Η Blue Origin, η διαστημική εταιρεία του Jeff Bezos, πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία τη σημαντικότερη της δοκιμή μέχρι σήμερα καταφέρνοντας τον διαχωρισμό της κάψουλας πληρώματος του διαστημικού οχήματος New Shepard από τον πύραυλο, επιστρέφοντας και τα δύο μέρη με απόλυτη επιτυχία στη Γη.

Σκοπός της Blue Origin είναι να αποτελέσει έναν από τους μεγάλους παίκτες στην επερχόμενη αγορά του διαστημικού τουρισμού, όπου εταιρείες θα στέλνουν ανθρώπους στα όρια του διαστήματος για λίγα λεπτά, δίνοντας τους την ευκαιρία να νοιώσουν την έλλειψη βαρύτητας αλλά και να δουν την καμπύλη της Γης. Πριν μερικές ημέρες μάλιστα μάθαμε ότι το κόστος του εισιτηρίου για μια τέτοια πτήση δε θα είναι διόλου ευκαταφρόνητο αφού αυτό θα στοιχίζει μεταξύ 200 και 300 χιλιάδων δολαρίων

Η χθεσινή δοκιμαστική πτήση της Blue Origin μεταδόθηκε ζωντανά μέσω YouTube, με 20.000 ανθρώπους να την παρακολουθούν σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Η διαδικασία της εκτόξευσης διήρκεσε 2.5 λεπτά ενώ συνολικά ολόκληρη η αποστολή δεν διήρκεσε περισσότερα από 11 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της επετεύχθη  όχι μόνο ο επιτυχημένος διαχωρισμός της κάψουλας πληρώματος -μέσα στην οποία υπήρχε μια κούκλα- αλλά και η επιτυχής επιστροφή του πυραύλου στο έδαφος με άψογη προσγείωση. Λίγα λεπτά μετά ακολούθησε και η προσγείωση της κάψουλας με τη βοήθεια αλεξίπτωτων χωρίς κανένα πρόβλημα ενώ και τα δύο μέρη θα επαναχρησιμοποιηθούν σε επόμενη δοκιμή, μια απαραίτητη συνθήκη για τον περιορισμό του κόστους κάθε πτήσης.

Στη θέση πάντως της κούκλας, στόχος της Blue Origin είναι να βάλει πραγματικούς ανθρώπους αν και προηγούνται πρώτα εξαντλητικές δοκιμές με ανθρώπινο πλήρωμα, κάτι που πιθανότατα θα συμβεί από το τέλος του χρόνου. Το χρονοδιάγραμμα έναρξης της εμπορικής διάθεσης των υπηρεσιών της Blue Origin παραμένει άγνωστο, με στελέχη της εταιρείας να αναφέρουν κατά τη διάρκεια του webcast ότι «ανυπομονούμε να σας πάμε στο διάστημα».

TechCrunch

 

  • Sad 1