Η NASA και οι άλλες διαστημικές υπηρεσίες που συνεργάστηκαν στην κατασκευή του James Webb έχουν ήδη δώσει στη δημοσιότητα ορισμένες εξαιρετικά εντυπωσιακές εικόνες από το διαστημικό παρατηρητήριο.

Πρόσφατα, μας έδωσαν μια νέα εικόνα του εντυπωσιακού γαλαξία Cartwheel, τον οποίο είχαν παρατηρήσει και παλαιότερα χάρη στο εμβληματικό διαστημικό Hubble και στα υπόλοιπα επίγεια τηλεσκόπια. Η NASA έκανε γνωστό, ότι το James Webb κατάφερε να αποκαλύψει νέες λεπτομέρειες, τόσο για τον σχηματισμό των άστρων στον γαλαξία που απέχει περίπου 500 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, όσο και για τη μαύρη τρύπα στο κέντρο του.

Χρησιμοποιώντας ανίχνευση υπέρυθρου φωτός, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb μπόρεσε να αποκτήσει εικόνα για τον γαλαξία Cartwheel ακόμα και μέσα από τη σκόνη που απέκρυπτε τον γαλαξία από τα υπόλοιπα τηλεσκόπια. Η εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι μια σύνθεση από την NIRCam (Near-Infrared Camera) και το όργανο MIRI (Mid-Infrared Instrument) του James Webb. Στην ιστοσελίδα του διαστημικού τηλεσκοπίου προσφέρεται η εικόνα σε ακόμα υψηλότερη ανάλυση.

Τα δεδομένα από τη NIRCam, που αποτελεί το βασικό «μάτι» του τηλεσκοπίου είναι χρωματισμένα σε μπλε, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα ενώ τα δεδομένα από το MIRI είναι κόκκινου χρώματος. Η NASA λέει ότι οι μπλε κουκκίδες που εμφανίζονται στους κόκκινους στροβίλους της σκόνης είναι μεμονωμένα αστέρια ή θύλακες σχηματισμού αστεριών. «Η NIRCam αποκαλύπτει επίσης τη διαφορά μεταξύ της ομαλής κατανομής ή του σχήματος των παλαιότερων πληθυσμών αστεριών και της πυκνής σκόνης στον πυρήνα σε σύγκριση με τα σχήματα που σχετίζονται με τους νεότερους πληθυσμούς αστεριών έξω από αυτόν» σημείωσε η υπηρεσία.

Το MIRI επίσης κατάφερε να μας προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη σκόνη του γαλαξία. Ανίχνευσε περιοχές που είναι πλούσιες σε υδρογονάνθρακες και άλλες χημικές ενώσεις, μαζί με πυριτική σκόνη, η οποία είναι παρόμοια με τη σκόνη που υπάρχει στη Γη. Αυτές οι περιοχές που σχηματίζουν πολλές σπειροειδείς ακτίνες είναι που οδήγησαν τους επιστήμονες στο να ονομάσουν τον γαλαξία, Cartwheel. Το Hubble ήταν σε θέση να απεικονίσει τις ακτίνες (όπως μπορείτε να δείτε και στην παρακάτω εικόνα, αλλά η διαφορά με την εικόνα που μας έδωσε το James Webb είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα), αλλά πλέον είναι πολύ πιο ξεκάθαρες στις εικόνες του James Webb. 

fbcb0900-127e-11ed-ad57-24f229aaaa5a.webp

Ο γαλαξίας Cartwheel σχηματίστηκε μετά από τη σύγκρουση ενός μεγάλου σπειροειδούς γαλαξία και ενός μικρότερου. Διαθέτει δύο δακτυλίους, έναν φωτεινό εσωτερικό δακτύλιο και έναν πολύχρωμο εξωτερικό. Ο εξωτερικός δακτύλιος εκτείνεται από το κέντρο της σύγκρουσης εδώ και περίπου 440 εκατομμύρια χρόνια.

Ο εσωτερικός δακτύλιος περιέχει «τεράστιο όγκο καυτής σκόνης» σύμφωνα με τη NASA με τις φωτεινότερες περιοχές να φιλοξενούν γιγάντια νεαρά αστρικά σμήνη. Ο εξωτερικός δακτύλιος, εν τω μεταξύ, διαθέτει σχηματισμό άστρων και υπερκαινοφανείς αστέρες (supernova). Καθώς διαστέλλεται και προσκρούει στο αέριο που τον περιβάλλει, σχηματίζονται αστέρια.

Η NASA, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, η Καναδική Διαστημική Υπηρεσία και το Επιστημονικό Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου στη Βαλτιμόρη αποκάλυψαν τον περασμένο μήνα τις πρώτες εντυπωσιακές έγχρωμες εικόνες από το James Webb, το οποίο αναμένεται να βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν μια βαθύτερη κατανόηση του σύμπαντος και της δημιουργίας του.

  • Like 6
  • Thanks 4