Η τελική έκδοση του Android 10 -όπως είναι πλέον η επίσημη ονομασία-, ανακοινώθηκε από τη Google, με τα πρώτα smartphones να μπορούν να την εγκαταστήσουν ήδη, όπως συγκεκριμένα Pixel μοντέλα της ίδιας της εταιρείας. 

Ένα από τα σημαντικά νέα χαρακτηριστικά της δημοφιλέστερης mobile πλατφόρμας είναι το dark mode το οποίο υπόσχεται βελτιωμένη αυτονομία αν το smartphone σας διαθέτει οθόνη τεχνολογίας AMOLED. Αρχικά πάντως δεν θα υποστηρίζουν όλες οι προεγκατεστημένες εφαρμογές τη σχετική λειτουργία, κάτι που για την ώρα γίνεται μόνο με τις εφαρμογές των Φωτογραφιών, του Fit και του Ημερολογίου. 

467136028_ScreenShot2019-09-03at9_08_06AM.png.8f9936c6f3745f0dfcf50fa6613509fb.png

Επόμενη μεγάλη αλλαγή είναι ο προκαθορισμένος τρόπος πλοήγησης στα μενού του Android, ο οποίος είναι πλέον μέσω gestures (χειρονομιών) και όχι με τα κλασσικά εικονικά πλήκτρα της επιστροφής, του home και του multitasking. Έχοντας αναλύσει την κατάσταση με τις χειρονομίες σε παλαιότερο μήνυμά της, η Google νοιώθει σίγουρη για το ότι το νέο σύστημα πλοήγησης θα είναι εύκολο να το συνηθίσει ακόμα και ένας νέος χρήστης smartphone, έχοντας να επιδείξει σχετικές έρευνες. Η ιδιωτικότητα έχει πλέον το δικό της μενού στις ρυθμίσεις, με τον χρήστη να μπορεί πολύ πιο εύκολα να εμφανίσει και να διαχειριστεί τα δικαιώματα που διαθέτει κάθε εγκατεστημένη εφαρμογή, χωρίς να χρειάζεται να συνδεθεί στο λογαριασμό που διαθέτει στη Google προκειμένου να κάνει από εκεί οποιαδήποτε αλλαγή.

Ακόμα, οι αναβαθμίσεις ασφάλειας που κυκλοφορεί η Google κάθε μήνα αλλά και μικρές διορθώσεις της πλατφόρμας, θα μπορούν πλέον να εγκαθίστανται σαν τις αναβαθμίσεις μιας εφαρμογής, χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να περιμένει τον κατασκευαστή να κυκλοφορήσει τη σχετική ανανέωση. Η λειτουργία αυτή δεν περιλαμβάνει πάντως τις μεγάλες αναβαθμίσεις του Android όπως από την έκδοση 9.0 Pie στο Android 10, με το μεγαλύτερο πρόβλημα του Android, αυτό του "fragmentation" να παραμένει, χωρίς κάθε android συσκευή να μπορεί να δεχθεί άμεσα τη νέα έκδοση.

Το Android 10 είναι διαθέσιμο αρχικά στις τελευταίες γενιές των Pixel smartphones ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί ανακοινώσεις από κατασκευαστές όπως τη Nokia και τη Huawei, οι οποίες έχουν δημοσιοποιήσει το σύστημα αναβάθμισης που θα ακολουθήσουν για τα μοντέλα τους. 

Google