Την ανάγκη πραγματοποίησης μιας χειρουργικής επέμβασης στο διάστημα επιχειρεί να καλύψει η NASA, κατασκευάζοντας το πρώτο σύστημα το οποίο θα μπορεί να φέρει εις πέρας διαφόρων ειδών χειρουργείων ακόμη και μέσα σε ένα διαστημόπλοιο. Όπως αναφέρεται βάσει στατιστικών υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τραυματισμού κατά τη διάρκεια μια αποστολής στο διάστημα, ειδικότερα όταν αυτή μπορεί να έχει διάρκεια ακόμη και αρκετούς μήνες.

Πρόκειται για το AISS, ένα κουτί που τοποθετείται πάνω από μια πληγή. Όταν ποτίζεται με αποστειρωμένο αλατούχο διάλυμα, δημιουργεί ένα ειδικό σφράγισμα από νερό εμποδίζοντας έτσι τα υγρά του ανθρώπινου σώματος να ξεφύγουν από αυτό. Ουσιαστικά το διάλυμα που θα χρησιμοποιείται από άλας διατηρείται υπό πίεση στο εσωτερικό του AISS, αποτρέποντας το αίμα να στάζει έξω από την πληγή. Η πρόσβαση των χειρουργών στην πληγή θα πραγματοποιείται με ειδικά εργαλεία μέσα από αεροστεγείς τρύπες.

 

Επίσης μια ακόμη πιθανή χρήση του θα μπορούσε να είναι αυτή της συλλογής αίματος για επαναχρησιμοποίηση. "Δε μπορείς να έχεις μια τράπεζα αίματος στο διάστημα, και για το λόγο αυτό από μια αιμοραγία η συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερου αίματος θα μπορούσε να είναι πολύτιμη" σχολιάζει ο James Burgess, ένας από τους ερευνητές της NASA.

 

Η κατασκευή ενός συστήματος που να δίνει τη δυνατότητα πραγματοποίησης εγχειρήσεων στο διάστημα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το αίμα αλλά και τα υγρά του ανθρώπινου σώματος δε μπορούν να περιέχονται σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

 

Link.png Site: theantlantic.com