Δεν εντυπωσιάζει μόνο η εκπληκτική λεπτομέρεια, αλλά και οι μοναδικοί σχηματισμοί που αποτυπώνονται στο νέο υλικό

Η NASA προχώρησε στη δημοσίευση λεπτομερών εικόνων από 19 σπειροειδείς γαλαξίες.

Το υλικό προέρχεται από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb (JWST) και ήδη έχει ξεκινήσει η ανάλυσή τους από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Το τηλεσκόπιο τέθηκε σε τροχιά το 2021, στο λεγόμενο Σημείο Λαγκράνζ, σε απόσταση 1,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη και είναι εξοπλισμένο με ιδιαίτερα ευαίσθητα επιστημονικά όργανα, τα οποία του επιτρέπουν να "βλέπει" παλαιότερα και πιο μακρινά αντικείμενα, σε σχέση με το Hubble.

Από την πλευρά του, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κάνει λόγο για "εκπληκτικές εικόνες που θα προσφέρουν πλήθος νέων γρίφων στους αστρονόμους και τους αστροφυσικούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

A collection of 19 face-on spiral galaxies from the James Webb Space Telescope in near- and mid-infrared light

Ο Τόμας Γουίλιαμς, μεταδιδακτορικός ερευνητής στον τομέα φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέλαβε το συντονισμό της επεξεργασίας των δεδομένων που προκύπτουν από την πρόσφατη σειρά εικόνων. 

"Ο αριθμός των λεπτομερειών σε αυτές τις εικόνες πραγματικά σε κάνει να σαστίζεις -με τον καλύτερο δυνατό τρόπο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Είναι τέτοια η ποιότητα των εικόνων ώστε πολύ πιθανό να κατορθώσουμε να καλύψουμε ακόμη περισσότερα κενά στις γνώσεις μας γύρω από τη δομή και την εξέλιξη των γαλαξιών, το σχηματισμό αστέρων, τον κύκλο της ζωής τους και όχι μόνο".

Spiral Galaxy NGC 4254

Ο ίδιος χαρακτηρίζει την ευκαιρία να εργαστεί πάνω στα δεδομένα που αποστέλλει το James Webb τόσο νωρίς στον κύκλο της ζωής του διαστημικού τηλεσκοπίου "προνόμιο και παράλληλα πρόκληση".

"Οι εικόνες, νομίζω, μιλούν από μόνες τους: πρόκειται για την ευκρινέστερη απεικόνιση γαλαξιών που είχαμε ποτέ, στα συγκεκριμένα μήκη κύματος".

Τις εικόνες δημοσίευσαν τη Δευτέρα οι επιστήμονες που μετέχουν στο πρόγραμμα PHANGS (Physics at High Angular resolution in Nearby GalaxieS) στο οποίο συνεργάζονται πολλά σημαντικά αστρονομικά παρατηρητήρια.

Webb’s image of galaxy NGC 5068

Υπενθυμίζεται ότι το James Webb, η αποστολή του οποίου βρίσκεται στον τρίτο χρόνο της, εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών της NASA, μεταξύ άλλων με την Καναδική Διαστημική Υπηρεσία και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Το JWST βρίσκεται σε τέτοια απόσταση από τον πλανήτη μας, ώστε (αντίθετα με το Hubble που είχε λάβει διάφορες αναβαθμίσεις και επιδεχόταν επισκευή από τα πληρώματα του διαστημικού λεωφορείου) θα ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του βασισμένο αποκλειστικά στα όργανα και τα καύσιμα που είχε όταν άφησε πίσω του τη Γη.

Το εκπληκτικό αυτό τηλεσκόπιο βρίσκεται στον τρίτο χρόνο της αποστολής του, έχοντας προσφέρει ήδη πλήθος εντυπωσιακών στοιχείων και εκτιμάται ότι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, που είναι η σχεδιαζόμενη διάρκεια της αποστολής του (με τους επιστήμονες της NASA να ελπίζουν πως θα μπορούσε να παραταθεί για μία επιπλέον δεκαετία), θα αποτελέσει καθοριστικό εργαλείο στην εξερεύνηση του διαστήματος.

  • Like 48
  • Thanks 5