Οι προσπάθειες συνεχίστηκαν συστηματικά στο διάστημα που μεσολάβησε από την αποτυχημένη απόπειρα μέσα στο 2023

H νέα απόπειρα της Ιαπωνίας να προχωρήσει στην εκτόξευση της νέας ναυαρχίδας του διαστημικού της προγράμματος, του πυραύλου Η3, στέφθηκε με επιτυχία το Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου, εξέλιξη η οποία επανέφερε σε τροχιά εξομάλυνσης το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας, μετά από μια σειρά ατυχών αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης πτήσης του συγκεκριμένου πυραύλου, το περασμένο έτος.

Η εκτόξευση συνιστά μια δεύτερη διαδοχική, σημαντική επιτυχία για την Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA), στον απόηχο της εξαιρετικά ακριβούς, αν και περιπετειώδους, προσσελήνωσης του ερευνητικού σκάφους SLIM, τον περασμένο μήνα, εξέλιξη η οποία κατέστησε την Ιαπωνία μόλις την πέμπτη χώρα που κατόρθωσε να στείλει διαστημικό σκάφος στη Σελήνη. 

Παρότι η Ιαπωνία θεωρείται σχετικά μικρός "παίκτης" στην εξερεύνηση του διαστήματος, χρησιμοποιώντας ως μέτρο κατάταξης τον αριθμό των επιτυχημένων εκτοξεύσεων, η χώρα της Άπω Ανατολής επιδιώξει να ενισχύσει το διαστημικό της πρόγραμμα, καθώς συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τις κινήσεις της Κίνας.

Ο Η3 απογειώθηκε στις 9:22 π.μ. τοπική ώρα (2:22 π.μ. ώρα Ελλάδος) και αφού πρώτα έθεσε με επιτυχία σε τροχιά ένα μικρό δορυφόρο, οι επιστήμονες που παρακολουθούσαν την εξέλιξη της αποστολής από το Διαστημικό Κέντρο Τανεγκασίμα, στη νότια Ιαπωνία, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, πανηγυρισμούς και αγκαλιές.

Στη διάρκεια της πτήσης του, η οποία διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, ο πύραυλος απελευθέρωσε επίσης ένα μικροδορυφόρο, καθώς και ένα ομοίωμα δορυφόρου. 

O Μασάσι Οκάντα, επικεφαλής του δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης του πυραύλου στη JAXA, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου πανευτυχής και ταυτόχρονα, ότι οι ετοιμασίες για την τρίτη εκτόξευση του Η3 ξεκινούν άμεσα.

Ο Η3 προορίζεται να αντικαταστήσει τον Η-ΙΙΑ, ο οποίος μετρά ήδη δύο δεκαετίες υπηρεσίας και πρόκειται να αποσυρθεί μετά από δύο ακόμη εκτοξεύσεις. Τυχόν νέα αποτυχημένη απόπειρα εκτόξευσης του Η3 θα υποχρέωνε την Ιαπωνία να έρθει αντιμέτωπη με την προοπτική της απώλειας ανεξάρτητης πρόσβασης στο διάστημα.

Η πρώτη απόπειρα, το Μάρτιο του 2023, τερματίστηκε όταν το κέντρο ελέγχου υποχρεώθηκε να ενεργοποιήσει το μηχανισμό αυτοκαταστροφής του πυραύλου, 14 λεπτά μετά την απογείωση, όταν ο κινητήρας του δευτέρου σταδίου απέτυχε να τεθεί σε λειτουργία. Η JAXA εστίασε σε τρεις πιθανές ηλεκτρολογικές αστοχίες στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο, όμως δεν ήταν σε θέση να αποφανθεί με απόλυτη βεβαιότητα για την αιτία.

Πέντε μήνες αργότερα, ο πύραυλος Epsilon, μικρότερης κατηγορίας, που αναπτύσσει επίσης η JAXA, απέτυχε να απογειωθεί.

Ο 63 μέτρων H3 είναι σχεδιασμένος να μεταφέρει φορτίο 6,5 μετρικών τόνων και, μακροπρόθεσμα, η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία στοχεύει στον περιορισμό του κόστους ανά εκτόξευση, ακόμη και στα 31 εκατομμύρια ευρώ -δηλαδή το μισό από ό,τι στοιχίζει μια εκτόξευση του Η-ΙΙΑ- εφαρμόζοντας απλούστερες δομές και αυτοματοποιημένα ηλεκτρονικά συστήματα, ανάλογα με εκείνα που χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Τόσο η JAXA, όσο και ο βασικός εργολάβος της, η Mitsubishi, ευελπιστούν ότι οι επιχειρησιακές δυνατότητες του Η3, σε συνδυασμό με το σχετικά χαμηλό κόστος χρήσης, θα βοηθήσουν στην προσέλκυση διεθνούς ενδιαφέροντος και, επομένως, συμβολαίων.

Εντωμεταξύ, η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει σε τροχιά περίπου 20 δορυφόρους και ερευνητικά σκάφη με τη βοήθεια των πυραύλων Η3 μέχρι το 2030, για εσωτερική χρήση. Το 2025 ο Η3 είναι προγραμματισμένο να χρησιμοποιηθεί ώστε να στείλει στο διάστημα ερευνητικό σκάφος με προορισμό τη Σελήνη, στο πλαίσιο του προγράμματος LUPEX, με τη σύμπραξη της Ιαπωνίας και της Ινδίας, ενώ μελλοντικά θα μεταφέρει φορτία για το πρόγραμμα Άρτεμις, του οποίου ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες και στόχο έχει την εξερεύνηση της Σελήνης και κατόπιν του Άρη.

Η ζήτηση για την εκτόξευση δορυφόρων έχει καταγράψει αλματώδη αύξηση, χάρη στην εμφάνιση οικονομικών εμπορικών πυραύλων, όπως ο επαναχρησιμοποιούμενος Falcon 9 της Space X, ενώ μέσα στο 2024 αναμένεται να πραγματοποιηθούν δοκιμαστικές εκτοξεύσεις μιας σειράς νέων πυραύλων αυτής της κατηγορίας, ανάμεσά τους του Ariane 6, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας

  • Like 7
  • Confused 1