Το PlayStation VR2 της Sony δεν φαίνεται να έχει σημειώσει την αναμενόμενη επιτυχία για την εταιρεία.

Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία της συσκευής, η Sony έχει διακόψει την παραγωγή για να αντιμετωπίσει το πλεόνασμα απούλητων μονάδων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αναφορές υποδηλώνουν ότι η Sony παρήγαγε περισσότερες από 2 εκατομμύρια συσκευές PS VR2, αλλά οι αναλυτές της IDC εκτιμούν ότι μόνο περίπου 1,7 εκατομμύρια πωλήθηκαν το 2023. Ανησυχητικό για τη Sony είναι το γεγονός ότι οι πωλήσεις παρουσίασαν σημαντική επιβράδυνση καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με το τέταρτο τρίμηνο να αποτελεί την ασθενέστερη περίοδο πωλήσεων, παρά την τυπική αύξηση που παρουσιάζεται στην περίοδο των εορτών. Τα δεδομένα της IDC δείχνουν ότι μόλις 325.200 μονάδες πωλήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των τριών μηνών.

Ένας παράγοντας που ενδέχεται να επιβράδυνε τις πωλήσεις του PS VR2 είναι η έλλειψη ελκυστικών παιχνιδιών ή τουλάχιστον η αντίληψη αυτού. Η Sony έχει κυκλοφορήσει μόνο τέσσερις VR εμπειρίες για τη συσκευή ενώ παράλληλα δεν έχει ανακοινώσει επιπλέον first-party τίτλους. Επιπλέον, η Ιαπωνική εταιρεία έκλεισε πρόσφατα το London Studio, ένα από τα ελάχιστα εσωτερικά στούντιο που επικεντρώνονταν στην ανάπτυξη παιχνιδιών εικονικής πραγματικότητας. Η απουσία συμβατότητας με παλαιότερα παιχνίδια του αρχικού PS VR ενδέχεται επίσης να επηρέασε αρνητικά την ελκυστικότητα του τρέχοντος μοντέλου.

Στα reviews που έκαναν την εμφάνισή τους λίγο μετά την κυκλοφορία του PS VR2 στην αγορά, υπήρξε κατά γενική ομολογία θετικά σχόλια  για τη συνολική ποιότητα του συστήματος αλλά και ανησυχίες σχετικά με την υψηλή τιμή και την αβέβαιη μακροπρόθεσμη υποστήριξη. Ένας άλλος περιορισμός είναι ότι η συσκευή είναι συμβατή αποκλειστικά με το PS5, αν και αυτό ενδέχεται να αλλάξει σύντομα.

Η Sony ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δοκιμάζει την επίσημη υποστήριξη PC για το PS VR2, με σχέδια να την κάνει διαθέσιμη για όλους αργότερα μέσα στη χρονιά. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε δυνητικά να διευρύνει τη βάση πελατών του συστήματος, συμπεριλαμβάνοντας όσους ενδιαφέρονται για το hardware αλλά δεν επιθυμούν να επενδύσουν σε ένα PS5, βοηθώντας ενδεχομένως τη Sony να εκκαθαρίσει μέρος του πλεονάζοντος αποθέματός της. Μια άλλη στρατηγική που θα μπορούσε να ενισχύσει τις πωλήσεις είναι η μείωση της τιμής, καθώς η τρέχουσα τιμή των 550 δολαρίων, που υπερβαίνει το κόστος ενός PS5, φαίνεται παράλογη.

  • Like 2
  • Haha 10