Φέτος, η Apple αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη δική της θύρα Lightning για χάρη της θύρας USB-C με τη σειρά iPhone 15.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της νέας σειράς iPhone, η εταιρεία δεν δαπάνησε παρά ελάχιστο χρόνο για τη συγκεκριμένη αλλαγή, ωστόσο ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει σε αυτή εξαιτίας της νομοθεσίας (περί προστασίας του περιβάλλοντος) της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία όφειλε να συμμορφωθεί αν ήθελε οι συσκευές της να εξακολουθήσουν να πωλούνται στην ήπειρο. Εκτός όμως από τον συγκεκριμένο κανονισμό, υπάρχει ένας ακόμη νόμος που απασχολεί την εταιρεία και δεν είναι άλλος από τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές (DMA).

Η συγκεκριμένη νομοθεσία προσδιορίζει ορισμένες εταιρείες ως «φύλακες» και ανάμεσα σε αυτές τις εταιρείες βρίσκονται οι Apple και Google. Αυτές οι εταιρείες «gate keepers» οφείλουν με τη νέα νομοθεσία να ανοίξουν τις πλατφόρμες και τις υπηρεσίες τους σε υπηρεσίες τρίτων για να αποτραπεί η ασφυκτική εδραίωση τους στην αγορά, κάτι που θα έβλαπτε τον υγιή ανταγωνισμό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Apple είναι υποχρεωμένη να επιτρέψει το sideloading εφαρμογών στο iPhone, ή την εγκατάσταση εφαρμογών εκτός του Apple App Store στη συσκευή της. Σύμφωνα με τον Mark Gurman του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg που συνήθως είναι πολύ καλά πληροφορημένος σε θέματα που αφορούν την Apple, είναι σχεδόν σίγουρο, ότι οι συσκευές iPhone -τουλάχιστον όσες πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση- θα επιτρέπουν το sideloading εφαρμογών μέσα στο πρώτο μισό του 2024.

Αν και είχαν κυκλοφορήσει φήμες, που ήθελαν την εταιρεία να προχωρά με τη συμμόρφωση της με τη νομοθεσία νωρίτερα, με την κυκλοφορία για παράδειγμα του iOS 17.2  τον επόμενο μήνα, από ότι φαίνεται, αυτό αναμένεται να συμβεί από το επόμενο έτος. Η νομοθεσία DMA ισχύει μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως και αυτό σημαίνει ότι η Apple δεν είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία και σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι πολύ πιθανό, η Apple τελικά να αποφασίσει να «κλειδώσει» το sideloading των εφαρμογών στο iPhone γεωγραφικά ώστε να επιτρέπεται μόνο στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθώς η Apple έχει τον απόλυτο έλεγχο του οικοσυστήματος iPhone, θα μπορούσε να επιβάλει μια τέτοια πολιτική, όμως θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί κάτι τέτοιο.

Το sideloading στο Android υπάρχει σχεδόν από τη πρώτη μέρα της διάθεσης του λειτουργικού συστήματος. Καθώς το Android είναι ένα λειτουργικό σύστημα ανοικτού κώδικα, η Google και όλοι οι συνεργάτες OEM της, οφείλουν να επιτρέπουν στους χρήστες να εγκαθιστούν οποιεσδήποτε εφαρμογές επιθυμούν στη συσκευή τους από οποιαδήποτε πηγή επιλέξουν. Αν και η Google προσπαθεί να αποτρέψει τους χρήστες να ακολουθήσουν αυτή την τακτική για λόγους ασφαλείας, εντούτοις δεν μπορεί να το απαγορεύσει. Μια εφαρμογή που βρίσκεται στο Google Play Store έχει περάσει από πολλαπλούς ελέγχους ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλής για να τη χρησιμοποιήσετε. Μία εφαρμογή ωστόσο που βρίσκεται εκτός Play Store και ελεύθερη στο διαδίκτυο ή σε κάποιο περισσότερο χαλαρά επιτηρούμενο κατάστημα εφαρμογών ενδέχεται να μην είναι ασφαλής. Όπως αναφέραμε ωστόσο, αρκεί να προσπεράσετε τις προειδοποιήσεις για να προχωρήσετε στο sideloading της εφαρμογής στη συσκευή σας, όπως και όποτε το θέλετε.

Android-14-sideload-warning.jpeg.webp

Όταν οι συσκευές iPhone αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι «θα γίνουν λιγότερο ασφαλείς». Όπως είναι γνωστό, η Apple επιτηρεί, ελέγχει και ρυθμίζει κατ’ αυστηρό τρόπο το App Store για να αποτρέψει την εμφάνιση ορισμένων τύπων εφαρμογών. Με το sideloading ωστόσο ελεύθερο, η εταιρεία δεν θα μπορεί να κάνει και πολλά, πέρα από το να προειδοποιήσει, για να αποτρέψει την εγκατάσταση εφαρμογών -ακόμα και τη μη εξουσιοδοτημένη εξαιτίας για παράδειγμα περιπτώσεων phishing- στις συσκευές iPhone. Και αυτό ενδεχομένως θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα με τα οποία οι απλοί χρήστες iPhone δεν έχουν βρεθεί αντιμέτωποι στο παρελθόν. Επίσης, από επιχειρηματικής άποψης, θα επιτραπεί στους προγραμματιστές και developers να παρακάμψουν τις χρεώσεις της Apple για τη φιλοξενία παιχνιδιών και άλλων εφαρμογών στο App Store, οι οποίες μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 30% όλων των εσόδων της εταιρείας. Ένα παιχνίδι όπως το Fortnite, για παράδειγμα, έχανε εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από την Apple μόνο και μόνο για να βρίσκεται στο App Store. Αυτός είναι ο λόγος που το Fortnite εγκατέλειψε το App Store (και το Play Store) και η εταιρεία ανάπτυξης, Epic Games, βρίσκεται στα δικαστήρια με την Apple. Επί του παρόντος, για να παίξετε το Fortnite σε ένα iPhone, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία cloud gaming, όπως το Xbox Cloud Gaming. Με τη δυνατότητα sideloading όμως, η Epic Games θα μπορούσε να καταστήσει πανεύκολη την εγκατάσταση του Fortnite στο iPhone, κρατώντας μάλιστα και το 100% των εσόδων. Δεν είναι σαφές πόσο σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι συγκεκριμένες αλλαγές μακροπρόθεσμα για την Apple -και τα οικονομικά της- και τους διάφορους developers, όμως με την Epic Games, το Spotify και άλλες εταιρείες να υποβάλλουν αγωγές διαρκώς ενάντια στις Apple και Google για τις υπέρογκες χρεώσεις τους για να βρίσκονται στα ηλεκτρονικά καταστήματά τους, είναι πιθανό να γίνουμε μάρτυρες μίας μαζικής εξόδου από το App Store αμοιβές τους για την παρουσία τους στα αντίστοιχα καταστήματα εφαρμογών, είναι πιθανό να δούμε μια μαζική έξοδο εταιρειών από το App Store σε ένα μοντέλο sideloading. Ο χρόνος θα δείξει!

  • Like 4
  • Thanks 1
  • Sad 2