Η Microsoft έγινε η τελευταία μεγάλη εταιρεία gaming που ανακοίνωσε σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας το 2024, αποκαλύπτοντας σήμερα σχέδια για την κατάργηση περίπου 1.900 θέσεων στις εταιρείες Xbox, Activision Blizzard και ZeniMax.

Η εξέλιξη αυτή ανεβάζει το σύνολο των απολύσεων στη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών μόνο φέτος σε περίπου 6.000, σε σύγκριση με τις 9.000 θέσεις εργασίας σε ολόκληρο το 2023.  

Σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα του CEO της Microsoft Gaming, Phil Spencer, που περιήλθε στην κατοχή των μέσων ενημέρωσης, οι μειώσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 8% των 22.000 εργαζομένων του τμήματος. Αν και επηρεάζουν και τους τρεις τομείς gaming της εταιρείας, οι περικοπές θα επηρεάσουν κατά κύριο λόγο την προσφάτως αποκτηθείσα Activision Blizzard, η εξαγορά της οποίας οριστικοποιήθηκε από τη Microsoft τον περασμένο Οκτώβριο έναντι 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από μια παρατεταμένη διαδικασία έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές.

Ο Spencer εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη "δημιουργικότητα, το πάθος και την αφοσίωση" των επηρεαζόμενων ατόμων προς τους gamers και τους συναδέλφους τους. Δήλωσε επίσης ότι η Microsoft θα υποστηρίξει το μεταβατικό προσωπικό με αποζημίωση και παροχές σύμφωνα με τους τοπικούς νόμους περί απασχόλησης.  

Επιπλέον, ο Spencer επιβεβαίωσε τα σχέδια για τη διατήρηση των επενδύσεων σε περιεχόμενο και πλατφόρμες που επεκτείνουν την προσβασιμότητα στα παιχνίδια σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά τη "βραχυπρόθεσμη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού". Εξέφρασε παράλληλα τη συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη στην ικανότητα των εργαζομένων να δημιουργούν κόσμους που φέρνουν τους παίκτες κοντά.

Μεταξύ των αποχωρήσεων υψηλού προφίλ είναι ο πρόεδρος της Blizzard, Mike Ybarra, ο οποίος παραιτήθηκε οικειοθελώς μετά από 20 και πλέον χρόνια μεταξύ της εταιρείας και της Microsoft. Ο Ybarra εξήρε το προσωπικό και την κοινότητα της Blizzard, με τη Microsoft να σκοπεύει να διορίσει τον αντικαταστάτη του την επόμενη εβδομάδα.  

Σε αυτούς που επηρεάζονται από τη σημερινή απόφαση της Microsoft περιλαμβάνεται και η ακύρωση του μη ανακοινωθέντος τίτλου επιβίωσης της Blizzard που παρουσιάστηκε σε πρώιμα στάδια δύο χρόνια πριν. Οι προγραμματιστές του, σύμφωνα με πληροφορίες, θα στραφούν προς άλλα πρώιμα projects της Blizzard αντί αυτού. Με 1.900 περικοπές θέσεων εργασίας, η απόφαση του τμήματος gaming της Microsoft ξεπερνά άλλες κορυφαίες περικοπές θέσεων στον κλάδο, όπως οι 1.800 που ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα η Unity. Το Twitch, η Discord και η Riot Games έχουν επίσης ανακοινώσει εκατοντάδες μειώσεις θέσεων μέχρι στιγμής μέσα στο 2024. Αν και δύσκολες για όσους επηρεάζονται, ο Spencer μετέφερε τις κινήσεις ως απαραίτητες για την υποστήριξη της μακροπρόθεσμης υγείας του τμήματος gaming.

  • Sad 1