Μεγάλες περικοπές της τάξεως του 20% πρόκειται να ανακοινώσει η NASA, όσον αφορά τον προϋπολογισμό για την εξερεύνηση των πλανητών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή του προγράμματος εξερεύνησης του πλανήτη Άρη που είχε προγραμματιστεί για τα επόμενα χρόνια.

Η κίνηση αυτή σύμφωνα με τη NASA έρχεται στα πλαίσια των μειωμένων επιχορηγήσεων για την εξερεύνηση πλανητών, όπου τα $1.5 δισεκατομμύριο δολάρια που διατέθεικαν αυτή τη χρονιά θα μειωθούν κατά $300 εκατομμύρια δολάρια, με τα $200 εκ. από αυτά να προορίζονταν για την εξερεύνηση του Άρη. Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν για πρώτη φορά υπήρχαν οι φήμες αυτές, αρκετοί διαχειριστές των εξερευνητικών προγραμμάτων παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους θεωρώντας τις αποφάσεις "μη ορθολογικές” και "αδικαιολόγητες". Ένας από αυτούς είναι ο Edward Weiler ο οποίος δηλώνει ότι "ήμασταν η μόνη χώρα που είχε αναπτύξει τη δυνατότητα προσγείωσης σε άλλο πλανήτη και ειδικότερα στον πλανήτη Άρη. Είναι ζήτημα του εθνικού μας κύρους".

 

 

Οι αποστολές που επηρεάζονται από τις παραπάνω αποφάσεις είχαν προγραμματιστεί για το διάστημα 2016 - 2018 με την ονομασία ExoMars, όπου θα υπήρχε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος για την εκτόξευση δύο μη επανδρωμένων διαστημοπλοίων. Οι περικοπές δε θα επηρεάσουν την τρέχουσα αποστολή στον Άρη η οποία αναμένεται καταφτάσει στον κόκκινο πλανήτη τον Αύγουστο.

 

Link.png Site: newsy.com