Παραμένει αμφίβολο κατά πόσο θα κατορθώσει το σκάφος να αντέξει στις δύο εβδομάδες που διαρκεί η νύχτα στο δορυφόρο της Γης

Κόντρα στις πιθανότητες και τα προγνωστικά, το ερευνητικό σκάφος SLIM που έστειλε η Ιαπωνία στη Σελήνη και αντιμετώπισε προβλήματα κατά την προσσελήνωση, με αποτέλεσμα να βρεθεί σχεδόν ανάποδα στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου, κατόρθωσε περίπου μία εβδομάδα αργότερα να επανέλθει στη σωστή θέση και να συνεχίσει κανονικά την αποστολή του.

Τώρα, όμως, το σκάφος, που τροφοδοτείται σε καθοριστικό βαθμό από την ηλιακή ενέργεια, πέρασε σε κατάσταση νάρκης για τη διάρκεια της σεληνιακής νύχτας και παραμένει αμφίβολο το αν θα κατορθώσει να επανέλθει. Η ομάδα της JAXA, της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας, που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του SLIM, δημοσίευσε την Πέμπτη την τελευταία εικόνα που κατέγραψε το σκάφος από τον κρατήρα Σιόλι, καθώς η νύχτα πλησίαζε. Στη Σελήνη, η νύχτα διαρκεί όσο δύο εβδομάδες στη Γη και οι θερμοκρασίες πέφτουν ακόμη και κάτω από -90 βαθμούς Κελσίου.

Η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι το σκάφος πέρασε σε λειτουργία νάρκης. Οι πιθανότητες να μπορέσει να αντέξει στις σκληρές συνθήκες για τόσο μεγάλο διάστημα είναι λιγοστές, καθώς το σκάφος είχε σχεδιαστεί να εκτελέσει μια σύντομη αποστολή δεκαπέντε ημερών, η οποία κανονικά θα τερματιζόταν με την άφιξη της σεληνιακής νύχτας.

Πλέον, η ομάδα που διαχειρίζεται το SLIM θα επιχειρήσει να ενεργοποιήσει το σκάφος ξανά στα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε θα φωτίσει και πάλι ο Ήλιος το σημείο της προσσελήνωσης. Πάντως, αν είναι πράγματι αυτή η τελευταία εικόνα που θα στείλει το SLIM από τη Σελήνη, είναι πραγματικά απόκοσμη. Σε κάθε περίπτωση, η σύντομη αλλά τόσο περιπετειώδης αποστολή του ιαπωνικού ερευνητικού σκάφους στη Σελήνη ήρθε να μας υπενθυμίσει πόσο δύσκολο παραμένει το εγχείρημα της προσσελήνωσης (ιστορικά, μόλις το 50% των αποστολών έχουν στεφθεί με επιτυχία) και ότι τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο στο διάστημα.

  • Like 17