Η διαρροή αυτής της εξέλιξης οδήγησε σε αύξηση της τιμής της μετοχής της Alphabet κατά 6%, ενώ η μετοχή της Apple κατέγραψε αύξηση της τάξης του 2,5%

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η Apple διαπραγματεύεται την ενσωμάτωση του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης Gemini, το οποίο αναπτύσσει η Google, στα iPhone. Οι διαπραγματεύσεις αφορούν την απόκτηση του δικαιώματος χρήσης του Gemini για ορισμένες νέες λειτουργίες οι οποίες πρόκειται να ενσωματωθούν στο λογισμικό των iPhone μέσα στο τρέχον έτος, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αν και οι ακριβείς όροι της συμφωνίας καθώς και του πώς θα εφαρμοζόταν στην πράξη δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται απίθανο να ανακοινωθεί η όποια οριστική συμφωνία πριν τον Ιούνιο, οπότε η Apple σχεδιάζει να διοργανώσει το ετήσιο συνέδριο developers, ενώ πρόσφατα ο τεχνολογικός κολοσσός είχε συζητήσεις και με την OpenΑΙ, την εταιρία πίσω από το ChatGPT, και πάλι σχετικά με το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.  

Kαμία από τις τρεις εταιρίες που κατονομάζονται στο ρεπορτάζ δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Μια πιθανή συμφωνία μεταξύ Apple και Google θα βοηθούσε τη δεύτερη να διευρύνει τη χρήση των υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει, καθώς οι ενεργές συσκευές Apple υπερβαίνουν τα 2 δισεκατομμύρια, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τις προσπάθειες της εταιρίας να συναγωνιστεί την OpenAI, η οποία έχει τη στήριξη της Microsoft. Παράλληλα, θα βοηθούσε να κατευναστούν οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την καθυστέρηση που καταγράφεται στην κυκλοφορία εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης από την Apple, η οποία έχασε το στέμμα της εταιρίας με την υψηλότερη χρηματιστηριακή αποτίμηση διεθνών, καθώς η μετοχή της κατέγραψε απώλειες της τάξης του 10% μέσα στο 2023.

Apple και Google έχουν ήδη πολυετή συνεργασία, που επιτρέπει στην εφαρμογή αναζήτησης της Google να είναι η προεπιλεγμένη πρόταση στο Safari της Apple, ενώ μια συνεργασία και σε επίπεδο τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να βοηθήσει την Alphabet να αποκρούσει τις όποιες ανησυχίες ότι υπηρεσίες όπως το ChatGPT θα μπορούσαν να απειλήσουν την πρωτοκαθεδρία της Google στον τομέα της αναζήτησης πληροφορίων στο διαδίκτυο.

Δεν αποκλείεται, όμως, τυχόν συμφωνία να προκαλέσει το ενδιαφέρον των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ, που ήδη έχουν κινηθεί νομικά σε βάρος της Google, εγκαλώντας τη ότι περιορίζει παράνομα τον ανταγωνισμό, καταβάλλοντας στην Apple δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να διατηρήσει την κυρίαρχη θέση της στον τομέα των αναζητήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο η Google συνεργάστηκε με τη Samsung, εκ των βασικών ανταγωνιστών της Apple, προκειμένου να ενσωματωθεί το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει η εταιρία στη σειρά Galaxy S24, τη νέα ναυαρχίδα της νοτιοκορεατικής εταιρίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών να ενισχυθεί η χρήση του Gemini, μετά από διάφορες αστοχίες που καταγράφηκαν στα αρχικά στάδια της διάθεσής του στην αγορά.

Σε δηλώσεις του τον περασμένο μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, ανέφερε ότι η εταιρία πραγματοποιούσε "σημαντικές" επενδύσεις στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη και σχεδίαζε να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τα σχέδιά της για την εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής αργότερα μέσα στο τρέχον έτος.

Σύμφωνα πάντοτε με το ρεπορτάζ του Bloomeberg, η Apple σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που η ίδια ανέπτυσσε στο επερχόμενο iOS 18, όμως αναζητούσε συνεργασίες για τις λειτουργίες δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ άλλων τη δυνατότητα δημιουργίας εικόνων αλλά και τη σύνταξη εκθέσεων, βασισμένων σε απλές οδηγίες.

  • Haha 1