Μεγαλύτερες συγκινήσεις προσφέρουν φέτος τα δύο αρχικά μοντέλα των νέων smartphone της Apple, το iPhone 15 και iPhone 15 Plus.

Όπως ισχύει σε όλη τη σειρά, η Apple ασπάζεται πλέον το USB-C ως θύρα φόρτισης και μεταφοράς δεδομένων, αφήνοντας πίσω της το Lightning, μια αλλαγή που έρχεται μετά τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κοινό φορτιστή σε όλες τις mobile συσκευές από το 2024.

Οι OLED οθόνες και στα δύο μοντέλα παραμένουν ίδιες σε μέγεθος, με το iPhone 15 να διαθέτει οθόνη 6,1” ενώ το Plus μοντέλο στις 6,7” για όσους θέλουν μια πιο οικονομική πρόταση από το Pro Max, και δίνουν προτεραιότητα στο μέγεθος της οθόνης και την αυτονομία. Όμως η φωτεινότητα φτάνει ακόμα τα 2000 nits, ενώ υποστηρίζεται και Dolby Vision. Απογοητεύει πάντως το γεγονός ότι η Apple και φέτος περιορίζει το ρυθμό ανανέωσης και των δύο μοντέλων στα 60Hz, χωρίς να υποστηρίζει την Always-on λειτουργία. Πάντως μετά από καιρό, η εταιρεία μειώνει αισθητά τα περιθώρια γύρω από την οθόνη, η οποία καταλαμβάνει πλέον περισσότερο χώρο.

CleanShot2023-09-12at20_52.41@2x.jpg.2d65fc57a0a9a224f124c52630cf6f2f.jpg

Μια άλλη αλλαγή είναι η πλήρης κατάργηση του notch, της μεγάλης εγκοπής στο άνω μέρος της οθόνης, το οποίο είδαμε (και μισήσαμε) για πρώτη φορά με την κυκλοφορία του iPhone X. Έτσι η Apple φέρνει και στα «απλά» μοντέλα το Dynamic Island, μια μικρότερη εγκοπή, πίσω από την οποία κρύβεται πάντα η selfie κάμερα καθώς και οι αισθητήρες για την αναγνώριση προσώπου του Face ID. Η διαφορά πάντως όπως γνωρίζουν καλά οι κάτοχοι των περσινών Pro μοντέλων είναι η χρήση της εγκοπής ως κομμάτι του iOS, εμφανίζοντας διάφορες δυναμικές πληροφορίες για τον χρήστη. 

Η μεγαλύτερη αξιοσημείωτη αναβάθμιση στο iPhone 15 εκτός από την προσθήκη του Dynamic Island είναι το βελτιωμένο σύστημα κάμερας. Ο κύριος αισθητήρας της κάμερας έχει πλέον ανάλυση 48 megapixel, μια αισθητή βελτίωση από  τον αισθητήρα των 12 megapixel που υπήρχε στο iPhone 14. Υπάρχει επίσης ένας τηλεφακός στα 12 megapixel και οι βελτιώσεις στα πορτραίτα, σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται πλέον να μεταβείτε χειροκίνητα στη λειτουργία πορτραίτου.

Σε άλλα χαρακτηριστικά, τα 2 μοντέλα ενσωματώνουν το A16 Bionic. το SoC που είδαμε στα Pro μοντέλα του iPhone 14, που προσφέρουν κορυφαίες επιδόσεις. Ακόμα στο εσωτερικό υπάρχει η δεύτερη γενιά του Ultra Wideband που είδαμε και στο Watch S9, για ευκολότερο εντοπισμό αντικειμένων αλλά και ατόμων που μοιράζονται μαζί σας τη θέση τους. Ακόμα υποστηρίζεται η σύνδεση με δορυφόρους για γνωστοποίηση θέσης σε έκτακτες περιπτώσεις, με 2 χρόνια δωρεάν συνδρομή. Η Ελλάδα πάντως δεν είναι ακόμα στη λίστα των χωρών που υποστηρίζεται η λειτουργία.

Όπως και στα Pro μοντέλα της σειράς, έτσι και τα iPhone 15 και iPhone 15 Plus, θα κυκλοφορήσουν στις 22 Σεπτεμβρίου στις πρώτές χώρες, στις οποίες μάλιστα περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Οι προπαραγγελίες μαθαίνουμε ότι θα ξεκινήσουν στη χώρα μας στις 15 Σεπτεμβρίου ενώ σύντομα το άρθρο θα ανανεωθεί με τις τιμές όλων των μοντέλων. Στις Η.Π.Α πάντως, το iPhone 15 ξεκινάει από τα $799 ενώ το iPhone 15 Plus από τα $899, για το μοντέλο των 128GB και στις δύο περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι παρά τις προηγούμενες αναφορές, η τιμή των αρχικών iPhone παραμένει ίδια με τα περσινά μοντέλα, τουλάχιστον στις ΗΠΑ.

Ενημέρωση - Σύμφωνα με πληροφορίες του Insomnia, η τιμή της αρχικής έκδοσης του iPhone 15 με αποθηκευτικό χώρο 128GB έχει οριστεί στα 979€ στη χώρα μας, ενώ αυτή του iPhone 15 Plus (128GB) στα 1139€.

  • Like 6
  • Thanks 1