Σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση προχώρησε η Apple το σαβ/κο, απενεργοποιώντας το εργαλείο που επέτρεπε στους ενδιαφερόμενους να εντοπίσουν άμεσα αν σε ένα iPhone ή ένα iPad έχει ενεργοποιηθεί κλείδωμα, κάτι που καθιστά τη συσκευή άχρηστη για κάποιον που δε γνωρίζει τον αρχικό της κωδικό.

Το εργαλείο ήταν διαθέσιμο μέσα από το iCloud και συγκεκριμένα από τη διεύθυνση icloud.com/activationlock όμως όσοι προσπαθήσουν πλέον να την επισκεφθούν, ενημερώνονται ότι δεν υπάρχει εκεί κάποια ιστοσελίδα (σφάλμα 404). Όταν λειτουργούσε η ιστοσελίδα, ο καθένας μπορούσε να εισάγει στο ειδικό πεδίο το IMEI ή το σειριακό αριθμό ενός iPhone/iPad, προκειμένου να ενημερωθούν αν έχει ενεργοποιηθεί κλείδωμα στη συσκευή.

 

Το εργαλείο "Activation Lock" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μαζί με την κυκλοφορία του iOS 7 τον Οκτώβριο του 2014 και έκτοτε χρησιμοποιούνταν κυρίως σε περιπτώσεις που κάποιος ενδιαφερόταν για την αγορά ενός iPhone μέσα από ιστοσελίδες αγγελιών, και ζητούσε το IMEI της συσκευής για να επιβεβαιώσει ότι αυτό δεν ήταν κλειδωμένο. Σε αντίθετη περίπτωση το iPhone/iPad πιθανόν να ήταν προϊόν κλοπής ή ο αρχικός του κάτοχος να το είχε χάσει. Η λειτουργία του activation lock ενεργοποιούνταν αυτόματα μόλις ο χρήστης ενεργοποιούσε το Find My iPhone.

 

Μέχρι στιγμής η Apple δεν έχει προβεί σε κάποια σχετική ανακοίνωση για το λόγο απενεργοποίησης του συγκεκριμένου εργαλείου και αν προτίθεται να το επαναφέρει. Νεώτερες ανεπιβεβαίωτες όμως πληροφορίες κάνουν λόγο για χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου σε υπόθεση hacking πριν μερικές εβδομάδες, με τους hackers να το χρησιμοποιούν για ξεκλείδωμα κάποιων iOS συσκευών. Το πως δουλεύει η όλη διαδικασία, μπορεί κάποιος να δει στο παρακάτω βίντεο.

 

 

Link.png Site: MacRumors