Νέα έκδοση για το LibreOffice, την σουίτα εφαρμογών γραφείου που ανήκει στην κατηγορία του ελεύθερου ανοιχτού λογισμικού, με τους δημιουργούς της να την αναφέρουν ως «το πιο όμορφο LibreOffice όλων των εποχών».

Για όσους δε γνωρίζουν, το LibreOffice προέρχεται από τη σουίτα εφαρμογών γραφείου OpenOffice, με την ανάπτυξη και των δύο να γίνεται ταυτόχρονα, αν και στην ομάδα ανάπτυξης του LibreOffice έχουν προσχωρήσει πολλά μέλη που αποχώρησαν από την ομάδα ανάπτυξης του OpenOffice.

 

Με ανανεωμένο σχεδιασμό ο οποίος επεκτείνεται ακόμα και στα μενού, τις μπάρες εργασιών και τις status bars, το LibreOffice 4.4 εξακολουθεί να διατηρεί το παραδοσιακό στυλ των μενού τον οποίο η Microsoft εγκατέλειψε με την κυκλοφορία του Office 2007.

 

Πλέον ο χρήστης θα πρέπει να περιμένει μεγαλύτερη συμβατότητα με τα αρχεία OOXML του Microsoft Office, για την οποία γίνεται χρήση επιπλέον γραμματοσειρών οι οποίες αντικαθιστούν τις προκαθορισμένες που ισχύουν στο Office, τη Calibri και την Cambria δηλαδή. Οι αντίστοιχες της σουίτας ονομάζονται Carlito και Caladea οι οποίες είναι σχεδιασμένες στα πρότυπα αυτών της Microsoft, χωρίς όμως κάποια χρέωση και δυνατότητα χρήσης τους και σε άλλες εφαρμογές. Αν και η εμφάνιση τους δεν ταυτίζεται πλήρως, αυτό σημαίνει ότι τα έγγραφα που τις ενσωματώνουν, θα μπορούν να διαβαστούν σε ανοιχτές πλατφόρμες χωρίς να χαλάσει το σχέδιο τους.

 

Από τις σημαντικότερες αλλαγές της νέας έκδοσης είναι το νέο theme που παρέχεται μόνο για τους χρήστες OS X με την ονομασία Sifr και στο οποίο χρησιμοποιούνται μονόχρωμα εικονίδια για καλύτερη ταύτιση της εφαρμογής με το υπόλοιπο λειτουργικό σύστημα.

 

Για την έκδοση των Windows υποστηρίζονται τα OpenGL 3D Slide transitions τα οποία υπήρχαν μέχρι σήμερα στο OS X και το Linux. Ακόμα υπάρχει υποστήριξη δημιουργίας ψηφιακών υπογεγραμμένων PDF αρχείων ενώ σημαντικά χαρακτηριστικά όπως το Track Changes μοιάζουν με την αντίστοιχη επιλογή του Office.

 

File.png Download: LibreOffice 4.4 για Windows | OS X | Linux (ελληνική έκδοση)

Link.png Site: LibreOffice Blog

Link.png Site: Όλα τα νέα χαρακτηριστικά