Η Microsoft φαίνεται να αλλάζει δραστικά τη στρατηγική της για τα αποκλειστικά παιχνίδια του Xbox, μέσα στη χρονιά, με σημαντικούς τίτλους όπως το Starfield και το Indiana Jones να έρχονται και στο PlayStation 5 σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. 

Οι πρώτες αξιόπιστες πληροφορίες αφορούν το Hi-Fi Rush, το οποίο η όπως φαίνεται θα έρθει στο PS5 αλλά και στο Nintendo Switch. Μια τέτοια κίνηση έρχεται σε αντίθεση με το αρχικό μήνυμα της Microsoft ότι τα παιχνίδια της Bethesda θα αποτελέσουν "σπουδαίες αποκλειστικότητες" για τους συνδρομητές του Game Pass. Τώρα, πληροφορίες του XboxEra αναφέρουν ότι το Starfield, η μεγαλύτερη αποκλειστικότητα του Xbox για το 2023, ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει στο PS5, κάτι που θα γίνει μετά τη διάθεση του extension "Shattered Space" φέτος.  

Με πολύ καλές πωλήσεις στο Xbox και το PC, η Microsoft φαίνεται να “αφήνει χρήματα στο τραπέζι” χωρίς την κυκλοφορία μιας έκδοσης για το PlayStation. Ωστόσο, αυτή η νέα προσέγγιση φέρεται να δημιουργεί αντιδράσεις εσωτερικά στην εταιρεία. Ενώ η ηγεσία προβάλλει την ανάκτηση των χαμένων πωλήσεων, οι επικριτές επισημαίνουν τους κινδύνους αποξένωσης των οπαδών του Xbox και τη μείωση των κινήτρων της πλατφόρμας για τους προγραμματιστές.  

Και αυτά δεν είναι τα μόνα παιχνίδια. Το Verge αναφέρει  ότι το Indiana Jones and the Great Circle, που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα ως αποκλειστικό παιχνίδι για την κονσόλα Xbox, μπορεί να κυκλοφορήσει στο PS5 μέσα σε λίγους μήνες. Η Microsoft φαίνεται να μετατοπίζεται σε ένα μοντέλο χρονικής αποκλειστικότητας παρόμοιο με αυτό της Sony που φέρνει πρώην τίτλους του PlayStation στα PC, χρόνια μετά την κυκλοφορία τους στην κονσόλα της.  

Και μόνο οι παραπάνω φήμες είναι αρκετές για τη δημιουργία ήδη μεγάλων αντιδράσεων για τη «διάβρωση της διαφοροποίησης του Xbox», με τη Microsoft  να πρέπει σύντομα να αποσαφηνίσει τη στρατηγική της. Δύο είναι τα ερωτήματα για την εταιρεία. Το πρώτο είναι αν διακινδυνεύει να προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στην ήδη προβληματική θέση του Xbox ως πλατφόρμα αποκλειστικοτήτων. Το δεύτερο ερώτημα είναι αν οι χρονικά προσδιορισμένες περίοδοι αποκλειστικότητας θα εξισορροπήσουν επαρκώς τη δημιουργία εσόδων και την αφοσίωση στην πλατφόρμα.

Αν τελικά η Microsoft προχωρήσει σ’αυτή την αλλαγή, θα αποτελέσει ίσως τη σημαντικότερη είδηση στο χώρο του gaming για φέρος, μια κίνηση που φάνταζε  αδιανόητη πριν από χρόνια. Ίσως βέβαια αντανακλά τη φιλοσοφία της ηγεσίας του Xbox που εξελίσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου οράματος της Microsoft, κινδυνεύοντας να αφήσει πίσω τους gamers, τους developer και τους οπαδούς του Xbox. 

Ενημέρωση 09:04: Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Αυτό φαίνεται ισχύει στην περίπτωση αυτή αφού τo Xbox ανακοίνωσε ότι κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα έχει σχετικές ανακοινώσεις για το θέμα. "Σας ακούμε με προσοχή", δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Gaming Φιλ Σπένσερ, σε ανάρτησή του στο Χ. "Σχεδιάζουμε μια εκδήλωση για την επόμενη εβδομάδα, όπου ανυπομονούμε να μοιραστούμε μαζί σας περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς οραματιζόμαστε το μέλλον του Xbox. Μείνετε συντονισμένοι" αναφέρει συγκεκριμένα το tweet. Μένει να δούμε αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για παρουσία των αποκλειστικοτήτων του Xbox και σε άλλες πλατφόρμες και συγκεκριμένα στο PS5 και το Nintendo Switch.

 

  • Like 4
  • Confused 1