Ο CEO της Apple, Tim Cook, δήλωσε πρόσφατα ότι δεν πιστεύει ότι είναι πιθανό να βάλει στόχο την Apple η Κινέζικη κυβέρνηση ως αντίποινα στις πολιτικές του Donald Trump.  

Οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 25% σε πολλά προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα, με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να απειλεί  ότι ενδέχεται να επεκτείνει το μέτρο σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα. Ορισμένα αξεσουάρ της Apple φορολογούνται ήδη με 25% και επομένως, αν γίνουν πραγματικότητα οι απειλές του Donald Trump, ενδέχεται σχεδόν το σύνολο των προϊόντων της Αμερικάνικης εταιρείας που κατασκευάζονται στην Κίνα και πωλούνται στις ΗΠΑ να «χτυπηθούν» από την ταρίφα – με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική αύξηση στη τιμή πώλησής τους και τα κέρδη της εταιρείας να μειωθούν.

Με προεδρικό διάταγμα επίσης, η Huawei τοποθετήθηκε στην μαύρη λίστα του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, κάτι που σύμφωνα με την εταιρεία είναι αδικαιολόγητο, παρά τους στενούς δεσμούς της Κινέζικης εταιρείας με την Κινέζικη κυβέρνηση.  

Οι αναλυτές πάντως δεν δείχνουν να έχουν την ίδια αισιοδοξία με τον CEO της Apple, και υποστηρίζουν ότι η Apple θα έχει να αντιμετωπίσει δύο κινδύνους αν κλιμακωθεί περαιτέρω ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών. Κατά πρώτο λόγο, ενδέχεται να έχουμε μποϋκοτάζ προϊόντων της Apple στην μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, που είναι της Κίνας, με αρκετούς κατόχους του iPhone στην Κίνα να λένε ότι θα ανταλλάξουν το κινητό τους με ένα της Huawei για να διαμαρτυρηθούν για τις ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η Citi για παράδειγμα εκτιμά ότι οι πωλήσεις των συσκευών iPhone στην Κίνα ενδέχεται να γνωρίσουν πτώση έως και 50%. Ο δεύτερος κίνδυνος για την Apple, είναι να μπει στο στόχαστρο της Κινέζικης κυβέρνησης ως αντίποινα για την πολιτική του Donald Trump και τον αποκλεισμό της Huawei, μία κίνηση που θα χρησιμεύσει ως μοχλός πίεσης προς την Αμερικανική κυβέρνηση. Η Goldman Sachs δήλωσε ότι στην χειρότερη περίπτωση αυτό μπορεί να σημαίνει απαγόρευση της πώλησης των iPhone στην Κίνα, και αυτό ισοδυναμεί με μείωση των παγκόσμιων κερδών της Αμερικάνικης εταιρείας κατά 29%.

Ο Tim Cook πάντως, σύμφωνα με το C|Net πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο: «Οι Κινέζοι δεν έχουν βάλει στόχο την Apple με κανένα τρόπο και δεν περιμένω να συμβεί κάτι τέτοιο, για να είμαι ειλικρινής», δήλωσε ο Tim Cook σε συνέντευξή που παραχώρησε στο CBS News, αν και παραδέχτηκε ότι μία ταρίφα στο iPhone θα έβλαπτε τις πωλήσεις του.

 «Ευελπιστώ ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί», είπε στη συνέντευξη. «Η αλήθεια είναι ότι το iPhone κατασκευάζεται παντού. Βρίσκεται παντού. Και έτσι, μία ταρίφα για το iPhone θα βλάψει όλες αυτές τις χώρες, αλλά εκείνη που θα επηρεαστεί περισσότερο είναι αυτή...». Ο Tim Cook είπε στην συνέχεια ότι είναι "υπερήφανος" που βρίσκεται σε επαφή τακτικά με τον Λευκό Οίκο, σημειώνοντας ότι οι ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων.

 «Δεν πιστεύω στο “διαφωνώ μαζί σας και έτσι δεν θέλω να έχω καμία σχέση με σας» είπε. "Ο τρόπος με τον οποίο σταματάει η πόλωση είναι η συζήτηση. Αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο το πρώτο βήμα. Και δεν θέλω να είμαι μέρος του προβλήματος - θέλω να είμαι μέρος της λύσης» δήλωσε ο Tim Cook. Ο CEO της Apple επίσης χαρακτήρισε τις συζητήσεις του με τον Donald Trump ως αρκετά απλές, με συνεχείς ανταλλαγές απόψεων. «Ακούει τα σχόλια μου, το οποίο εκτιμώ» είπε ο Tim Cook. «Μερικές φορές δεν συμφωνεί, αλλά η φιλοσοφία μου για τα πράγματα είναι να συμμετέχεις πάντα, ακόμα και όταν γνωρίζεις ότι θα καταλήξεις να βρεθείς στην απέναντι πλευρά».

Μπορεί ο CEO της Apple να είναι αισιόδοξος, ωστόσο είναι νομικά υποχρεωμένος να αποκαλύψει ενδεχόμενους κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές της εταιρείας, οπότε η δήλωση του δεν είναι τυχαία. Επιπλέον δείχνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις –τουλάχιστον ακόμη- ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί κατά της Αμερικάνικης εταιρείας.

9to5Mac

  • Like 1