Τη τελευταία φορά που η ανθρωπότητα πάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης, ο Richard Nixon ήταν ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και οι Pink Floyd βρίσκονταν στο στούντιο και ηχογραφούσαν το άλμπουμ για τη σκοτεινή πλευρά της.

Αν και στα "τουριστικά σχέδια" της SpaceX δεν περιλαμβάνεται προσσελήνωση, τουλάχιστον ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος, ιδρυτής και διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρείας ρούχων Zozotown, Yusaku Maezawa θα φτάσει κοντύτερα στη Σελήνη από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο τις τελευταίες δεκαετίες.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της στο Hawthorne, της California, ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX Elon Musk δήλωσε στους παρευρισκόμενους ότι θέλει την ανθρωπότητα «να γίνει ένας πολυπλανητικός πολιτισμός το συντομότερο δυνατόν» και ότι ελπίζει να «κάνει τους ανθρώπους να ενθουσιαστούν με το μέλλον".

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο 18ος πλουσιότερος Ιάπωνας, ο Yusaku Maezawa: "Αγαπώ το φεγγάρι από παιδί", είπε. "Και μόνο που το κοιτούσα, τροφοδοτούσε τη φαντασία μου. Βρίσκεται πάντα εκεί, εμπνέοντας αδιάκοπα την ανθρωπότητα. Ακριβώς για αυτό το λόγο δεν μπορούσα να χάσω την ευκαιρία να δω το φεγγάρι από κοντά". 

Ο Elon Musk στη συνέχεια αναφέρθηκε σε κάποιες λεπτομέρειες που σχετίζονται με το ταξίδι, όπως ότι ο Yusaku Maezawa δεν θα ταξιδέψει μόνος του. Στον Big Falcon Rocket (BFR), όταν θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του το 2023, εκτός από τον Yusaku Maezawa θα βρίσκονται και άλλοι έξι με οκτώ καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο – αρχιτέκτονες, μουσικοί, σχεδιαστές μόδας και visual media creators.

Εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία, ο Yusaku Maezawa αποκάλυψε το σχέδιο "Dear Moon Project" (@DearMoonProject), που ελπίζει ότι θα "εμπνεύσει τον ονειροπόλο που βρίσκεται μέσα σε όλους μας".

Τόσο ο Elon Musk όσο και ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος δεν θέλησαν να αποκαλύψουν πόσα χρήματα θα στοιχίσει το ταξίδι στον πρώτο τουρίστα του διαστήματος και στους συνταξιδιώτες του, ωστόσο ο Yusaku Maezawa αποκάλυψε ότι έχει ήδη καταβάλει μια σημαντική προκαταβολή και θα πληρώσει και για τις θέσεις των καλλιτεχνών πέρα από τη δική του.

Όπως αποκάλυψε ο Elon Musk, αρχικά η SpaceX σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει πυραύλους Falcon Heavy και μία κάψουλα Dragon για να ταξιδέψει τους πρώτους ιδιώτες επιβάτες μέχρι το Φεγγάρι και πίσω. Τελικά, η εταιρεία κατέληξε στη χρήση του BFR που αυτή τη περίοδο βρίσκεται υπό κατασκευή στο Los Angeles.

Το Big Falcon Ship (BFS), που βρίσκεται στο άκρο του μήκους 118 μέτρων BFR έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να χωρέσει μέχρι και 100 άτομα και 1100 κυβικά μέτρα φορτίου (για τα ταξίδια του στον πλανήτη Άρη). Ωστόσο, στην πρώτη του διαστημική πτήση, και εξαιτίας του μικρού πληρώματος, θα δημιουργηθούν επιπλέον χώροι για φαγητό, νερό και ανταλλακτικά σε περίπτωση που χρειαστούν για λόγους ανάγκης. Για την ώρα πάντως, ο Elon Musk και η SpaceX δεν θέλησαν να εισέλθουν σε τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά το σύστημα υποστήριξης ζωής, την πλοήγηση ή τα μέτρα ασφαλείας.

1.jpg.732f48ed30ae296a5798cff87466d844.jpg

Ο πύραυλος BFR αναμένεται να είναι έτοιμος για δοκιμές εδάφους κάποια στιγμή μέσα στο 2019. Ο Elon Musk πιστεύει ότι η πρώτη μη επανδρωμένη πτήση του BFR προς τον Κόκκινο Πλανήτη θα πραγματοποιηθεί το 2022 και πως οι επανδρωμένες πτήσεις θα είναι δυνατόν να ξεκινήσουν περίπου δύο χρόνια μετά. "Ανυπομονώ" δήλωσε ο Musk. "Είμαι ενθουσιασμένος για αυτό το πράγμα. Πρόκειται για κάτι το εκπληκτικό".

Engadget

  • Like 3