Η ακρόαση της FTC κατά της Microsoft συνεχίζεται, με την τρίτη ημέρα να περιέχει περισσότερες καταθέσεις από βασικούς παράγοντες της βιομηχανίας videogames.

Το κύριο αντικείμενο της υπόθεσης είναι κατά πόσον η προτεινόμενη εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft θα βλάψει τον ανταγωνισμό και τους καταναλωτές, ιδίως στην αγορά κονσολών όπου το PlayStation και το Xbox είναι στενοί αντίπαλοι.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της ημέρας ήταν η βιντεοσκοπημένη κατάθεση του επικεφαλής του PlayStation Jim Ryan, ο οποίος αποκάλυψε τους φόβους και την απογοήτευσή του σχετικά με τη συμφωνία της Microsoft. Ανέφερε ότι θορυβήθηκε από ένα email του επικεφαλής του Xbox, Phil Spencer, τον Αύγουστο του 2022, το οποίο απαριθμούσε ορισμένα παιχνίδια της Activision που θα παρέμεναν στο PlayStation, ενώ κάποια άλλα όπως το Overwatch 2 δεν ήταν σ’ αυτή τη λίστα. Ο Ryan δήλωσε ακόμα ότι μίλησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Activision, Bobby Kotick, τον Φεβρουάριο του 2023 και του είπε ότι ελπίζει οι ρυθμιστικές αρχές να μπλοκάρουν τη συμφωνία.

Ο Ryan υπερασπίστηκε επίσης την πρακτική της Sony να έχει αποκλειστικότητες τρίτων στο PlayStation, λέγοντας ότι μειώνουν το κόστος ανάπτυξης και βελτιώνουν την ποιότητα. Εξήγησε επίσης γιατί η Sony ήταν απρόθυμη να στείλει dev kits του PS5 στη Microsoft για παιχνίδια όπως το Minecraft, επικαλούμενη τον κίνδυνο διαρροής πληροφοριών σε έναν άμεσο ανταγωνιστή. Εξέφρασε επίσης τις αμφιβολίες του για το Xbox Game Pass, λέγοντας ότι είναι "καταστροφικό σε αξία" για τους εκδότες και ότι περίμενε μεγαλύτερο αριθμό συνδρομητών από τη Microsoft.

Ένας άλλος βασικός μάρτυρας ήταν ο Robin Lee, PhD, ο οικονομικός εμπειρογνώμονας της FTC, ο οποίος παρουσίασε τα μοντέλα και την ανάλυσή του για την αγορά κονσολών και τις πιθανές επιπτώσεις από την απουσία παιχνιδιών της Activision (στη Microsoft εποχή) στο PlayStation. Υποστήριξε ότι το Call of Duty είναι ένα παιχνίδι "must-have" που οδηγεί τις πωλήσεις των κονσολών και ότι η Microsoft έχει κίνητρο να το αποκλείσει από το PlayStation για να κερδίσει μερίδιο αγοράς και συνδρομητές. Είπε επίσης ότι το Nintendo Switch δεν αποτελεί αντικαταστάτη του PlayStation και του Xbox και ότι το cloud gaming και τα συνδρομητικά μοντέλα είναι αναδυόμενες αγορές που θα μπορούσαν να ζημιωθούν από τη συγχώνευση.

Ο Lee αντιμετώπισε πολλές ερωτήσεις και προκλήσεις από τη δικηγόρο της Microsoft, Beth Wilkinson, η οποία προσπάθησε να καταρρίψει τους ισχυρισμούς του. Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι οι αγορές στις οποίες αναφέρεται ο Lee είναι περιορισμένες και ότι δεν έλαβε υπόψη του άλλους παράγοντες όπως οι προτιμήσεις των καταναλωτών, η ποιότητα των παιχνιδιών και η καινοτομία. Επισήμανε επίσης ότι ο Lee δεν είχε  μοντέλα για το cloud gaming ή τις συνδρομητικές υπηρεσίες, όπου η Microsoft έχει προσφέρει διορθωτικά μέτρα για το streaming παιχνιδιών της Activision σε οποιαδήποτε συσκευή.

Η FTC κάλεσε επίσης τον Phil Eisler της Nvidia, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας του GeForce Now, να καταθέσει για την υπηρεσία cloud gaming. Είπε ότι το GeForce Now προσφέρει υψηλής ποιότητας streaming με χαμηλό latency και ότι τα παιχνίδια της Activision ήταν δημοφιλή στην υπηρεσία κατά τη διάρκεια της beta. Μίλησε επίσης για τη συμφωνία με τη Microsoft για τη streaming παιχνιδιών Xbox PC, συμπεριλαμβανομένων των τίτλων της Activision, στο GeForce Now.

Η Microsoft κάλεσε τη δική της οικονομική εμπειρογνώμονα, την Elizabeth Bailey, PhD, η οποία υποστήριξε ότι το Call of Duty δεν είναι απαραίτητο ή κρίσιμο για τον ανταγωνισμό και ότι η εξαγορά θα επεκτείνει τη διαθεσιμότητα του. Αμφισβήτησε επίσης τα μοντέλα και τις πηγές δεδομένων του Lee, λέγοντας ότι βασίζονται σε ξεπερασμένες ή ελλιπείς πληροφορίες. Είπε επίσης ότι το Nintendo Switch ανταγωνίζεται το PlayStation και το Xbox και ότι το cloud gaming είναι απλώς μια επιλογή, και όχι κάποια ξεχωριστή μεγάλη αγορά.