Όταν η Apple ανακοίνωσε ότι οι χρήστες Mac θα μπορούσαν να «κολλήσουν» ένα iPhone στην πλάτη του MacBook τους για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της καλύτερης ομολογουμένως κάμερας του ως webcam, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που χαμογέλασαν... ειρωνικά.

Ο λόγος είναι ότι οι web κάμερες των MacBook ποτέ δεν ξεχώριζαν για την ποιότητά τους ενώ τελευταία συμβάν αποτελούν οι πολύ χαμηλές επιδόσεις της ενσωματωμένης κάμερας που βρίσκουμε στην Apple Studio Display οθόνη.

Η μηχανικός λογισμικού Karen Xing της Apple εξήγησε στο WWDC 2022 τον τρόπο λειτουργίας του χαρακτηριστικού Continuity Camera του macOS Ventura σε μία 20 λεπτών παρουσίαση και παρακάτω μπορείτε να δείτε τα βασικά στοιχεία της.

Το macOS Ventura θα αναγνωρίσει άμεσα την κάμερα και το μικρόφωνο του iPhone, οπότε και η λειτουργία σχεδόν οποιασδήποτε εφαρμογής τηλεδιάσκεψης θα λειτουργεί κανονικά. Αν και η Apple παρουσίασε μόνο το FaceTime και αναφέρθηκε στα εργαλεία Zoom, Microsoft Teams και Webex κατά τη διάρκεια της βασικής παρουσίασης στο WWDC 2022, οι developers δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι για να λειτουργήσουν οι εφαρμογές τους.

Η αξιοποίηση λειτουργιών όπως οι Portrait, Studio Light και Center Stage μπορείτε επίσης να θεωρείται δεδομένη ανεξάρτητα από τον τύπο της εφαρμογής και βρίσκονται σε ένα «dropdown» μενού δίπλα στην ένδειξη για την μπαταρία του iPhone. Οι χρήστες μπορούν επίσης να αλλάξουν τον προσανατολισμό του iPhone (landscape ή portrait mode). Εφόσον επιλεχθεί το Portrait Mode, πραγματοποιείται μεγέθυνση.

wwdc_2022_1558_11_48_09.webp wwdc_2022_1557_11_34_06.webp

Το FaceTime πάντως δεν είναι η μοναδική εφαρμογή που «αλλάζει μαγικά» στο iPhone μόλις το συνδέσετε με τον MacBook σας. Η Karen Xing έδειξε ότι το ίδιο συμβαίνει και με το Zoom με την Apple να προσφέρει ένα API αυτόματης επιλογής κάμερας για χρήση από οποιαδήποτε εφαρμογή.

wwdc_2022_1572_12_19_06.webp

Το macOS Ventura αλλάζει αυτόματα στη κάμερα του iPhone όταν είναι τοποθετημένο σε βάση, συνδεδεμένο μέσω καλωδίου USB ή βρίσκεται «κοντά» αξιοποιώντας τα Bluetooth και WiFi. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι οι εφαρμογές σε ένα υπολογιστή Mac μπορούν να προχωρήσουν στη λήψη φωτογραφιών και βίντεο ανάλυσης έως 1.920 x 1.440 pixels στα 60 fps από το iPhone και προαιρετικά να μεταφέρουν μεταδεδομένα αναγνώρισης προσώπου και σώματος.

Η Apple επίσης βρήκε έναν τρόπο, αξιοποιώντας την υπερευρυγώνια κάμερα του iPhone, να αλλάζει και να «κροπάρει» την εικόνα ώστε ο χρήστης να μπορεί να δείχνει το γραφείο του χωρίς να χρειάζεται να μετακινήσει τη συσκευή του. Το API για τη λειτουργία Desk View (υποστηρίζει ανάλυση 1.920 x 1.440 pixels στα 30 fps) θα είναι διαθέσιμο στους developers που θα θελήσουν να το αξιοποιήσουν. Για τη λειτουργία του χαρακτηριστικού Camera Continuity απαιτείται τόσο το iOS 16 όσο και το macOS 13, επομένως συσκευές όπως τα iPhone 6S, iPhone 7 και το 1ης γενιάς iPhone SE δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Το γνωστό κανάλι Dave2D στο YouTube προχώρησε σε μια δοκιμή της νέας λειτουργίας, η οποία όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο έχει κάποια μειονεκτήματα σε σχέση με αυτό που είδαμε στην κεντρική παρουσίαση της Apple. 

Ενημέρωση 11/6 01:10 - Το βίντεο του Dave2D αφαιρέθηκε από το κανάλι.

  • Thanks 1
  • Confused 1