Η SpaceX εκτόξευσε την πρώτη παρτίδα δορυφόρων Starlink που θα μπορούν να συνδεθούν απευθείας με smartphones, με τις πρώτες δοκιμές να είναι προγραμματισμένες αργότερα φέτος.

Η εταιρεία εκτόξευσε έξι δορυφόρους Starlink που ενσωματώνουν αυτή τη δυνατότητα μαζί με μια παρτίδα άλλων 15 μικροδορυφόρων της εταιρείας πάνω σε έναν πύραυλο Falcon 9 αργά χθες το βράδυ. Η SpaceX έλαβε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα για να δοκιμάσει τους δορυφόρους σε συνεργασία με την T-Mobile. Η SpaceX έχει μια σειρά άλλων συνεργασιών με εγχώριες εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία. Η έγκριση, η οποία χορηγήθηκε από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ, ήταν για περίοδο 180 ημερών.

Η SpaceX δήλωσε ότι οι δοκιμές θα περιλαμβάνουν τελικά 840 δορυφόρους που θα προσφέρουν συνδεσιμότητα 4G σε περίπου 2.000 μη τροποποιημένα smartphones. Οι δορυφόροι θα λειτουργούν ως "πύργοι κινητής τηλεφωνίας στο διάστημα", σύμφωνα με τον ιστότοπο της Starlink. Ο ιστότοπος εκτιμά ότι η αποστολή γραπτών μηνυμάτων θα γίνει διαθέσιμη φέτος, ενώ οι υπηρεσίες φωνής και δεδομένων θα ξεκινήσουν το 2025 και η σύνδεση για συσκευές Internet of Things επίσης το 2025, αν και η SpaceX θα πρέπει να λάβει ρυθμιστική έγκριση προτού λανσάρει τη σχετικήεμπορική υπηρεσία.

image.png.f1f85aa6d86e8d98e41f26804f573d7a.png

Ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, Elon Musk, δήλωσε ότι η υπηρεσία "θα επιτρέψει τη σύνδεση κινητού τηλεφώνου οπουδήποτε στη Γη", πρόσθεσε κάποιες ρεαλιστικές επιφυλάξεις: "Αν και πρόκειται για μια εξαιρετική λύση για τοποθεσίες χωρίς συνδεσιμότητα κινητής τηλεφωνίας, δεν είναι ουσιαστικά ανταγωνιστική με τα υπάρχοντα επίγεια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας". Αλλά ακόμη και με αυτούς τους περιορισμούς, υπάρχει αναμφίβολα ένας αγώνας δρόμου μεταξύ των εταιρειών που επιθυμούν να πάρουν μερίδιο από την αγορά.

Άλλες εταιρείες περιλαμβάνουν την Lynk, η οποία έχει παρουσιάσει υπηρεσίες στο Παλάου, το Project Kuiper της Amazon και την AST SpaceMobile. Το Kuiper - το οποίο είναι ένας γενικότερος ανταγωνιστής της Starlink της SpaceX, ανακοίνωσε τη δική του συνεργασία με τη Verizon το 2021, ενώ οι συνεργάτες της AST στις τηλεπικοινωνίες περιλαμβάνουν την AT&T και τη Vodafone.

 

  • Like 3
  • Thanks 1