Μετά από απαίτηση της Nintendo -που υποθέτουμε έχει να κάνει με παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας- ένας εξαιρετικά προσεγμένος οδηγός στρατηγικής για το Super Mario 64 από το 1996 τέθηκε offline. 

Ο οδηγός «Super Mario 64 Complete Clear Guide Book» δεν είναι ένας απλός οδηγός στρατηγικής. Είναι γεμάτος με ολοσέλιδες εικόνες πραγματικών τρισδιάστατων διοραμάτων που απεικονίζουν τις εμβληματικές πίστες του Super Mario 64 και δείχνουν στους παίκτες που ακριβώς να πάνε και τι να κάνουν. Περιλαμβάνει και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα, όπως σχόλια προγραμματιστών, τα οποία δίνουν στους αναγνώστες διάφορες behind-the-scenes πληροφορίες.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Kotaku, οι σαρώσεις του οδηγού ήταν διαθέσιμες στο Internet Archive χάρη στην Comfort Food Video Games ωστόσο η Nintendo ήρθε σε επαφή με τους διαχειριστές της ιστοσελίδας και ζήτησε να αφαιρεθούν οι εικόνες. «Δυστυχώς, το archive.org μου έστειλε το συνηθισμένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ειδοποίησης κατάργησης, διαμηνύοντάς μου ότι η Nintendo of America αμφισβήτησε τα πνευματικά δικαιώματα της σάρωσης με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί» διαβάζουμε σε δήλωση της Comfort Food Video Games.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η Nintendo of America ενδιαφέρθηκε ξαφνικά να απομακρύνει από το Internet έναν αρχαίο οδηγό στρατηγικής που ποτέ δεν πωλήθηκε σε χώρα της Δύσης. Αναμφισβήτητα, θα υπάρχουν νομικής φύσεως λόγοι και ξέρουμε ότι η Nintendo είναι υπερπροστατευτική με την πνευματική της ιδιοκτησία. Ο μοναδικός πλέον τρόπος για να δείτε τον πλήρη οδηγό «Super Mario 64 Complete Clear Guide Book» είναι να αγοράσετε κάποιο μεταχειρισμένο αντίτυπο online. Αν μάλιστα τσεκάρετε στο eBay δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε κάποιον ωστόσο να είστε προετοιμασμένοι ότι θα πληρώσετε αρκετά χρήματα (κάπου κοντά στα $300). 

  • Confused 1
  • Sad 4