Τις τελευταίες εβδομάδες ο πλανήτης γυρίζει στους ρυθμούς του Pokemon Go, του τελευταίου τίτλου του δημοφιλούς franchise της Nintendo.

Το παιχνίδι της Niantic έχει βγάλει τον κόσμο στους δρόμους στην κυριολεξία, χρησιμοποιώντας άριστα την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality ή εν συντομία AR). Μέσα σε λίγες μόνο μέρες και χωρίς καν να έχει λανσαριστεί σε ολόκληρο τον πλανήτη (η διάθεσή του έγινε σταδιακά) ξεπέρασε ακόμα και το Facebook ως προς τον χρόνο που ξοδεύουν καθημερινά σε αυτό οι παίκτες/χρήστες!



Κατάφερε δε να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας αποκλειστικά στη Nintendo, κερδίζοντας το ενδιαφέρον του mainstream κοινού και θυμίζοντας… εποχές Wii. Το κυριότερο όμως, είναι πως απέδειξε ότι οι IP (πνευματικές ιδιοκτησίες εκ του intellectual property) της Ninty έχουν λαμπρό μέλλον στις “mobile” συσκευές, αν δουλευτούν όπως πρέπει. Διότι αν έγινε αυτός ο χαμός με τα Pokemon, την καλύτερη ως τώρα υλοποίηση AR που έχουμε δει ποτέ, φανταστείτε τι πρόκειται να γίνει στην πρεμιέρα του Zelda ή πολύ περισσότερο του Mario. Η Nintendo ξάφνου δεν περιμένει το NX για να “κάνει παιχνίδι”: βλέπει τα Pokemon να εξελίσσονται σε κάτι γιγαντιαίο και σε συνδυασμό με τις άλλες μεγάλες πηγές εσόδων της (NES Classic Edition, Amiibo) τη γεμίζει αισιοδοξία και σιγουριά για το μέλλον.

Επιστρέφουμε όμως στα Pokemon και μένουμε εκεί. Μπορεί το ευρύ κοινό να τα έμαθε ή έστω να τα γνώρισε –αφού ως brand name ήταν ήδη δυνατό- με αφορμή το Pokemon Go, όμως τα Pocket Monsters ή “Poketto Monsuta” έχουν μεγάλη ιστορία πίσω τους, αποτελώντας παράλληλα το δεύτερο γνωστότερο και πιο επιτυχημένο gaming franchise μετά το Mario. Τι θα λέγατε να ρίχναμε μια ματιά στο παρελθόν τους;

 

gallery_335201_1967_18670.png

Σαν άλλα… Panini

Η αρχική ιδέα για τα Pokemon γεννήθηκε στον Σατόσι Τατζίρι το 1989, λίγο μετά το λανσάρισμα του Game Boy. Έμπνευσή του ήταν το χόμπι της παιδικής του ηλικίας, το κυνήγι και η συλλογή εντόμων. Πάνω σ’ αυτό λοιπόν στήθηκε το κόνσεπτ των Pokemon στο οποίο οι παίκτες είναι οι εκπαιδευτές και σκοπός τους είναι αρχικά να πιάσουν τα διαθέσιμα Pokemon, να συμπληρώσουν το λεγόμενο Pokedex (ένας κατάλογος με δαύτα, από το Pokemon και το index) και κατόπιν να τα εκπαιδεύσουν και να τα εξελίξουν, προκειμένου στην πορεία αυτά να κονταροχτυπηθούν με τα πλάσματα άλλων εκπαιδευτών και να επικρατήσουν. Ο Τατζίρι προσέδωσε στα παιχνίδια της σειράς χαρακτήρα RPG, προσθέτοντας παράλληλα και στοιχεία στρατηγικής, με το βασικό κόνσεπτ τους να μένει αναλλοίωτο από το 1996, όταν και είχαμε την πρώτη κυκλοφορία της σειράς, μέχρι και σήμερα.

Η ιστορία των Pokemon αριθμεί 7 γενιές με την καθεμία εξ αυτών να διαθέτει τουλάχιστον ένα κύριο παιχνίδι –σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε δευτερεύοντες τίτλους, Director’s Cut εκδόσεις και remakes. Η αρχή έγινε με το Pocket Monsters Aka & Midori ή αν προτιμάτε, το Pokemon Red & Green, που κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία τον Φεβρουάριο του 1996. Η Nintendo λίγους μήνες αργότερα, διέθεσε στην εκεί αγορά και τη “μπλε” έκδοση του παιχνιδιού που έμελλε να είναι και εκείνη που θα έφτανε στη δύση, ως Pokemon Red & Blue. Στη συνέχεια είχαμε τα Gold & Silver (1999), Ruby & Sapphire (2002), Diamond & Pearl (2006), Black & White (2010), X & Y (2013) και Sun & Moon (2016). Ενδιάμεσα στις κύριες εκδόσεις είχαμε και άλλες όπως τα Yellow (1998), Emerald (2004) και Black 2 & White 2 (2012) καθώς επίσης και τρία remakes (FireRed & LeafGreen, HeartGold & SoulSilver, Omega Ruby & Alpha Sapphire).

 

gallery_335201_1967_146333.jpg

Συνολικά η σειρά αριθμεί περί τους 59 τίτλους σε κάθε λογής πλατφόρμα: Game Boy, Game Boy Color, Nintendo 64, Game Boy Advance, GameCube, DS, Wii, 3DS, Wii U και mobile συσκευές (Android/iOS). Τα spin-offs, οι “cameo” εμφανίσεις τους (βλ. σειρά Super Smash Bros.), τα mini games, τα διάφορα άλλα apps είναι πολλά περισσότερα, με την πλειοψηφία τους να έχει κυκλοφορήσει αποκλειστικά στην ιαπωνική αγορά. Όσον αφορά στις πωλήσεις των Pokemon, είναι πράγματι εντυπωσιακές: τα 210 εκατ. αντίτυπα των κύριων παιχνιδιών και, πολύ περισσότερο, 279 εκατ. της σειράς στο σύνολό της, τους έχουν χαρίσει την 3η θέση στη λίστα με τις πιο επιτυχημένες από πλευράς πωλήσεων IP, πίσω μόνο από τα Mario και το Tetris. Τα εξωφρενικά τους νούμερα άλλωστε, έχουν χαρίσει στα Pokemon και αρκετά ρεκόρ Γκίνες, μεταξύ των οποίων αυτά για την πιο επιτυχημένη σειρά RPG και τη σειρά με τις περισσότερες spin-off ταινίες!

Gotta catch’em all!

Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει πως τα Pokemon ανήκουν στη Nintendo, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Την όλη IP διαχειρίζεται η Pokemon Company η οποία ιδρύθηκε από κοινού από τη Game Freak, την Creatures και τη Nintendo. Η πρώτη είναι εκείνη που αναπτύσσει παραδοσιακά τα παιχνίδια της σειράς (το Pokemon Go δόθηκε στη Niantic λόγω του ιδιάζοντος χαρακτήρα του) ενώ η δεύτερη ασχολείται με την παραγωγή των καρτών και των παιχνιδιών της –περιστασιακά αναπτύσσει και videogames, αν και την τελευταία δεκαετία έχει περιοριστεί σε έξι τίτλους όλους κι όλους κι αυτούς Β’ διαλογής.

 

gallery_335201_1967_6534.jpg

Συν τω χρόνω δημιουργήθηκαν και θυγατρικές της Pokemon Company για την ορθότερη διαχείριση και αδειοδότηση του franchise σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη: η Pokemon Company International ασχολείται με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η Pokemon Korea εστιάζει στην κορεάτικη αγορά ενώ στην Αυστραλία, τις αποφάσεις λαμβάνει η ίδια η Nintendo Australia.

Την τελευταία δεκαετία η Pokemon Company έχει πουλήσει πάνω από 16 εκατ. τεμάχια επίσημου merchandizing (δεν είναι δυνατόν φυσικά να υπολογιστούν τα “προϊόντα-μαϊμού”) ενώ πέραν των σειρών anime, έχει ανάψει το πράσινο φως για την παραγωγή 19 συνολικά ταινιών! Το 2001 μάλιστα το βρετανικό teen boy band 50.Grind εμπνεύστηκε από τα Pokemon και έκανε σουξέ με το Gotta Catch’Em All –αν θεωρείται «σουξέ» η 57η θέση στο singles chart του Ηνωμένου Βασιλείου…



Πόσα Pokemon υπάρχουν;

Ο συνολικός αριθμός των Pokemon επί του παρόντος ανέρχεται σε 729. Από αυτά τα 151 ήταν τα αρχικά, εκείνα που περιλαμβάνονταν στην έκδοση Red & Blue του 1998, με την κάθε γενιά να προσθέτει μέσες-άκρες περί τα 100 καινούρια στο σύνολο. Τον αριθμό 001 του Pokedex έχει ο Bulbasaur (Fushigidane στα ιαπωνικά) ενώ ακολουθούν οι δύο επόμενες μορφές του, ο Ivysaur και ο Venusaur. Όσο για τη… φίρμα της σειράς, ο Pikachu βρίσκεται μόλις στη θέση 26. Τα 151 πρώτα Pokemon μάλιστα είναι και αυτά που περιλαμβάνονται στο Pokemon Go με τον παίκτη να καλείται σε πρώτη φάση να ανακαλύψει τα κρυμμένα πλάσματα και κατόπιν να τα εκπαιδεύσει και να τα εξελίξει προκειμένου να ξεκλειδώσει με τον τρόπο αυτό και τις δύο επόμενες μορφές τους.

Κάθε Pokemon χαρακτηρίζεται από έναν συγκεκριμένο τύπο: normal, fire, water, grass, electric κλπ, ο οποίος καθορίζει απέναντι σε ποια άλλα πλάσματα θα έχει πλεονέκτημα και σε ποια θα είναι ευάλωτο. Συνολικά υπάρχουν 18 τύποι Pokemon (βάσει αυτών καθορίζονται και οι περιοχές που εμφανίζονται τα Pokemon στο Pokemon Go), αριθμός που στο επίσημο παιχνίδι με κάρτες της σειράς έχει μειωθεί σε 11 χάριν ευκολίας. Ειρήσθω εν παρόδω, το Pokemon Trading Card Game ξεκίνησε την πορεία του το ’96, παρέα με το πρώτο videogame με τη Wizards of the Coast να έχει αναλάβει την ανάπτυξη και την έκδοσή του στη δύση. Από το 2003 ανέλαβε η Pokemon Company η οποία πλέον το διαχειρίζεται αποκλειστικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

gallery_335201_1967_311266.jpg

Πώς προέκυψε το Pokemon Go;

Το Pokemon Go ξεκίνησε ως πρωταπριλιάτικη φάρσα το 2014 την οποία μάλιστα σκηνοθέτησαν ο προσφάτως αποβιώσας πρόεδρος της Nintendo, Σατόρου Ιγουάτα και ο διευθύνων σύμβουλος της Pokemon Company, Τσουνεκάζου Ισιχάρα, σε συνεργασία μάλιστα με τη Google! Το κόνσεπτ παραήταν καλό για να είναι αληθινό, μόνο που αυτό το οποίο αγνοούσαν οι περισσότεροι, ήταν πως το Pokemon Challenge είχε αρχίσει ήδη να δουλεύεται στη Nintendo! Την ανάπτυξή του ανέλαβε η Niantic με τη Ninty να δίνει το OK να ασχοληθούν μαζί του προσωπικότητες που έπαιξαν τεράστιο ρόλο στη δημιουργία και την εξέλιξη της σειράς. Δύο χρόνια αργότερα, η Nintendo «ξαναχτυπούσε» μόνο που αυτή τη φορά δεν ήταν πλάκα αλλά πραγματικότητα!

 



Το Pokemon Go διέλυσε κάθε ρεκόρ, ακόμα και αυτά του Candy Crush Saga στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας μέχρι και τους 20 εκατ. ενεργούς χρήστες του και βάζοντας πλώρη για ακόμα ψηλότερα! Οι κριτικές του δεν ήταν άριστες, το ίδιο αποτέλεσε αιτία κάθε λογής ατυχήματος αφού οι παίκτες όντας απορροφημένοι στις οθόνες των smartphones τους δεν έβλεπαν μπροστά τους, ενώ και τα πάσης φύσεως τεχνικά προβλήματα απεδείχθησαν αρκετά. Ε, και;

 

Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που η Nintendo διέθεσε το παιχνίδι σταδιακά ανά τον πλανήτη! Κόσμος εθεάθη να τρέχει πανικόβλητος σε πάρκα, να εισβάλλει σε αστυνομικά τμήματα και νοσοκομεία, ακόμα και να επισκέπτεται νέες περιοχές, έχοντας ακούσει πως εκεί θα βρει το Pokemon που τόσο επίμονα ψάχνει. Οι διαιτολόγοι βλέπουν επιτέλους το app που θα καταφέρει να κάνει τον κόσμο να γυμναστεί ενώ οι πιο μετριοπαθείς συνιστούν υπομονή, θεωρώντας πως απλά πρόκειται για μια “φούσκα” που θα κάνει τον κύκλο της και θα σπάσει.

Η μετοχή της Nintendo ανέβηκε κατά 50% μέσα σε μια βδομάδα και μολονότι η εταιρεία κατέχει το 33% της Nintendo Company και θα εισπράξει το 30% των εσόδων του Pokemon Go (η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν όμως περιλαμβάνει μικροσυναλλαγές που ξεκινούν τα 0,99€ και φτάνουν μέχρι και τα 39,99€ έκαστη), η αξία της έχει ήδη αυξηθεί κατά $9 δισ. μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, τη στιγμή που τα κέρδη από τις μετοχές της υπολογίζονται σε $12,5 δισ.!

Και με τον πλανήτη να μοιάζει πλέον με μια τεράστια Poke Ball, κάποιος θα τα βλέπει όλα αυτά από κάπου ψηλά και θα γελά με νόημα…