Όταν ο Elon Musk και η ομάδα του στην SpaceX αναζητούσαν τρόπους για να αυξήσουν την ισχύ του Falcon 9, κατάληξαν στην ιδέα ψύξης του καυσίμου πρόωσης σε ιδιαίτερα χαμηλή θερμοκρασία, προκειμένου να μειώσουν τον όγκο του και έτσι να αυξήσουν την ποσότητα που μπορεί να αποθηκευτεί στις δεξαμενές του πυραύλου.

Σύμφωνα όμως με κάποιους ειδικούς σε θέματα ασφάλειας, η ιδέα αυτή αυτή ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Σε αυτές τις ακραίες θερμοκρασίες, το καύσιμο πρέπει να φορτώνεται πριν από την εκτόξευση, ενώ οι αστροναύτες θα έχουν ήδη επιβιβασθεί. Ένα ατύχημα, ή μία σπίθα, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας που είναι γνωστή ως «load-and-go», θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη.

Οι επισημάνσεις αυτές προκάλεσαν συναγερμό στο Κογκρέσο και τους συμβούλους ασφάλειας της NASA, καθώς η υπηρεσία και η SpaceX θα στείλουν φέτος αστροναύτες στο διάστημα, σε τροχιές γύρω από τη Γη. Ειδικοί επισημαίνουν ότι η διαδικασία «load-and-go» εγείρει πολλά ζητήματα ασφάλειας. Σύμβουλοι της NASA, επίσης, προειδοποίησαν με επιστολή τους ότι η μέθοδος είναι αντίθετη με τα κριτήρια ασφάλειας για τον μηχανισμό πρόωσης, τα οποία έχουν υιοθετηθεί εδώ και 50 χρόνια.

Το ενδιαφέρον της NASA για τα ζητήματα ασφάλειας επιτάθηκε, καθώς το Σεπτέμβριο του 2016 ένας πύραυλος Falcon 9 της SpaceX εξερράγη την ώρα που εφοδιαζόταν με καύσιμα για τη δοκιμή της μηχανής. Αν και δεν υπήρξε θύμα, καταστράφηκε εξοπλισμός αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Επιπροσθέτως το ζήτημα της τροφοδοσίας με καύσιμα αναδεικνύει και τη διαφορά κουλτούρας μεταξύ της διαστημικής υπηρεσίας και της εταιρείας του Elon Musk, ο οποίος επαίρεται για την διάθεσή του να διευρύνει τα όρια της πυραυλικής τεχνολογίας.

Washington Post

  • Like 1