Το Netflix πρόσθεσε 5,9 εκατομμύρια νέους συνδρομητές τους τελευταίους τρεις μήνες, σχεδόν τρεις φορές περισσότερους από όσους ανέμεναν οι αναλυτές.

Η επίδοση αυτή έρχεται μετά την επιβολή αυστηρών μέτρων σε νοικοκυριά που μοιράζονταν τους κωδικούς πρόσβασης με άτομα εκτός σπιτιού.

Ο γίγαντας του streaming είναι η πρώτη από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και μέσων ενημέρωσης που αποκαλύπτει τα τελευταία τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματά της. Τα στοιχεία έρχονται καθώς η βιομηχανία έχει πληγεί από την απεργία συγγραφέων και ηθοποιών, η πρώτη φορά που και τα δύο συνδικάτα απεργούν ταυτόχρονα από τη δεκαετία του 1960.

Ανακοινώνοντας τα τελευταία τριμηνιαία οικονομικά της αποτελέσματα, η Netflix δήλωσε ότι είχε κέρδη 1,8 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του τριμήνου, με έσοδα 8,3 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι το Netflix θα πρόσθετε περίπου 2 εκατ. νέα νοικοκυριά τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς οι χρήστες που μοιράζονταν την υπηρεσία δωρεάν επέλεξαν να πληρώσουν και να δημιουργήσουν τους δικούς τους λογαριασμούς.

Η απεργία για τις αμοιβές και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τον κλάδο τους επόμενους μήνες, με την παύση παραγωγής νέων σεζόν σε παγκόσμιες επιτυχίες συμπεριλαμβανομένων των σειρών House of Dragons και The Last of Us αλλά και ταινιών όπως το Gladiator 2 και το Mission: Impossible - Dead Reckoning Part Two.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι το Netflix είναι σε καλύτερη θέση από παρόμοιες υπηρεσίες για να αντέξει με τη λιγότερη δυνατή ζημιά το διάστημα της απεργίας. Πέρυσι η εταιρεία έχασε συνδρομητές για πρώτη φορά στην ιστορία της. Έκτοτε άρχισε να μαζεύει και πάλι συνδρομητές και στις αρχές του έτους ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα για την πάταξη του φαινομένου κοινής χρήσης κωδικών πρόσβασης.

Σύμφωνα με την εταιρεία, περισσότερα από 100 εκατ. νοικοκυριά συμμετείχαν στην κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης. Αυτή την εβδομάδα οι αναλυτές της Deutsche Bank προέβλεψαν ότι η αύξηση στη δημιουργία νέων λογαριασμών εξαιτίας των νέων μέτρων, θα ενισχύσει τα έσοδα της Netflix για ολόκληρο το 2023. Η εταιρεία αναμένεται ακόμα να επωφεληθεί από το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του προγράμματος, το διεθνές κοινό της και την ικανότητά της να δημιουργεί επιτυχίες από το εξωτερικό, όπως το Squid Game και το Money Heist. «Σχεδόν όλες οι αντιξοότητες που πλήττουν τις παραδοσιακές εταιρείες μέσων ενημέρωσης με επίκεντρο την τηλεόραση είναι ουραγοί για τη Netflix», έγραψε η Deutsche Bank σε σημείωμα προς τους επενδυτές.

Το Netflix έχει επίσης προχωρήσει στη διεύρυνση των εσόδων του, εισάγοντας ένα νέο συνδρομητικό πακέτο που υποστηρίζεται από διαφημίσεις. Παράλληλα την Τρίτη η εταιρεία ανακοίνωσε ότι καταργεί το φθηνότερο μηνιαίο πακέτο της χωρίς διαφημίσεις στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει περισσότερες εγγραφές για την διαθέσιμη επιλογή με υποστήριξη διαφημίσεων

Το πρόγραμμα κόστιζε 9,99 δολάρια στις ΗΠΑ και 6,99 λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο και περιόριζε τους συνδρομητές σε streaming περιεχομένου σε HD ανάλυση και με μία μόνο συσκευή κάθε φορά. Η φθηνότερη βαθμίδα του Netflix στις δύο αυτές χώρες είναι πλέον η συνδρομητική επιλογή με εμφάνιση διαφημίσεων, κάτι που αναμένεται να επεκταθεί σε όλες τις χώρες όπου το Netflix έχει παρουσία.

  • Sad 1