Στο παγκόσμιο συνέδριο προγραμματιστών αναμένεται να δούμε πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον της Apple.

Το Apple WWDC 2020 (Worldwide Developers Conference) είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει τη Δευτέρα στις 22 Ιουνίου, αλλά σε εντελώς διαφορετική μορφή σε σχέση με ότι είχαμε συνηθίσει, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Apple θα παρουσιάσει ολόκληρο το συνέδριο σε ψηφιακή μορφή και μόνο, με την εταιρία να αναμένεται να μας δείξει το μέλλον των iOS, macOS, watchOS και tvOS. Δηλαδή, όλα τα οικοσυστήματα τα οποία βρίσκονται αποκλειστικά στις συσκευές της Apple.

Η εταιρία εκτός από τις ετήσιες ενημερώσεις λογισμικού, μπορεί να κάνει και μία μεγαλύτερη ανακοίνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Apple θα χρησιμοποιήσει το WWDC για να ανακοινώσει τη μετάβαση από Intel επεξεργαστές σε ειδικά σχεδιασμένα ARM chips για τα Macs (desktops και laptops). Αυτή θα ήταν μία θεμελιώδης αλλαγή για τα προϊόντα της Apple.

Το συνέδριο προγραμματιστών της Apple έρχεται επίσης σε μία εποχή που η εταιρία δέχεται πυρά για τις πρακτικές των προγραμματιστών της, όπως τα όρια που θέτει σε εφαρμογές τρίτων και τις περικοπές 30% και 15% που λαμβάνει από αγορές εφαρμογών και συνδρομές που πωλούνται μέσα από το ηλεκτρονικό της κατάστημα. Η ΕΕ μάλιστα, έχει ήδη ξεκινήσει αντιμονοπωλιακές έρευνες εναντίον της Apple.

Τι ακριβώς όμως περιμένουμε να δούμε από την Apple στο WWDC 2020 και κυρίως στην κεντρική παρουσίαση η οποία για πρώτη φορά θα μεταδοθεί ζωντανά και στο YouTube;

iOS 14

Η ετήσια αναβάθμιση του iOS αναμένεται όπως κάθε φορά, να είναι η ατραξιόν της παρουσίασης και ένα από τα βασικά σημεία που θα εστιάσει η Apple. Χάρη σε μία πρώιμη έκδοση που βρήκε τον τρόπο να διατεθεί μέσω διαρροών, κάποια πράγματα είναι ήδη γνωστά. Βέβαια, το iOS 14 λέγεται πως θα επικεντρωθεί περισσότερο στην απόδοση και τη σταθερότητα των συσκευών, αντί στην προσθήκη νέων χαρακτηριστικών.

Υπάρχουν φήμες ότι η Apple ενδέχεται να κάνει τις πρώτες ουσιαστικές αλλαγές στην αρχική οθόνη του iOS, η μεγαλύτερη από τότε που η εταιρία πρόσθεσε για πρώτη φορά φακέλους και προσαρμοσμένες ταπετσαρίες, την εποχή του iOS 4. Η πρώτη σημαντική προσθήκη λέγεται ότι είναι μία νέα προβολή λίστας η οποία, σύμφωνα με το 9to5Mac, θα προσφέρει μία προβολή όλων των εφαρμογών που θα μοιάζει κάπως με την αντίστοιχη του Android, δίνοντας διάφορες επιλογές ταξινόμησης. Φημολογείται επίσης ότι το ανανεωμένο λογισμικό θα φέρει νέες ρυθμίσεις ταπετσαρίας θα επιτρέπει για πρώτη φορά σε τρίτες εφαρμογές να κάνουν αλλαγές.

Η μεγαλύτερη και λιγότερο τεκμηριωμένη φήμη όλων, είναι ότι η Apple θα φέρει widgets αρχικής οθόνης στο iOS, εκτός από την εμφάνιση της ώρας και της ημερομηνίας στις εφαρμογές Clock και Calendar), κάτι που η εταιρία αρνήθηκε εδώ και αρκετό καιρό.

 

Λέγεται ακόμη ότι η Apple εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε εφαρμογές τρίτων να οριστούν ως προεπιλεγμένες εφαρμογές iOS, αντί των εναλλακτικών λύσεων που κατασκευάζονται από την Apple. Αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι σημαντικό, ειδικά απέναντι στις έρευνες της ΕΕ, η οποία κατηγορεί την αμερικανική εταιρία ότι ευνοεί τις δικές της εφαρμογές και υπηρεσίες.

Εκτός όμως από αλλαγές, λέγεται πως θα υπάρχουν και νέες προσθήκες. Το MacRumors αναφέρει ότι το iOS 14 θα φέρει μία νέα εφαρμογή γυμναστικής με το κωδικό όνομα Seymour (πιθανότητα να μετονομαστεί σε Fit ή Fitness), η οποία θα παρέχει μία ποικιλία από βίντεο για καλυτέρευση της φυσικής κατάστασης αλλά και ρουτίνες προπόνησης. Υπάρχουν επίσης αναφορές για μία νέα εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας AR με το κωδικό όνομα Gobi, η οποία θα προσφέρει κάποια άγνωστη για την ώρα λειτουργία που θα βασίζεται σε νέους Apple-branded QR κωδικούς.

apple-ios-14.jpg.c01da9f39d3b0dbe70486fcd55544b0c.jpg

Λέγεται επίσης πως το iMessage θα φέρει επισημάνσεις τύπου «@όνομα_χρήστη» αλλά και επιλογή ανάκλησης ενός μηνύματος. Λειτουργίες που προσφέρονται ήδη με παρόμοιο τρόπο από το WhatsApp. Ακόμη, η Apple αναμένεται να λανσάρει μία νέα λειτουργία «CarKey», με την οποία ο χρήστης θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το iPhone ή το Apple Watch ως κλειδί αυτοκινήτου NFC για να ξεκλειδώσει το όχημά του. Υπάρχουν επίσης νέες λειτουργίες HomeKit, όπως η δυνατότητα αυτοματοποίησης αλλαγών θερμοκρασίας χρώματος για φώτα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, το iOS 14 φημολογείται ότι θα προσθέσει βελτιωμένες δυνατότητες προσβασιμότητας για χρήστες με προβλήματα ακοής.

Ακούγεται ακόμη ότι θα υπάρχουν βελτιώσεις στο iCloud Keychain, το ενσωματωμένο εργαλείο διαχείρισης κωδικών πρόσβασης, το οποίο θα μπορούσε να έχει λειτουργίες τύπου 1Password, ώστε να υπενθυμίζει στους χρήστες να αλλάζουν τακτικά τους κωδικούς τους αλλά και να προσφέρει έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (Two-step verification).

Τέλος, λέγεται ότι η Apple θα προσθέσει ένα νέο API που θα ονομάζεται Clip, το οποίο θα επιτρέπει στους προγραμματιστές να προσφέρουν ένα μέρος της εφαρμογής τους χωρίς οι χρήστες να χρειάζεται να εγκαταστήσουν ολόκληρη την εφαρμογή. Μάλιστα, η διαδικασία θα γίνεται με τη σάρωση ενός QR κωδικού.

iPadOS 14

Πέρυσι, η Apple διαχώρισε το iOS με το iPadOS. Δεδομένου ότι, στην καρδιά του iPadOS εξακολουθεί να υπάρχει το iOS, αναμένεται οι περισσότερες αλλαγές να περάσουν και στο iPad. Υπάρχουν επιπλέον φήμες που κάνουν λόγο για το Apple Pencil. Το MacRumors ισχυρίζεται ότι η Apple θα προσθέσει μία νέα δυνατότητα PencilKit, που θα μετατρέπει αυτόματα τις χειρόγραφες λέξες σε τυπικό κείμενο. Η νέα δυνατότητα χειρογράφου λέγεται ότι λειτουργεί σε οποιοδήποτε πεδίο εισαγωγής κειμένου του iPadOS.

Άλλες αλλαγές, όπως η υποστήριξη ποντικιού, που φημολογούνταν για το iOS 14, έχουν ήδη φτάσει στο iPad νωρίτερα φέτος, με την κυκλοφορία του iOS 13.4.

watchOS 7

Μία φήμη που ακούγεται συνεχώς είναι αυτή της προσθήκης μίας λειτουργίας παρακολούθησης ύπνου. Βέβαια, η Apple ενδέχεται να αναβάλλει αυτήν την ανακοίνωση για την περίοδο που θα κυκλοφορήσει και τα νέα Apple Watch το ερχόμενο φθινόπωρο. Μια άλλη φήμη αναφέρει ότι η παρακολούθηση επιπέδων του οξυγόνου στο αίμα μπορεί να έρχεται στο watchOS 7, αν και δεν είναι σαφές, αν θα εξαρτηθεί και αυτή από τις κυκλοφορίες των επόμενης γενιάς Watch.

Αναφορικά με το ίδιο το λογισμικό, η Apple αναφέρει ότι προσθέτει την επιλογή για κοινή χρήση των προσαρμοσμένων watchfaces, μαζί με ένα νέο watchface ονόματι Infograph Pro αλλά και καλύτερες επιλογές γονικού ελέγχου.

tvOS 14

Το tvOS βρίσκεται τόσο στο Apple TV όσο και στο HomePod, οπότε οι ενημερώσεις θα έχουν αντίκτυπο και στις δύο συσκευές. Η φημολογούμενη εφαρμογή Fitness αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της και εδώ ενώ η Apple εργάζεται ταυτόχρονα σε μία λειτουργία Kids για την streaming υπηρεσία της, η οποία σε συνδυασμό με τη λειτουργία Screen Time, θα παρακολουθεί το χρόνο που περνάει ένας χρήστης μπροστά από την τηλεόραση.

macOS 10.16

Εδώ είχαμε ένα περίεργο φαινόμενο, αφού δεν υπήρξαν σχεδόν καθόλου διαρροές για την επόμενη έκδοση του macOS. Οι μόνες σημαντικές φήμες είναι αυτές που εκτείνονται από το iOS και έχουν να κάνουν κυρίως με το iMessage αλλά και το iCloud Keychain.

Εξακολουθεί φυσικά να υπάρχει η μεγαλύτερη φήμη από όλες, ότι η Apple θα αποκαλύψει τα δικά της chip βασισμένα σε ARM για την επόμενη γενιά φορητών υπολογιστών Mac, ώστε να αντικαταστήσει τους αντίστοιχους της Intel, που χρησιμοποιεί από το 2006. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, αναμένουμε να ακούσουμε πολλές πληροφορίες ειδικά για το πώς η επόμενη έκδοση του macOS θα υποστηρίξει αυτή τη μετάβαση.

Apple-MacBook-Pro-mid-2018-hero.jpg.246406ce56ba324ae76f8fb6d1f90fbe.jpg

Αλλαγή σε ARM επεξεργαστές

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Apple θέλει να κατασκευάσει laptops και desktops υπολογιστές χωρίς τη χρήση Intel επεξεργαστών. Οι πληροφορίες λένε πως η εταιρία σχεδιάζει τρεις επεξεργαστές Mac, που θα βασίζονται στο A14 chip.  Ένα chip το οποίο ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί αλλά αναμένεται να το δούμε στο νέο iPhone. Το άρθρο αναφέρει μάλιστα πως η Apple θα χρησιμοποιήσει την TSMC για την κατασκευή των νέων επεξεργαστών, εταιρία που ήδη κατασκευάζει τους επεξεργαστές των iPhone και iPad. Κι αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, το 2021 θα δούμε και τους πρώτους υπολογιστές με τους νέους επεξεργαστές.

Λέγεται πως τα πρώτα chip της Apple θα έχουν 12 πυρήνες, εκ των οποίων οι 8 θα είναι υψηλής απόδοσης (Firestorm) ενώ οι υπόλοιποι 4 θα στοχεύουν στην καλύτερη ενεργειακή απόδοση (Icestorm). Όπως στο iPhone και το iPad, τα chip θα βασίζονται στην αρχιτεκτονική ARM και όχι σε x86.

Το σχέδιο αλλαγής της Apple ονομάζεται Kalamata και το ακούσαμε για πρώτη φορά το 2018. Σχέδιο που ετοιμάζεται ήδη για χρόνια. Με βάση το ίδιο πλάνο, η Apple σχεδιάζει και τη δεύτερη γενιά επεξεργαστών Mac, οι οποίοι θα βασίζονται στο ίδιο chip με τα iPhones της επόμενης γενιάς.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται μία τέτοια φήμη και σίγουρα δεν θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία τέτοια αλλαγή, αναφορικά με την αρχιτεκτονική των επεξεργαστών. Το 2005 η εταιρία είχε ανακοινώσει πως θέλει να αντικαταστήσει τους επεξεργαστές PowerPC της IBM με τους x86 της Intel. Και έπειτα από λίγους μήνες, τον Ιανουάριο του 2006, το MacBook Pro 15 και το iMac Core Duo κυκλοφόρησαν με επεξεργαστές x86.

Νέα iMacs

Η ανανέωση του iMac έχει καθυστερήσει πολύ. Έχουν περάσει χρόνια από τότε που η Apple έφερε νέο σχεδιασμό στον βασικό desktop υπολογιστή της, με τις φήμες να υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαμε να δούμε μία νέα συσκευή στο WWDC, η οποία θα έχει μειωμένα bezels, μεγαλύτερη οθόνη 23 ιντσών, προσφέροντας ένα σχέδιο πιο κοντά στην Pro Display XDR οθόνη που ανακοινώθηκε στο προηγούμενο WWDC.

Νέο Apple TV 4K

Υπάρχουν φήμες για ένα ανανεωμένο Apple TV, δεδομένου ότι το τρέχον μοντέλο Apple TV 4K (που κυκλοφόρησε το 2017), έχει αρχίσει πλέον να δείχνει τα χρόνια του. Ωστόσο, οι ενημερώσεις δεν αναμένεται να είναι πολύ επαναστατικές. Αν εμφανιστεί ένα νέο μοντέλο στο συνέδριο, αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα μοιάζει με το τρέχον μοντέλο αν και μάλλον θα έχει διπλάσιο αποθηκευτικό χώρο αλλά και βελτιωμένο επεξεργαστή.

apple-airtags.jpg.23b1b52d3d8a61a01ef58b64937eee41.jpg

Apple AirTags

Τα AirTags ίσως εμφανιστούν στο WWDC, αφού πρόκειται για προϊόντα της Apple που οι διαρροές έχουν αποκαλύψει σχεδόν τα πάντα. Οι διαρροές ξεκινούν από τον προηγούμενο χρόνο και κάνουν λόγο για συσκευές με τις οποίες ο χρήστης θα μπορεί να εντοπίζει προσωπικά αντικείμενα μέσα από το iPhone.

Οι κυκλικοί δίσκοι της Apple αναμένεται να βασίζονται στο U1 Chip και στην ίδια τεχνολογία που είδαμε στα iPhone 11,  ώστε να προσφέρουν μία διεπαφή επαυξημένης πραγματικότητας, για υψηλά επίπεδα ακρίβειας κατά την αναζήτηση.

 

  • Like 7