Προς το περιεχόμενο

Ψάχνω να αγοράσω διαμέρισμα ....... :-)


antones

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εγώ είμαι της άποψης ότι δεν αγοράζεις διαμέρισμα στην Αθήνα τη σήμερον ημέρα. Οι συνθήκες είναι τελείως φλου από κάθε άποψη. Χίλιες φορές ενοίκιο και να μπορείς να την κάνεις όποτε θες και ας σου βγει κάτι παραπάνω μακροπρόθεσμα, παρά να εγκλωβιστείς σε άθλιες καταστάσεις και να χάνεις τον ύπνο σου.

 

Τώρα αν έχεις τα φράγκα και θες να τα δώσεις και ως μορφή επένδυσης, θα συνταχθώ με τον Gannicus. Ακούγονται λίγο "ιδιαίτερα" αυτά που λέει, αλλά σπίτι αγοράζεις...

 

Το αντίθετο, τώρα είναι που συμφέρει το σπίτι! Τα ενοίκια έχουν πέσει λιγότερο από ότι οι τιμές για αγορά σπιτιού και θα ανέβουν αμέσως με την ανάπτυξη ενώ οι τιμές των ακινήτων θα παραμείνουν χαμηλές για καμιά 5-10 χρόνια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το αντίθετο, τώρα είναι που συμφέρει το σπίτι! Τα ενοίκια έχουν πέσει λιγότερο από ότι οι τιμές για αγορά σπιτιού και θα ανέβουν αμέσως με την ανάπτυξη ενώ οι τιμές των ακινήτων θα παραμείνουν χαμηλές για καμιά 5-10 χρόνια.

Ποιά ανάπτυξη, τη βλέπεις από πουθενά να έρχεται? Εγώ πάντως όχι, όχι τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μπερδεύτηκα, sorry. Δεν ξέρω πως, αλλά έτσι μπακάλικα που έκανα τον υπολογισμό μου βγήκαν τα διπλά.

Πάμε πάλι λοιπόν, το σύνηθες(αυτό που ζητάς και εσύ δλδ) είναι 2% από τον πωλητή και 2% από το αγοραστή, δλδ στην περίπτωση των 40.000€ οι προμήθειες είναι 1600€ + 23% ΦΠΑ = 1968€. Τα οποία στην ουσία τα επιβαρύνεται ο πωλητής, άσχετα αν πληρώνουν και οι 2. Για να μείνουν 40.000 στην τσέπη του πωλητή ο αγοραστής θα πρέπει να δώσει περίπου 42.000 όταν υπάρχει μεσίτης ή 40.000 όταν δεν υπάρχει.

 

Όμως εκτός από το σύνηθες 2%, μερικοί με τη δικαιολογία της ελάχιστης πάγιας αμοιβής ή με όποια άλλη δικαιολογία μερικοί ζητάνε ως και 7%, ενώ άλλοι δέχονται και με 0,5%. Εις διπλούν πάντα.

 

 

Φυσικά και τα έχουμε πει χιλιάδες φορές, σε καμία από αυτές όμως δεν έδωσες πειστικά επιχειρήματα για τα οφέλη του πωλητή στην αποκλειστική ανάθεση. Το να γράφεις κάτι με κεφαλαία δεν αποτελεί επιχείρημα.

 

Ένα μείον στην αποκλειστική ανάθεση είναι το ότι ο πωλητής είναι αναγκασμένος να πληρώσει τη συμφωνημένη αμοιβή στο μεσίτη, ακόμα και αν βρει μόνος του αγοραστή. Συνήθως όλη την αμοιβή, το 1/3 που γράφεις είναι εξαίρεση. Αλλά και έστω το 1/3, τι σημαίνει "σιγά τα ωά"? Αν για σένα είναι τόσο ευτελές το ποσό μην το ζητάς καθόλου, το τι αξία έχουν τα χρήματα αυτά για τον πωλητή δεν έχει κανένα δικαίωμα ο μεσίτης να το κρίνει, ξένα χρήματα είναι, είναι αμοιβή για υπηρεσίες που δεν πρόσφερε ο μεσίτης.

Το ακόμα χειρότερο όμως είναι ότι στην αποκλειστική ανάθεση οι υποψήφιοι αγοραστές περιορίζονται πάρα πολύ, λόγω του ότι οι συνεργασίες μεταξύ μεσιτών είναι από περιορισμένες ως ανύπαρκτες. Ας έρθουν πρώτα οι συνεργασίες, τότε θα έρθουν και οι αποκλειστικές.

 

Όσο για τις διαφορετικές τιμές πώλησης των ακινήτων, μπορεί να φταίνε πολλά. Πχ μερικοί μεσίτες λένε "εγώ θα στο πουλήσω όχι 60.000 που ζητάς αλλά 75.000, αλλά θα μου δώσεις 10% προμήθεια". Άλλες φορές πάλι μερικοί μεσίτες ξεχνάνε να ενημερώσουν τις αγγελίες όταν ο ιδιοκτήτης ρίχνει την τιμή. Ή μπορεί και ο ιδιοκτήτης να ξέχασε να ενημερώσει τους μεσίτες του για την πτώση τιμής.

 

 

Τι πάει να πει "δεν προβλέπει διπλή μεσιτική αμοιβή"? Υπάρχει κάποιο νόμιμο ποσοστό/ύψος αμοιβής ώστε πάνω σε αυτή να υπολογίσουμε τα διπλά? Υπάρχει κάποιος νόμος που να προβλέπει αμοιβή μεσίτη ακριβώς στο 4%? Υπάρχει κάποιος νόμος που να προβλέπει ανώτατα ή ελάχιστα όρια στην αμοιβή μεσιτών? Ο νόμος που ξέρω εγώ είναι σαφής, από το 1993 και μετά η μεσιτική αμοιβή είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμη.

 

Όσο για το σε ποιόν να κάνουμε παράπονα, να σου θυμίσω τα πρόστιμα που επέβαλλε η επιτροπή ανταγωνισμού στους 4 μεγαλύτερους μεσιτικούς συλλόγους της χώρας. Ο λόγος ήταν ότι απειλούσαν με διαγραφές όσα μέλη τους διαφήμιζαν ότι δέχονται να κάνουν μεσιτείες με αμοιβή μικρότερη του 2%.

Είσαι εντελώς εκτός γι'αυτό τα λες αυτά.

Για την αμοιβή, ρώτα δικηγόρο να σου πει αν μπορείς να δικαιολογήσεις αμοιβή 4% σε ένα δικαστήριο (έτσι ώστε να απαλλάξουμε τον αγοραστή, με το οποίο είμαι σύμφωνος και το έχω δουλέψει, εσύ το έχεις δουλέψει;...).

Για τα επιχειρήματα που δεν έχω δώσει, πάρε και άλλο. Γράφεις ότι με την αποκλειστική δεσμεύεται ο πωλητής στους πελάτες ενός μόνο γραφείου επειδή δε γίνονται συνεργασίες μεταξύ των γραφείων (κλασσικό επιχείρημα). Έχω ήδη απαντήσει σε αυτό ότι οι αγοραστές γυρνάνε όλα τα γραφεία και τελικά βλέπουν το ίδιο σπίτι συνεχώς. Άρα Χ διαφορετικά γραφεία δεν έχουν Χ διαφορετικούς πελάτες, όπως θα πίστευε ένας αφελής, αλλά στη πραγματικότητα είναι 1! Αυτό που έκανε και ο φίλος μας εδώ που ψάχνει να αγοράσει σπίτι στην Αθήνα. Αρχικά έψαξε μόνος και στη συνέχεια πήγε σε διάφορα γραφεία τα οποία του έδειχναν το ίδιο διαμέρισμα. Οι διαφορετικοί αγοραστές των γραφείων ήταν τελικά... ένας. Φαντάζομαι ότι ούτε αυτό σου ακούγεται πειστικό... Επίσης, να σε πληροφορήσω ότι ήδη γίνονται συνεργασίες, τουλάχιστον ανάμεσα στα μεγάλα μεσιτικά δίκτυα και μεταξύ διαφορετικών δικτύων. Έχω, λοιπόν, καταθέσει δεκάδες επιχειρήματα (για το ότι κανένα γραφείο δε δεσμεύεται σε τίποτα, βλέπε εντολές, για το ότι η χρυσή ευκαιρία κατακλύζεται από διαφορετικές αγγελίες του ίδιου ακινήτου με διαφορετικές, ξεχασμένες τιμές, για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που ευνοεί το σύστημα των απλών με αποτέλεσμα οι μεσίτες να σκίζουν ακόμα και πωλητήρια ιδιοκτητών!!! -το όφελος του πωλητή που λες- κλπ) τα οποία προκύπτουν από την εμπειρία και από τα δύο συστήματα, αλλά και την εμπειρία μου ως πωλητής. Ούτε αυτά είναι πειστικά; Μήπως τα βγάζω από το μυαλό μου;... Μάλιστα, έχω δώσει δικό μου διαμέρισμα προς πώληση σε τοπικό μεσίτη (επειδή εγώ μένω μακριά και η εταιρεία μου δεν έχει εκεί γραφείο) με αποκλειστική, έτσι ώστε εγώ να τον δεσμεύσω ότι θα βάλει στην κορυφή της λίστας του το ακίνητό μου και ότι θα ασχοληθεί (έχει υπογράψει μια εμπλουτισμένη εκδοχή της εντολής του). Έχει πάρει κλειδί, μου δίνει αναφορά κλπ. Του έχω δημιουργήσει τις τέλειες συνθήκες να δουλέψει και έχει μόνο ένα μικρό γραφείο, φαντάσου να ήταν μια εταιρεία με 30 γραφεία (πόσο "δεσμευμένος" θα ένιωθα.

 

Στο παρουσίασα και από την άποψη του πωλητή, είμαι βέβαιος ότι έχεις κλείσει αυτιά και μάτια, δε με ενδιαφέρει. Το σημαντικό είναι να βλέπουν άλλοι ποιός επιθυμεί τη διαιώνιση μιας άρρωστης, βαλτωμένης κατάστασης (φαντάζομαι ότι συμφωνούμε πως είναι και πως δε φταίει η αποκλειστική σε αυτό) και ποιός την εξυγίανση. Και η εξυγίανση έρχεται με δομικές αλλαγές, όχι με στασιμότητα. Και στην τελική, εγώ μπορώ να δουλέψω τόσο με απλή, όσο και με αποκλειστική. Απλά "σε ενημερώνω "κε πωλητά" ότι με την απλή εντολή που υπογράψαμε δε δεσμεύομαι να κάνω καμία ενέργεια ή έξοδο. Όσο για τους πελάτες μας, είμαι υποχρεωμένος να τους δείχνω πρώτα τα ακίνητα που έχω με αποκλειστική ή τα πιο φρέσκα ή τα πιο φθηνά και αν δεν αγοράσουν, ίσως τους φέρω και στο δικό σου, ίσως όχι..." Με τα παραπάνω, είμαι σίγουρος ότι κάθε πωλητής θα πέταγε από τη χαρά του.

 

Υγ. Υποθέτω ότι αν μιλήσω για αποκλειστική ανάθεση αγοραστή, κάποιοι θα βγάλουν σπυράκια. Κι όμως, σε κάποια άλλα σημεία του πλανήτη, όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά. Το βέβαιο είναι ότι όλα μπορούν να αλλάξουν. Όπως μπορεί να αλλάξει η νοοτροπία του Έλληνα δημοσίου υπαλλήλου (με διαρθρωτικές αλλαγές, όχι μόνη της, δυστυχώς), έτσι μπορούν να αλλάξουν και άλλοι κλάδοι. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

 

Τα γράφω και επιγραμματικά για τους υπόλοιπους φίλους, όχι για εσένα:

 

 

 

Οφέλη πωλητη από την αποκλειστική:

 

1) Με τις απλές οι πωλητές παραπονιούνται ότι έρχονται μεσίτες και μετά εξαφανίζονται. Με την αποκλειστική έχεις το μεσίτη σου με τον οποίο μιλάς συνεχώς και σε ενημερώνει. Καλύτερη επικοινωνία και σχέση εμπιστοσύνης [όφελος πωλητή]

 

2) Με τις απλές το ακίνητο εμφανίζεται σε πολλές αγγελίες με διαφορετικές τιμές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κακή εικόνα για τον πωλητή. Οι αγοραστές σκέφτονται "αυτός για να το έχει δώσει σε τόσα γραφεία, μάλλον έχει ανάγκη. Πάμε να του το πάρουμε στη μισή τιμή" = Χαμηλές προσφορές. Με την αποκλειστική δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, το ακίνητο εκπροσωπείται από έναν και η εικόνα που δημιουργείται για το ακίνητο και τον πωλητή είναι εντελώς διαφορετική. Καλύτερη εικόνα ακινήτου και πωλητή στην αγορά [όφελος πωλητή]

 

3) Με τις απλές, εκτός από τις αγγελίες στο xe.gr, καμία άλλη σοβαρή ενέργεια προώθησης δε γίνεται, γιατί κανείς μεσίτης δε υποχρεούται αλλά και δε ρισκάρει να μπει σε έξοδα για ένα ακίνητο που μπορεί ανά πάσα στιγμή να το πουλήσει κάποιος άλλος μεσίτης πιο τυχερός ή ο ίδιος ο ιδιοκτήτης. Με την αποκλειστική, ο μεσίτης δεσμεύεται από το συμφωνητικό αλλά έχει και την άνεση πια να επενδύσει στην προώθηση του ακινήτου, πχ flyers, αγγελίες παντού, επαγγελματική φωτογράφιση, βίντεο εικονικής περιήγησης!, open house, ενημέρωση door to door!!! κ.α. πράγματα τα οποία με τις απλές είναι αδιανόητα. Μέγιστη δυνατή προώθηση ακινήτου.[όφελος πωλητή]

 

4) Με τις απλές ο πωλητής είναι υποχρεωμένος να πληρώνει και εκείνος για αγγελίες, άρα έξοδα. Με την αποκλειστική δε χρειάζεται να ξοδέψει ούτε δραχμή. Κανένα έξοδο αλλά και καμία ενέργεια από τον πωλητή [όφελος πωλητή]

 

5) Με τις απλές ο πωλητής συνήθως είναι παρών στις υποδείξεις και παρουσιάζει ο ίδιος το ακίνητο, με αποτέλεσμα να έρχεται σε επαφή με τον αγοραστή, κάτι όχι ιδιαίτερα συμφέρον για τον ίδιο, μια και αυτός είναι συναισθηματικά δεμένος με το ακίνητο, ενώ οι αγοραστές βρίσκουν την ευκαιρία να τον προσεγγίσουν για να εκμαιεύσουν πληροφορίες και τελικώς, να του κάνουν χαμηλή προσφορά. Με την αποκλειστική το ακίνητο το παρουσιάζει ο μεσίτης, ο οποίος έχει το κλειδί (κάτι που δε μπορεί να συμβεί με τις απλές), με τον πωλητή συνήθως να απουσιάζει ή να μη μετέχει. Έτσι προστατεύεται ο πωλητής από τις αδιάκριτες ερωτήσεις των αγοραστών και πιθανώς, κάποια λανθασμένα συμπεράσματα αυτών. Επίσης, αποφεύγονται πιθανές παρεξηγήσεις. Προστασία πωλητή από την αδιακρισία των αγοραστών και υψηλότερες προσφορές.

 [όφελος πωλητή]

Αυτά για την ώρα...

 

 

Επεξ/σία από kirileman
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ποιά ανάπτυξη, τη βλέπεις από πουθενά να έρχεται? Εγώ πάντως όχι, όχι τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

 

Κάποια στιγμή θα έρθει, καθώς δεν γίνεται μαθηματικά να έχουμε πάντα ύφεση και το πρώτο που θα ανέβει θα είναι τα ενοίκια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κάποια στιγμή θα έρθει, καθώς δεν γίνεται μαθηματικά να έχουμε πάντα ύφεση και το πρώτο που θα ανέβει θα είναι τα ενοίκια.

Για την ακρίβεια, τα επαγγελματικά.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για την ακρίβεια, τα επαγγελματικά.

 

Από ότι είχα ακούσει ήδη ανέβηκαν από την αρχή της χρονιάς, οι πολύ μεγάλοι επαγγελματικοί χώροι (2.000τμ), οι οποίοι είχαν πέσει μέχρι και 80%. Όπως και να έχει με την πρώτη αύξηση των μισθών τα ενοίκια θα εκτιναχθούν πάλι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ είμαι της άποψης ότι δεν αγοράζεις διαμέρισμα στην Αθήνα τη σήμερον ημέρα. Οι συνθήκες είναι τελείως φλου από κάθε άποψη. Χίλιες φορές ενοίκιο και να μπορείς να την κάνεις όποτε θες και ας σου βγει κάτι παραπάνω μακροπρόθεσμα, παρά να εγκλωβιστείς σε άθλιες καταστάσεις και να χάνεις τον ύπνο σου.

 

Τώρα αν έχεις τα φράγκα και θες να τα δώσεις και ως μορφή επένδυσης, θα συνταχθώ με τον Gannicus. Ακούγονται λίγο "ιδιαίτερα" αυτά που λέει, αλλά σπίτι αγοράζεις...

Θα συμφωνήσω! Τόσα λεφτά σε μια τόσο ρευστή κατάσταση που δεν ξέρεις πως θα είναι σε 1-2 χρόνια κι αν θα μπορείς να χαρείς το σπίτι που αγόρασες. Καλύτερα σε ενοίκιο και βλέποντας και κάνοντας. Εκτός αν όλα είναι πολύ σταθερά και σίγουρα (όσο γίνεται) στη ζωή σου :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ε αν είναι να δώσεις 20.000 για να αναικαινιστεί πρέπει να στο δώσουν τζάμπα.  :P

 

Σκεψου οτι θα το φτιαξεις οπως θελεις εσυ κι οχι οπως το εχει ο καθενας

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ είμαι της άποψης ότι δεν αγοράζεις διαμέρισμα στην Αθήνα τη σήμερον ημέρα. Οι συνθήκες είναι τελείως φλου από κάθε άποψη. Χίλιες φορές ενοίκιο και να μπορείς να την κάνεις όποτε θες και ας σου βγει κάτι παραπάνω μακροπρόθεσμα, παρά να εγκλωβιστείς σε άθλιες καταστάσεις και να χάνεις τον ύπνο σου.

 

Τώρα αν έχεις τα φράγκα και θες να τα δώσεις και ως μορφή επένδυσης, θα συνταχθώ με τον Gannicus. Ακούγονται λίγο "ιδιαίτερα" αυτά που λέει, αλλά σπίτι αγοράζεις...

Συμφωνω αμα το ενοικο δεν επηρεαζει την ποιοτητα της ζωης σου.. Εγω θα το εκανα μονο αν ειχα μια σταθερη δουλεια και ενα κεφαλαιο που απο τους τοκους θα εβγαινε το ενοικιο..!
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο μεσίτης έχει χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον πωλητή που μπορεί να διαρκεί και ένα ή δύο χρόνια, ειδικά όταν έχουν αποκλειστική συνεργασία ή του έχει πουλήσει και άλλα ακίνητα. Καλή τύχη, λοιπόν, στο ραντεβού με τον πωλητή, εσείς και τα 35-40 χιλ σας, αφού λυπάστε τα 1500 ευρώ και δεν έχετε καταλάβει ακόμα το ρόλο ενός διαμεσολαβητή σε μια συμφωνία. Ειδικά με το ύφος των σημερινών αγοραστών, η "επιτυχία" είναι δεδομένη.

 

Τα καλά του multiple listing. Κι όμως, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι του χώρου που το υπερασπίζονται.

Ο μεσιτης φιλε μου για να βγαλει το ποσοστο του (την οποια αμοιβη του αναλογει) θα πρεπει να πουλησει

Για να πουλησει λοιπον θα πρεπει να πεισει τον πωλητη να πουλησει οσο ποιο φθηνα γινεται στο υψος των προσφορων που θα λαβει

Οταν εσυ ως πωλητης λοιπον ζητας 40 χιλιαρικα και ο μεσιτης εχει προσφορες που δεν ξεπερνουν τα 30 γιατι ολοι κοιτανε να εκμεταλλευτουν την συγκυρια της κρισης θα κοιταξει να σε πεισει να το ριξεις στα 30 η και χαμηλοτερα αν εχει φυγει ο αγοραστης των 30 χιλιαδων

 

Οσο για το αλλο που λες απαξιωνοντας τα 35-40 χιλιαρικα θα σου πω μονο το εξης

Σημερα δεν περισσευει ρευστο με τοση ανεργια και  τοση αναδουλεια.... μην σου πω οτι πολλοι εχουν φαει η κοντευουν να φανε και οτι εχουν μαζεψει οσα χρονια μαζευαν κατι

Αρα λοιπον ακομη και να ερθει η αναπτυξη (αμην και ποτε) καταλαβαινεις ποσα ετη θα χρειαστουν να περισσεψει αυτο το ποσον ο οποιοσδηποτε ?

(εξαιρουνται οι περιπτωσεις οπου καποιος πουλαει φυκια για μεταξωτες κορδελες οπου εκει μαζευει πανευκολα χρημα)

 

Οσο για τα καινουργια που λες στα 1500 ευρω ανα τετραγωνικο παλι πολλα ειναι για την σημερινη εποχη και για τις περιοχες που προσφερονται αυτα

Ζητημα να εχουν μια μειωση της ταξης του 20-25% το πολυ σε σχεση με παλια....

 

Ολη η καθιζηση στις τιμες εχει παει στους ιδιωτες και οχι στους κατασκευαστες

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ρε παιδια τοσο μεγαλη συζητηση για τους μεσιτες.. Τι φταινε αυτοι αν ο πωλητες δεν θελει να ασχοληθει.. ή ειναι ανικανος να πουλησει μονος του την περουσια του.. Εμενα οταν το ειχε μεσιτης του ελεγα να με φερει σε επαφη με τον ιδιοκτητη και ελεγα στον πωλητη που ηταν παρον και ο μεσιτης ..η τιμη που θα διαπραγματευτουμε θα ειναι μεσα και τα μεσιτικα εξοδα.. ..αυτο εμενα δεν με αφορα,ειναι προβλημα δικο σας και επιλογη σας! και εβλεπες εναν μεσιτη να με κοιταζει σαν να του ειχα.....!!!!!

 

και οτι και να σας πει ο μεσιτης.. του λες δεν θα το συζητησω,εσυ κανεις την δουλεια σου και την δικη μου..

Ρε παιδια τοσο μεγαλη συζητηση για τους μεσιτες.. Τι φταινε αυτοι αν ο πωλητες δεν θελει να ασχοληθει.. ή ειναι ανικανος να πουλησει μονος του την περουσια του.. Εμενα οταν το ειχε μεσιτης του ελεγα να με φερει σε επαφη με τον ιδιοκτητη και ελεγα στον πωλητη που ηταν παρον και ο μεσιτης ..η τιμη που θα διαπραγματευτουμε θα ειναι μεσα και τα μεσιτικα εξοδα.. ..αυτο εμενα δεν με αφορα,ειναι προβλημα δικο σας και επιλογη σας! και εβλεπες εναν μεσιτη να με κοιταζει σαν να του ειχα.....!!!!!

 

και οτι και να σας πει ο μεσιτης.. του λες δεν θα το συζητησω,εσυ κανεις την δουλεια σου και γω την δικη μου..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@kirileman:

 

Το "ρώτα δικηγόρο για να σου πει" δεν αποτελεί επιχείρημα, υπεκφυγή είναι. Η ευθύνη της απόδειξης βαρύνει πρωτίστως αυτόν που ισχυρίζεται οτιδήποτε, εσύ απλά αδιαφορείς για το ότι υπάρχει νόμος που ορίζει ελεύθερα διαπραγματεύσιμη μεσιτική αμοιβή, και παραθέτεις αστήριχτους ισχυρισμούς για ανώτατα όρια. Και όχι, μια και δεν είμαι μεσίτης δεν έχω δουλέψει ούτε με το 2+2 ούτε με το 4, αλλά δεν χρειάζεται καν σκέψη για το ποιο από τα 2 θα προτιμούσε ο αγοραστής. Άσχετα που ούτως η άλλως αυτός είναι που θα πληρώσει ολόκληρο το 4%, εξήγησα παραπάνω το γιατί.

 

Όσο για τις συνεργασίες είναι γεγονός ότι ήδη γίνονται, αλλά σε πολύ περιορισμένη κλίμακα. Καλώς ή κακώς απέχουμε πολύ από το σημείο που ο υποψήφιος αγοραστής θα ενημερωθεί για την πλειοψηφία των διαθέσιμων ακινήτων απευθυνόμενος σε έναν μόνο μεσίτη. Αλλιώς δεν θα υπήρχε λόγος ο αγοραστής να πάει σε 10-20 μεσίτες για να βρει ένα σπίτι στην Αθήνα. Μέχρι τότε λοιπόν η αποκλειστική ανάθεση θα περιορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους υποψήφιους αγοραστές.

 

Όσο για το τι έκανες εσύ, η διαφορά είναι ότι τον έβαλες να υπογράψει "εμπλουτισμένη" εκδοχή της εντολής του. Κάτι που σπάνια δέχονται οι μεσίτες, άσε που ο μέσος Έλληνας πρέπει να πληρώσει δικηγόρο για να του κάνει τον εμπλουτισμό. Και πάλι, αν ο μεσίτης που του έδωσες την αποκλειστική εντολή δεν τηρήσει τις δεσμέυσεις του, τι θα κάνεις? Ξέρω, θα θεωρήσεις την εντολή άκυρη και θα θεωρήσεις τον εαυτό σου αποδεσμευμένο από αυτή, Θα κάνεις όμως έξοδα κυνηγώντας τον δικαστικά με αβέβαιο αποτέλεσμα? Το λιγότερο που θα έχεις χάσει είναι πολύτιμος χρόνος.

 

ΥΓ

Μην προσπαθείς να συγκρίνεις το τι συμβαίνει σε άλλες γωνιές του πλανήτη με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Σίγουρα κάποια πράγματα που αλλού τα θεωρούν δεδομένα να φαίνονται σε μας περίεργα, είναι όμως διαφορετικές οι συνθήκες. Μόνο στην Ελλάδα ο ίδιος μεσίτης μπορεί και εκπροσωπεί και τον πωλητή και τον αγοραστή, μόνο στην Ελλάδα πληρώνεται και από τους δύο, μόνο στην Ελλάδα υποτίθεται πως διαφυλλάσει τα συμφέροντα και του αγοραστή και του πωλητή. Αν και νόμιμο, είναι εντελώς ανήθικο. Αν πας στις άλλες γωνιές του πλανήτη και τα πεις αυτά, θα τους πονέσει το στομάχι από τα γέλια.

 

ΥΓ2

Μην προσπαθείς να συγκρίνεις την νοοτροπία του Έλληνα δημόσιου υπαλλήλου με τη νοοτροπία του Έλληνα μεσίτη. Ο πρώτος είναι βολεμένος και κάνει το παν για να ΜΗΝ αλλάξει τίποτα, ο δεύτερος όμως παραπονιέται για την κατάσταση. Και ως γνωστόν πρώτος από όλους ο θιγμένος κάνει το παν για να αλλάξει η κατάσταση, δεν κλαίει τη μοίρα του κατηγορώντας την πολιτεία.

 

Ας σταματήσουν πρώτα οι μεσίτες να ζητάνε αμοιβή και από πωλητή και από αγοραστή, ας σταματήσουν να υπόσχονται μεγαλύτερα τιμήματα πώλησης ζητώντας ταυτόχρονα υπέρογκα ποσοστά, ας σταματήσουν να σκίζουν ο ένας τα πωλητήρια του άλλου και όλοι μαζί τα πωλητήρια των ιδιοκτητών, ας σταματήσουν την παπάτζα "έχω έτοιμο αγοραστή για το ακίνητο σου, χώσε τζίφρα στην εντολή" ενώ δεν υπάρχει αγοραστής, ας βελτιώσουν το επίπεδο των υπηρεσιών τους, ας σταματήσουν να απαιτούν χρήματα για υπηρεσίες που δεν έχουν προσφέρει, ας μάθουν επιτέλους τι σημαίνει οριζόντια ιδιοκτησία(ναι, μερικοί το αγνοούν!), ας μάθουν να συνεργάζονται μεταξύ τους, και σταδιακά θα αλλάξει ο κόσμος τη γνώμη του για αυτούς. Μέχρι τότε όμως εμένα προσωπικά μόνο γέλια θα μου προκαλούν τα "οφέλη" της αποκλειστικής ανάθεσης.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μέχρι τότε όμως εμένα προσωπικά μόνο γέλια θα μου προκαλούν τα "οφέλη" της αποκλειστικής ανάθεσης.

Ισχυρό αντεπιχείρημα.

 

Για το 4%, τί πρέπει να κάνω για να το αποδείξω; Σου είπα ότι οι δικηγόροι της εταιρείας εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις για το πόσο μπορούμε να διεκδικήσουμε μια τέτοια αμοιβή από τον πωλητή δικαστικώς. Έχω εισπράξει 4%, αλλά σε άλλες περιπτώσεις υπήρξαν προβλήματα και για την ώρα το έχω σταματήσει, άλλοι εξακολουθούν να το εφαρμόζουν. Ρώτα δικηγόρο που ασχολείται με συμβόλαια, δε μπορώ να κάνω κάτι άλλο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ισχυρό αντεπιχείρημα.

Αγαπητέ αυτό που έκανες quote ήταν μόνο το συμπέρασμα, τα επιχειρήματα ήταν στο σεντόνι ακριβώς από πάνω. Αν δεν κάνεις κέφι να τα δεις, ούτε μπορώ ούτε θέλω να σε υποχρεώσω.

 

Καλό σου απόγευμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αγαπητέ αυτό που έκανες quote ήταν μόνο το συμπέρασμα, τα επιχειρήματα ήταν στο σεντόνι ακριβώς από πάνω. Αν δεν κάνεις κέφι να τα δεις, ούτε μπορώ ούτε θέλω να σε υποχρεώσω.

 

Καλό σου απόγευμα.

Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα, μόνο προσωπικές αβάσιμες εκτιμήσεις από έναν μη μεσίτη. Επιχειρήματα είναι αυτά που έχω γράψει στο σπόιλερ. Τα ζήτησες, στα έγραψα.
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...