Προς το περιεχόμενο

nske

Moderator ε.α
  • ΜΗΝΥΜΑΤΑ FORUM

    2.954
  • ΜΕΛΟΣ

  • ΤΕΛ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Οτιδήποτε δημοσιεύεται από nske

  1. Μερικές ακόμα ιδιοφυείς πατέντες της Microsoft (για τις οποίες είχε μηνύσει την Tom Tom):
  2. Δεν υπάρχει το πρόγραμμα "flvstreamer" στο σύστημά σου. Λογικά θα συμπεριλαμβάνεται σε κάποιο πακέτο που πρέπει να εγκαταστήσεις.
  3. Αν ένας διαχειριστής έχει ρυθμίσει έτσι τον DNS και τον HTTP server, λογικό να χρειάζεται ο χρήστης να επισκευθεί το "www.site.com" ή και το "otinane.site.com". Αυτό που λέχθηκε είναι ότι το hostname είναι μία απλή επιλογή του διαχειριστή, αν αυτός αποφασίζει να χρησιμοποιείται το http://www.site.com και όχι το site.com ή το otinane.site.com είναι μόνο επειδή εκείνος το θέλει έτσι: το "www" είναι απλά ένα hostname όπως οποιοδήποτε άλλο. Τα μέρη του URL που προηγούνται του hostname από την άλλη είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση.
  4. Πλέον το ZFS υποστηρίζει μία πολύ ενδιαφέρουσα δυνατότητα: Deduplication. Με αυτή την τεχνολογία, τα περιεχόμενα του filesystem μπορούν να αποθηκεύονται πιο έξυπνα, αφού όμοιες μονάδες δεδομένων (είτε ολόκληρα αρχεία, είτε filesystem blocks, είτε μεμονωμένα bytes) περιγράφονται μόνο μία φορά εσωτερικά στο filesystem, εξοικονομώντας χώρο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, χρόνο. Αυτό το σύντομο άρθρο κάνει μία πολύ βασική εισαγωγή στο τι είναι deduplication, τι εφαρμογή, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα έχει, και πώς μπορεί να το χρησιμοποιήσει κάποιος συγκεκριμένα στο ZFS. >Άρθρο< Υσ. Υπολογίζεται μέχρι τον επόμενο μήνα να βρίσκεται στα development builds του Opensolaris. Ελπίζω να το δούμε σύντομα και στο FreeBSD!
  5. Για κάποιο λόγο απεγκαταστάθηκε ο less. Ξαναβάλε το πακέτο του: http://packages.debian.org/squeeze/less και ξανα-όρισέ τον για default pager.
  6. Προσωπικά συμφωνώ (είναι αυτό που είχα προτείνει πιο πάνω), αλλά δε θα μου άρεσε να γίνεται (υποχρεωτικά) με javascript (collapse/expand), θα προτιμούσα απλά να υπάρχει ένα σχεδιάγραμμα με την ιεραρχική δομή της συζήτησης σε κάποιο σημείο, ώστε να μπορεί κάποιος να παρακάμψει μεγάλες offtopic υποσυζητήσεις -ή να τις εντοπίσει αν θέλει- και οι απαντήσεις να μπορούν να εμφανίζονται όλες, indented, κάτω από τις μητρικές τους. Όμως υποψιάζομαι ότι πολλοί (ή οι περισσότεροι) δεν θα βολεύονται να το χρησιμοποιούν αυτό, γιατί θα τους φαίνεται πολύπλοκο (θα θέλουν όλες τις δημοσιεύσεις τη μια κάτω από την άλλη, χρονολογικά όπως τώρα). Ένα πρόβλημα που επισήμανε ο Parsifal είναι ότι αυτός ο μηχανισμός θα καθιστά μεν άσκοπα τα quotes για τους χρήστες που θα τον αξιοποιούν, όμως αν κάποιος απαντήσει ετεροχρονισμένα σε κάποιο παλιό post με αυτόν τον τρόπο, χωρίς να κάνει quote, οι χρήστες που θα χρησιμοποιούν το τωρινό επίπεδο μοντέλο απεικόνισης, το οποίο προβάλει τις δημοσιεύσεις χρονολογικά, θα δουν μία offtopic απάντηση, και μάλιστα χωρίς quote, στο πιο πρόσφατο σημείο της συζήτησης -και δε θα μπορούν να συσχετίσουν πού αναφέρεται. Αν πάλι έχει απήχηση, μάλλον θα ενθαρρύνει το να γίνονται περισσότερες offtopic συζητήσεις. Όπως και να χει, προσωπικά ως αναγνώστης τάσσομαι υπέρ της ιδέας, καθώς θα βόλευε σε πολλές περιπτώσεις. Αλλά βέβαια θέλει πολύ μελέτη και, αν τα κάποια σχετικά modifications του vbulletin που υπάρχουν δεν προσφέρουν την επιθυμητή λειτουργικότητα με τον επιθυμητό τρόπο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί from scratch, ειδικά για την περίσταση. Φαντάζομαι τον Lucifer να κάθεται να ιεραρχεί τα offtopic posts στα θέματα του Μπλα-Μπλα... Όχι ευχάριστο θέμα
  7. Linux-mag.com - ΆΡΘΡΟ: I Have a Schedule to Keep - IO Schedulers Σε αυτό το άρθρο γίνεται μία βασική εισαγωγή στην έννοια των Input/Output Schedulers, και στους 4 εναλλακτικούς Schedulers που υλοποιεί ο Linux kernel. Η δουλειά ενός IO scheduler είναι να ρυθμίζει τη σειρά με την οποία οι πράξεις εισόδου/εξόδου (I/O Operations) πραγματοποιούνται σε block devices, όπως είναι οι σκληροί δίσκοι, τα CD/DVD drives, τα Flash disks, κ.ο.κ. Αυτό έχει σημασία καθώς πολύ συχνά περισσότερες από μία εφαρμογές θέλουν να πραγματοποιήσουν πράξεις στην ίδια -ή σε διαφορετική που όμως μοιράζεται κοινό δίαυλο- συσκευή, και συνήθως δεν είναι επιθυμητό να μονοπωλήσει μία από αυτές σε βάρος των άλλων. Ιδιαίτερα η χρήση desktop αλλάζει τον ιδανικό τρόπο διαχείρισης των I/O operations, καθώς εκεί είναι πολύ πιο επιθυμητό να υπάρχει η ελάχιστη καθυστέρηση σε νέα operations παρά η μέγιστη δυνατή αθροιστική επίδοση operations. Αυτό γιατί πολλές λειτουργίες που πραγματοποιούμε σε ένα desktop σε "πραγματικό χρόνο" (δηλαδή όταν αλληλεπιδράμε με τα interfaces των εφαρμογών που χρησιμοποιούμε, "interactively") για να ολοκληρωθούν βασίζονται σε I/O Operations, μικρού συνολικού όγκου αλλά συχνών. Για παράδειγμα, ο Mozilla Firefox για να προσφέρει το redundancy που προσφέρει, πραγματοποιεί write operations κάθε λίγα δευτερόλεπτα, ενώ πολλοί γραφικοί file managers πραγματοποιούν read/write operations για να προσφέρουν δυνατότητες όπως file previewing. Αντίθετα, οι servers τυπικά δεν ενδιαφέρονται για interactivity σε τέτοιο επίπεδο, όσο για απόλυτες επιδόσεις. >Άρθρο< Linux-mag.com - ΆΡΘΡΟ: Tuning CFQ - What Station is That? Σε αυτό το άρθρο γίνεται μία εισαγωγή στις διαθέσιμες παραμέτρους που μπορεί να πειράξει κάποιος στον CFQ, τον ενδεικνυόμενο I/O Scheduler για περιβάλλοντα Desktop. >Άρθρο< Nullscan: Τη λίστα την έβαλα αλφαβητικά για πιο εύκολη εύρεση
  8. Linux Gazette, October 2009 (#167) - http://linuxgazette.net/167/index.html QQ on Linux, by Silas Brown (Some notes on running the popular Chinese instant messaging software) A Quick-Fire chroot Environment, by Ben Okopnik (Setting up a private login environment for multiple users) Two is better than one!, by S. Parthasarathy This article introduces the concept of twin-boot (as opposed to dual boot). Twin-boot involves two (or more) Linux distros on the same machine, and two hard disk drives (optional but highly recommended). The distros are cleverly installed, so as to make the best use of the available hardware redundancy. You can do more, and do it faster, with this kind of an arrangement. Using Linux to Teach Kids How to Program, 10 Years Later (Part II), by Anderson Silva In last month's article, I talked about the Logo programming language as a tool to help you introduce mathematics and programming concepts to kids. This month, I am going to take you one step further into Logo programming and show you some more advanced concepts like loops, conditional statements, procedure definition, and (do I dare?) even the concept of recursion. XKCD, by Randall Munroe Doomed to Obscurity, by Pete Trbovich The Linux Launderette
  9. Σε αυτό το θέμα μπορούμε να δημοσιεύουμε updates για νέα τεύχη περιοδικών ή, επιλεκτικά, μεμονωμένα άρθρα, με σχετική θεματολογία (Linux, *BSD, Free/Opensource Software, κλπ) που διανέμονται ηλεκτρονικά, ελεύθερα ή έστω δωρεάν. Ενδεικτική λίστα πηγών: ;login Debian Admin Debian Administration FreeBSD Diary Free Software Magazine Full Circle Magazine IBM Developerworks HowTo Forge Librenix Linux Gazette Linux Journal Linux Magazine Linux Pro Magazine Linux Security Linux Weekly News Oreillynet NixCraft O3 Magazine Phrack
  10. Σημείωση: επειδή τα offtopic αρχίζουν και αποτελούν πρόβλημα, και αν όλοι όσοι θέλαμε να ευχηθούμε στον jim_p και στον dimitrisg (και σε αρκετούς άλλους από τους τακτικούς του forum) δημοσιεύαμε σε κάποιο τυχαίο topic δε θα ήταν δυνατό να διαβάσει κάποιος τις δημοσιεύσεις που είναι εντός θέματος, οι σχετικές δημοσιεύσεις διαγράφηκαν -άλλωστε εκπλήρωσαν το σκοπό τους. Είμαι σίγουρος ότι οι ευχές του gtroza εκφράζουν όλους μας.
  11. Σχεδόν όλοι οι mail clients μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα εξωτερικό πρόγραμμα (όπως το SpamAssasin, το DSPAM, το Bogofilter, κ.α.) για έλεγχο SPAM. Το kmail μάλιστα νομίζω το αυτοματοποιεί κι όλας (αλλά δε ξέρω αν η διαδικασία ρύθμισης είναι συνολικά περισσότερο ή λιγότερο αυτόματη από ότι στο thunderbird).
  12. Συνεχής, δηλαδή να βλέπεις τα νέα μηνύματα σε πραγματικό χρόνο, δε γίνεται μέσω IMAP ή POP3 -πιθανότατα γίνεται μέσω κάποιου σχετικού web API που δίνει η google αλλά δε ξέρω κάτι έτοιμο. Μπορείς όμως να ρυθμίσεις πόσο τακτικά θα γίνεται έλεγχος (στο kmail "Enable Interval mail checking", στα settings κάθε λογαριασμού).
  13. Πάντως εδώ και εδώ αναφέρει ότι υποστηρίζει "Purevideo", και εδώ αναφέρει ότι από τις 6600 και μετά υποστηρίζουν Purevideo HD "πρώτης γενιάς" (φαίνεται αυτό δεν είναι αρκετό). Πάντως και χωρίς VDPAU παρατηρώ ότι γίνεται offload σημαντικό μέρος της επεξεργασίας. By default, σε όλα τα ext* filesystems, γίνεται reserve ένα 5%, μπορείς να το πειράξεις δίνοντας: ># tune2fs -m [b]Χ[/b] /dev/sdb1 όπου Χ το ποσοστό που θέλεις (μπορεί να είναι και 0). Τελικά δε μπορείς να κάνεις override τα δικαιώματα και ιδιοκτησίες των αρχείων που είναι αποθηκευμένα στο filesystem κατά το mount, ούτε να ορίσεις τη umask ανά filesystem -αυτά γίνονται μόνο για filesystems χωρίς εσωτερική υποστήριξη δικαιωμάτων. Για ext* filesystems θα πρέπει να τροποποιήσεις τα δικαιώματα μέσα στο ίδιο το filesystem (π.χ. chmod -R 777 /mnt/fs). Από κει και πέρα, για να επιβάλεις ότι δημιουργηθέντα αρχεία θα έχουν πλήρη δικαιώματα, θα πρέπει να πειράξεις την UMASK (π.χ. "UMASK 000" στο /etc/login.defs ή "umask 000" στο /etc/profile). Όμως αυτή είναι system wide επιλογή, ό,τι δημιουργείς πια θα έχουν πλήρη δικαιώματα! Αν θέλεις κάτι πιο ελεγχόμενο, θα πρέπει να δώσεις πλήρη δικαιώματα μόνο στο group (π.χ. chmod -R g+rwx /mnt/fs) πάνω στους υπάρχοντες καταλόγους του filesystem, να χρησιμοποιήσεις το "setgid" mount option στο fstab, και να φροντίσεις όλοι οι χρήστες που θέλουν να έχουν πλήρη access να είναι μέλη του group ιδιοκτήτη (για σχετικές εξηγήσεις και εργαλεία δες εδώ).
  14. ...or not. Η geforce 7100 ενώ υποτίθεται ότι υποστηρίζει PureVideo, δεν υποστηρίζεται από το vdpau Δεν είναι κάτι απαραίτητο, απλά είναι κάτι καλό. Μερικά ενδιαφέροντα options για το ext4: Τα mount options είναι και ένας από τους λόγους για να προσθέσει το filesystem στο fstab. Υσ. Τα default mkfs options αναφέρονται στο /etc/mke2fs.conf Υσ2. σημείωση: εννοείται αφού έχει γίνει mount το filesystem εκεί.
  15. Ναι, απλά καλύτερα μετά το su να βάζεις και μια παύλα ("su -") ώστε να φορτώνει ολόκληρο το περιβάλλον από την αρχή. Γι αυτό ανέφερα και τον opteron 146 (single core amd64). Με τον proprietary nvidia driver πρέπει να παίζουν τα πάντα άνετα στο σύστημά σου.
  16. Να διορθώσεις τα δικαιώματα, ώστε ο χρήστης ως ο οποίος συνδέεσαι να μπορεί να γράψει εκεί μέσα. Για παράδειγμα, αν θέλεις ο συγκεκριμένος χρήστης και μόνο να έχει πλήρη δικαιώματα, μπορείς να αλλάξεις την ιδιοκτησία του καταλόγου στο οποίο έγινε mount to /dev/sdb1. Π.χ. αν το mount point είναι στο /mnt/sdb1, ως root από κονσόλα: ># chown -R georgeman /mnt/sdb1 Μπορείς να κάνεις enforce το ownership από το fstab με το mount-time option uid=, όπως λέει ο headbanger, όμως δεν υπάρχει λόγος. Το vdpau δεν το είχα υπόψη, θα το δοκιμάσω (thanks Parsifal!). Πάντως με τον proprietary nvidia driver, με mplayer χωρίς vdpau, έπαιζαν άψογα τα πάντα σε έναν παλιό opteron 146 @2,5ghz με μία Gforce 7800GT, χωρίς να φτάνει στα όριά του ο επεξεργαστής. Επίσης αυτή τη στιγμή, με τον proprietary driver και μία ταπεινή geforce 7100 (onboard με το nforce 630i) παίζουν τα 1080p (και μάλιστα scaled σε 3820χ1200, με xinerama), απασχολώντας το 50-60% του ενός πυρήνα ενός Intel E7200 @2,53ghz, με mplayer χωρίς vdpau support (-vo xv). Οπότε και μόνο τον nvidia proprietary driver να βάλεις είναι αρκετό (πόσο μάλλον με vdpau support).
  17. nske

    ubundu-aircrack-ng

    Με αφορμή αυτό, να επισημάνω ότι δεν βρίσκω σωστό να λογοκριθεί ένα θέμα στη βάση εικασίας και μόνο παράνομης πρόθεσης, όσο πιθανή και να φαίνεται, πιστεύω ότι όλοι δικαιούνται "το πλεονέκτημα της αμφιβολίας" -και γι' αυτό δεν το κλείδωσα. Προφανώς αυτό το έχασε ο OP στη συνέχεια με τα μετέπειτα σχόλιά του. Ωστόσο καθώς η συζήτηση μετατοπίστηκε σε ένα πιο ενδιαφέρον θέμα και είναι πολιτισμένη, δε θέλω να τη διακόψω, απλά θα προειδοποιήσω τον cnkostas να μην επαναλάβει παρόμοια προκλητικά και ανεύθυνα σχόλια. Προτρέπω πάντως όποιον θέλει να συζητήσει για τις νομικές, ηθικές και πρακτικές επεκτάσεις της διακίνησης τέτοιου ή άλλου είδους πληροφοριών ή εργαλείων, το οποίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, να ανοίξει ένα καινούριο θέμα στο forum "Ασφάλεια και Δίκτυα" αντί να "χαραμίσει" την απάντησή του εδώ.
  18. Φαίνεται ότι το gmail by default κάνει από πίσω κάποια πατέντα για να μην κατεβαίνουν πολλές φορές τα ίδια μηνύματα (το POP3 δεν προβλέπει τέτοιο μηχανισμό). Δοκίμασε να ενεργοποιήσεις από τα settings του gmail το "Enable POP for all mail (even mail that's already been downloaded)":
  19. Αν χρησιμοποιείς POP3, θα πρέπει να ενεργοποιήσεις μία επιλογή που θα γράφει κάτι σαν "Leave messages to server after fetching". [EDIT] στο kmai πρέπει να απεργοποιήσεις το "Delete messages from server after fetching" Αν ήδη χρησιμοποιείς IMAP4 δεν δικαιολογείται να συμβαίνει αυτό. Αν δε σου φαίνεται αργό το IMAP4, προτίμησε το: έτσι θα μπορείς να έχεις ακριβώς τα ίδια μηνύματα ενημερωμένα (στους ίδιους καταλόγους και με την ίδια κατάσταση ως διαβασμένα/αδιάβαστα) καθώς και τις εξερχόμενες απαντήσεις διαθέσιμες από όλους τους clients και από το webmail.
  20. Ανάλογα με την υλοποίηση, για το SMTP-over-SSL/TLS, όπως και για τα POP3 και IMAP4 over SSL/TLS, μπορεί να χρησιμοποιείται διαφορετικός SSMTP daemon που ακούει σε διαφορετική port, ή μπορεί να χρησιμοποιείται STARTTLS extension για να σερβίρονται κρυπτογραφημένες συνδέσεις από τον ίδιο daemon (και την ίδια port) από όπου σερβίρονται ακρυπτογράφητες. Πλέον έχει επικρατήσει το STARTTLS σαν μέθοδος, όμως πολλές φορές ο server ρυθμίζεται να δέχεται συνδέσεις και από τις συνηθισμένες ports (465 για SSMTP, 993 για IMAPS και 995 για SSL-POP), ώστε να δουλεύουν αυτόματα και clients που ορίζουν τη συγκεκριμένη port by default, μόλις επιλεγεί SSL/TLS. Αν αυτή η τελευταία είναι η περίπτωση, τότε θα παίξει ακόμη και αν ορίσεις port 25 -αν δεν παίξει σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιείται STARTTLS αλλά SSMTP. Πάντως για μαζικές μετακινήσεις πολλών (=δεκάδων χιλιάδων) μηνυμάτων μέσω IMAP, ο μόνος γραφικός client που καταφέρνει να μην crash-άρει (ανάμεσα στους evolution, kmail, thunderbird και claws) είναι ο claws. Τουλάχιστον αυτό ίσχυε πριν κανένα χρόνο. Αν χρησιμοποιήσεις IMAP4 δε χρειάζεται συγχρονισμός γιατί όλες οι αλλαγές γίνονται απευθείας στον Server. Οπότε εξαρτάται αν σε βολεύει το Interface κάποιου local client περισσότερο από το webmail.
  21. Αν είναι κάτι που το κάνεις συχνά, μπορείς να το προσθέσεις με macro και στο openwritter: http://www.oooforum.org/forum/viewtopic.phtml?t=13563&highlight=&sid=837e78748ad77c025b5494dad2a7466d
  22. Το http://www.' date=' το ftp. κ.ο.κ. δεν τα επιβάλει κάποιος ώστε να μπορεί να τα καταργήσει κι όλας. Είναι απλά subdomains που [i']επιλέγουν[/i] να χρησιμοποιούν οι εκάστοτε ιδιοκτήτες/διαχειριστές. Δεν υπάρχει λόγος κάποιος να ορίζει οποιοδήποτε domain 3ου επιπέδου, αν οι υπηρεσίες του σερβίρονται από την ίδια διεύθυνση IP και δε θέλει να έχει περισσότερα από ένα sites προσβάσιμα κάτω από το ίδιο βασικό domain, αν το κάνει το κάνει είτε από συνήθεια είτε επειδή του αρέσει. Το .com και τα υπόλοιπα TLDs αν καταργηθούν σαν δομή ενδιάμεσης οργάνωσης ανάμεσα στον καταναλωτή και την root registry, δηλαδή όλα τα domains που παίρνει ο οποιοσδήποτε είναι domains 1ου επιπέδου, το επίσημο namespace θα μικρύνει υπερβολικά, σε ελάχιστο χρόνο όλα τα εύχρηστα domains θα μαζευτούν στα χέρια λίγων, και τελικά θα καταλήξουν να πωλούνται πάλι domains 2ου επιπέδου, απλά αυτή τη φορά από ιδιώτες και εταιρίες, χωρίς οποιεσδήποτε εγγυήσεις αξιοπιστίας. Επίσης απ' τη μια δε θα υπάρχει η δυνατότητα επιβολής διαφορετικών κανονισμών-περιορισμών για την καταχώρηση διαφορετικών domains πρώτου επιπέδου, όπως συμβαίνει τώρα με τις διαφορετικές υπεύθυνες registries κάθε TLD, ενώ απ' την άλλη ή κάθε εταιρία θα θέτει δικούς της, λογικούς ή παράλογους, όρους στα domains 2ου επιπέδου που θα πουλάει. Βέβαια domains πρώτου επιπέδου όπως "insomniagr" μάλλον δε θα κατέληγαν να είναι δυσεύρετα, αλλά προσωπικά τα βρίσκω άσχημα και δυσανάγνωστα. Αυτό που πρόκειται να γίνει σύντομα, είναι ότι θα μπορεί κάποια εταιρία ή οργανισμός, εφόσον πληρεί κάποιες τεχνικές προϋποθέσεις, να κατοχυρώσει για ένα σημαντικό αντίτιμο (μέχρι και 500.000 δολάρια) οποιοδήποτε domain πρώτου επιπέδου θέλει, εφόσον δεν καταπατά κάποια trademarks, και να πωλεί σε αυτό domains δευτέρου επιπέδου. Ευτυχώς αυτό χωρίς να καταργηθούν ή να αλλάξουν οι όροι για τα υπάρχοντα TLDs, γιατί αν την αποκλειστική διάθεση την είχαν οι εταιρίες τα πάντα θα ήταν ανεξέλεγκτα.
  23. Αυτό που έχει προγραμματιστεί είναι να ανοίξουν τα general Top Level Domains. http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=316274 Περιμένω τη σφαγή και το χάος Το http:// χρησιμοποιείται ούτως ή άλλως' date=' άσχετα με το αν δεν είναι απαραίτητο να το πληκτρολογεί κάποιος σε πολλούς browsers οι οποίοι το περνάνε αυτόματα. Το www αποτελεί ένα απλό subdomain όπως οποιοδήποτε άλλο και είναι κάτι μη standard που εναπόκειται στην κρίση του διαχειριστή ενός site/server αν θα το ορίσει. Αντίθετα, οι slashes χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά, επειδή το ορίζει το specification. Υσ. Για το θέμα, σιγά το πράγμα. Όπου κοιτάξει κανείς, από την x86 αρχιτεκτονική μέχρι οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα και πρωτόκολλα όπως το FTP, θα βρει παραδείγματα με λάθος αποφάσεις και προβλήματα δεκαετιών που κουβαλιούνται για λόγους συμβατότητας. Για ποιο λόγο να προβληματιστούμε για ένα overhead 2 χαρακτήρων;
  24. Για υπάρχοντα αρχεία και καταλόγους μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα mount options: uid= gid= umask= dmask= fmask= Με τις uid και gid καθορίζεις τον χρήστη και την ομάδα που θα θεωρηθεί ότι έχουν για ιδιοκτήτη όλα τα περιεχόμενα του filesystem. Με umask καθορίζεις τα permissions που θα θεωρηθεί ότι έχουν όλα τα περιεχόμενα του filesystem (αρχεία και κατάλογοι), με fmask μόνο τα αρχεία και με dmask μόνο οι κατάλογοι. Για τα δικαιώματα που θα έχουν by default αρχεία και καταλόγοι που δημιουργούνται μέσω samba, μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο smb.conf τα: create mask = directory mask = Τα δικαιώματα που θα έχουν αρχεία και καταλόγοι που δημιουργούνται μέσω συστήματος, μπορείς να τα καθορίσεις με την εντολή umask(1P) είτε μόνο στο περιβάλλον συγκεκριμένων χρηστών που θέλεις είτε συνολικά για όλους. Απλά δεν αποθηκεύονται κάπου, γιατί το ntfs δεν προβλέπει POSIX permissions, οπότε κατά το mount πρέπει να ορίζεις τις ιδιοκτησίες και τα permissions που θέλεις με τα σχετικά mount options, και θα είναι ίδια για όλα τα αρχεία.
  25. Ναι, οι χρήστες που προσθέτεις με την smbpasswd αντιστοιχούν σε υπαρκτούς χρήστες του συστήματος και το samba αναγκαστικά τηρεί τα permissions των αρχείων που κάνει share. Καλά όχι κι έτσι, αποκλείεται να είναι τόσο μεγάλο το overhead. Μία ταινία HD 1080p συμπιεσμένη σε H.264/MPEG-4 AVC τυπικά δε χρειάζεται περισσότερα από 2 MB/S!
  • Δημιουργία νέου...