"Ουδεμία ανησυχία" έχει ο Μπιλ Νέλσον για την πορεία της διαστημικής εταιρίας του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου.

Η NASA έχει ποντάρει σε σημαντικό βαθμό στη SpaceX, παρά την αμφιλεγόμενη παρουσία του ιδιοκτήτης τη, ο οποίος διατηρεί πολλά επιχειρηματικά μέτωπα ανοιχτά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την καταπόνησή του. Μάλιστα, όπως προκύπτει από δηλώσεις του διευθυντή της αμερικανικής υπηρεσίας, αυτό οφείλεται σε καθοριστικό βαθμό στο ότι δεν είναι ο Ίλον Μασκ εκείνος που διοικεί ουσιαστικά τη SpaceX.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο επικεφαλής της NASA, Μπιλ Νέλσον, έδωσε μια εκπληκτική όσο και σημαντική απάντηση, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το ότι ο Μασκ είναι ο ιδιοκτήτης της διαστημικής εταιρίας που εξασφαλίζει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια υπό τη μορφή κρατικών συμβολαίων.

"Ο τρόπος που λαμβάνει αποφάσεις ο Ίλον Μασκ έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις τα τελευταία χρόνια, ως προς κάποιες από τις άλλες εταιρίες του, το Twitter [sic] και την Tesla", ανέφερε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος Σκοτ Ντέτροου. "Σας προβληματίζει το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό βρίσκεται σε τόσο μεγάλο βαθμό τη δεδομένη στιγμή στα χέρια του Ίλον Μασκ;"

"Ο Ίλον Μασκ...μία από τις πλέον σημαντικές αποφάσεις που έλαβε, για την ακρίβεια, είναι ότι επέλεξε τη Γκουίν Σότγουελ για πρόεδρο της εταιρίας", σχολίασε ο Νέλσον. "Εκείνη διοικεί τη SpaceX. Είναι εξαιρετική. Επομένως, ουδεμία ανησυχία έχω".

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο διευθυντής της NASA και πρώην γερουσιαστής της Φλόριντα τοποθετήθηκε κατά τέτοιο τρόπο.

Λίγους μήνες αφότου ο Μασκ εξαγόρασε το Twitter -αν και πριν την καταστροφική απόφαση να το μετονομάσει σε "Χ"- στα τέλη του 2022, ο Νέλσον σε συνέντευξή του στο NBC περιέγραψε την ανακούφισή του, όταν συζήτησε την εξαγορά με την πρόεδρο της SpaceX.

"Πες μου ότι η ενασχόληση του Ίλον με το Twitter δεν πρόκειται να τον αποσπάσει και να επηρεάσει τη SpaceX", είχε πει τότε ο Νέλσον στη Σότγουελ. Η πρόεδρος της SpaceX φέρεται να του απάντησε ότι η εξαγορά δεν είχε επηρεάσει τη διαστημική εταιρία και ότι δεν είχε "κανένα λόγο ανησυχίας".

"Την αγκάλιασα, χαμογελώντας, γιατί ξέρω πως εκείνη κάνει κουμάντο", εξήγησε ο διευθυντής της NASA. "Αυτή τρέχει τη SpaceX".

Σε κάθε περίπτωση, η πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια της NASA σχολίασε, μέσα από τα αποκαλυπτικά απομνημονεύματά της, που κυκλοφόρησαν το 2022, ότι πριν αναλάβει χρέη επικεφαλής της υπηρεσίας, ο Νέλσον ήταν ακόμη πιο επιφυλακτικός έναντι του Μασκ από ό,τι είναι τώρα.

 Στο βιβλίο της με τίτλο "Escaping Gravity: My Quest to Transform NASA and Launch a New Space Age", η Λόρι Γκάρβερ αναφέρει πως, ενώσω ήταν ακόμη γερουσιαστής, ο Νέλσον ήταν "επικεφαλής της αντιπολίτευσης" ως προς τη συνεργασία με τη SpaceX, την οποία εκείνη υποστήριζε ένθερμα και κατέληξε να πάρει τη μορφή του Εμπορικού Επανδρωμένου Προγράμματος. Στο πλαίσιο κατ' ιδίαν συνάντησης, όπως την περιγράφει η Γκάρβερ, ο Νέλσον έφτασε στο σημείο να της φωνάξει, "Συμμάζεψε το δικό σου, τον Ίλον".

Παρότι στις δημόσιες τοποθετήσεις του έναντι του Μασκ ο Νέλσον φαίνεται να έχει μετριάσει τη θέση του, εξακολουθεί να δυσκολεύεται να κρύψει την αντιπάθειά του έναντι του αμφιλεγόμενου επιχειρηματία και, καθώς είναι ο άνθρωπος που έχει οριστεί υπεύθυνος για την πορεία της NASA, που έχει επενδύσει τόσο πολύ στη SpaceX, δεν είναι και τόσο δύσκολο να κατανοήσει κανείς το γιατί.

Εφόσον, όμως, η Boeing εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες με το δικό της διαστημικό σκάφος (η πρώτη επανδρωμένη πτήση του οποίου αναβλήθηκε προ ημερών λόγω τεχνικού προβλήματος) και η Blue Origin απέχει ακόμη αρκετά από το να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα στο δικό της διαστημικό πρόγραμμα, η SpaceX παραμένει ο μόνος αξιόπιστος ιδιωτικός εταίρος για τη NASA. Οπότε, ο Νέλσον θα συνεχίσει να προσπερνά τις συχνά συζητήσιμες τοποθετήσεις του Μασκ επί παντός επιστητού και να ποντάρει στις διοικητικές ικανότητες της Σότγουελ.

  • Confused 1
  • Haha 6