Προς το περιεχόμενο

Windows 8: αλλαγή σελίδας με έμφαση στα tablets και το touch


dimitris2006

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πριν λίγο ολοκληρώθηκε η πρώτη παρουσίαση των Windows 8 στα πλαίσια του συνεδρίου BUILD που διοργανώνει η Microsoft στην περιοχή Anaheim του Los Angeles. Το Insomnia ήταν εκεί και σας μετέδωσε μέσω ζωντανής μετάδοσης όλες τις εξελίξεις.

 

P1050854.jpg

 

Η παρουσίαση ξεκίνησε με μερικά στατιστικά στοιχεία για τα Windows 7, τα οποία έχουν πουλήσει 450 εκατομμύρια άδειες χρήσης, ενώ την Παρασκευή το μερίδιο χρήσης τους προσπέρασε αυτό των Windows XP.

 

Να σημειωθεί ότι κατά την παρουσίαση χρησιμοποιήθηκαν ως επί το πλείστον συσκευές tablet και desktop υπολογιστές με οθόνες αφής, δείγμα της φιλοσοφίας «touch first» της Microsoft να επικεντρωθεί στην “αφή”, αλλά και στην υποστήριξη επεξεργαστών ARM που απευθύνονται σε φορητές συσκευές. Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος τoυ τμήματος των Windows, Steven Sinofsky χαρακτήρισε επί σκηνής το touch ως κάτι το εθιστικό.

 

Ξεκαθαρίστηκε ότι τα Windows 8 βρίσκονται ακόμη σε φάση έκδοσης για προγραμματιστές (developer preview) ενώ δεν είναι ακόμη έτοιμη η beta έκδοση. Ο κύκλος ανάπτυξης των επερχόμενων Windows πάντως δεν πρόκειται να διαφέρει από τον παραδοσιακό κύκλο που μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα η εταιρεία με τις προηγούμενες εκδόσεις των Windows. Ύστερα από την έκδοση για προγραμματιστές ακολουθεί η έκδοση beta, ενώ στη συνέχεια θα κυκλοφορήσει η Release Candidate (RC) έκδοση. Στη συνέχεια θα κυκλοφορήσει η έκδοση για τους κατασκευαστές (RTM), η οποία θα κυκλοφορήσει αργότερα και στα ράφια των καταστημάτων. Η ημερομηνία της επίσημης διάθεσης δεν έχει γίνει γνωστή.

 

P1050810.jpg

 

Η Microsoft παράλληλα με τις προσθήκες νέων λειτουργιών στα Windows 8, δίνει έμφαση και στις επιδόσεις. Η κατανάλωση μνήμης στα Windows 8 δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 281MB, σε αντίθεση με τη μνήμη που καταναλώνουν τα Windows 7 SP1 που φτάνουν τα 404MB σε σύστημα με 1gb ram. Επίσης δόθηκε έμφαση στη βελτίωση του χρόνου εκκίνησης ο οποίος μπορεί να μειωθεί έως και 70% όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

 

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο νέο περιβάλλον εργασίας Metro το οποίο μονοπωλούσε το ενδιαφέρον καθώς κυριαρχούσε σε κάθε νέα λειτουργία που παρουσιάστηκε. Η νέα οθόνη εκκίνησης που κάνει χρήση το νέο περιβάλλον εμπλουτίζεται με περισσότερες δυνατότητες καθώς μας προβάλει τη μη αναγνωσμένη ηλεκτρονική αλληλογραφία πριν καν συνδεθούμε στο σύστημα. Ενσωματώνονται ακόμη όλες οι ειδοποιήσεις όπως αυτές από τα νέα μηνύματα στο Windows Live Messenger, ειδοποιήσεις από παιχνίδια, ημερολόγιο κλπ.

 

P1050741.jpg

 

Χαρακτηριστικό της ευχρηστίας του Metro UΙ είναι ο τρόπος εναλλαγής των ανοιχτών εφαρμογών, καθώς αρκεί μία χειρονομία (swipe) από τα αριστερά. Έχουν προστεθεί και άλλες χειρονομίες για ευκολότερη πρόσβαση στα μενού. Χάρις στην charm bar η οποία εμφανίζεται επίσης μέσω χειρονομίας, μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει διάφορες εργασίες χωρίς να εξέλθει από την τρέχουσα εφαρμογή. Να σημειωθεί ότι όλες οι εφαρμογές τρέχουν σε πλήρη οθόνη και την εκμεταλλεύονται στην πλήρη έκτασή της. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι το περιβάλλον εργασίας Metrο δεν είναι ένα νέο layer επάνω στο ίδιο το λειτουργικό σύστημα αλλά κομμάτι των Windows.

 

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το Visual Studio Express 2011, η νέα έκδοση της πλατφόρμα ανάπτυξης προγραμμάτων κάνοντας χρήση των τεχνολογιών της Microsoft και όχι μόνο, αφού υπάρχει δυνατότητα κάνοντας χρήση διαφόρων γλωσσών προγραμματισμού να αναπτυχθούν εφαρμογές Metro. Εδώ δίνεται έμφαση στην απλότητα του να κατασκευάσει κανείς εφαρμογές για τα Windows 8, δίνοντας το παράδειγμα του PhotoDoodle. Μια εφαρμογή για “ζωγραφική” με το δάχτυλο η οποία υλοποιήθηκε σε 48 γραμμές κώδικα ενώ με την προσθήκη ακόμη μίας γραμμής, η εφαρμογή τρέχει και σε smartphones με Windows Phone 7! Συγκεκριμένα, για τη χρήση αισθητήρων γυροσκοπίου, επιταχυνσιόμετρου και magnetometer απαιτούνται μόλις 3 γραμμές κώδικα. Χαρακτηριστικός είναι ο απλός τρόπος με τον οποίο “πακετάρονται” οι νέες εφαρμογές και δημοσιεύονται στο νέο Windows Store της Microsoft. Το κατάστημα εφαρμογών της Microsoft θα δίνει τη δυνατότητα δοκιμαστικής έκδοσης ενός προγράμματος πριν αγοραστεί.

 

P1050733.jpg

 

Μερικά ακόμη χαρακτηριστικά που παρουσιάστηκαν είναι το reset και refresh του υπολογιστή για επαναφορά των αρχείων συστήματος σε περίπτωση μόλυνσης από κακόβουλο λογισμικό, χωρίς να επηρεάζονται τα αρχεία του χρήστη, καθώς και η απομακρυσμένη πρόσβαση σε άλλον υπολογιστή με Windows 8 η οποία είναι εφικτή και μέσω touch. Επιπλέον παρουσιάστηκε βελτιωμένη η διαχείριση πολλαπλών οθονών όπου μπορεί κανείς να τρέχει το κλασσικό περιβάλλον εργασίας αλλά και το νέο Metro ταυτόχρονα. Τα χαρακτηριστικά αυτά όπως και τα περισσότερα που παρουσιάστηκαν θα αναλυθούν εκτενέστερα σε μελλοντικά άρθρα.

 

P1050815.jpg

 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις υπηρεσίες cloud που ενσωματώνουν τα Windows 8, κυρίως από τις τεχνολογίες της Microsoft. Παρουσιάστηκε μια νέα εφαμοργή ημερολογίου και νέα εφαρμογή ανάγνωσης email βασισμένη στο Metro η οποία υποστηρίζει Hotmail και Microsoft Exchange. Ακολούθησε επίδειξη εμφάνισης φωτογραφιών και αναφορά στη δυνατότητα να ανεβάσματος τους στο SkyDrive.

 

Η έκδοση Developer Preview έχει ενεργοποιημένο το νέο Metro γραφικό περιβάλλον ενώ αναμένεται να διατεθεί σε μορφή iso για όλους στις 6 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας στο dev.windows.com χωρίς να χρειάζεται ενεργοποίηση.

 

Video Video: Παρουσίαση Microsoft

post-76840-0-14707600-1315950002_thumb.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 83
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Αν και Apple user τα τελευταία τέσσερα χρόνια αυτά τα windows μου άρεσαν και νομίζω ότι βρίσκονται προς την σωστή κατεύθυνση...

ίσως ξενίσουν μερικούς στην αρχή αλλα στο τέλος θα κερδίσουν πολύ κόσμο...

αυτό το λέω επειδή έχω χρησιμοποιήσει και windows phone 7 κινητό...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όντως επικεντρώθηκαν πολύ στο touch screen. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο βέβαια είναι πως θα χρειάζεται λιγότερη μνήμη απ ότι τα Win7. :S..Παράξενο....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Με εντυπωσίασε και δε το κρύβω. Αν και είμαι κατά της μόδας των tablet (ίσως γιατί πάντα αργούσα να χωνέψω νέες συνήθειες) φαίνεται τρομερά προσεγμένο λειτουργικό.

 

Κυρίως αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο ελαφρύ μας έκαναν να πιστεύουμε ότι είναι (και θα εξηγήσω μετά τι εννοώ***) και η ιδέα να παίζω Forza Motorsport 4 στο PC μου!!

 

*** χωρίς γραφικό περιβάλλον ήταν η σύγκριση. Δε μπορώ να πιστέψω ότι με το συγκεκριμένο γραφικό περιβάλλον που δείχνανε θα χρειάζεται τόσους λίγους πόρους με όλα τα καλούδια (metro ui) ενεργοποιημένα.

 

Στα αρνητικά ότι πιστεύω το Metro ui θα είναι παντελώς άχρηστο στους χρήστες κανονικών PC ή Laptop/Netbook (χωρίς touch screen)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ εντυπωσιάστηκα απο αυτά που είσα. Επιτέλους ενα μεγάλο λειτουργικό κινείται σε πρωτοφανή απλότητα για τον χρηστη ΚΑΙ για τον developer, με το WinRT API να μοιάζει να λύνει όλα τα θέματα συμβατότητας, και πανω απ'όλα ήταν πανέμορφα.

Ενσωματωμένες cloud δυνατότητες και λιγότερες ανάγκες σε μνήμη.

 

Το μόνο που σκεφτόμουν είναι αυτό που έλεγαν οταν έδειχνε τον νεο task manager οτι οι background διεργασίες θα είναι suspended, πως θα συνδυάζεται αυτό με εφαρμογές που δουλεύουν στο background πολύ, όπως encoding ή οι IMs γιατι δεν το εξήγησε

 

Μπράβο μσ, αντε να το πάρουμε και στα χέρια μας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

*** χωρίς γραφικό περιβάλλον ήταν η σύγκριση. Δε μπορώ να πιστέψω ότι με το συγκεκριμένο γραφικό περιβάλλον που δείχνανε θα χρειάζεται τόσους λίγους πόρους με όλα τα καλούδια (metro ui) ενεργοποιημένα.

 

 

 

Στη καρτα γραφικων φορτωνεται ολο το UI.

 

Για αυτο εχει και τετοια αποκριση.

 

Και για αυτο απαιτει λιγοτερη ram.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στη καρτα γραφικων φορτωνεται ολο το UI.

 

Για αυτο εχει και τετοια αποκριση.

 

Και για αυτο απαιτει λιγοτερη ram.

 

Και κατά το gaming...ξεφορτώνεται φαντάζομαι... Very nice... :-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και κατά το gaming...ξεφορτώνεται φαντάζομαι... Very nice... :-)

 

 

Σε fullscreen gaming o compositor κλεινει.

 

 

Οτιδηποτε gpu accelarated (DirectX/OpenGL) περασει σε fullscreen , αυτοματως κλεινει το aero.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και με φουλ ταχύτητα κατεβάζει... Ωραία πράματα. 1.8MB/s.

 

Τώρα τι θα παίξει όταν βγει η επόμενη build; Απλά θ΄αναβαθμιστεί ή άντε φτου κι απ΄την αρχή; Απεγκατάσταση-εγκατάσταση της νεότερης έκδοσης;

 

Πάντως, απ΄ότι βλέπω... Η προσωποποίηση της τελειότητας. Αν και μ΄ενδιαφέρει περισσότερο το Desktop περιβάλλον. Τετραγωνισμένο, καθαρό και επίπεδο ( Flat ) UI...

 

Και Ribbon! ΔΕ ΠΑΙΖΕΤΑΙ! Πανέμορφο. Συν τοις άλλοις, σχεδόν τίποτε δε θα χρειάζεται να εγκαταστήσουμε από προγράμματα τρίτων κατασκευαστών...

 

Καλύτερα εργαλεία, Defragment, Cleaning, το Antivirus θα ενσωματώνεται πλήρως, ISO υποστήριξη. Τι να πεις... Θεσπέσιο!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...