Η εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft ύψους 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων φτάνει ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωσή της, καθώς δικαστής απέρριψε το αίτημα της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC) που στόχο είχε την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου η συμφωνία να μπλοκαριστεί.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η FTC είχε προχωρήσει σε αγωγή για να σταματήσει τη συγχώνευση, υποστηρίζοντας ότι θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό και την καινοτομία στη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών. Ο οργανισμός ισχυρίστηκε επίσης ότι η Microsoft και η Activision Blizzard σχεδίαζαν να κλείσουν τη συμφωνία προτού η FTC μπορέσει να προβεί σε ενδελεχή έλεγχο των αντιμονοπωλιακών της επιπτώσεων.

Ωστόσο, η δικαστής Jacqueline Scott Corley του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνιας αποφάνθηκε υπέρ των δύο εταιρειών, λέγοντας ότι η FTC δεν απέδειξε ότι η συμφωνία θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημία στη βιομηχανία εάν προχωρούσε.

Η δικαστής σημείωσε επίσης ότι η Microsoft και η Activision Blizzard είχαν συμφωνήσει στην έκδοση προσωρινής περιοριστικής εντολής που τους εμπόδιζε να κλείσουν τη συμφωνία μέχρι πέντε εργάσιμες ημέρες μετά την απόφασή της ή μέχρι μια ημερομηνία που θα ορίσει το δικαστήριο, όποια από τις δύο είναι μεταγενέστερη. Ανέφερε επιπλέον ότι αυτό έδινε στην FTC αρκετό χρόνο για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασής της ή να αναζητήσει άλλα ένδικα μέσα.

Microsoft και Activision Blizzard εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση καθώς και την πεποίθησή τους ότι η συμφωνία θα ωφελήσει τους καταναλωτές και τους εργαζομένους, καθώς και θα επιτρέψει τον ανταγωνισμό στον κλάδο των βιντεοπαιχνιδιών. Δήλωσαν επίσης ότι ελπίζουν ότι και άλλες χώρες στις οποίες δεν έχει ακόμα εγκριθεί η εξαγορά, να ακολουθήσουν το παράδειγμα και να εγκρίνουν σύντομα τη συμφωνία.

Ωστόσο, αυτή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ορισμένα ρυθμιστικά εμπόδια. Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επίσης αμφισβητήσει τη συγχώνευση, επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπό της στην αγορά των cloud gaming υπηρεσιών. Η CMA έχει εκδώσει εντολές για να εμποδίσει τη Microsoft και την Activision Blizzard να ενοποιήσουν τις επιχειρήσεις τους ή να προβούν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον ανταγωνισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Microsoft και η Activision Blizzard έχουν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της CMA, όμως η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Υπάρχουν μάλιστα αναφορές ότι οι δύο εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να ολοκληρώσουν τη συμφωνία ανεξάρτητα από την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει νομικές ενέργειες από την CMA.

Επιπλέον, η αγωγή της FTC δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Ο οργανισμός έχει προγραμματίσει διοικητική ακρόαση για τις 2 Αυγούστου 2023, όπου θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι η συγχώνευση παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία. Ωστόσο, η συμφωνία συγχώνευσης έχει καταληκτική ημερομηνία την 18η Ιουλίου 2023, οπότε η Microsoft και η Activision Blizzard επιθυμούν διακαώς να ολοκληρώσουν τη συμφωνία μέχρι τότε. Αν δεν το καταφέρουν, η Microsoft θα πρέπει να καταβάλει στην Activision Blizzard ένα ποσό 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διάλυση της συμφωνίας, εκτός αν επαναδιαπραγματευτούν τους όρους.

Η συγχώνευση, η οποία ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2022, είναι μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του gaming. Θα δώσει στη Microsoft τον έλεγχο ορισμένων από τα πιο δημοφιλή franchises της βιομηχανίας, όπως τα Call of Duty, World of Warcraft, Overwatch και Candy Crush. Θα ενίσχυε επίσης τη συνδρομητική υπηρεσία Xbox Game Pass της Microsoft, η οποία προσφέρει πρόσβαση σε εκατοντάδες παιχνίδια με μηνιαία χρέωση.

Η συμφωνία έχει προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των gamers, των εταιρειών ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών και των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της στον ανταγωνισμό, την ποικιλομορφία και τη δημιουργικότητα στην αγορά παιχνιδιών. Ορισμένοι επικριτές έχουν επίσης επισημάνει τα συνεχή προβλήματα της Activision Blizzard με την παρενόχληση και τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας, τα οποία έχουν οδηγήσει σε αγωγές, έρευνες και διαμαρτυρίες.

Η Microsoft δήλωσε ότι δεσμεύεται να εργαστεί δημιουργικά και συνεργατικά για την αντιμετώπιση τυχόν ρυθμιστικών ανησυχιών και ότι θα σεβαστεί τη δημιουργική ανεξαρτησία της Activision Blizzard. Η εταιρεία δεσμεύτηκε επίσης να βελτιώσει το εργασιακό περιβάλλον και την κουλτούρα της Activision Blizzard.

Η σημερινή απόφαση αποτελεί σημαντική νίκη για τη Microsoft και την Activision Blizzard, αλλά δεν εγγυάται ότι η συγχώνευσή τους θα πραγματοποιηθεί ομαλά ή γρήγορα αφού πρέπει ακόμη να ξεπεραστούν ορισμένες νομικές προκλήσεις και τον ρυθμιστικό έλεγχο σε άλλες χώρες.

Ενημέρωση 20:34 - Ραγδαίες οι εξελίξεις στο θέμα αφού λίγη ώρα μετά τη νίκη της Microsoft με την FTC, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε και με τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου να διακόψουν τη δικαστική μάχη τους για το θέμα προκειμένου να διαπραγματευτούν και να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση για την ολοκλήρωση της εξαγοράς. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ενημέρωση 13/7 - Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) άσκησε έφεση κατά της πρόσφατης απόφασης του ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ που άνοιξε το δρόμο για την εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft. Η FTC κατέθεσε την ένστασή της στην απόφαση της δικαστού Jacqueline Scott Corley, ζητώντας να ανασταλεί η συμφωνία για άλλη μια φορά, αυτή τη φορά από το Ninth Circuit Court of Appeals.

Εάν η προσωρινή διαταγή είχε γίνει δεκτή, θα εμπόδιζε προσωρινά τη Microsoft να κλείσει τη συμφωνία με την Activision Blizzard μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της διοικητικής υπόθεσης της FTC εναντίον της εταιρείας. Αυτή η ξεχωριστή νομική αμφισβήτηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 2 Αυγούστου.

Τώρα που η FTC επιλέγει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, η ρυθμιστική αρχή χρειάζεται το Ninth Circuit Court of Appeals να εκδώσει μια επείγουσα αναστολή για να παρατείνει την υπάρχουσα προσωρινή περιοριστική εντολή (TRO) που πρόκειται να λήξει λίγο πριν τα μεσάνυχτα την Παρασκευή 14 Ιουλίου. Δεν είναι σαφές αν το εφετείο θα αποφανθεί ακόμη και πριν από την καταληκτική ημερομηνία της συμφωνίας στις 18 Ιουλίου, αφήνοντας ενδεχομένως την πόρτα ανοιχτή για τη Microsoft να κλείσει τη συμφωνία με την Activision Blizzard τη Δευτέρα ή την Τρίτη χωρίς να ισχύει η περιοριστική εντολή.

  • Like 5
  • Thanks 2
  • Sad 1