Η T-Mobile και η SpaceX ανακοίνωσαν μια νέα τεχνολογική συμμαχία που ονομάζουν "Coverage and Above and Beyond" και η οποία έχει ως στόχο να δώσει τέλος στις νεκρές περιοχές όπου δεν καλύπτονται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Σε εκδήλωση στις εγκαταστάσεις Starbase της SpaceX, οι δύο εταιρείες αποκάλυψαν ότι εργάζονται για την ενσωμάτωση ενός κομματιού του φάσματος 5G μεσαίας ζώνης της T-Mobile στους δορυφόρους Starlink δεύτερης γενιάς που θα εκτοξευθούν το επόμενο έτος.

Είναι σαν να βάζουμε έναν πύργο κινητής τηλεφωνίας στον ουρανό, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της T-Mobile Mike Sievert κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Ανέφερε επίσης ότι οι δύο εταιρείες οραματίζονται ένα μέλλον στο οποίο αν έχετε καθαρή θέα του ουρανού, θα είστε συνδεδεμένοι με το κινητό σας τηλέφωνο - ακόμη και αν βρίσκεστε στη μέση του ωκεανού. Δεν θα ανησυχείτε πια ότι δεν θα μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις πρώτες βοήθειες ή με τους φίλους και την οικογένειά σας ενώ οδηγείτε ή κάνετε πεζοπορία σε μέρη όπου συνήθως δεν υπάρχει κάλυψη. 

Απαραίτητη προϋπόθεση της νέας τεχνολογικής συμμαχίας είναι τα υπάρχοντα smartphone να μπορούν να συνδεθούν με την υπηρεσία, η οποία θα τεθεί σε δοκιμαστική έκδοση (beta) στα τέλη του επόμενου έτους. Αρχικά θα είναι διαθέσιμη η υπηρεσία των μηνυμάτων (SMS, MMS και επιλεγμένες εφαρμογές μηνυμάτων), επιτρέποντάς σας να στέλνετε και να λαμβάνετε μηνύματα σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα ο Sievert δήλωσε ότι σε επόμενο βήμα της συνεργασίας, η υπηρεσία θα μπορεί να προσφέρει δεδομένα και φωνή. Αν και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δεν έγινε κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση προγράμματος, ο διευθύνων σύμβουλος της T-Mobile υποσχέθηκε ότι η υπηρεσία θα παρέχεται δωρεάν με τα δημοφιλή προγράμματα της T-Mobile. Για τα χαμηλού κόστους προγράμματα που δεν την περιλαμβάνουν, ο πάροχος μπορεί να χρεώνει την υπηρεσία, αλλά σε πολύ χαμηλότερες τιμές από ό,τι έχουμε συνηθίσει από τις δορυφορικές υπηρεσίες Internet. 

Ο επικεφαλής της SpaceX Elon Musk έγραψε στο Twitter ότι η συνδεσιμότητα θα είναι 2 έως 4 Megabits ανά ζώνη κυψέλης, που δεν είναι υψηλό εύρος ζώνης αν το μοιράζονται πολλά άτομα, αλλά είναι αρκετό για γραπτά μηνύματα και κλήσεις. Μάλιστα όταν ρωτήθηκε αν τα οχήματα της Tesla θα αποκτήσουν επίσης πρόσβαση στη διευρυμένη κάλυψη που θα προσφέρουν στο μέλλον οι δύο εταιρείες, ο Musk απάντησε μονολεκτικά «Ναι». Προς το παρόν, τα αυτοκίνητα της Tesla συνδέονται στο δίκτυο της AT&T.

Στην παρουσίαση, ο Musk δήλωσε ότι η υπηρεσία θα σώσει ζωές, καθώς θα επιτρέπει στους ανθρώπους να καλούν για βοήθεια ακόμη και από τα πιο απομακρυσμένα μέρη. Όταν ρωτήθηκε πώς η εταιρεία «αναβάθμισε» τους δορυφόρους της Starlink για να λειτουργήσει η υπηρεσία, ο Musk ανέφερε ότι η SpaceX έπρεπε να σχεδιάσει μια πολύ μεγάλη, εξαιρετικά προηγμένη κεραία που έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει “εξαιρετικά αθόρυβα σήματα» από το smartphone. Η εταιρεία εξακολουθεί να εργάζεται επί του παρόντος στο συγκεκριμένο θέμα στο εργαστήριο, αλλά ο Musk δήλωσε ότι η SpaceX είναι βέβαιη ότι δεν θα υπάρχει οποιοδήποτε θέμα με την τελική λειτουργία. 

Οι επικεφαλής της εταιρείας απηύθυναν ανοιχτή πρόσκληση στους παρόχους σε όλο τον κόσμο για να καταστήσουν την υπηρεσία διαθέσιμη παντού. Στις ΗΠΑ, οι διεθνείς μεταφορείς μπορούν να συνεργαστούν με την T-Mobile, έτσι ώστε οι επισκέπτες της χώρας να μπορούν επίσης να συνδέονται στους δορυφόρους Starlink με τις κινητές συσκευές τους.

  • Like 6