Το συλλεκτικό παιχνίδι, άθικτο μέσα στο κουτί του, παρέμεινε ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι γραφείου επί 35 χρόνια

Ένα σφραγισμένο αντίτυπο του Super Mario Bros., διατηρημένο σε άριστη κατάσταση, πωλήθηκε έναντι 660.000 σε διαδικτυακή δημοπρασία την Παρασκευή, συντρίβοντας το προηγούμενο ρεκόρ ακριβότερου παιχνιδιού.

Το ποσό αυτό περιλαμβάνει τις 550.000 δολάρια που θα καταβληθούν στον πωλητή καθώς και την προμήθεια 110.000 δολαρίων προς τη Heritage Auctions. Η δημοπρασία ολοκληρώθηκε με τους δεκατρείς συμμετέχοντες να καταθέτουν συνολικά 36 προσφορές, ορισμένες από αυτές να καταγράφονται πριν από τη ζωντανή δημοπράτηση του αντικειμένου, το απόγευμα της Παρασκευής. 

Το τελικό αποτέλεσμα συνέτριψε το προηγούμενο ρεκόρ των 156.000 δολαρίων που είχε καταγραφεί από τη Heritage Auctions τον περασμένο Νοέμβριο, όταν διατέθηκε μια σπάνια έκδοση του Super Mario Bros. 3. Νωρίτερα, η Rally, πλατφόρμα συγκέντρωσης συλλεκτικών αντικειμένων που χρηματοδοτείται από τις προσφορές των συμμετεχόντων, είχε καταβάλει το ποσό των 140.000 δολαρίων για ένα σφραγισμένο αντίτυπο του Super Mario Bros., ποσό που αποτελούσε το προηγούμενο ρεκόρ για το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Ο πωλητής του συγκεκριμένου σφραγισμένου αντιτύπου, που ζήτησε να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά του, ανέφερε στη Heritage πως το παιχνίδι είχε αγοραστεί ως χριστουγεννιάτικο δώρο στα τέλη του 1986 και έκτοτε παρέμενε ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι γραφείου. "Το είχα ξεχάσει τελείως", δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανώνυμος πωλητής.

"Αμέσως μόλις έφτασε στα γραφεία μας το συγκεκριμένο αντίτυπο του Super Mario Bros., ήμαστε βέβαιοι πως η αγορά θα συμμεριζόταν την άποψή μας πως επρόκειτο για κάτι το συναρπαστικό", ανέφερε χαρακτηριστικά η Βάλαρι Μακλέκι, Διευθύντρια Βιντεοπαιχνιδιών στη Heritage Auctions. "Ακόμη και έτσι, ο βαθμός στον οποίο το παιχνίδι έτυχε ευρείας αποδοχής και εκτός αγοράς αποδείχτηκε πραγματικά εκπληκτικός και η συγκεκριμένη πτυχή αυτής της πώλησης οπωσδήποτε ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Βέβαια, ίσως δεν θα έπρεπε να αισθανόμαστε όση κατάπληξη: άλλωστε, ποιος δεν λατρεύει το Mario;"

Aντίθετα με προηγούμενες πωλήσεις αντιτύπων του Super Mario Bros. που έπιασαν μεγάλα ποσά, το συγκεκριμένο αντίτυπο δεν εντάσσεται στην παλαιότερη παρτίδα του παιχνιδιού, τα οποία διατέθηκαν σε κουτί σφραγισμένο με ένα απλό αυτοκόλλητο και πωλήθηκαν μόνο στη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια μιας δοκιμαστικής διάθεσης του NES στα τέλη του 1985. Όμως, το αντίτυπο αυτό είναι μία από τις παλαιότερες εκδόσεις του παιχνιδιού που είχαν σφραγιστεί με ζελατίνα και ήταν διαθέσιμα για περιορισμένο διάστημα στα τέλη του 1986, σύμφωνα με τον οδηγό της WATA Games. Το συγκεκριμένο αντίτυπο, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, έλαβε την ασύλληπτη βαθμολογία 9,6 στα 10, στην κλίμακα ποιότητας της WATA, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το Α+ στο πλαίσιο με τις πληροφορίες για το παιχνίδι. Η βαθμολογία καταδεικνύει πως η συνολική συσκευασία παραμένει σε "σχεδόν καινούργια" κατάσταση. Στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνεται η ένδειξη "άθικτο", το οποίο σημαίνει πως η συσκευασία δεν ανοίχτηκε ποτέ προκειμένου να τοποθετηθεί, λ.χ., στη βιτρίνα κάποιου καταστήματος.

Προκειμένου να αξιολογηθεί η συγκεκριμένη πώληση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, το μοναδικό γνωστό πρωτότυπο ενός Nintendo PlayStation που δεν οδηγήθηκε ποτέ στη γραμμή παραγωγής -επομένως αποτελεί ένα μοναδικό και σημαντικό στοιχείο της ιστορίας των βιντεοπαιχνιδιών- πωλήθηκε πριν από ένα χρόνο έναντι 380.000 δολαρίων (συμπεριλαμβανομένων όλων των προμηθειών). Νωρίτερα, το 2014, μια συλλογή 11.000 βιντεοπαιχνιδιών, η οποία χαρακτηρίστηκε ως "η μεγαλύτερη στον πλανήτη" πωλήθηκε έναντι 750.000 δολαρίων

Παρότι το συγκεκριμένο κομμάτι αποτελεί το παλαιότερο σφραγισμένο με ζελατίνα αντίτυπο του Super Mario Bros. που έχει δημοπρατηθεί μέχρι στιγμής μέσω της Heritage, δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλα, καθώς έχουν παραχθεί πολλά εκατομμύρια αντίτυπα του Super Mario Bros. Όμως, στις δηλώσεις της στο Ars Technica τον περασμένο Ιούλιο, η Βάλαρι Μακλέκι ανέφερε χαρακτηριστικά πως "Θα εκτιμούσα πως τα σφραγισμένα χαρτονένια κουτιά [που εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα] δεν υπερβαίνουν κάποιο μονοψήφιο αριθμό".

Σε άλλες δημοπρασίες της Heritage, μια σπάνια έκδοση του Mega Man, στην οποία ο Dr. Wily αναφέρεται εσφαλμένα σαν "Dr. Wright" στη συσκευασία πωλήθηκε έναντι 144.000 δολαρίων και κατέστη έτσι το πρώτο παιχνίδι εκτός της σειράς Mario που κατακυρώθηκε για εξαψήφιο ποσό. Εντωμεταξύ, ένα αντίτυπο του Super Mario Bros. 3, σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση, πωλήθηκε έναντι 52.800 δολαρίων.

 

  • Haha 1
  • Confused 2