Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Υποχρέωση παράδοσης του ακινήτου με τον ενοικιαστή

Κατά το χρόνο του συμβολαίου πώλησης, ο ιδιοκτήτης-πωλητής παραδίδει το ακίνητο στον νέο ιδιοκτήτη κατειλημμένο από τον μισθωτή. Ο παλαιός ιδιοκτήτης οφείλει να παραδώσει στον αγοραστή και όλα τα σχετικά με τη μίσθωση έγγραφα, καθώς και τυχόν καταβληθείσα εγγύηση (ενοικίου) που κρατούσε, έτσι ώστε ο νέος ιδιοκτήτης να αναλάβει τις αντίστοιχες υποχρεώσεις (π.χ. επιστροφή της εγγύησης κατά τη λήξη της μίσθωσης, αν όλα είναι εντάξει).

Αυτά τα λένε αυτοί: https://www.ellika.gr/el/poulisi-spiti-pou-noikiazo

Που τα στηρίζουν ακριβώς δεν ξέρω. 

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Zazula είπε

Να σημειώσω κάτι που βλέπω συγκεχυμένο στις διάφορες διατυπούμενες απόψεις εδώ: Στους πελάτες μας περιλαμβάνονται και εταιρείες εκμετάλλευσης ακινήτων, και για τέτοια θέματα πληρώνουν δικηγόρους και λαμβάνουν απαντήσεις κι όχι απόψεις. Όταν ακίνητο κατοικίας αγοράζεται με ενεργή μίσθωση, τότε στην τριετία τού ΑΚ έχουμε reset με τη μίσθωση από τον νέο ιδιοκτήτη λόγω αλλαγής τού κυρίου τού ακινήτου, δεν υπάρχει «ήταν δύο χρόνια στον προηγούμενο, άρα ένα σε μένα και τριετία τέλος». Αυτά τα λένε οι πωλητές, ιδίως αν η μίσθωση είναι με πολύ χαμηλό μίσθωμα, για να καθησυχάσουν τον αγοραστή.

Δεν ξέρω τι ακριβώς απαντήσεις δίνουν οι δικηγόροι που λες αλλά σίγουρα δεν ισχύει το reset που γράφεις για ενοικίαση πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 614 του Αστικού Κώδικα, αν ο εκμισθωτής (ο ιδιοκτήτης που έχει νοικιάσει το ακίνητο) μεταβιβάσει την κυριότητα του μισθίου σε τρίτον, ο νέος ιδιοκτήτης υπεισέρχεται στη μισθωτική σχέση. Δηλαδή, παίρνει τη θέση του προηγούμενου ιδιοκτήτη με τους ίδιους όρους και δικαιώματα. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος ιδιοκτήτης δεσμεύεται από την υπάρχουσα μίσθωση. Επομένως, το χρονικό διάστημα της μίσθωσης συνεχίζει να μετράει κανονικά από την αρχική ημερομηνία σύναψης της μίσθωσης, και δεν μηδενίζεται ("reset") επειδή άλλαξε ο ιδιοκτήτης.

Οπότε μια χαρά ισχύει το

1 ώρα πριν, Zazula είπε

«ήταν δύο χρόνια στον προηγούμενο, άρα ένα σε μένα και τριετία τέλος»

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, Nabuko είπε

Δεν ξέρω τι ακριβώς απαντήσεις δίνουν οι δικηγόροι που λες αλλά σίγουρα δεν ισχύει το reset που γράφεις για ενοικίαση πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 614 του Αστικού Κώδικα, αν ο εκμισθωτής (ο ιδιοκτήτης που έχει νοικιάσει το ακίνητο) μεταβιβάσει την κυριότητα του μισθίου σε τρίτον, ο νέος ιδιοκτήτης υπεισέρχεται στη μισθωτική σχέση. Δηλαδή, παίρνει τη θέση του προηγούμενου ιδιοκτήτη με τους ίδιους όρους και δικαιώματα. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος ιδιοκτήτης δεσμεύεται από την υπάρχουσα μίσθωση. Επομένως, το χρονικό διάστημα της μίσθωσης συνεχίζει να μετράει κανονικά από την αρχική ημερομηνία σύναψης της μίσθωσης, και δεν μηδενίζεται ("reset") επειδή άλλαξε ο ιδιοκτήτης.

Οπότε μια χαρά ισχύει το

«ήταν δύο χρόνια στον προηγούμενο, άρα ένα σε μένα και τριετία τέλος»

Ναι έχεις δίκιο.

Επεξ/σία από Zazula
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Zazula είπε

Το ΑΚ614 αναφέρει ότι ο νέος ιδιοκτήτης δεν μπορεί να μεταβάλει το μίσθωμα ή να λύσει τη μίσθωση. Για τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη μιλάει, όχι για τα δικαιώματα του μισθωτή.

Οπότε ισχύει κανονικά το αρχικό συμβόλαιο που είχε συναφθεί μέχρι τη λήξη της 3ετίας ασχέτως της αλλαγής ιδιοκτήτη. Πιθανόν να μπερδεύεσαι με μισθώσεις επαγγελματικών χώρων ή με ανανεώσεις μισθωτηρίων. Ξανακοίταξε το λίγο

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Nabuko είπε

Οπότε ισχύει κανονικά το αρχικό συμβόλαιο που είχε συναφθεί μέχρι τη λήξη της 3ετίας ασχέτως της αλλαγής ιδιοκτήτη. Πιθανόν να μπερδεύεσαι με μισθώσεις επαγγελματικών χώρων ή με ανανεώσεις μισθωτηρίων. Ξανακοίταξε το λίγο

Σου απάντησα ήδη πιο πάνω ότι έχεις δίκιο.

Δημοσ.
14 hours ago, NikosKallithea said:

Δεν μπορεις να κανεις νεα μίσθωση για το υπόλοιπο.

Αν κανεις νεα μισθωση και αν θελει ο ενοικιαστής μπορεί να παραμείνει στο σπίτι τρια χρόνια απο την υπογραφη της νέας μίσθωσης.

Είσαι  λάθος και το εξηγούν άλλοι παρακάτω.  

• Haha 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν ξέρω αν βοηθάει.

Όταν αγόρασα το σπίτι μου το 2010, υπήρχε ενοικιαστής μέσα. Στον συμβολαιογράφο πήγαμε οι δύο ιδιοκτήτες και ο ενοικιαστής. 

Ο πρώτος ιδιοκτήτης έδωσε την εγγύηση στον ενοικιαστή, και αυτός την έδωσε σε μένα. 15 δευτερόλεπτα πήρε. 

Δεν κάναμε νέο συμβόλαιο μίσθωσης. Συνεχίσαμε το παλιό. 

Επεξ/σία από Dante80
  • Like 1
Δημοσ.
14 λεπτά πριν, Dante80 είπε

Όταν αγόρασα το σπίτι μου το 2010, υπήρχε ενοικιαστής μέσα. Στον συμβολαιογράφο πήγαμε οι δύο ιδιοκτήτες και ο ενοικιαστής. 

[...]

Δεν κάναμε νέο συμβόλαιο μίσθωσης. Συνεχίσαμε το παλιό. 

Τώρα χρειάζεται οπωσδήποτε το ηλεκτρονικό μισθωτήριο, διότι αυτό στέλνει τα στοιχεία για το Ε2.

• Like 1
Δημοσ.
1 minute ago, Zazula said:

Τώρα χρειάζεται οπωσδήποτε το ηλεκτρονικό μισθωτήριο, διότι αυτό στέλνει τα στοιχεία για το Ε2.

Ναι όπως είπα δεν ξέρω αν βοηθάει. Απλά αυτό μου συνέβη τότε. 👍

• Like 2
Δημοσ.
43 minutes ago, Zazula said:

Δεν μπορείς να τροποποιήσεις χειροκίνητα τα ποσά;

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Skrobo είπε

Δεν μπορείς να τροποποιήσεις χειροκίνητα τα ποσά;

Ναι, ακόμη μπορείς. Αλλά αν έχεις (για την ΑΑΔΕ) εισόδημα στο Ε2 που έρχεται για ακίνητο που έχεις πουλήσει (ασχέτως αν εσύ το μηδενίζεις χεράτα) και το μισθωτήριο συνεχίζει να δείχνει ενεργό στον δικό σου ΑΦΜ, ε είναι κάπως. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...