Οι περισσότεροι περίμεναν κάποιο σχόλιο από τη Sony για το μέλλον δημοφιλών franchises όπως του Call of Duty στις κονσόλες PlayStation μετά και την εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft, κάτι που έγινε από έναν εκπρόσωπο της Ιαπωνικής εταιρείας στην εφημερίδα The Wall Street Journal.

«Περιμένουμε από την Microsoft να τηρήσει τις υπάρχουσες συμβάσεις και να διασφαλίσει ότι τα παιχνίδια της Activision θα παραμείνουν multiplatform» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στην εφημερίδα The Wall Street Journal.

Η διατύπωση ωστόσο της δήλωσης απέχει από το να είναι οριστική. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Sony περιμένει από τη Microsoft να τηρήσει τις οποιεσδήποτε υφιστάμενες συμβάσεις που σχετίζονται με τις εκδόσεις των παιχνιδιών για τις κονσόλες PlayStation, όπως έκανε άλλωστε και με το λανσάρισμα του αποκλειστικού για την κονσόλα PlayStation 5 παιχνιδιού Deathloop μετά την εξαγορά της Bethesda Softworks.

Μόλις ωστόσο λήξουν οι υπάρχουσες συμβάσεις, δεν αποκλείεται η Microsoft να επιδιώξει την αποκλειστικότητα (για το Xbox) για πολλά franchises που απέκτησε  με την εξαγορά της Activision Blizzard – όπως θα κάνει και με τίτλους της Bethesda Softworks.

Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο αφορά το Call of Duty, το οποίο είναι εξαιρετικά δημοφιλές τόσο στην πλατφόρμα της Sony όσο και στην πλατφόρμα της Microsoft, με την Ιαπωνική εταιρεία ωστόσο να έχει υπογράψει μία συμφωνία μάρκετινγκ με την Activision η οποία «τρέχει» για περισσότερα από 5 χρόνια. Κατά τη διάρκεια μίας εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Sony στα πλαίσια της E3 το 2015, ο πρώην Διευθύνοντας Σύμβουλος του τμήματος PlayStationμ Andrew House, είχε δηλώσει ότι «το PlayStation είναι το νέο σπίτι του Call of Duty». Πέρυσι τον Νοέμβριο, η Sony αποκάλυψε ότι το Call of Duty: Black Ops Cold War ήταν το δεύτερο δημοφιλέστερο παιχνίδι του PS5 για το 2021 μετά το Fortnite. Ο αντίκτυπος του franchise στην αγορά φάνηκε επίσης και από τις δύο πρώτες θέσεις σε πωλήσεις που κατέλαβε το 2021 στις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με την NPD. Όπως και να έχει, μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία της Microsoft με την Activision Blizzard, η Sony θα είναι ανίσχυρη πλέον όσον αφορά το μακροπρόθεσμο μέλλον του Call of Duty στο PlayStation. Αυτό φάνηκε και στην περίπτωση της Bethesda, καθώς είδαμε το Starfield να γίνεται αποκλειστικός τίτλος στα Xbox και PC. Επιπλέον, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Gaming, Phil Spencer άφησε να εννοηθεί ότι και το The Elder Scrolls VI θα αποτελέσει έναν αποκλειστικό τίτλου του Xbox.

«Απολαμβάνουμε τα παιχνίδια της Activision Blizzard σε διάφορες πλατφόρμες και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτές τις κοινότητες στο μέλλον» δήλωσε ο Phill Spencer στις αρχές της εβδομάδας. Με νεότερό του tweet, ο επικεφαλής του Xbox επιβεβαίωσε ότι είχε συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της Sony στους οποίους επιβεβαίωσε ότι η Microsoft θα τηρήσει όλες τις υπάρχουσες συμφωνίες και ότι σκοπός της εταιρείας είναι να διατηρήσει το Call of Duty στο PlayStation. Η δήλωση αυτή κατά πολλούς δεν είναι ξεκάθαρη αφού δεν αναφέρεται ρητά στους μελλοντικούς τίτλους καθώς και στη χρονική περίοδο κυκλοφορίας κάθε CoD παιχνιδιού ανά πλατφόρμα.

Επί του παρόντος, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η Microsoft θα διατηρήσει το multiplatform στοιχείο του Call of Duty: Warzone και πιθανόν του επόμενου τίτλου που θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο από τη στιγμή που η συμφωνία δεν έχει πάρει την τελική έγκριση από τις αρμόδιες αρχές. Το πιθανότερο ωστόσο είναι όλα τα μελλοντικά παιχνίδια Call of Duty από το 2023 και έπειτα, να διαθέτουν κάποιου είδους αποκλειστικότητα στην πλατφόρμα του Xbox όπως κάποιο περιεχόμενο DLC. Εξάλλου, η Microsoft δεν επένδυσε $68,7 δισεκατομμύρια για να υποστηρίζει την αντίπαλη πλατφόρμα.

  • Like 4