Οι οδηγοί της Formula 1 έχουν μία ακατανίκητη θέληση να βρίσκονται πίσω από το αγαπημένο τους μονοθέσιο αλλά οι επιπτώσεις του κορωνοϊού παγκοσμίως, ήταν αναπόφευκτες και στο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Για να γεμίσουν το κενό μεταξύ των αγώνων, οι επαγγελματίες οδηγοί και η ίδια η διοργάνωση της F1 αποφάσισαν να πάρουν μέρος σε αγώνα, που η μάχη θα δίνονταν εξ’ αποστάσεως. Στην πίστα μεν, από το σπίτι τους ο καθένας δε. Το virtual Gran Prix διοργανώθηκε στο παιχνίδι F1 2019 και μεταδόθηκε σε Twitch, Facebook, YouTube αλλά και στο κανάλι Sky Sports στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η απήχηση υψηλή, αφού χιλιάδες κόσμος παρακολούθησε τον αγώνα.

Μαζί με τους επαγγελματίες οδηγούς, πήραν μέρος και πρώην οδηγοί αλλά και διάφοροι celebrities. Μάλιστα για να γίνει ο αγώνας ακόμη πιο ενδιαφέρον, τον μετέδωσαν επαγγελματίες σπορτκαστερς. Βέβαια όπως αναμενόταν, όλοι όσοι πήραν μέρος στον αγώνα, συμφώνησαν πως προτιμούν τον αληθινό από τον ψηφιακό.

Αν και για τους συμμετέχοντες ήταν μία νέα εμπειρία, η Codemasters, η εταιρία πίσω από το παιχνίδι, είχε διοργανώσει πολλούς ανάλογους αγώνες στο παρελθόν. Για να βοηθήσει λίγο την κατάσταση, προσάρμοσε τους κανόνες ώστε το gameplay να είναι πιο προσιτό στους συμμετέχοντες που δεν είχαν προηγούμενη gaming εμπειρία.

Αν και ο αγώνας είχε σχεδιαστεί αρχικά να ολοκληρωθεί σε 28 γύρους στην πίστα του Μπαχρέιν, αυτός μειώθηκε στους 14 τελικά λόγω τεχνικών προβλημάτων. Οι διαγωνιζόμενοι επέλεξαν μονοθέσια ίσης ιπποδύναμης, τα οποία μάλιστα λόγω των προσαρμοσμένων κανόνων ήταν λιγότερο ευπαθή σε ζημιές ενώ μερικοί οδηγοί είχαν στη διάθεσή τους και διάφορα βοηθήματα όπως διόρθωση της πορείας.

Ο αγώνας διοργανώθηκε με παρόμοιο τρόπο όπως αυτοί στην πραγματικότητα. Υπήρξαν δοκιμαστικά για τη θέση εκκίνησης ενώ οδηγοί συνομίλησαν και με τους σχολιαστές, σαν μίνι συνέντευξη. Μερικοί μάλιστα χρησιμοποίησαν και avatars στα χρώματα και σχέδια που υπάρχουν στη στολή τους, στους αληθινούς αγώνες.

Μέχρι και σήμερα, το βίντεο στο YouTube έχει περίπου 1.5 εκατομμύριο views ενώ μερικοί οδηγοί όπως ο Lando Norris, πραγματοποίησε live streaming όλου του αγώνα απευθείας στο δικό του κανάλι στο Twitch. Αν και ξεκίνησε με όρεξη, τελικά όπως αποδείχθηκε δεν του πήγαν όπως θα ήθελε τα πράγματα, αφού αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με τη σύνδεση στο server. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους όπου ο αγώνας ολοκληρώθηκε σε λιγότερους γύρους.

Παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπισε η διοργάνωση, όλοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό σε μία πρωτόγνωρη εμπειρία για αυτούς. Μάλιστα, ανανέωσαν το ραντεβού τους σε 2 εβδομάδες ώστε να διαγωνιστούν στην πίστα της Μελβούρνης. Όπως δήλωσε ο Tom Deacon, ένας από τους σχολιαστές, το Μπαχρέιν ήταν απλά η beta έκδοση.

Vice

  • Thanks 1
  • Confused 1