Η Ιταλική νομοθεσία υποχρεώνει τις εγχώριες παραγωγές ταινιών να προβάλλονται πρώτα στον κινηματογράφο πριν "καταλήξουν" σε υπηρεσίες streaming. Από ότι φαίνεται λοιπόν, η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα που είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική με τις υπηρεσίες streaming.

Ο Ιταλός Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Alberto Bonisoli παρουσίασε πρόσφατα ένα νομοσχέδιο που επιβάλει όλες οι Ιταλικές ταινίες να προβάλλονται πρώτα στις κινηματογραφικές αίθουσες πριν ξεκινήσουν να γίνονται streaming στο Netflix, στο Prime Video ή σε άλλες υπηρεσίες streaming. Επιπλέον, θα επιβάλει ένα χρονικό διάστημα 105 ημερών μεταξύ των κινηματογραφικών προβολών και των υπηρεσιών streaming, αν και το χρονικό διάστημα μπορεί να μειωθεί στις 60 ημέρες αν μια κινηματογραφική ταινία έχει προγραμματιστεί να προβληθεί σε λιγότερες από 80 αίθουσες ή διαπιστωθεί ότι τα εισιτήρια που έχουν κοπεί είναι λιγότερα από 50 χιλιάδες τις πρώτες τρεις εβδομάδες.

Ο Alberto Bonisoli δήλωσε ότι το νομοσχέδιο έχει στόχο να «προστατεύσει τις κινηματογραφικές αίθουσες», που «χρειάζονται ταινίες που μπορούν να εγγυηθούν το εισόδημα τους». Πολλές προσωπικότητες (π.χ ο Carlo Fontana) στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ιταλία ότι οι υπηρεσίες streaming αποτελούν "αθέμιτο ανταγωνισμό".

Το νομοσχέδιο πάντως δεν είναι τόσο αυστηρό όσο ο Γαλλική νομοθεσία που επιβάλει μία τριετή αναμονή μεταξύ της κινηματογραφικής πρεμιέρας και της διαθεσιμότητας μίας ταινίας σε υπηρεσίες streaming (αν και δεν απαιτεί να προβληθεί πρώτα στον κινηματογράφο στην περίπτωση της Ιταλίας). Ωστόσο, ο στόχος είναι τελικά ο ίδιος: πρόκειται για μια προσπάθεια να προστατευθεί ο κινηματογράφος (και όλων των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τη μεγάλη οθόνη). Αν θα έχουν αποτέλεσμα ή όχι, θα το κρίνει ο χρόνος.  Το υποχρεωτικό «buffer» που φέρνει το Ιταλικό νομοσχέδιο να εμποδίσει την απευθείας μετάβαση των ταινιών στην υπηρεσία της Amazon ή στο Netflix, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα πείσει και τους θεατές να επισκεφθούν τον κινηματογράφο.

Engadget

  • Confused 1