Το δορυφορικό σύστημα Galileo της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας αντιμετωπίζει διάφορες καθυστερήσεις και προβλήματα τα τελευταία 17 χρόνια, ωστόσο τώρα, το εγχείρημα των 10 δισεκατομμυρίων φαίνεται πως αντιμετωπίζει τη πιο παράξενη αναποδιά: εννέα ρολόγια από αυτά που βρίσκονται στους συνολικά δεκαοκτώ δορυφόρους του Galileo σταμάτησαν ξαφνικά να λειτουργούν.

O δορυφορικός στόλος υποτίθεται ότι θα δημιουργούσε το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό “σύστημα GPS”, αλλά από ότι φαίνεται τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θα επιθυμούσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, ειδικά μετά από τέτοια προσπάθεια και επένδυση.

 

Σύμφωνα με το BBC, κάθε δορυφόρος του Galileo εξοπλίζεται με τέσσερα ρολόγια ακριβείας – δύο τροφοδοτούνται με ενέργεια από ρουβίδιο και δύο είναι πιο σύγχρονα, μέϊζερ υδρογόνου- ώστε να μπορεί να λειτουργήσει κανονικά, ακόμα και αν κάποιο από τα ρολόγια του υποστεί κάποιου είδους βλάβη. Αλλά μετά την πρόσφατη αναποδιά, ένας από τους δορυφόρους λειτουργεί με μόνο δύο από τα ρολόγια του, κάτι που ενδεχομένως μελλοντικά να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα.

 

Αν και το ζήτημα, δεν έχει οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία στον “παροπλισμό” κάποιου από τους δορυφόρους, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην εκτοξευθεί η επόμενη ομάδα δορυφόρου προτού προσδιοριστεί η αιτία του προβλήματος. “Όλοι μας αναρωτιόμαστε το εξής: πρέπει να αναβάλουμε την επόμενη εκτόξευση μέχρι τουλάχιστον να βρούμε την αιτία του προβλήματος ή να προχωρήσουμε με την εκτόξευση;” δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ESA, Γιαν Βέρνερ. Το σύστημα έχει αντιμετωπίσει πολλές αναποδιές και καθυστερήσεις ενώ έχουν γίνει και γκάφες, σαν αυτή τον Αύγουστο του 2014, όταν και δύο δορυφόροι εκτοξεύθηκαν για να βρεθούν σε λάθος τροχιά, κάτι που καθυστέρησε μελλοντικές εκτοξεύσεις.

 

Οι τεχνικοί της ESA μαθαίνουμε ότι έχουν καταφέρει στην προσπάθεια τους να εντοπίσουν το πρόβλημα να επαναφέρουν σε λειτουργία ένα μέϊζερ υδρογόνου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα ρολόγια των δορυφόρων του Galileo είναι τα ακριβέστερα στον κόσμο, και χάνουν μόλις ένα δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου την ημέρα (περίπου ένα δευτερόλεπτο κάθε τρία εκατομμύρια χρόνια δηλαδή). Χάρη σε αυτή την ακρίβεια που διαθέτουν, βοηθούν στον εντοπισμό μίας γεωγραφικής θέσης με ακρίβεια ενός μέτρου (στο GPS η ακρίβεια είναι περίπου δέκα μέτρων).

 

Link.png Site: Gizmodo