Η Ένωση Ξένου Τύπου του Hollywood ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες του 2023.

Οι streaming υπηρεσίες κυριάρχησαν στις τηλεοπτικές κατηγορίες, ενώ διακρίθηκαν και αρκετές ταινίες που μεταδόθηκαν πρώτη φορά στις ίδιες υπηρεσίες. Το Netflix και το HBO Max είχαν τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των streaming services, συγκεντρώνοντας 14 τηλεοπτικές υποψηφιότητες.

Αναλυτικά, το The Crown του Netflix έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες: Καλύτερης δραματικής σειράς, καλύτερης γυναικείας ερμηνείας - δραματική σειρά (Imelda Staunton), καλύτερης β' γυναικείας ερμηνείας - τηλεοπτική σειρά (Elizabeth Debicki) και καλύτερου β' ανδρικού ρόλου - τηλεοπτική σειρά (Jonathan Pryce). Το Τέρας: Η ιστορία του Jeffrey Dahmer έλαβε επίσης τέσσερα βραβεία: Καλύτερης Μίνι Σειράς - Ανθολογίας ή Τηλεοπτικής Ταινίας καθώς και υποψηφιότητες για τους Evan Peters, Niecy Nash και Richard Jenkins. Άλλες σειρές του Netflix που έλαβαν υποψηφιότητες είναι οι τρεις του Ozark (συμπεριλαμβανομένης της Καλύτερης Δραματικής Σειράς), μαζί με από μία υποψηφιότητα για το Inventing Anna και το spin-off The Addams Family Wednesday.

Το Netflix τα πήγε καλά και στις κατηγορίες ταινιών, με το Glass Onion: A Knives Out Mystery υποψήφιο για δύο βραβεία (συμπεριλαμβανομένης της Καλύτερης Ταινίας - Μιούζικαλ/Κωμωδία) και το Pinocchio του Guillermo del Toro να παίρνει άλλα δύο (συμπεριλαμβανομένης της Καλύτερης Ταινίας - Κινουμένων σχεδίων). Επιπλέον, τρεις ακόμη ταινίες του Netflix διακρίθηκαν με υποψηφιότητες για την Ana de Armas (Blonde), τον Adam Driver (White Noise) και τον Eddie Redmayne (The Good Nurse).

image.png.1a495049dcc447261eb9320a423991b5.png

Το The White Lotus ήταν η κορυφαία σειρά του HBO Max, συγκεντρώνοντας τέσσερις υποψηφιότητες, συμπεριλαμβανομένης της Καλύτερης Μίνι Σειράς ή Τηλεταινίας. Η ανθολογία σκοτεινής κωμωδίας συγκέντρωσε επίσης υποψηφιότητες για τους Jennifer Coolidge, Aubrey Plaza και τον 83χρονο F. Murray Abraham. Το Hacks ήταν πολύ κοντά με τρεις, συμπεριλαμβανομένων των υποψηφιοτήτων για Καλύτερη Μιούζικαλ/Κωμωδία και δύο υποψηφιότητες υποκριτικής (Jean Smart και Hannah Einbinder). Τέλος, το House of the Dragon με τρεις υποψηφιότητες (μεταξύ των οποίων και Καλύτερης Δραματικής Σειράς) επανέφερε το franchise του Game of Thrones στον αστερισμό των βραβείων.

Το Severance και το Black Bird αποτέλεσαν τα όπλα του Apple TV+. Το πρώτο ήταν υποψήφιο για Καλύτερη Δραματική Σειρά, μαζί με την αναγνώριση των ηθοποιών Adam Scott και John Turturro. Το Black Bird ήταν υποψήφιο για Καλύτερη Μίνι Σειρά - Ανθολογία ή Τηλεταινία, μαζί με υποψηφιότητες υποκριτικής για τους Taron Egerton και Paul Walter Hauser.

image.png.49093912f18f8937aef5a305f2b9b5c5.png

Η Disney+ είχε περιορισμένη παρουσία στη φετινή λίστα. Ο Diego Luna είχε μια υποψηφιότητα υποκριτικής για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Andor, ενώ το Turning Red ήταν υποψήφιο για Καλύτερη Ταινία - Κινουμένων σχεδίων. Ωστόσο, το Hulu - η άλλη υπηρεσία streaming της Disney - τα πήγε πολύ καλά, αποσπώντας υποψηφιότητες για τις ταινίες Pam & Tommy (τέσσερις, μεταξύ των οποίων και για Καλύτερη Μίνι Σειρά, Ανθολογία ή Τηλεταινία), Only Murders in the Building (τρεις), την ιστορία της Elizabeth Holmes The Dropout (δύο) και Under the Banner of Heaven (δύο).

Όπως πάντα, υπήρχαν αρκετές εκπλήξεις υψηλού προφίλ. Το επικό έργο της Amazon, ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: The Rings of Power, δεν έλαβε ούτε μία υποψηφιότητα, με τις αντιδράσεις του κοινού να έχουν δώσει εδώ και καιρό μια εικόνα. Εν τω μεταξύ, είτε λόγω της κατεστραμμένης φήμης του Will Smith είτε λόγω της ίδιας της ταινίας, η ταινία Emancipation της Apple TV+ έμεινε επίσης εκτός υποψηφιοτήτων.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών 2023 στις 11 Ιανουαρίου, που θα ξεκινήσει στις 3 π.μ. ώρα Ελλάδας. 

  • Like 1