Αν και υπάρχει σταθερή ροή πληροφοριών για τις κονσόλες της νέας γενιάς τους τελευταίους μήνες, ένα ερώτημα παραμένει σταθερά αναπάντητο. Πόσο θα κοστίζουν οι νέες κονσόλες;

Σύμφωνα με τον αναλυτή Michael Pachter, η τιμή του Xbox Series X θα μπορούσε να είναι αναπάντεχα χαμηλότερη, σε σύγκριση με το PlayStation 5. Μιλώντας σε ένα live επεισόδιο με τον Geoff Keighley στην εκπομπή Bonus Round, ο Pachter θεωρεί πως η Microsoft ενδέχεται να ρίξει αρκετά χαμηλά το κόστος της νέας κονσόλας σε τιμή που δεν θα ξεπερνάει τα $400. Φυσικά, αυτή η κίνηση, ειδικά τους πρώτες μήνες κυκλοφορίας, θα έχει και το ανάλογο ρίσκο αναφορικά με τα έσοδα.

Με τιμή εκκίνησης τα $400 η Microsoft θα μπορούσε να ανατρέψει τα σχέδια της Sony, με τον Pachter να συμπληρώνει πως το PlayStation 5 φημολογείται πως θα κοστίζει κοντά στα $500. Σύμφωνα με τον αναλυτή, θα είναι μία αρκετά τολμηρή στρατηγική για την αμερικανική εταιρία, μία κίνηση που θα την αναγκάσει να βάλει τα πρώτα 10 εκατομμύρια δολάρια από την τσέπη της, για να είναι δυνατή η μείωση κατά $100.

Η Microsoft αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Pachter, παίζει το παιχνίδι της αναμονής, αφού θέλει τη Sony να ανακοινώσει αυτή πρώτη την τιμή του PS5 και στη συνέχεια θα αποκαλύψει και η ίδια τις αντίστοιχες πληροφορίες. Ο ίδιος επισημαίνει, πως είναι πολύ πιθανό, να δούμε το Xbox Series X κάποια στιγμή τον Νοέμβριο και σε τιμή $400.

Ο δεύτερος καλεσμένος στην εκπομπή, Peter Moore, ο οποίος κατείχε σημαντικές θέσεις σε Sega, Xbox και EA προτού γίνει CEO στη Liverpool FC, συμφώνησε με τον Pachter.

Αυτή τη στιγμή και οι δύο εταιρίες αναρωτιούνται πόσα χρήματα είναι διατεθειμένες να χάσουν τους πρώτους 12 με 18 μήνες. Ποιο ποσοστό αντιστοιχεί στο software και ποιο στο hardware; Ποια είναι τα έσοδα που μπορούν αντλήσουν από τις υπηρεσίες τους; Τι είναι διατεθειμένες να κάνουν το 1, 2 και 3 έτος για να φτάσουν τα 10 εκατομύρια;

Ο Moore συνέχισε να εξηγεί πως τα πράγματα δείχνουν πιο ευνοϊκά για τη Microsoft. Μήπως είναι η ευκαιρία του Satya Nadella, CEO της Microsoft να «χτυπήσει» τη Sony; Εάν το σενάριο των $400 γίνει αληθινό, ίσως τελικά η αμερικανική εταιρία πάρει και μία άτυπη νίκη αντιστρέφοντας παράλληλα το κλίμα, που δημιουργήθηκε το 2013, όταν και το Xbox One κόστιζε $100 περισσότερα από το PlayStation 4. Η Microsoft είχε δηλώσει άλλωστε μέσω του Phil Spencer, ότι δεν θα επιτρέψουν στην τιμή να παίξει πάλι καταλυτικό παράγοντα, αφού λένε πως έχουν μάθει από τα λάθη τους.

Φυσικά, τα λόγια του Spencer δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι θα δούμε το Xbox Series X στα $400, πράγμα που θα έκανε τη νέα κονσόλα να ξεκινά σε χαμηλότερη τιμή σε σύγκριση με το Xbox One. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου, αυτό που μπορούμε να καταλάβουμε ότι ήδη γνωρίζουν και έχουν καταλήξει στην τιμή της κονσόλας και σε κάθε περίπτωση αυτή θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί καλύτερα με την τιμή του ανταγωνισμού της.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι και η Sony γνωρίζει από προβλήματα που προκαλούνται από την υψηλή τιμή κυκλοφορίας, έπειτα το λανσάρισμα του PlayStation 3 το 2006. Οπότε και οι δύο εταιρίες θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην τιμολόγηση, λαμβάνοντας υπόψη τα προηγούμενα λάθη τους.

  • Like 3