Αρκετοί από εμάς θα έτυχε να αγοράσουμε έναν καινούργιο υπολογιστή και να ανακαλύψουμε ότι αυτό που θεωρούσαμε δεδομένο, δηλαδή η Microsoft Office (το πακέτο που συμπεριλαμβάνει σημαντικά προγράμματα όπως Word, Excel, PowerPoint κλπ.), δεν υπάρχει πουθενά πάνω στον υπολογιστή μας. Η πικρή αλήθεια όμως είναι ότι η Microsoft Office κοστίζει και για να μπορέσουμε να την εγκαταστήσουμε νόμιμα πάνω στον υπολογιστή μας θα πρέπει να την αγοράσουμε. Σε αυτό το σημείο έχουμε 3 επιλογές: 1. Μπορούμε να εγκαταστήσουμε την Microsoft Office παράνομα πάνω στον υπολογιστή μας και να "αναλάβουμε" τις συνέπειες, αν μας τσακώσουν.

 

2. Μπορούμε να αγοράσουμε την Microsoft Office. Οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 120 ευρώ, ανάλογα με την έκδοση που θέλουμε να αγοράσουμε. 3. Να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικές λύσεις. Με εναλλακτικές λύσεις όσον άφορα τη Microsoft Office έχουμε ασχοληθεί και σε παλιότερα άρθρα (Πολίτης, 27 Ιουλίου 2008, "Google Docs"). Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με μια πιο συμβατική εναλλακτική λύση, την OpenOffice.org.

Η OpenOffice.org ξεκίνησε το 1984 από την StarDivision. H OpenOffice.org τότε ονομαζόταν "StarOffice". Η StarOffice από το 1994 είχε κυκλοφορήσει σε εκδόσεις για συστήματα Microsoft Windows, Linux, και Unix. Η StarΟffice ήταν δωρεάν για προσωπική χρήση, αλλά δεν ήταν λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (Πολίτης, 17 Αυγούστου 2008, "Open Source"). Το 1999 η StarDivision αγοράστηκε από την Sun. Η Sun, το 2000, εξέδωσε παράλληλα με την Staroffice την OpenOffice.org σαν λογισμικό Ανοικτού Κώδικα. Έκτοτε, η Sun επιχορηγεί την ΟpenOffice, καθώς την χρησιμοποιεί σαν την κύρια βάση για την ανάπτυξη της StarOffice.

 

Σήμερα μπορούμε να κατεβάσουμε δωρεάν την ΟpenOffice στην διαδυκτιακή σελίδα www.OpenOffice.org. Η OpenOffice.org είναι μια σουίτα εφαρμογών γραφείου παρόμοια με την Microsoft Office και έχει σαν στόχο να προσφέρει μια δωρεάν εναλλακτική λύση που ακολουθεί όλα τα πρότυπα εφαρμογών γραφείου. Η OpenOffice.org αποτελείται από της πιο κάτω εφαρμογές:

* "Writer". Πρόγραμμα επεξεργασίας κείμενου παρόμοιο με το Microsoft Word.

* "Calc". Πρόγραμμα επεξεργασίας λογιστικών φύλλων παρόμοιο με το Μicrosoft Excel.

* "Impress." Πρόγραμμα παρουσιάσεων παρόμοιο με το Microsoft PowerPoint

* "Draw". Πρόγραμμα επεξεργασίας διαγραμμάτων παρόμοιο με το Microsoft Visio.

* "Base". Πρόγραμμα βάσης δεδομένων παρόμοιο με το Microsoft Access. * "Math". Πρόγραμμα μαθηματικών εξισώσεων. Δοκιμή

 

Για να χρησιμοποιήσουμε την OpenOffice.org αρκεί να κατεβάσουμε και να εγκαταστήσουμε την ΟpenOffice στον υπολογιστή μας από τη διαδυκτιακή τοποθεσία www.OpenOffice.org Η OpenOffice.org είναι η μόνη ολοκληρωμένη σουίτα εφαρμογών γραφείου που μπορεί να εγκατασταθεί σε μια ευρεία κλίμακα λειτουργικών συστημάτων. Συγκεκριμένα η OpenOffice.org μπορεί να εγκατασταθεί σε υπολογιστές με Windows, Linux, Solaris, Unix, MacOSX. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα που είναι εμφανές πριν καν αρχίσουμε την έρευνά μας είναι το ότι η ΟpenOffice λειτουργεί άνετα σε ένα πολυπλατφορμικό περιβάλλον. Έτσι, αν κάποιος χρειάζεται να έχει μια σουίτα εφαρμογών γραφείου μεταξύ πολλών διαφορετικών λειτουργικών συστημάτων, τότε η OpenOffice.org ίσως να είναι η μόνη επιλογή. Δοκιμάσαμε την OpenOffice.org σε υπολογιστές με Windows και Linux. Η επιφάνεια εργασίας μοιάζει αρκετά με την επιφάνεια εργασίας παλαιότερων εκδόσεων της Microsoft Office (Η Microsoft εγκαινίασε μια νέα επιφάνεια εργασίας με την τελευταία έκδοση της Office). Αν είμαστε ήδη χρήστες της Office, θα βρεθούμε μπροστά από ένα σχεδόν γνώριμο περιβάλλον όσον αφορά τις εφαρμογές Writer, Impress και Calc (σε αντιστοιχία Word, Power Point, και Excel). Στην έρευνα που κάναμε οι χρήστες ένιωθαν άνετα όταν εκτελούσαν απλές λειτουργίες, αλλά χρειαζόταν κάποιος χρόνος εκμάθησης για πολυπλοκότερες εφαρμογές.

 

Σε μερικές περιπτώσεις χρειαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε τη βοήθεια που παρέχει η σουίτα. Ο χρόνος εκμάθησης της σουίτας για άτομα που είναι ήδη χρήστες της Microsoft Office κυμαίνεται από μερικές ώρες μέχρι και 3-4 μέρες, αναλόγως της εμπειρίας που έχει ο χρήστης με υπολογιστές. Η συμβατότητα με την Microsoft Office όσον αφορά τις εφαρμογές Writer, Impress και Calc είναι αρκετά καλή, αλλά δεν είναι τέλεια. Σε όλες τις περιπτώσεις τα κείμενα, οι παρουσιάσεις και τα λογιστικά φύλλα που δημιουργήθηκαν με Μicrosoft Office, όταν τα ανοίξαμε με ΟpenOffice ήταν κατανοητά και κρατούσαν σε γενικές γραμμές τη διάταξή τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις τόσο απλά όσο και πολύπλοκα κείμενα που εκδόθηκαν με Microsoft Word "έχαναν" κάποιες μικρολεπτομέρειες όταν τα ανοίγαμε με ΟpenOffice Write. Σε ορισμένα λογιστικά φύλλα που ανοίγονταν με Calc δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν ορισμένες εξισώσεις, και στις παρουσιάσεις ορισμένα σύμβολα αντικαθίσταντο με άλλα. Κείμενα Word και λογιστικά φύλλα Excel που περιέχουν Visual Basic macros δεν είναι τελείως συμβατά ακόμη. Γίνεται μια προσπάθεια για μελλοντική συμβατότητα. Η εφαρμογή Base είναι συμβατή με την Microsoft Access. Παρέχει επίσης αρκετά περισσότερες λειτουργίες από την Access, όπως η ένωση με μια εξωτερική βάση δεδομένων, π.χ. Oracle, Mysql, PostreSQL κλπ. Oι εφαρμογές Draw και Math δεν είναι συμβατές με προϊόντα της Microsoft. Η OpenOffice.org σαν σουίτα εφαρμογών γραφείου είναι αρκετά καλή. Παρέχει μια όχι τόσο τέλεια, αλλά μια πολύ καλή συμβατότητα με την Microsoft Office. Επίσης παρέχει και λειτουργίες που δεν τις βρίσκουμε στην Microsoft Office, όπως δυνατότητα μετατροπής και δημιουργίας αρχείων PDF καθώς και σε πολλαπλούς άλλους τύπους αρχείων. Κατά την γνώμη μου η OpenOffice.org μπορεί να καλύψει πλήρως ένα μέσο χρήστη. Ακόμη και αν ήδη έχουμε την Μicrosoft Office, καλό θα ήταν να δοκιμάζαμε και την OpenOffice.org και αν μας αρέσει τότε θα μας απαλλάξει από την ανάγκη να αγοράσουμε την επόμενη γενεά της Microsoft Office.

 

Source.png Πηγή: Αντώνης Στυλιανού

Κωδικός άρθρου: 814790

ΠΟΛΙΤΗΣ - 24/08/2008, Σελίδα: 81