" και την οικογενειακή "υποχρέωση" του "να δουν εγγονάκι" οι γονείς/πεθερικά. Αν μάλιστα δώσεις στο παιδί και το όνομα Μαρία-Ελένη (την φωνάζεις βέβαια Μαριαλένα ή και...Τζένη :P) έχεις καλύψει και τις δύο πεθερές (το αντίστοιχο και στα αγοράκια) και άρα δεν σου τα ζαλίζει κανείς.

Γιατί, να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, είναι αρκετά έντονες οι πιέσεις, αμέσως μετά που θα έχεις εκπληρώσει την προηγούμενή σου "υποχρέωση" και να έχεις παντρευτεί. 

• Like 1
  • Απαντ. 262
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 hours ago, milos_ said:

σε βρίσκω υπερβολικό με 2300€, χωρίς βενζίνες και να λες το ψυγείο είναι άδειο. μήπως το παιδί το στέλνεις στο αρσάκειο?

παιδικός σταθμός + ενοίκιο για μεγαλύτερο σπιτι ειναι μόνο απο μονά τους 1100 ευρω βαλε και αλλα εξοδα και θα καταλαβεις και η δυο μας βαραμε 9 ωρες στην δουλεια σχεδον + 1 ωρα πανε/ελα για την γυναικα και για μενα 40 λεπτα..... που συμαινει θελουμε και ατομο να βοηθαει εστο 2 ωρες την μερα  (αν μου τα ελεγες προ covid εποχη χαλαρα θα εβαζα και στην ακρη 

Επεξ/σία από Black Demis
Δημοσ.
1 ώρα πριν, tutuyo είπε

Σημαντικη παρατηρηση

Πολλοι επιλεγουν το ενα παιδι, διοτι θεωρουν οτι μπορουν να του εξασφαλισουν ενα καλυτερο περιβαλλον και μελλον

Αντι να μοιρασεις τα εξοδα σε 2 η 3 παιδια, λες θα κανω ενα και θα του προσφερω περισσοτερα χωρις εκπτωσεις

Να κάνω μια ερώτηση σε όσους έχουν παιδιά, πιστεύετε ότι τα παιδιά σας θα έχουνε καλή ζωή όταν ενηλικιωθούνε? Και όσοι έχετε ενήλικα παιδιά πως είναι η ζωή τους? Πάντα απο οικονομική άποψη μιλάμε επειδή αυτό είναι το point του thread.

Δημοσ.
5 minutes ago, PandilleroGR said:

Να κάνω μια ερώτηση σε όσους έχουν παιδιά, πιστεύετε ότι τα παιδιά σας θα έχουνε καλή ζωή όταν ενηλικιωθούνε? Και όσοι έχετε ενήλικα παιδιά πως είναι η ζωή τους? Πάντα απο οικονομική άποψη μιλάμε επειδή αυτό είναι το point του thread.

Η άποψη μου είναι ότι για να έχουν μια καλή ζωή πρέπει να συνδυαστεί ένα καλό πτυχίο, μόρφωση με κατι χειροπιαστό, όπως πχ ένα διαμέρισμα,γηκτλ

το μέλλον κάνεις δεν το γνωρίζει αλλά αυτά τα 2 εφόδια πιστεύω είναι το μίνιμουμ για μια καλή ζωή. Ξεκινάς με αυτά και από κει και πέρα χτίζεις 

Δημοσ.
18 minutes ago, PandilleroGR said:

με αυτα που βλεπω να γινονται η απαντηση ειναι ξεκαθαρα οχι....... εκτος και αν το παιδι θα βγει με 999999999999 iq

Δημοσ.
5 ώρες πριν, lector είπε

Επισης θα επρεπε να απαγορευεται να κανεις πανω απο 2 παιδια αν δεν εχεις ενα μινιμουμ εγγυημενο εισοδημα ωστε να τα συντηρησεις. 

Ειναι ακραιες αυτες οι προτασεις,με πρωτη πρωτη τη δικη μου,αλλα ρε φιλε,καπου ωπα.
Ο λογος που εφαγα ban στο προηγουμενο προφιλ,ηταν σε παρομοια συζητηση.
Ηταν ενας φουκαρας που επαιρνε Χ ευρω μισθο και αλλα τοσα η γυναικα του.
Ειχαν 2 παιδια,εβαλαν μπρος για τριτο ,ενας απο τους 2 εχασε τη δουλεια του και ο τυπος οριακα δε ζητουσε να του χαρισουν πραματα.
Δηλαδη εχεις 2 μισθους που προφανως οριακα στηριζουν 2 παιδια και κανετε και τριτο;
Γιατι αν εχεις μισθο 2κ και αλλα 2κ να πω οτι δικαιολογειται,οταν ξαφνικα χανεις τον ενα μισθο.
Αλλα αυτοι δεν ειχαν.
Και προφανως,με τετοια νοοτροπια και με απουσια κοινης λογικης,αυτοι οι ανθρωποι παραγουν αλλους ιδιους ανθρωπους.

3 ώρες πριν, tutuyo είπε

Εγω βλεπω πολλους που πονταρουν στο οτι θα κανουν δευτερο παιδι με 2 χρονια διαφορα,οποτε τα βασικα βρεφικα κτλ τα εχουν ηδη.
Για τα υπολοιπα,παμε και οπου βγει.

• Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, haris_216 είπε

Ή γιατί με το ένα έχουν βγάλει την κοινωνική "ρετσινιά" του "άκληρου" και την οικογενειακή "υποχρέωση" του "να δουν εγγονάκι" οι γονείς/πεθερικά. Αν μάλιστα δώσεις στο παιδί και το όνομα Μαρία-Ελένη (την φωνάζεις βέβαια Μαριαλένα ή και...Τζένη :P) έχεις καλύψει και τις δύο πεθερές (το αντίστοιχο και στα αγοράκια) και άρα δεν σου τα ζαλίζει κανείς.

Γιατί, να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, είναι αρκετά έντονες οι πιέσεις, αμέσως μετά που θα έχεις εκπληρώσει την προηγούμενή σου "υποχρέωση" και να έχεις παντρευτεί. 

Νομίζω για τους περισσότερους ο γάμος γίνεται όταν έχει παρθεί η απόφαση και για παιδιά. 

• Like 1
Δημοσ.
On 23/09/2025 at 23:22, mary said:

Κανένας στην Ελλάδα δεν ξέρει να ζει χωρίς βοήθεια/έτοιμο σπίτι /μικροεξοδα καλυμμένα από γονείς. Προσωπικά, δεν ξέρω ούτε έναν. 

Άρα κανένας δε ξέρει να κάνει "κουμάντο" τα χρήματα που βγάζει γιατί έχει μάθει σε "μαξιλαράκια". 

Οπότε, πάντα όσα και να βγάζει θα του φαίνονται λίγα, γιατί θα ξοδεύει περισσότερα σε ακριβότερα πράγματα.

Eτσι ζουν και πολλοί στο εξωτερικό. Μη νομίζεις ότι οι νέοι Γερμανοί, Ολλανδοί, κλπ δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία και επιπλέον εισοδήματα πίσω τους. Μόνο με μισθό και πληρώνοντας ενοίκιο δύσκολα περνάει ο μήνας αν δεν ανήκεις σε high income tier. Δεν συζητάω για πολυτελή βίο, κ.α.

Δημοσ.
22 λεπτά πριν, StamTheMan είπε

Ειναι ακραιες αυτες οι προτασεις,με πρωτη πρωτη τη δικη μου,αλλα ρε φιλε,καπου ωπα.
Ειχαν 2 παιδια,εβαλαν μπρος για τριτο ,ενας απο τους 2 εχασε τη δουλεια του και ο τυπος οριακα δε ζητουσε να του χαρισουν πραματα.
Δηλαδη εχεις 2 μισθους που προφανως οριακα στηριζουν 2 παιδια και κανετε και τριτο;
Γιατι αν εχεις μισθο 2κ και αλλα 2κ να πω οτι δικαιολογειται,οταν ξαφνικα χανεις τον ενα μισθο.
Αλλα αυτοι δεν ειχαν.
Και προφανως,με τετοια νοοτροπια και με απουσια κοινης λογικης,αυτοι οι ανθρωποι παραγουν αλλους ιδιους ανθρωπους.

Ακριβως, το ιδιο πραγμα λεμε.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, StamTheMan είπε

Αλλα αυτοι δεν ειχαν.

το να κανεις παιδια, ειδικα στη σημερινη ελλαδα που σε λιγο δεν θα υπαρχει, ειναι η μεγιστη προσφορα και θυσια ταυτοχρονα. αυτοι οι ανθρωποι επρεπε να προστατευονται με καθε τροπο αλλα αφου δεν συμβαινει καλα κανουν και ρισκαρουν. ντροπη σε εμας, οχι σε αυτους.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, zio10 είπε

Νομίζω για τους περισσότερους ο γάμος γίνεται όταν έχει παρθεί η απόφαση και για παιδιά. 

Δε νομίζω ότι υπάρχουν στατιστικά που να τεκμηριωνουν το "περισσότεροι". Βέβαια αντίστοιχα δεν υπάρχουν και για το αντίθετο. 

Και προφανώς ο καθένας μας κρίνει με βάση τον κοινωνικό του περίγυρο.

Αλλά ακόμα και αν ισχύει το σκεπτικό σου πάλι δεν σημαίνει ότι γίνεται αβίαστα και όχι από τις πιέσεις που ανέφερα παραπάνω. Εκτός αν το "πότε θα κάνεις παιδί; τα χρόνια περνάνε και για τη γυναίκα γίνεται όλο και πιο δύσκολο" ή "άντε κάντε παιδί τώρα που ακόμα με κρατάνε τα πόδια μου και μπορώ να σας βοηθήσω" σου φαίνονται σαν απίθανα ή δεν τα έχεις ακούσει. 

Ακόμα και η δουλειά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να λειτουργεί πλαγίως πιεστικά αφου ο ανύπαντρος/ατεκνος μπορει να τρώει πακέτο και να τον ρίχνουν στον προγραμματισμό αδειών ή βαρδιων αφού ο Χ "δεν μπορεί άλλη περίοδο αφού τότε παίρνει άδεια η γυναίκα του" ενώ ο Ψ "δεν μπορεί να κάνει απογευματινή βάρδια γιατί διαβάζει τα παιδιά ή τα παίρνει από το φροντιστήριο" 

Επεξ/σία από haris_216
  • Like 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, haris_216 είπε

Δε νομίζω ότι υπάρχουν στατιστικά που να τεκμηριωνουν το "περισσότεροι". Βέβαια αντίστοιχα δεν υπάρχουν και για το αντίθετο. 

Και προφανώς ο καθένας μας κρίνει με βάση τον κοινωνικό του περίγυρο.

Αλλά ακόμα και αν ισχύει το σκεπτικό σου πάλι δεν σημαίνει ότι γίνεται αβίαστα και όχι από τις πιέσεις που ανέφερα παραπάνω. Εκτός αν το "πότε θα κάνεις παιδί; τα χρόνια περνάνε και για τη γυναίκα γίνεται όλο και πιο δύσκολο" ή "άντε κάντε παιδί τώρα που ακόμα με κρατάνε τα πόδια μου και μπορώ να σας βοηθήσω" σου φαίνονται σαν απίθανα ή δεν τα έχεις ακούσει. 

Ακόμα και η δουλειά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να λειτουργεί πλαγίως πιεστικά αφου ο ανύπαντρος/ατεκνος μπορει να τρώει πακέτο και να τον ρίχνουν στον προγραμματισμό αδειών ή βαρδιων αφού ο Χ "δεν μπορεί άλλη περίοδο αφού τότε παίρνει άδεια η γυναίκα του" ενώ ο Ψ "δεν μπορεί να κάνει απογευματινή βάρδια γιατί διαβάζει τα παιδιά ή τα παίρνει από το φροντιστήριο" 

Συμφωνώ. Απλά δεν είναι και πάντα κακό να σε παρακινήσει κάποιος να κάνεις κάτι που θα το έκανες ούτως ή άλλως λίγο πιο γρήγορα!

Για το γάμο και τα παιδιά που έγραψα, όντως από δικά μου παραδείγματα κρίνω. Όλοι όσοι ξέρω παντρεύτηκαν όταν θέλανε να κάνουν παιδί (ή όταν είχαν ήδη κάνει).

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, zio10 είπε

Συμφωνώ. Απλά δεν είναι και πάντα κακό να σε παρακινήσει κάποιος να κάνεις κάτι που θα το έκανες ούτως ή άλλως λίγο πιο γρήγορα!

Για το γάμο και τα παιδιά που έγραψα, όντως από δικά μου παραδείγματα κρίνω. Όλοι όσοι ξέρω παντρεύτηκαν όταν θέλανε να κάνουν παιδί (ή όταν είχαν ήδη κάνει).

Ακόμα και αυτοί που "θέλανε να κάνουν παιδί" σηκώνει πολύ συζήτηση για το πόσο πραγματικά δικό τους ήταν το "θέλω" 

Αλλά επειδή όπως ανέφερα δεν υπάρχουν στοιχεία για όλα αυτά, ίσως δεν υπάρχει νόημα στο να το συζητήσουμε παραπάνω. Απλά ας υπάρχει σαν τροφή για σκέψη σε όσους από εμάς βρίσκονται σε φάση προβληματισμού

• Like 1
Δημοσ.
7 hours ago, haris_216 said:

Ακόμα και αυτοί που "θέλανε να κάνουν παιδί" σηκώνει πολύ συζήτηση για το πόσο πραγματικά δικό τους ήταν το "θέλω" 

Καλά αυτή η αναγωγή μπορεί να γίνει σε όλα τα θέλω. Ποιος πραγματικά θέλει iPhone; Ή γενικά καινούργιο κινητό; Ή καινούργιο αυτοκίνητο; Η ωραία σύντροφό; Ή outgoing φίλους; Ή να πηγαίνει ταξίδια; Ή να τρώει νόστιμο φαγητό; Ή να ερωτεύεται; Ή να διαβάζει βιβλία δημόσια; Ή να αθλείται; Ή να χορεύει;

Δεν είναι ούτε καινοτομία ούτε έχει την αποκλειστικότητα της κοινωνικής πίεσης η απόκτηση τέκνων.

Και σε αντίθεση με σχεδόν όλα τα παραπάνω, η επιθυμία για απόκτηση τέκνων είναι γραμμένη στον εγκέφαλό μας ακόμα και χωρίς σύγχρονη μορφή κοινωνίας γύρω μας. Μάλλον δεχόμαστε περισσότερη κοινωνική πίεση για να ταξιδεύουμε παρά για να τεκνοποιουμε. 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...